Hivatalos: Dennis távozik az elnöki posztról

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. november 15. 18:25
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ron Dennis megerősítette, a többségi tulajdonosok nyomására távozik a Forma–1-es csapatot is magában foglaló McLaren Csoport elnöki posztjáról. A brit szakember 35 évet töltött a királykategória egyik legsikeresebb alakulatánál; most „csalódottan” áll félre.

Hosszú ideje cikkeztek már arról, hogy Dennisnek hamarosan mennie kell, hiszen nem tudta kivásárolni társait a McLaren Csoportból, azok pedig úgy határoztak, menesztik posztjáról. A szakember nemrég még a legfelsőbb bíróságon is megpróbálta megakadályozni, hogy szerződése januári lejárta előtt búcsúznia kelljen, próbálkozása azonban nem járt sikerrel.

Noha a cég éléről távozik, az igazgatótanácsnak részvényesként a folytatásban is tagja marad, hiszen „védeni szeretné hűséges munkatársai érdekét, és a McLaren értékeit”. Később egy technikai jellegű befektetési alap létrehozását tervezi. „Csalódott vagyok, hogy a TAG és a Mumtalakat, vagyis a McLaren többségi tulajdonosai ennek a döntésnek a meghozására kényszerítettek annak ellenére, hogy a vezetőség tagjai figyelmeztették őket tettük hatására” – áll Dennis közleményében.

„Az okok, amikre hivatkoztak teljesen hamisak. A vezetői stílusom semmit sem változott, és részben ez segítette a McLarent abban, hogy autóipari és technikai csoporttá váljon, 20 világbajnoki címet szerezzen a Forma–1-ben és egy évi szinten 850 millió fontos üzletté növekedjen. Ez alatt az idő alatt rengeteg tehetséges munkatárssal dolgoztam, akik hozzájárultak ahhoz, hogy a McLaren által használt technológia első osztályúvá váljon. Nekik mindig is hálával fogok tartozni. Végső soron egyértelművé vált számomra, hogy sem a TAG sem a Mumtalakat nem osztja nézeteimet a McLarennel és annak növekedési lehetőségeivel kapcsolatban” – magyarázta.

„Leginkább az általam felépített üzlet, és a 3500 alkalmazott miatt aggódom. A folytatásban élni fogok a részvényeim és az igazgatói tanácsban betöltött pozícióm adta lehetőségekkel, hogy megvédjem az érdekeiket és a McLaren értékeit. Miután a szerződéses kötelezettségeim lejárnak egy technológiai befektetési alap indítását tervezem. Ez a tudásomra, a pénzügyi forrásaimra és a külső befektetésekre épül, hogy kiaknázza a kereskedelmi lehetőségeket, melyeket az években ajánlotta, de nem tudtam vállalni őket, mert elkötelezett voltam a meglévő üzlet iránt” – zárta gondolatát.

Dennis 1981-ben egyesítette a Poject Four nevű F2-es istállóját a Bruce McLaren által alapított F1-es csapattal, melynek hajóját ő kormányozta az elmúlt 35 évben. Ez alatt az idő alatt a sportág egyik legeredményesebb istállójává fejlesztette a McLarent, az utóbbi években azonban a csapat visszaesett a középmezőnybe és több korábban kitartó támogatóját is elveszítette.

Oszd meg!

16 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

can-tah
#16 can-tah 2016. november 16. 21:11  

Viszlát.

HannaLill
#15 HannaLill 2016. november 16. 20:38  

Ide most vagy Brawn vagy Briattore kellene azok tudnának rendet csinálni ebbe a nagy büdös kuplerájban ami most a McHondát jellemzi szar az autó szar a motor szar a futómű szar a fejlesztésnek nevezett maszatolás , szar itt minden.

HannaLill
#14 HannaLill 2016. november 16. 20:36  
pipi_82:
Nekem ez valahogy Haug tavozasat a Mercedestol eleveniti fel. Ott is az ilyen fajta tisztogatassal kezdodott, es tudjuk mi lett a vege. Azert igaz, Dennis kicsit mas kaliber mint Haug, de a merci nem felt kesobb megvalni Brawntol es Schumitol sem, tehat lehet tenyleg ez kell a McLaren ujjaszuletesehez. Nem vitas, Dennis rengeteget letett az asztalra 35 ev alatt, de azokert ma mar nem osztanak pontokat, es ez szamit. Elore kell nezni es a McLarennek jovo kell nem a mult.

A mercedesnél akkor már megvoltak a megfelelő emberek a pótlásra de itt egy komoly név szakember sincs ez a McHonda az elmúlt két évben semmit se fejlődött sőt inkább még jobban szétestek a sikertelenségek hatására aki itt lát valamiféle fejlődést előrelépést azt csak irigyelni tudom

BrettShaw
#13 BrettShaw 2016. november 16. 09:14  

Valójában az utóbbi 10-15 évben egy az F1-től nem vagy nem drámaian függő hatalmas vállalatot épített fel. Azért az nem semmi.

pipi_82
#12 pipi_82 2016. november 16. 07:58  

Nekem ez valahogy Haug tavozasat a Mercedestol eleveniti fel. Ott is az ilyen fajta tisztogatassal kezdodott, es tudjuk mi lett a vege.
Azert igaz, Dennis kicsit mas kaliber mint Haug, de a merci nem felt kesobb megvalni Brawntol es Schumitol sem, tehat lehet tenyleg ez kell a McLaren ujjaszuletesehez.
Nem vitas, Dennis rengeteget letett az asztalra 35 ev alatt, de azokert ma mar nem osztanak pontokat, es ez szamit. Elore kell nezni es a McLarennek jovo kell nem a mult.

