Hivatalos: Leváltják a Honda sportigazgatóját

írta: M4Sport
2016. február 23. 08:27
FOTÓ: ©xpbimages.com

Komoly változások várhatóak a Honda házat táján. A hónap végén távozik posztjáról az eddigi sportigazgató, Arai Jaszuhisza!

Úgy tűnik, mégsem múlt el nyom nélkül a McLaren-Honda kínos és kínkeserves 2015-ös szezonja. Hogy a wokingi csapat fennállása leggyengébb bajnokságát futva csak a konstruktőri bajnokság 9. helyén végzett, elsősorban motorpartnerüknek köszönhető. A japán gyártó F1-es sportprogramját irányító Arai Jaszuhiszát komoly támadások is érték emiatt, ám ő rendre hangsúlyozta, folytatni akarja a megkezdett munkát, s felemelné a zuhanó gépet.

A Motorsport most viszont arról számolt be, a mostani a japán szakember utolsó hónapja eddigi szerepkörében: értesülésük szerint Arai a hó végén leköszön posztjáról, s nyugdíjba vonul. E döntést a Honda elnöksége múlt keddi ülésén fogadta el – s a hírt azóta már hivatalosan is megerősítette a cég.

Ezzel ugyanakkor még nincs vége az átszervezésnek. Az F1-es projekt irányítását várhatóan Hasegava Juszuke veszi majd át, míg Arai szakurai feladatait a továbbiakban a neki alárendelt Ocu Kendzsi látja el – azaz szervezeti változásokra is sor kerül a cégnél. A zökkenőmentes átmenetet Arai tanácsadóként segíti majd.

Arai JaszuhiszaAz elmúlt egy év történései ismeretében nem meglepő a japánok mostani újjászerveződése, ám annak időzítése így is váratlan, hiszen a McLaren a hétfői első tesztnapon bizakodva nyilatkozott formájukról és erőforrásuk javulásáról. Arai rovásán ugyanakkor már így is túl sok van. A múlt évben számos alkalommal csodálkozott rá a média és a paddock rendkívül optimista nyilatkozataira, nem egyszer pedig a McLarennel is konfliktusba kerültek bizonyos kérdésekben. A Belga Nagydíjon a japán kijelentette, belső égésű motorjuk már a Renault-énál is jobb, majd azt is hangsúlyozta, alacsony végsebességük annak is köszönhető, hogy a McLaren autójának túl nagy a légellenállása. Olaszországban ezen szavak kapcsán sarokba is szorította őt a média – az ott történteket a McLaren egyik tagja egyszerű „vérengzésnek” írta le.

Arai év végén ugyanakkor elmagyarázta pozitív szemléletmódjának okát. „Csapatvezetőként nem lehet mindig negatívan nyilatkozni, mert azzal az egész gárdát lehúzod. Meglátásom szerint nem lehetséges ilyet csinálni. Én hiszek a csapatban, hogy a legjobbját nyújtja, hogy próbálja a legjobbját nyújtani. 2014 végén Abu-Dzabiban úgy hittem, valóban hamarabb megoldjuk az elektronikai problémáinkat, de nyáron világossá vált, hogy a hardverrel van gondunk. Onnantól lehajtott fejjel dolgoztunk a megoldáson. Az a monzai szombat valóban kemény volt – de egyúttal hasznos tapasztalat is…”

Oszd meg!

14 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

frontember
#14 frontember 2016. február 23. 12:56  
BrettShaw:
Arai a sportigazgató volt, nem közvetlenül a technikai fejlesztés feje, ahogy korábban is menedzsment pozíciókat töltött be a Hondánál. Ha elcseszett valamit az el van cseszve több évre előre, mert az ő feladata az egész projekt felépítése és koordinálása lett volna és ez a projekt minden várakozást alulmúlt. Az ő lecserélése hosszabb távon persze kihathat majd a Honda teljesítményére, de semmi olyasmit nem racionális várni, hogy most majd találnak valami átütőt, aztán marha jók lesznek. A McLaren Size Zero filozófiája meg ebben a sportágban nem több egy hangzatos marketing fogásnál. MINDEN csapat ugyanerre törekszik és egyik sem tudja megvalósítani, mert ez egy állandó kompromisszumhalom, ami ráadásul változik. Emellett persze mindegyiküknél cél a lehető legkompaktabb beépítés, tehát feltalálták a spanyolviaszt, de legalább adtak neki egy új nevet. 3 év persze belefér, de a Mclaren -akárhogy is gondolkodik Dennis- rohadt nagy bajban van. Nem akarták felvállalni azt a kényelmes középcsapat szerepet, amit a Williams, így lépéskényszerben voltak és vannak azóta is, azonban ez hazárdjáték nagy kockázattal és ez a kockázat egyre csak nő a Honda gyenge teljesítménye miatt. Olyan nyomás alatt vannak, mint senki más. Az F1-es projekt masszívan veszteséges, a cégcsoport többi tagjának eredményét rombolják jelenleg azzal, hogy pumpálják bele a pénzt, a McLaren számára a saját marketingérték kicsi, hiszen nem árulnak széles réteg számára semmilyen terméket (mint mondjuk a Mercedes meg a RedBull) jelentős szponzoruk meg nincs, főképp azért nincs, mert az utóbbi években nem eredményesek. De nem is lesznek azok, ha nem tudják fenntartani a költségvetést, szóval eléggé ördögi körben vannak ma. Szurkolok nekik, hogy sikerüljön kiverekedniük magukat ebből a veremből, de nagyon kellene hozzá egy legalább minimálisan versenyképes PU, mert addig a saját erősségeiket meg sem tudják mutatni...

