Hiába az új szabály, a Honda továbbra is csak a McLarennek szállítana motort

írta: M4Sport
2016. május 19. 09:43
FOTÓ: ©xpbimages.com

Minden valószínűség szerint jövőre is a McLaren lesz a Honda kizárólagos partnercsapata. A gyártók már jelezték, kikkel kötnének megállapodást 2017-re – egyedül a Toro Rosso jövője kérdéses.

Az F1-ben érdekelt négy motorgyártónak május 15-éig kellett jeleznie az FIA-nál mely csapatokkal szándékozik partneri szerződést kötni 2017-re. A Mercedes mindhárom partnerével hosszabbítani tervez: a 2009 óta támogatott Force India mellett, a 2014 óta az ő motorjukat használó Williams, és a velük idén először együttműködő Manor is a csillagos erőforrással versenyezhet tovább.

A Renault eközben szintén jelezte, szívesen folytatnák a Red Bull-lal. „A hidakat sosem égettük föl, motorgyártóként pedig nyitottak vagyunk az együttműködésünk meghosszabbítására” – erősítette meg Cyril Abiteboul, a gyártó sportigazgatója a barcelonai hétvégén. „A Mercedes sikerei részben azon alapszanak, hogy sok partnerük van. Nem dolgozhatsz elkülönülve. A Red Bull egy erős csapat, így minden okunk megvan arra, hogy együtt folytassuk.”

Renault

A McLaren továbbra sem közösködik

Ami az elkülönülést illeti, a Honda más filozófiát követ. 2015-ben a McLaren kizárólagos partnereként tértek vissza a királykategóriába, és bár korábban ígéretet tettek az FIA-nak arra, hogy második-harmadik szezonjukban más istállókat is ellátnak motorral, erre aligha kerül sor. Bár az FIA az új motorszabályok értelmében a legkevesebb partnercsapattal rendelkező gyártót kötelezheti arra, hogy kapcsolatba lépjen a motorszerződés nélkül maradó istállókkal, a japánokat ez kicsit sem zavarta: a határidőig azt jelezték, továbbra is csak a McLarennel terveznek.

Haszegava Juszuke sportigazgató elárulta, kicsit sem tetszik nekik, hogy kényszerből támogassanak egy csapatot. „Nem örülünk ennek. Tudjuk, hogy több csapatot is el kéne látnunk motorral. Nekünk is tennünk kell az F1-es közösségért – jelenleg a Ferrari és a Mercedes is négy csapatot támogat, míg mi egyet. Nem az FIA irányít minket, és nem ő választja ki számunkra a csapatokat. Szóval ez a szabály nem a legjobb. A teljesítményünk jelenleg nem elég jó ahhoz, hogy más istállókkal tárgyaljunk. Meglátjuk, mi történik június 1-ig” – fogalmazott.

Majd hozzátette, a szövetség amúgy sem kötelezheti őket megállapodásra. „Az FIA arra kérhet minket, hogy kezdjük tárgyalásokat bizonyos csapatokkal. Ehhez tisztáznunk kell a feltételeket, mint például a költségek. Ha nem tudunk megegyezni, képtelenség kapcsolatot kialakítani. De egyeztetnünk mindenképp kell.”

Az ugyanakkor már a múlt évben kiderült: valójában nem is annyira a Honda, sokkal inkább a McLaren ragaszkodik ahhoz, hogy a japánoknak csak egyetlen partnere legyen. Ron Dennis e kérdésben továbbra is vétójoggal rendelkezik.

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szerint épp ez teszi erőtlenné az új szabályozást: a gyártók továbbra is maguk dönthetnek terveikről, miközben a csapatok ki vannak szolgáltatva nekik. A Red Bull helyzetét hozta fel ennek bizonyítására: ők csak a Renault és a Honda közül választhatnak, s mivel utóbbi partnerség egyik fél számára sem opció, valójában nincs is szó valódi választásról.

„A választási lehetőségeink korlátozottak. Az a gond, hogy bármit ajánlhatnak, amit csak akarnak, szóval a szabályozásnak nincs sok értelme. Nem gondolnám, hogy a partneri kötelezettség bárkire is érvényes lenne. Szerintem ez egy gyenge megállapodás a motorgyártók részéről. Persze ez is több a semminél, de valójában nem változtat meg mindent” – fogalmazott, utalva arra, hogy a Renault erős helyzetében, ha akar, továbbra is a többiekénél magasabb árat kérhet tőlük a motorokért.

Honda

A Toro Rossónál mindenképp lesz változás

Úgy tűnik, mindössze egyetlen csapat jövője kérdéses tehát 2017-re nézve: a jelenleg a Ferrari egyéves erőforrását használó Toro Rossóé. Az FIA új szabályzata kimondja, jövőre már nem lesz lehetőség arra, hogy bármely gyártó korábbi hajtóegységet szolgáltasson partnereinek. „A csapatoknak azonos specifikációt kell kapniuk. A fejlesztéseket– mondjuk úgy – relatíve gyorsan meg kell adni a többi csapatnak is. Ha például ma fejlesztést vetsz be, mert új motort akarsz használni, az újítást a másik csapatnak is meg kell kapnia, amikor új motort akar bevetni” – magyarázta az FIA motorszakembere, Fabrice Lom.

Bár nem kizárt, hogy a Ferrari ennek ellenére is kitart a Toro Rosso mellett, a Renault-nál jelezték, ha úgy alakul, ők szívesen lennének ismét a faenzaiak beszállítója is. „Most a Ferrarival dolgoznak, és szerintem elégedettek is az olaszokkal. De ha van érdeklődés, akkor nyitottak vagyunk rá. Szó sincs arról, hogy csak a Red Bullnak tudnánk motort ajánlani” – erősítette Abiteboul.

A visszatérés lehetőségét Christian Horner sem zárta ki. Azét viszont igen, hogy a Toro Rosso – mint azt a korábbi pletykák sugallták – a Hondával kössön megállapodást. Szerinte a McLaren az ő esetükben is élne vétójogával, ahogyan tette azt a Red Bull esetében is. „Ron Dennis egyértelmű állást foglalt mindkét Red Bull-csapat kapcsán” – jelentette ki.

Vagyis úgy néz ki, hiába az új motorszabály, az valóban nem hoz majd komolyabb változást.

Csapatok és várható 2017-es motorjuk:

Mercedes – Mercedes

Ferrari – Ferrari

Williams – Mercedes

Red Bull – Renault

Force India – Mercedes

Renault – Renault

Toro Rosso – Ferrari/Renault

Sauber – Ferrari

McLaren – Honda

Manor – Mercedes

Haas – Ferrari

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso, Ron Dennis

02016.10.28. 11:18

Abu-Dzabiig nem nyugszik meg Hamilton – csapata szerint alaptalanul aggódik

„Ha valamikor életem legjobbját kell nyújtanom, akkor ezen a három versenyen”

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"