Kimilton
#11 Kimilton 2016. november 16. 00:34  

Meg lehet nézni, hogy az utóbbi pár évben a McLaren hány szakemberét, szponzorát vesztette el, szerintem Hamilton távozása óta rossz úton járnak. Dennis felépítette ezt a csapatot és a McLaren csoportot, de a jelenlegi vezetés totálisan csődöt mondott, persze ebben tutira nem csak ő hibás. A Red Bull és a Mercedes is fel tudott érni a csúcsra, talán nem ártana tanulni tőlük.

Go.Michael
#10 Go.Michael 2016. november 15. 21:48  

Azért elég szomorú, hogy a sokszor nagyon szép éveket megélt mclaren ilyen szintre jutott. Én csak a Mika - Kimi féle korszakot láttam, de hát milyen hosszú múltra vissza tekint a csapat és mindig is bajnokaspiránsok voltak. Valami nem működik, lehet Dennis, de ennyi év munkája nem lehet hiábavaló.

NYA.
#9 NYA. 2016. november 15. 21:15  

Remélem a legmegfelelőbb emberek lesznek az utódai,mert ezt a legendát tovább kell vinni.Nélküle talán már rég nem lenne McLaren,csak a motorsport történelem könyvében olvashatnánk róla.Ő maga is a legenda részévé vált.

Denis Hunter
#8 Denis Hunter 2016. november 15. 20:42  
frontember:
Off "Évi szinte 850 millió font" és Éves szinten 850 Mio font között nem kis különbség van, kedves m4sport. Feltétlenül muszáj ennyire suttyó színvonalon cikket írni? On Dennis egy legenda, de sztem is mennie kell. Ez teljesen vállalhatatlan, ami évek óta zajlik ennél a csapatnál, eppen az általa felépített legendához méltatlan.

az oldal kb olyan, mint a kommented, nem olvassak vissza, mit irnak :D Te is hibaztal benne, persze ez "csak" 1 komment, nem egy cikk, de ha a cikket fikazod, ird le rendesen mit szeretnel :D

Wili
#7 Wili 2016. november 15. 20:38  

A csapat közvetlen irányításába már évek óta nem szól bele, az üzleti részt vitte ő, amely területen mostanság nem végzett elég jó munkát. A szponzorok folyamatosan mennek el a csapattól, főszponzort pedig évek óta nem tud szerezni a csapatnak. Eközben pedig a középmezőnyben küzdenek ilyen történelemmel. Sokat köszönhet a McLaren neki, de szerintem ilyen üzleti teljesítmény mellett eljött az ideje a váltásnak. Reméljük egy rátermett szakembert találnak a helyére.

frontember
#6 frontember 2016. november 15. 20:36  

Off
"Évi szinte 850 millió font" és Éves szinten 850 Mio font között nem kis különbség van, kedves m4sport. Feltétlenül muszáj ennyire suttyó színvonalon cikket írni?

On
Dennis egy legenda, de sztem is mennie kell. Ez teljesen vállalhatatlan, ami évek óta zajlik ennél a csapatnál, eppen az általa felépített legendához méltatlan.

Zasalamel
#5 Zasalamel 2016. november 15. 20:24  

Hát, nem vagyok biztos benne, h jobb lesz a csapatnak nélküle, de majd meglátjuk.

andrea1
#4 andrea1 2016. november 15. 20:23  

Nem szép így leköszönni ennyi év után, ilyen csapatot felépítve. Ez azért szomorú és méltatlan.

Azért Dennis nem.egyszerű eset, sose volt az és talán az utóbbi években kicsit ő is az akadálya volt a Mclarenne,ebbe az új korszakba már nem.működtek az elképzelései. Lehet nem.rossz ez így nekik hosszútávon, csak sok mindent kell tenni még.

Utoljára módosítva: 2016. november 15. 20:24

Denis Hunter
#3 Denis Hunter 2016. november 15. 20:12  

remelem azert nem maradnak ott, ahol, mert akkor ezek utan nehez lesz McLaren szurkolonak lenni. Bar a divatdrukkerkedest elitelem, en sem szeretnek a pontszerzesert kuzdo csapatnak szurkolni igy 30 ev McLarenes szurkolosdi utan

Paberto
#2 Paberto 2016. november 15. 20:02  
Go.Michael:
36 év után, nem semmi. Létezik McLaren egyáltalán Dennis nélkül? Számomra a a kettő egy és ugyanaz.

17 ev, 1 egyeni es 0 csapat bajnoki cim. Egy kembotrany mar csak a hab a tortan. A csapat leszerepelt.

Go.Michael
#1 Go.Michael 2016. november 15. 19:43  

36 év után, nem semmi. Létezik McLaren egyáltalán Dennis nélkül? Számomra a a kettő egy és ugyanaz.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Hülkenberg

42016.12.10. 16:02

Lowe is elhagyja a Mercedest?

Meglepetésre nem a Ferrari lehet az új munkaadója

62016.12.09. 19:57

Legyőzné az egyik óriást a Force India

„Azt, amelyik majd rossz formában lesz”

02016.12.09. 18:52

A Liberty januárban szavaz az F1 átvételéről

Ecclestone sem tudja, sor kerül-e a felvásárlásra