ilyen magas menedzsment szinten szerintem igenis jól látható és gyors változás van, Arrivabene érkezése erre a legutóbbi jó példa, és itt nem a műszaki részletekre gondolok elsősorban. Nyilván Nem Jaszuhisza döntött egy személyben egy halom kérdésről, és gondolom ő is értett ahhoz, amit csinált, a hibák ellenére, ahogy Chris Dyer se lett hülye attól, hogy Alonso VB címe elment 10-ben. Nem tudjuk, mit okoz a változás, a hibák nagy részét vélhetően kijavították. A Ferrarin is elég nagy nyomás volt 14-ben, meg tudták rázni magukat 1 év alatt, menni fog a McLarennek is, azt gondolom. A tavalyihoz képest máris elképesztő sok tettek meg, és legalábbis láthatóan közel sincs olyan tanácstalanság meg kapkodás, mint tavaly. Haladnak. Hogy mire elég, nem tudom, de a tavalyi gáz már nincs.

Lewisthebest
#13 Lewisthebest 2016. február 23. 12:46  
f1m12:
pont ez az. szerintem is tudták, ennek a faszinak menni kell, akkor miért pont a tesztek alatt lépik meg? ez annyira rosszat sugall

Szerintem nincs ezzel probléma kiválasztották a bűnbakot és kib*szták az új évben, hogy ezzel jelképezzék, hogy ez már egy új korszak kezdete. Most láthatjuk, hogy Button és Alonso alatt is az eddigiekben elég megbízható volt a gép. Jelenleg pl ők állnak a legtöbb körrel a Mercedes után. Szóval valami fejlődést már most lehet látni. A teljesítményt azt meg úgyis csak ők tudják mert még ha lennének végsebesség adataink akkor se tudnánk, hogy ki milyen motorbeállításokkal megy. Tegnap azt hallottam, hogy 10-14 km/h-val voltak gyengébbek a Mercinél most, ha ezt olyan 70-80%-on tudták akkor rendben van, ha 100%-on akkor már kevésbé, de ez az amit nekünk nem árulnak el.

BrettShaw
#12 BrettShaw 2016. február 23. 12:34  
frontember:
A Honda pedig nyilván jól tette, hogy ezt lépte. Ott ezt tudják méltósággal csinálni, és inkább megvárták, amíg nyugdíjba tud menni, meg marad tanácsadónak, szépen kulturáltan. Szerintem érdemes lesz figyelni, hogy a változások mit jelentenek majd. Én el tudom képzelni a McLarenről, hogy a Hondával ezt a minden iszonyú szűk helyen, és kicsiben elfér filozófiát tökéletesre fejlesztik, és ugyanazt aeroban, lóerőben, tapadásban, egyensúlyban, a franc tudja miben, de kamatoztatják. Belefér egy Ron Dennis-féle csávó gondolkodásába, hogy egy 3 éves fejlesztési időszak, meg kísérletezgetés után 17-ben ő akarjon és tudjon lenni a következő Mercedes. Én kinézem belőle. És Alonsoból, meg Buttonból aztán pláne. Rajtuk biztosan nem múlna a dolog. Ebből még kisülhet valami. Pedig tavaly talán ötvenszer írtam le, hogy ez annyira szar, hogy soha az életben nyerő autó nem lesz de amit eddig látunk, meg olvasunk a sztoriról, még akár jó is lehet. Igazából mindannyian megérdemelnék, ha őszinte akarok lenni.

