Hivatalos: Megbüntették Rosberget, változott a végeredmény

írta: M4Sport
2016. július 10. 19:19
FOTÓ: ©xpbimages.com

Hosszas tanácskozás után a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) meghozta a döntést Nico Rosberg rádiós ügyében. Időbüntetéssel sújtották a németet, és ezzel változott a futam végeredménye.

A versenybíróság órákon át tartó tanácskozás után hozta meg a döntését a Mercedes Nico Rosbergnek a futam hajrában fellépő váltóproblémája miatt adott üzenetei ügyében. A testület úgy látta, bár voltak megengedett információk is az ominózus rádiózásban, a csapat vétett a vonatkozó szabályok ellen, s olyan instrukciókkal is ellátta versenyzőjét, amelyek nem megengedettek.

„Az ügy alapos kivizsgálása után a bírák úgy ítélték meg, a csapat adott olyan instrukciókat a versenyzőnek, amelyek határozottan engedélyezettek a Technikai Direktíva 014-16 alapján. Ennek ellenére a bírák azt is megállapították, hogy a csapat további instrukciói nem megengedettek a Technikai Direktíva által, így megsértették a Sportszabályzat 27.1-es pontját, mely szerint a versenyzőnek egyedül, segítség nélkül kell vezetnie autóját” – állt az FIA a vizsgálat kezdete tán közel 4 órával később kelt közleményében.

Ennek következményeként Rosberget utólagosan 10 másodperces időbüntetéssel sújtották, amivel visszacsúszott a 3. helyre. Második pozícióját a célban tőle csupán 1,3 másodperces hátrányban lévő Max Verstappen örökölte meg. Rosberg a hátraeséssel összesen 3 pontot veszített a bajnokságban, ami azt jelenti, hogy Lewis Hamilton mindössze 1 pontra van tőle a második helyen.

Rosberg a Brit Nagydíj 46. körében panaszkodott váltóproblémákra, amire reagálva versenymérnöke előbb bizonyos kapcsoló beállításokat javasolt neki, majd közölte, hogy ne használja a 7-es sebességi fokozatot. Miután a német visszakérdezett, hogy ez az említett fokozat átugrását jelenti-e, Tony Ross többszörösen megismételt igenlő választ adott – és a jelek szerint ezzel vétett a szabályok ellen.

Toto Wolffot megkérdezték, mi történt volna akkor, ha nem figyelmeztetik versenyzőjüket. „Akkor vélhetően hetes fokozatban ragad és vége lett volna” – felelte. A csapat erre alapozta érvelését: szerintük a vészhelyzet jogosította fel őket az elhangzott rádióbeszélgetésre.

A német versenyző az első, aki a rádiós tilalom bevezetése óta megszegte a vonatkozó előírásokat, így az FIA mostani büntetése precedens értékű. A csapatok eddig úgy tartották magukat a szabályokhoz, hogy fogalmuk sem volt arról, megsértésük esetén milyen büntetés vár rájuk. Mostantól már tisztában lehetnek vele, mire számíthatnak hasonló helyzetekben.

FIA
Oszd meg!

76 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Nigel
#76 Nigel 2016. július 11. 10:47  
almodopelikan:
Sztem nincs igazad. Mert hoztak egy vicc döntést. (más kérdés, hogy a szabály úgy baromság, ahogy van), és ha ennél jobban büntetnek, akkor kitör a parasztfelkelés. És joggal...


Akkor töröljék el. Sokat nem változtatott a versenyek kimenetelén. Hiába próbálják meg különböző szabályokkal felrázni az F1-et, a végén mindig a Merci jön ki jól belőle. Akkora a fölényük, hogy képtelenség veszélyeztetni az elsőségüket.

Ez a rádiós tiltás is csak egy kétségbeesett próbálkozás. Csupán az esőnek köszönhető, hogy legalább láthattunk egy kis csatát a második helyért.

