Hivatalos: Alonso nem versenyezhet Bahreinben!

írta: M4Sport
2016. március 31. 12:28
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az FIA nem engedélyezte a két hete nagyot bukó Fernando Alonsónak, hogy rajthoz álljon a hétvégi Bahreini Nagydíjon. Erről a szövetség orvosai határoztak a csütörtöki kötelező orvosi vizsgálatok után.

„Fernando Alonso elővigyázatosságból kihagyhatja a Bahreini Nagydíjat a majdnem végzetes melbourne-i balesete után” – adta hírül erősen túlzó címmel a brit Sun. Nos, ha a „majdnem végzetes” balesetet egy kisebb térdsérüléssel megúszó spanyol helyzete nem is tűnt ennyire drámaia, végül akármennyire is érezte magát felkészültnek a visszatérésre, mégis drámai fordulat következett: a spanyol nem kapott zöld jelzést FIA orvosaitól!

A bahreini boxutcából tudósítók már a reggeli órákban hírt adtak arról, hogy a kétszeres világbajnok elindult a pálya orvosi központjába, ahonnan aztán 90 perccel később, a kötelező neurológiai és terheléses tesztek után távozott. Alonso ekkor azt nyilatkozta, jól van és versenyezni akar, de még várja az orvosok ítéletét. A doktorok a mostani eredményeket a korábbi vizsgálatok eredményeivel vetették össze, s ez alapján döntöttek: nem engedik autóba ülni a spanyolt.

A szövetség által kiadott hivatalos közleményben tudatta mindezt. „A bahreini pálya orvosi központjában ma reggel elvégzett vizsgálatok alapján úgy döntöttünk, hogy a McLaren Honda versenyzője, Fernando Alonso nem vehet részt a hétvégi Bahreini Nagydíjon. Két mellkasi CT-vizsgálatot hasonlítottunk össze, melyek alapján úgy döntöttünk, biztonsági szempontból elégtelenek a körülmények ahhoz, hogy versenyezzen. A Kínai Nagydíj előtt újabb vizsgálat szükséges, melynek eredményétől függ, hogy ott versenyezhet-e” – állt a szövetség kommünikéjében.

Mindezek alapján kijelenthető: a Sun túlzónak hitt cikke végül nagyon is reálissá vált. A McLaren máris jelezte, tartalékversenyzőjük, a belga Stoffel Vandoorne bevetésre kész – a következő három napban ő ülhet Alonso autójába. A GP2 tavalyi bajnoka már több alkalommal is tesztelt a McLaren F1-es gépeivel, a mostani azonban az első éles bevetése lesz egy nagydíjhétvégén.

Alonso két éven belül másodszor lesz kénytelen a tévé előtt ülve figyelni egy F1-es verseny eseményeit: tavaly máig zavaros barcelonai tesztbalesete során elszenvedett agyrázkódása miatt kellett kihagynia az idénynyitó Ausztrál Nagydíjat – elővigyázatosságból.

Oszd meg!

28 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Rocketfinger
#28 Rocketfinger 2016. április 01. 11:51  
ati1982:
Sziasztok! Én személy szerint nem nagyon kedvelem Alonsot,viszont sajnálom már,hogy ennyit szenved.Bevezethetnék a F1-be,hogy kérdezzék meg a pilótát is,hogy ő tudna-e vezetni a hétvégén,és vállalja is?Mert gondolom ilyen nincs jelenleg,az FIA dönt csak.

hát ezzel csak az a gond, hogy ezeknek az arcoknak olyan sérülés kell, mint kb. Massáé volt, hogy azt mondja ok, nem vezetek. Alonso simán beült volna most is szerintem, csak nem biztos, hogy annak jó a vége. mint ahogy írták elég spéci a testhelyzet amiben ülnek, teljesen összenyomja a felsőtestet, bordákat, plusz ráhúzzák az övet, plusz olyan G terheléseket kapnak, amitől az átlagember simán elájulna, ami alapesetben nekik nem gond, de törött bordákkal és légmellel lehet, hogy nem olyan fincsi.