Arai a sportigazgató volt, nem közvetlenül a technikai fejlesztés feje, ahogy korábban is menedzsment pozíciókat töltött be a Hondánál. Ha elcseszett valamit az el van cseszve több évre előre, mert az ő feladata az egész projekt felépítése és koordinálása lett volna és ez a projekt minden várakozást alulmúlt. Az ő lecserélése hosszabb távon persze kihathat majd a Honda teljesítményére, de semmi olyasmit nem racionális várni, hogy most majd találnak valami átütőt, aztán marha jók lesznek.

A McLaren Size Zero filozófiája meg ebben a sportágban nem több egy hangzatos marketing fogásnál. MINDEN csapat ugyanerre törekszik és egyik sem tudja megvalósítani, mert ez egy állandó kompromisszumhalom, ami ráadásul változik. Emellett persze mindegyiküknél cél a lehető legkompaktabb beépítés, tehát feltalálták a spanyolviaszt, de legalább adtak neki egy új nevet.

3 év persze belefér, de a Mclaren -akárhogy is gondolkodik Dennis- rohadt nagy bajban van. Nem akarták felvállalni azt a kényelmes középcsapat szerepet, amit a Williams, így lépéskényszerben voltak és vannak azóta is, azonban ez hazárdjáték nagy kockázattal és ez a kockázat egyre csak nő a Honda gyenge teljesítménye miatt. Olyan nyomás alatt vannak, mint senki más. Az F1-es projekt masszívan veszteséges, a cégcsoport többi tagjának eredményét rombolják jelenleg azzal, hogy pumpálják bele a pénzt, a McLaren számára a saját marketingérték kicsi, hiszen nem árulnak széles réteg számára semmilyen terméket (mint mondjuk a Mercedes meg a RedBull) jelentős szponzoruk meg nincs, főképp azért nincs, mert az utóbbi években nem eredményesek. De nem is lesznek azok, ha nem tudják fenntartani a költségvetést, szóval eléggé ördögi körben vannak ma.

Szurkolok nekik, hogy sikerüljön kiverekedniük magukat ebből a veremből, de nagyon kellene hozzá egy legalább minimálisan versenyképes PU, mert addig a saját erősségeiket meg sem tudják mutatni...

Utoljára módosítva: 2016. február 23. 12:35

frontember
#11 frontember 2016. február 23. 11:40  

A Honda pedig nyilván jól tette, hogy ezt lépte. Ott ezt tudják méltósággal csinálni, és inkább megvárták, amíg nyugdíjba tud menni, meg marad tanácsadónak, szépen kulturáltan. Szerintem érdemes lesz figyelni, hogy a változások mit jelentenek majd. Én el tudom képzelni a McLarenről, hogy a Hondával ezt a minden iszonyú szűk helyen, és kicsiben elfér filozófiát tökéletesre fejlesztik, és ugyanazt aeroban, lóerőben, tapadásban, egyensúlyban, a franc tudja miben, de kamatoztatják. Belefér egy Ron Dennis-féle csávó gondolkodásába, hogy egy 3 éves fejlesztési időszak, meg kísérletezgetés után 17-ben ő akarjon és tudjon lenni a következő Mercedes. Én kinézem belőle. És Alonsoból, meg Buttonból aztán pláne. Rajtuk biztosan nem múlna a dolog. Ebből még kisülhet valami. Pedig tavaly talán ötvenszer írtam le, hogy ez annyira szar, hogy soha az életben nyerő autó nem lesz de amit eddig látunk, meg olvasunk a sztoriról, még akár jó is lehet. Igazából mindannyian megérdemelnék, ha őszinte akarok lenni.

f1m12
#10 f1m12 2016. február 23. 11:33  
csaby_massa:
miért? pedig tavaly ősszel már a Ferrarival voltak egy szinten. nem értem én ezt, egy ilyen profi hazudozót csak úgy leváltani. senki sem nézte ennyire hülyének a saját szurkolóit mint ő. micsoda világ.

pont ez az. szerintem is tudták, ennek a faszinak menni kell, akkor miért pont a tesztek alatt lépik meg? ez annyira rosszat sugall

frontember
#9 frontember 2016. február 23. 11:33  
ddb:
Ők már tudják, amit mi még nem, hogy idén is a mezőny végén fognak kullogni. Nem szabad extrémen más konstrukcióval indulni sehol sem, mert a többi csapat nem véletlenül követi ugyan azt az irányt. Lásd Nissan LMP projekt. Ki van már tapasztalva, hogy melyik tervezési elv a nyerő, nem kell azokkal szembe menni. A motorsport több, mint 100 éves történetében nagyon kevés alkalommal jött be az extrémen más tervezés.

egyáltalán nem biztos, hogy így lesz. Egyrészt tegnap Button tisztességes távot ment az autóval, másrészt ehhez a motorhoz ezek szerint Arai Jaszuhiszának már nem sok köze lehetett, ráadásul a menesztése nyilvánvalóan a tavalyi fiaskó miatt van, és nem azért, mert az idei is szar lenne. Azon kívül a Red Bull talán két éve úgy kezdte a tesztet, hogy 3 kört nem bírt menni a kocsi, aztán álltak dobogón az adott szezonban.