Utoljára módosítva: 2016. július 11. 11:32

almodopelikan
#75 almodopelikan 2016. július 11. 09:50  
Nigel:
Nem hinném, hogy ne lettek volna tisztában azzal, hogy vétettek a szabályok ellen. Tudták nagyon jól, hogy rádión keresztül mindenfajta utasítás, segítség szabálytalan. Csak abban bízhattak, hogy majd meggyőzik az illetékeseket, hogy nem tehettek mást, vészhelyzet volt. Az FIA,a mostani döntésével azonban mindenki számára egyértelművé tette, hogy bármilyen, rádión keresztül történő segítségnyújtás tilos, még akkor is, ha emiatt esetleg az adott versenyző a futam feladására kényszerül. Ha ezek után kiderül, hogy egyes csapatok direkt arra játszanak, hogy majd megússzák 10 mp-es büntetéssel, és ezért "nyugodtan" rádiózhatnak, azoknak csalódniuk kell. Lehet növelni a büntetés mértékét, és biztos vagyok benne, hogy meg is teszik, ha még egyszer ilyen előfordul.

Sztem nincs igazad. Mert hoztak egy vicc döntést. (más kérdés, hogy a szabály úgy baromság, ahogy van), és ha ennél jobban büntetnek, akkor kitör a parasztfelkelés. És joggal...

AnTomySm7
#74 AnTomySm7 2016. július 11. 08:52  

Mondjuk azt nem értem, hogy miért a pilótát bűntetik ezzel elsősorban? Mármint egy pilóta adott esetben nem feltétlenül kéri az infót, mégis ő issza meg a levét elsősorban. Ez is csak 1 a sok közül ami miatt az FIA-at komplett dilettánsnak tartják sokan.

Nigel
#73 Nigel 2016. július 11. 07:49  
sába:
Ne haragudj de baromi ostobaságot írsz. Mi az hogy nem lesznek elnézőek. Külön szabály, hogy aki 2. alkalommal követi el ezt a hibát, annak már 20 másodperc jár vagy mi? Ha ezért a mercinek ennyi járt, akkor mások is ennyit kaphatnak. Azt meg te sem gondolod komolyan,hogy a merci nem volt vele tisztában, hogy mit csinál.


Nem hinném, hogy ne lettek volna tisztában azzal, hogy vétettek a szabályok ellen. Tudták nagyon jól, hogy rádión keresztül mindenfajta utasítás, segítség szabálytalan. Csak abban bízhattak, hogy majd meggyőzik az illetékeseket, hogy nem tehettek mást, vészhelyzet volt.

Az FIA,a mostani döntésével azonban mindenki számára egyértelművé tette, hogy bármilyen, rádión keresztül történő segítségnyújtás tilos, még akkor is, ha emiatt esetleg az adott versenyző a futam feladására kényszerül.

Ha ezek után kiderül, hogy egyes csapatok direkt arra játszanak, hogy majd megússzák 10 mp-es büntetéssel, és ezért "nyugodtan" rádiózhatnak, azoknak csalódniuk kell. Lehet növelni a büntetés mértékét, és biztos vagyok benne, hogy meg is teszik, ha még egyszer ilyen előfordul.

Utoljára módosítva: 2016. július 11. 09:07

Kimilton
#72 Kimilton 2016. július 11. 00:56  
Nonohari:
Rosbi szimpatizánsként írom: WTF FIA??? Gyakorlatilag semmi büntetés, 2. helyett 3. Ez a nagy szigor a rádiózásban? Meg precedens értékű ítélet...hát az. Mondj bármit mostantól és kapsz 10mp-et, nem zárnak ki, nem törlik a csapatot a konstruktőri VB-ból. Ez igen, cool FIA!! (ja nem)

Szerintem ez a rádiózási tilalom alapból egy marhaság...