az ausztrál orvosokra nem is mondanék semmit.

ati1982
#27 ati1982 2016. április 01. 10:24  

Sziasztok!
Én személy szerint nem nagyon kedvelem Alonsot,viszont sajnálom már,hogy ennyit szenved.Bevezethetnék a F1-be,hogy kérdezzék meg a pilótát is,hogy ő tudna-e vezetni a hétvégén,és vállalja is?Mert gondolom ilyen nincs jelenleg,az FIA dönt csak.

velorex
#26 velorex 2016. március 31. 22:21  

Nekem már az nem tetszett, amikor balesetet kővetően Alonsot nem vitték kórházi megfigyelésre. Nem gondoltam volna,hogy az F1-ben az orvosok a magyar egészségügy szintjén látják el a beteget!

Utoljára módosítva: 2016. március 31. 22:23

albutr
#25 albutr 2016. március 31. 17:18  
HannaLill:
Vandoorne beül oszt megnyeri a futamot vagy dobogós lesz akkor mi lesz Alonsóval?

semmi.

HannaLill
#24 HannaLill 2016. március 31. 15:27  

Vandoorne beül oszt megnyeri a futamot vagy dobogós lesz akkor mi lesz Alonsóval?

HannaLill
#23 HannaLill 2016. március 31. 15:26  

Akkor kurva nagy ütést kapott Alonsó két hete ha még mindig benne van.
A hirtelen lassulástól valamelyik belső szerve ezek szerint komolyan károsodhatott vagy az azt tartó "szerkezetek" rendesen megnyúltak deformálódtak ha még 2 hét után is láthatóak a CT-n

andrea1
#22 andrea1 2016. március 31. 15:12  
Balrog:
Ha ez igaz, akkor nem is igazán értem, hogy eddig miért tett(ek) úgy, mintha minden rendben lenne. Vagy az F1 ennyire próbálja takargatni, hogy továbbra is veszélyes sportág?

Most olvasom amit mondott, kicsit érdekes ez az ügy megint. Azt mondja voltak vizsgálatok rendben volt, pár nappal később a vizsgálatokon kiderült légmelle van, majd további vizsgálatok utáan hogy megrepedt a bordája. Ott a helyszínen elég félvárról kezelték ezt a balesetet ha így utólag derültek ki ezek. Ebből nagyobb baj is lehetett volna és attól függetlenül ezen a versenyen akkor se indult volna valószínűleg, de még bordarepedéssel Kínát se gondolom biztosnak,

Utoljára módosítva: 2016. március 31. 15:13

OTordai
#21 OTordai 2016. március 31. 14:59  

Jobbulast.
El vannak repedve a bal bordai, azert nem engedtek versenyezni.

027
#20 027 2016. március 31. 14:56  

Először is jobbulást !
Másodszor pedig , ha jól tudom nem vitték el rögtön kivizsgálásra a pályakórházba baleset után , szóval ennek fényében hogy most nem indulhat elég nagyot bakizhatott az orvosi személyzet .

Zasalamel
#19 Zasalamel 2016. március 31. 14:35  
trialboj:
Sad story. Nem kívánnék rosszat a beugrójának, de azért elég fájdalmas lenne Alonso szempontjából, hogy ha adjisten (de jó lenne ha mégis) versenyképes lenne a vas, először 1 év után, és ő csak egy székről nézheti :( ... mondjuk ha lehet kívánni, akkor mégis jobb lenne ha a meki jól menne, Alonso meg majd feldolgozza köv futamig :))

Kétlem h Alot megtörné ha a helyettesítője szerezne 1-2 pontot.

Balrog
#18 Balrog 2016. március 31. 14:31  
andrea1:
Alonso confirms he’s fractured ribs and another high-G crash could puncture a lung. Says he’s in bit of pain and has trouble sleeping..

