Hibázni tilos – a Mercedesnek és Rosbergnek is

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. november 25. 09:49
FOTÓ: ©xpbimages.com

A szokásosnál is alaposabban készítette fel a Mercedes az autóit a bajnoki cím sorsáról döntő Abu-dzabi Nagydíjra. Niki Lauda a csapaton belüli hangulatról, két versenyzője helyzetéről és saját bajnoki tapasztalatairól beszélt.

A Mercedes nem bízza a véletlenre a bajnoki döntőt. Niki Lauda, a csapat tanácsadója elárulta, Nico Rosberg és Lewis Hamilton autóját Abu-Dzabi előtt még a megszokottnál is alaposabban átvizsgálták, hogy biztosan kizárják a műszaki hiba lehetőségét. „Még alaposabban, még gondosabban megvizsgáltunk minden egyes részletet. Toto és én is ki akarjuk zárni a technikai hiba lehetőségét. Brazíliában is elmondhattuk, hogy a két versenyzőnk motorja nagyjából ugyanannyit futott, de az inkább véletlen volt, hogy így alakul” – mondta a Speedweeknek adott interjúban a helyszínre pénteken megérkező osztrák.

Elmondása szerint a csapat ezt leszámítva nyugodtan készül a mindent eldöntő összecsapásra. „Mind tudjuk, hogy csak egy világbajnok lehet – elég elcsépelten hangzik. Ez egyben viszont bizonyos fokú nyugodtságot is jelent. Mindkét versenyző érettebbé vált idén a nagy kihívás hatására.”

Lauda nem titkolja, számít arra, hogy a két autójuk az első sorba kerül az időmérőn, ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy a Red Bullt és a Ferrarit sosem szabad leírni. „Ez a két csapat kizárólag a futamgyőzelemre tör, vagyis kockáztathatnak. A versenyzőik hozzáállása teljesen más, mint a mieinké.”

Ami a két bajnokesélyes versenyzőjét illeti, a háromszoros világbajnok szerint a 12 pontos hátrányban lévő Lewis Hamilton helyzete az egyszerűbb. „Lewis kevésbé lehet feszült, mert tudja, hogy nyernie kell. Nem kell sokat számolgatnia. Nicónak vigyáznia kell, hogy semmi rossz ne történjen. Mindenre és mindenkire figyelnie kell. És ha jól megy neki, az utolsó körökben elkezdhet azért imádkozni, hogy semmi se történjen már. Lewis számára minden egyértelmű. Nicónak viszont péntektől a versenyig mindent a győzelemre kell feltennie, nem szabad a harmadik helyre készülnie, nem szabad hibáznia. És csakis az utolsó körökben szabad először taktikáznia. De mindketten elég profik ahhoz, hogy ezt a terhet elbírják” – mondta.

Saját tapasztalatból is tudja, milyen egy szoros bajnoki finálé. 1976-ban James Hunttal szemben veszített a mindent eldöntő fudzsi futamon, 1984-ben viszont csapattársával, Alain Prosttal szemben biztosította be a harmadik bajnoki címét (fél pontos előnnyel) Estorilban. Utóbbi helyzete hasonlít jobban Rosbergére – igaz, azon a versenyen a mezőny sűrűjéből kellett felkapaszkodnia a végső sikert érő helyre.

„Portugáliában szinte reménytelenül hátul voltam, tizenegyedikként rajtoltam. Három kör után aztán a baloldali turbóm tönkrement, hiányzott a motorerő. Ilyenkor csak annyit tehetsz, hogy teljesen összeszedett maradsz. Így hat helyet javítottam. Johansson és Senna kemény ellenfél volt, Mansell elszámította magát, és már második voltam Prost mögött. Ez elég volt. A legfontosabb, amire gondoltam, az volt, hogy ne kövessek el hibát” – emlékezett vissza.

Szerinte Rosbergnek is ezt kell tennie. Elmondása szerint az esetleges vereség is abban az esetben hagyna igazán mély nyomokat a németben, ha saját hibáján menne el a bajnoki címe. „Jobb helyzetben van. És ha a bajnokságot a saját hibájából veszítené el, akkor biztosan hosszú ideig foglalkozna ezzel. De ha nem a saját hibájából bukná el a címet, nem lehetne kritizálni őt, mivel minden tőle telhetőt megtett. Végső soron az számít, hogy ő ne hibázzon” – fogalmazott Lauda.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Danyiil Kvjat, glória

02016.12.08. 15:32

Komolyak a Mercedes elvárásai új pilótájukkal szemben

Humoros „álláshirdetésükre” érkezett egy hasonlóan vicces válasz

02016.12.08. 14:07

A visszaútra nem váltott jegyet Rosberg

Nem tud elképzelni nagyobb tettet a bajnoki címnél és Hamilton legyőzésénél