Nonohari
#71 Nonohari 2016. július 11. 00:37  

Rosbi szimpatizánsként írom: WTF FIA???
Gyakorlatilag semmi büntetés, 2. helyett 3.
Ez a nagy szigor a rádiózásban? Meg precedens értékű ítélet...hát az. Mondj bármit mostantól és kapsz 10mp-et, nem zárnak ki, nem törlik a csapatot a konstruktőri VB-ból.
Ez igen, cool FIA!! (ja nem)

Go.Michael
#70 Go.Michael 2016. július 10. 23:32  

Nálam ez a kommentátor páros rendben van, Wéber klasszikusnak mondható már, az ő hozzá értése kell ehhez a sporthoz, csak éppen a pártatlansága néha megkérdőjelezhető. :D Szujó közel 20 éve sportriporter volt, minden helyszínen ott volt, de néha elgondolkodok rajta, most lát először f1-es versenyt? Legutóbb a manor pontot szerzett de ők Hamilton-Rosberg kettősön hegyezték a bizonyost, de a kedvencem, amikor azon elmélkedtek, mikor volt egy csapaton belül azonos nemzetiségű pilótapáros, ha jól emlékszem Alesi-t mondták, mivel a Schumi-Rosberg páros túl rég volt.

sába
#69 sába 2016. július 10. 23:04  
Nigel:
Legközelebb nem lesznek ennyire elnézőek. Talán nem volt elég világos a Merci számára, hogy amit tettek, az szabályba ütközik, és mint ilyen, büntetendő. Ezek után minden csapat kétszer is meg fogja gondolni, hogy elkövessen-e hasonló "bakit". Nem hivatkozhatnak majd arra, hogy ők nem tudták. Tiszta és világos szabály, félre nem érthető.

Ne haragudj de baromi ostobaságot írsz. Mi az hogy nem lesznek elnézőek. Külön szabály, hogy aki 2. alkalommal követi el ezt a hibát, annak már 20 másodperc jár vagy mi? Ha ezért a mercinek ennyi járt, akkor mások is ennyit kaphatnak. Azt meg te sem gondolod komolyan,hogy a merci nem volt vele tisztában, hogy mit csinál.

Lewisthebest
#68 Lewisthebest 2016. július 10. 22:59  
cyberpunk999:
Én ki vagyok tiltva facebookon a boxutca oldaláról, mert egy teljesen káromkodásmentes és kulturált hozzászólásban kifejtettem, hogy mivel úgysincs itthon konkurenciájuk, inkább rakjanak ki minden hírt öt perc késéssel, de legyen már valamivel igényesebb a helyesírás és a mondatszerkesztés. Valamint szerintem nem illő dolog rájátszani a népszerű témákra az ügy kiforgatásával (épp egy massa cikk volt). Azon hozzászólásom ugyanilyen stílusban íródott, mint ez. Ezért kitiltottak. De a rasszizmus az megy folyamatosan gond nélkül. Az ottani kommentelőknél érdemes végigfutni egyébként az iskolai végzettségeket. Nem a papírtól lesz valaki értelmes és okos, de azért egy alapvető tendencia van és rettentő alacsony ott az átlagos iskolázottság és igazán meglátszik ez a stíluson is. A boxutca pedig célzottan és direkt őket célozza meg. Ezért a bulváros és az uszító címadás és stílus.

Ezt már ismerem az f1-liveon is azonnali ban járt, ha kritizálni merted őket :D Közbe meg azok is olyan szinten vannak, hogy szerintük 2009-ben volt Kanadai nagydíj és jövőre nehezebb lesz vezetni az autókat mert szélesebbek lesznek a gumik :D

sába
#67 sába 2016. július 10. 22:58  

Na, akkor egy újabb szabály, amiről utólag kiderült, hogy az FIA adott a szarnak egy pofont. Ettől kezdve mindenki kiszámolhatja, hogy kiesés vagy 10 másodperces büntetés.