Ettől függetlenül nyilván lehetetlen megmondani, hol lesz a McLaren idén, én a mezőnyt eddig elnézve a Manort, a Haast, a Renault-t és a Saubert helyből mögéjük sorolnám, és az majdnem a mezőny fele, tehát kullogni véleményem szerint nem fognak. Felfelé viszont simán el tudom képzelni, hogyha a motor megbízhatósági gondjait, meg a tavalyi hiányzó lóerőket megtalálták (és megtalálták), akkor fejlesztésben simán ráverhetnek az Force-ra, a Toro-ra, sőt. Azért a McLarenről van szó. Egy kibaszott ideges Ron Dennisről beszélgetünk, plusz egy minden elképzelhetőné türelmetlenebb Alonsoról. Soha ne írj le ilyeneket. És Button és Bojler, és a háttér, szóval ezek nem felejtettek el nyerni ám. És ha idén nyerni nem is fognak, nálam ők lehetnek az egyik olyan döbbenet, akik miatt izgalmas lesz az év. A Williamsekkel, meg akár a Red Bull ellen is. Simán. Szerintem.

HungarianRacer
#8 HungarianRacer 2016. február 23. 11:17  

Goodbye Samurai.

ddb
#7 ddb 2016. február 23. 10:32  
velorex:
Ezt a Hondanak már egy évvel ezelőtt meg kellett volna lépnie ! Ez egyértelműen a Honda eddigi totalis kudarcát írja alá,ami azt jelenti,hogy a választott irány nem volt helyes.Erre nem régen a Mercedes egyik vezetője is rávilágított,hogy amin a Honda elindult az zsákutcába vezet a fejlesztések terén. Egyre valószínübb az,hogy lila álommá válik Alonso reménye a McLarenes színekben való vb-i címért való küzdelem.

Alonso Forma 1-es karrierjének legnagyobb pofonjait a McLarentől kapta. Nem fogja szívébe zárni ezt a csapatot.

velorex
#6 velorex 2016. február 23. 09:58  

Ezt a Hondanak már egy évvel ezelőtt meg kellett volna lépnie !
Ez egyértelműen a Honda eddigi totalis kudarcát írja alá,ami azt jelenti,hogy a választott irány nem volt helyes.Erre nem régen a Mercedes egyik vezetője is rávilágított,hogy amin a Honda elindult az zsákutcába vezet a fejlesztések terén. Egyre valószínübb az,hogy lila álommá válik Alonso reménye a McLarenes színekben való vb-i címért való küzdelem.

cucli
#5 cucli 2016. február 23. 09:31  

Ez azért ekkora mamut cégeknél nem így megy. Meg kellett keresniük az utódját. Már 1000 éve tudták, h. mennie kell. Semmi köze a mostani motorhoz ebben biztos vagyok...

csaby_massa
#4 csaby_massa 2016. február 23. 09:26  

miért? pedig tavaly ősszel már a Ferrarival voltak egy szinten. nem értem én ezt, egy ilyen profi hazudozót csak úgy leváltani. senki sem nézte ennyire hülyének a saját szurkolóit mint ő. micsoda világ.

ernike
#3 ernike 2016. február 23. 09:04  

Nem jó jel ez az idei évre nézve, 1. tesztnap után bumm lefejezés. Az időzítés nem sugall semmi jót.

Utoljára módosítva: 2016. február 23. 09:05

ddb
#2 ddb 2016. február 23. 09:02  

Ők már tudják, amit mi még nem, hogy idén is a mezőny végén fognak kullogni. Nem szabad extrémen más konstrukcióval indulni sehol sem, mert a többi csapat nem véletlenül követi ugyan azt az irányt. Lásd Nissan LMP projekt. Ki van már tapasztalva, hogy melyik tervezési elv a nyerő, nem kell azokkal szembe menni. A motorsport több, mint 100 éves történetében nagyon kevés alkalommal jött be az extrémen más tervezés.

Hombre B
#1 Hombre B 2016. február 23. 08:51  

Fura, hogy ezt most lépték meg, illetve kíváncsi vagyok, hogy lesz-e ettől érdemi változás.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”