Ha ez igaz, akkor nem is igazán értem, hogy eddig miért tett(ek) úgy, mintha minden rendben lenne. Vagy az F1 ennyire próbálja takargatni, hogy továbbra is veszélyes sportág?

andrea1
#17 andrea1 2016. március 31. 14:24  

Alonso confirms he’s fractured ribs and another high-G crash could puncture a lung. Says he’s in bit of pain and has trouble sleeping..

trialboj
#16 trialboj 2016. március 31. 14:23  

Sad story. Nem kívánnék rosszat a beugrójának, de azért elég fájdalmas lenne Alonso szempontjából, hogy ha adjisten (de jó lenne ha mégis) versenyképes lenne a vas, először 1 év után, és ő csak egy székről nézheti :(

... mondjuk ha lehet kívánni, akkor mégis jobb lenne ha a meki jól menne, Alonso meg majd feldolgozza köv futamig :))

szabotor
#15 szabotor 2016. március 31. 14:21  

jól van ez így. a versenyzéssel együtt járó kockázatot vállalni kell, a felesleges kockázatot viszont nem sőt, egyenesen kerülni kell! valszeg az orvosok jobban el tudják dönteni, hogy jobban van-e vagy sem. ráadásul ha ct vizsgálatokat hasonlítottak össze, akkor valszeg nem kicsi eltérés lehet, ha leállították. valószínűleg ezt a pilóta is megértette és elfogadta. sajnálom, de még mindig jobb, mint valami rosszabbat előidézni. elég sok szar volt mostanában az f1-ben, nem hiányzik újabb...

Toti
#14 Toti 2016. március 31. 13:39  
sába:
Először is jobbulást neki. Már korábban szóvá tette itt valaki, hogy egyáltalán az meglepő volt, hogy nem vitték egyből megfigyelésre kórházba, holott kisebb bukások után is meg szokták lépni. Inkább most egy kihagyott verseny, mint súlyosabb egészségügyi következmény indulás esetén. Ha jól rémlik talán Perezt sem engedték indulni egy monacoi baleset után. Ahogy mondják a többiek is, pozitívum, hogy így bemutatkozhat egy új tehetség.

Őt engedték, csak szédült a szabadedzésen, és de la Rosa ugrott a helyére. Kubica viszont indult volna, de őt nem engedték.

Balrog
#13 Balrog 2016. március 31. 13:26  
daviid:
Elvileg a McLaren, a hét elején Bahreinbe rendelte Vandoorne-t, szóval várhatóan ő fogja helyettesíteni Alonsót.

Ezt egyébként erősen kétlem, tegnap posztolta, hogy Okayamában van és a Super Formula tesztjére készül (ami ma lett volna) és pár perce írta, hogy éppen megérkezett Bahreinbe.

sába
#12 sába 2016. március 31. 13:16  

Először is jobbulást neki.
Már korábban szóvá tette itt valaki, hogy egyáltalán az meglepő volt, hogy nem vitték egyből megfigyelésre kórházba, holott kisebb bukások után is meg szokták lépni.
Inkább most egy kihagyott verseny, mint súlyosabb egészségügyi következmény indulás esetén. Ha jól rémlik talán Perezt sem engedték indulni egy monacoi baleset után.
Ahogy mondják a többiek is, pozitívum, hogy így bemutatkozhat egy új tehetség.

Utoljára módosítva: 2016. március 31. 13:18

hammertime
#11 hammertime 2016. március 31. 13:03  
ernike:
Nézzük a másik oldalról a dolgot, inkább szerencsés volt, örüljünk hogy ennyivel megúszta. Kíváncsi leszek a fiatal gyerekre.