Utoljára módosítva: 2016. július 10. 22:58

MS_argo001
#66 MS_argo001 2016. július 10. 22:24  
DUdi:
Annak az oldalnak az FB oldalán (amit senki nem olvas) osztogattak ilyen "hatalmas" bűnökért banokat. Persze aki uszított és fikázott, vitát gerjesztett azzal ott sem volt gond :D

Gyakori. A legtöbb kattintást úgy tudod elérni, ha benne hagysz a hozzászólásokban 1-2 nácizást, meg niggerezést.

DUdi
#65 DUdi 2016. július 10. 22:21  
cyberpunk999:
Én ki vagyok tiltva facebookon a boxutca oldaláról, mert egy teljesen káromkodásmentes és kulturált hozzászólásban kifejtettem, hogy mivel úgysincs itthon konkurenciájuk, inkább rakjanak ki minden hírt öt perc késéssel, de legyen már valamivel igényesebb a helyesírás és a mondatszerkesztés. Valamint szerintem nem illő dolog rájátszani a népszerű témákra az ügy kiforgatásával (épp egy massa cikk volt). Azon hozzászólásom ugyanilyen stílusban íródott, mint ez. Ezért kitiltottak. De a rasszizmus az megy folyamatosan gond nélkül. Az ottani kommentelőknél érdemes végigfutni egyébként az iskolai végzettségeket. Nem a papírtól lesz valaki értelmes és okos, de azért egy alapvető tendencia van és rettentő alacsony ott az átlagos iskolázottság és igazán meglátszik ez a stíluson is. A boxutca pedig célzottan és direkt őket célozza meg. Ezért a bulváros és az uszító címadás és stílus.

Annak az oldalnak az FB oldalán (amit senki nem olvas) osztogattak ilyen "hatalmas" bűnökért banokat. Persze aki uszított és fikázott, vitát gerjesztett azzal ott sem volt gond :D

Utoljára módosítva: 2016. július 10. 22:22

cyberpunk999
#64 cyberpunk999 2016. július 10. 22:18  
Lewisthebest:
Szerintem az ő kommentátori munkájának nincs köze ahhoz, hogy milyen minősíthetetlen stílusban beszélnek egyesek egy versenyzőről vagy csapatról. Szóval ebben megértem és csodálkozok is rajta, hogy nem tiltják ki az oldalukról azokat akik rendszeresen csinálják a fesztivált. Azzal, hogy ő a kommentátor már én sem értek egyet. Én is több profizmust és extrát vártam tőle szóval nem hullatnék könnyeket ha lecserélnék.

Én ki vagyok tiltva facebookon a boxutca oldaláról, mert egy teljesen káromkodásmentes és kulturált hozzászólásban kifejtettem, hogy mivel úgysincs itthon konkurenciájuk, inkább rakjanak ki minden hírt öt perc késéssel, de legyen már valamivel igényesebb a helyesírás és a mondatszerkesztés. Valamint szerintem nem illő dolog rájátszani a népszerű témákra az ügy kiforgatásával (épp egy massa cikk volt).

Azon hozzászólásom ugyanilyen stílusban íródott, mint ez. Ezért kitiltottak.
De a rasszizmus az megy folyamatosan gond nélkül.

Az ottani kommentelőknél érdemes végigfutni egyébként az iskolai végzettségeket. Nem a papírtól lesz valaki értelmes és okos, de azért egy alapvető tendencia van és rettentő alacsony ott az átlagos iskolázottság és igazán meglátszik ez a stíluson is. A boxutca pedig célzottan és direkt őket célozza meg. Ezért a bulváros és az uszító címadás és stílus.

MS_argo001
#63 MS_argo001 2016. július 10. 22:11  
bzmatek:
Palik + Wéber lenne a jó páros, az egyik értene hozzá, a másik pedig az unalmas részeket dobná fel, amit lássunk be, elég sok van manapság és ezen Szujó közvetítése szerintem nem sokat segít.

Engem Palik erőltetett "humoroskodása" folyamatosan idegesített, kifejezetten az, amikor Gyulát szapulta. Na az a jelenetsor nem volt TV-be való. Szerintem a jelenlegi közvetítéssel nincs baj, ami zavar inkább, hogy ha Wéber kilép a szakmai oldalról, nagyon lehet érezni, kiket favorizál (pl. Verstappen), és kiket rühell (pl. Massa). De alapjáraton ez a páros rendben van.
Palik-Mezei... az volt a legalja.

DUdi
#62 DUdi 2016. július 10. 22:10  
Lewisthebest:
Szerintem az ő kommentátori munkájának nincs köze ahhoz, hogy milyen minősíthetetlen stílusban beszélnek egyesek egy versenyzőről vagy csapatról. Szóval ebben megértem és csodálkozok is rajta, hogy nem tiltják ki az oldalukról azokat akik rendszeresen csinálják a fesztivált. Azzal, hogy ő a kommentátor már én sem értek egyet. Én is több profizmust és extrát vártam tőle szóval nem hullatnék könnyeket ha lecserélnék.

Simán ki kellene tíltani azokat, akik csinálják a fesztivált. De ez még nem jogosítja fel őt arra, hogy embereket minősítsen. Lehet más esetben egy ilyen twitter üzenetért már megköszönnék az addigi munkáját. És nem is az első ilyen esete. Pár éve pár szurkolót elküldött a meleg éghajlatra. Szóval nagyon unszimpatikus a hozzáállása. Szerintem Ő ezt nem engedheti meg magának. De a közmédiánál úgytünik még belefér. .

F1890
#61 F1890 2016. július 10. 22:05  
bzmatek:
Palik + Wéber lenne a jó páros, az egyik értene hozzá, a másik pedig az unalmas részeket dobná fel, amit lássunk be, elég sok van manapság és ezen Szujó közvetítése szerintem nem sokat segít.

2002 vagy 01-ben már megpróbálták. nem volt " kémia" . gondolom wéber nem kíváncsi ezekre a butaságokra amit palik mond

Lewisthebest
#60 Lewisthebest 2016. július 10. 21:59  
DUdi:
Hát én meg nagyon nem értettem és most sem értek vele egyet. Főleg azok után, amit hétről-hétre előad F1-es közvetítés címszó alatt. Amikor kiderült, hogy ő lesz a kommetátor még örültem is, mert azt gondoltam, hogy itt egy olyan ember aki az F1 berkeiben mozgott, járta a világot , ismer arcokat. Azt hittem, hogy sokat fog majd mesélni a pályákról, a helyszínekről egy kicsit feldobja a közvetítést. Hát nem sikerült. És szerintem nagyon sok a hibája, tévedése. Nekem óriási csalódás.

Szerintem az ő kommentátori munkájának nincs köze ahhoz, hogy milyen minősíthetetlen stílusban beszélnek egyesek egy versenyzőről vagy csapatról. Szóval ebben megértem és csodálkozok is rajta, hogy nem tiltják ki az oldalukról azokat akik rendszeresen csinálják a fesztivált. Azzal, hogy ő a kommentátor már én sem értek egyet. Én is több profizmust és extrát vártam tőle szóval nem hullatnék könnyeket ha lecserélnék.

bzmatek
#59 bzmatek 2016. július 10. 21:55  
MS_argo001:
Csak Palikot ne...

Palik + Wéber lenne a jó páros, az egyik értene hozzá, a másik pedig az unalmas részeket dobná fel, amit lássunk be, elég sok van manapság és ezen Szujó közvetítése szerintem nem sokat segít.

MS_argo001
#58 MS_argo001 2016. július 10. 21:54  
bzmatek:
Nekem kicsit olyan, mint anno Gyula a Palik mellett. Az is mindenért sírt, ha letört egy alkatrész már ordított, hogy életveszélyes :D Palik kezelgette is rendesen, egy ilyen arc hiányzik onnan, aki feldobná az unalmas futamokat is, még azt is elnéztük neki, hogy sokszor azt se tudta melyik kocsiba ki ül :D Szujó talán annyival jobb Gyulánál, hogy egy fokkal többet ért a dolgokhoz, de ő is mindig olyan teóriákba kezd futam felénél, aminek semmi valóság alapja ...