Így van. Akkor tényleg úgy tűnt, hogy semmi komoly, mivel kiszállt a kocsiból Ezek szerint voltak ott azért sérülések. Viszont annak tényleg lehet örülni, hogy ekkora buktát ennyivel megúszott, lehetett volna sokkal súlyosabb következménye is.

andrea1
#10 andrea1 2016. március 31. 12:53  

Mondjuk ilyen.bukás után én csodáltam volna,ha engedik versenyezni . Hiába a saját lábán hagyta el a.pályát azért ez egy sokk volt a szervezetének, ő is mondta hogy azért fájt itt ott meg gyógyszereket szedett és egyebek. Jobb ez így és jobbulást neki. ;)

robgell
#9 robgell 2016. március 31. 12:49  

Ez nem lehet igaz... Egész eddig vártam, hogy majd itt talán meglátjuk mit is tudnak valójában. Ausztráliában egészen jól ment a balesetig.

ernike
#8 ernike 2016. március 31. 12:45  
Tuareg:
Alonsot rendesen megátkozta valaki:D Olyan sokat mondjuk nem bukik ezzel és legalább Vandoorne is bemutatkozhat.

Nézzük a másik oldalról a dolgot, inkább szerencsés volt, örüljünk hogy ennyivel megúszta. Kíváncsi leszek a fiatal gyerekre.

Zasalamel
#7 Zasalamel 2016. március 31. 12:43  

Sztem nem veszített ezzel semmit látva a meki tempóját.....

Jobbulást!

Raikkönen
#6 Raikkönen 2016. március 31. 12:43  

Nagyszerű...jobbulást Neki és remélem, mostmár leszáll a sz.póvonatról, mert túl régóta rajta van.

Balrog
#5 Balrog 2016. március 31. 12:42  

Jobbulást neki, viszont Vandoornera kíváncsi leszek.

daviid
#4 daviid 2016. március 31. 12:42  
Denis Hunter:
Fantasztikus. Remelem Stoffel ul be helyette es nem hoznak valami mas beugrot. Mostanaban valamiert nem a tartalek versenyzok kerulnek kepbe, ha helyettesiteni kell. Jobbulast Alonso, Go McLaren!!!

Elvileg a McLaren, a hét elején Bahreinbe rendelte Vandoorne-t, szóval várhatóan ő fogja helyettesíteni Alonsót.

daviid
#3 daviid 2016. március 31. 12:41  

Sajnálattal hallom ezt a hír. Nagyon remélem, hogy mihamarabb teljesen felépül Alonso, és újra láthatjuk a pályán versenyezni.
Viszont, akkor ez azt is jelenti, hogy Stoffel Vandoorne mégiscsak bemutatkozik idén a Forma-1-ben. Roppant kíváncsi vagyok, hogy a belga versenyző mire lesz képes, eddig alacsonyabb géposztályokban sikerült megmutatnia, hogy nagy tehetséggel van megáldva, szerintem most sem fog szégyent vallani. Igaz, azon jómagam is meglepődnék, ha Buttont egyből legyőzné, főleg, hogy ezt az autót ő maga nem is tesztelte, de nem várok köztük nagy differenciát.

Utoljára módosítva: 2016. március 31. 12:50

Denis Hunter
#2 Denis Hunter 2016. március 31. 12:38  

Fantasztikus. Remelem Stoffel ul be helyette es nem hoznak valami mas beugrot. Mostanaban valamiert nem a tartalek versenyzok kerulnek kepbe, ha helyettesiteni kell.
Jobbulast Alonso,
Go McLaren!!!

Tuareg
#1 Tuareg 2016. március 31. 12:37  

Alonsot rendesen megátkozta valaki:D Olyan sokat mondjuk nem bukik ezzel és legalább Vandoorne is bemutatkozhat.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

02016.10.26. 11:33

Így segíti a NASA módszere Hamiltont és a Mercedest

Csúcsformában bármilyen időzónában

32016.10.26. 10:47

Massa: Alonso jóban lehet a bírákkal…

"Nem értem, miért nem adtak neki büntetést"

32016.10.26. 09:46

Közel a Dennis-korszak vége a McLarennél – Whitmarsh is az utódjelöltek között?

Egyre erősebb a távozásáról szóló pletyka