Csak Palikot ne...

bzmatek
#57 bzmatek 2016. július 10. 21:52  

A büntetésről meg ismét annyit hogy vicc. Mi értelme ezeknek a büntetéseknek így? Időbüntetés és végén mégis marad helyén, mert kiautózza az előnyt (lásd Vettel), most ez is Rosbergnél, akkor bizonyos kanyar szélesítést büntetünk többit nem ... Mit csodálkozunk, hogy olyan a forma 1, amilyen, ha egyszerű szabályokat se képesek írni.

F1890
#56 F1890 2016. július 10. 21:49  
Lewisthebest:
Ez minden értelmes rajongónak, kommentátornak, csapatfőnöknek, versenyzőnek, kiskutyának kellemetlen. A múltkor Szujó is panaszkodott rá a twitteren, hogy hihetetlen milyen beteg embereknek csinál hétről hétre műsort és bár nem ő a kedvenc kommentátorom, de ebbe együtt tudok érezni vele.

sztem meg eléggé beképzelt arrogáns viselkedés leszólni azokat az embereket akik adójából van az ő fizetése. ráadásul nem értünk készül a műsor, mert akkor nem ő lenne a kommentátor :)

bzmatek
#55 bzmatek 2016. július 10. 21:49  
DUdi:
Hát én meg nagyon nem értettem és most sem értek vele egyet. Főleg azok után, amit hétről-hétre előad F1-es közvetítés címszó alatt. Amikor kiderült, hogy ő lesz a kommetátor még örültem is, mert azt gondoltam, hogy itt egy olyan ember aki az F1 berkeiben mozgott, járta a világot , ismer arcokat. Azt hittem, hogy sokat fog majd mesélni a pályákról, a helyszínekről egy kicsit feldobja a közvetítést. Hát nem sikerült. És szerintem nagyon sok a hibája, tévedése. Nekem óriási csalódás.

Nekem kicsit olyan, mint anno Gyula a Palik mellett. Az is mindenért sírt, ha letört egy alkatrész már ordított, hogy életveszélyes :D Palik kezelgette is rendesen, egy ilyen arc hiányzik onnan, aki feldobná az unalmas futamokat is, még azt is elnéztük neki, hogy sokszor azt se tudta melyik kocsiba ki ül :D Szujó talán annyival jobb Gyulánál, hogy egy fokkal többet ért a dolgokhoz, de ő is mindig olyan teóriákba kezd futam felénél, aminek semmi valóság alapja ...

DUdi
#54 DUdi 2016. július 10. 21:43  
Lewisthebest:
Ez minden értelmes rajongónak, kommentátornak, csapatfőnöknek, versenyzőnek, kiskutyának kellemetlen. A múltkor Szujó is panaszkodott rá a twitteren, hogy hihetetlen milyen beteg embereknek csinál hétről hétre műsort és bár nem ő a kedvenc kommentátorom, de ebbe együtt tudok érezni vele.

Hát én meg nagyon nem értettem és most sem értek vele egyet. Főleg azok után, amit hétről-hétre előad F1-es közvetítés címszó alatt. Amikor kiderült, hogy ő lesz a kommetátor még örültem is, mert azt gondoltam, hogy itt egy olyan ember aki az F1 berkeiben mozgott, járta a világot , ismer arcokat. Azt hittem, hogy sokat fog majd mesélni a pályákról, a helyszínekről egy kicsit feldobja a közvetítést. Hát nem sikerült. És szerintem nagyon sok a hibája, tévedése. Nekem óriási csalódás.

F1890
#53 F1890 2016. július 10. 21:31  
Sebees:
Rossz példa teniszben is ott az edző a pálya mellett és ad tanácsokat csak nem minden versenysorozatban :-)

nem adhat GS tornákon.

Lali
#52 Lali 2016. július 10. 21:30  

Mer neked az nem lenne izgalmasabb ha lenne újra technikai meghibásodás Csak telefonáljunk meg mindent két gombnyomás és az jól is van.

Lewisthebest
#51 Lewisthebest 2016. július 10. 21:28  
Ami:
Tyű, nem pont ide tartozik de ami a Mercedes Facebook oldalán megy az őrület :D Elvetemült Hamilton fan-ok Rosberget köpködik most konkrétan nem tudom miért... Ez előbb utóbb nem lesz kellemetlen egy-egy csapat számára? Nem irányul ez a kommentem egyetlen normális szurkoló ellen sem, csak eszembe jutott mert csak ámultam és bámultam.

Ez minden értelmes rajongónak, kommentátornak, csapatfőnöknek, versenyzőnek, kiskutyának kellemetlen. A múltkor Szujó is panaszkodott rá a twitteren, hogy hihetetlen milyen beteg embereknek csinál hétről hétre műsort és bár nem ő a kedvenc kommentátorom, de ebbe együtt tudok érezni vele.

MS_argo001
#50 MS_argo001 2016. július 10. 21:27  

Nevetséges lett ez a sportág. Ha haldoklik valami, és a versenyző nem tudja megoldani magától a problémát, akkor hagyjuk megrohadni a cuccot? A józan ész leghalványabb szikráját sem lehet fellelni ebben a szabályban.

Ami
#49 Ami 2016. július 10. 21:18  

Tyű, nem pont ide tartozik de ami a Mercedes Facebook oldalán megy az őrület :D Elvetemült Hamilton fan-ok Rosberget köpködik most konkrétan nem tudom miért... Ez előbb utóbb nem lesz kellemetlen egy-egy csapat számára? Nem irányul ez a kommentem egyetlen normális szurkoló ellen sem, csak eszembe jutott mert csak ámultam és bámultam.

Sebees
#48 Sebees 2016. július 10. 21:18  
F1890:
teniszben se mondja meg senki :) na akkor most h is van ez?

Rossz példa teniszben is ott az edző a pálya mellett és ad tanácsokat csak nem minden versenysorozatban :-)

Lewisthebest
#47 Lewisthebest 2016. július 10. 21:04  
almodopelikan:
Miért, a bírkózónak miért mondja meg az edző, verseny közben, hogy hogy bírkózzon? Vagy épp Elek Gábor miért ordít be figurákat meccs közben?

Fogalmam sincs, de mivel nem nézek birkózást nagyon nem is érdekel. Viszont itt kihatással van a verseny izgalmaira az, hogy mennyire szólnak bele a boxból. Pl a rajtok is sokkal kiszámíthatatlanabbak lettek mióta nem magyarázhatják el, hogy hogyan kell beállítani a kuplungot. Hamilton fél évig szenvedett vele, hogy sikerüljön normálisan elindulnia. Ez meg jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy az év elején mondjuk átlagban 10/7-es futamokat láttunk nem 10/4-est

F1890
#46 F1890 2016. július 10. 20:45  
almodopelikan:
Miért, a bírkózónak miért mondja meg az edző, verseny közben, hogy hogy bírkózzon? Vagy épp Elek Gábor miért ordít be figurákat meccs közben?

teniszben se mondja meg senki :) na akkor most h is van ez?

Nigel
#45 Nigel 2016. július 10. 20:43  
almodopelikan:
Persze, hogy el kell fogadni. De ha azt akarjuk, hogy a technika kibírjon 652 millió futamot, mert költség csökkentés, meg ződjövő, akkor azt is fogadjuk el, hogy a boxból jön az utasítás. Ha nem akarunk utasítást, akkor oké, csak akkor minden hétvégére 5 motor és 5 váltó...


Elsősorban az izgalmak fokozásáért vezették be ezt a szabályt. Szóval elvileg értünk, nézőkért született. Nem látok semmi kivetnivalót benne. Még izgalmasabb lett volna, ha nem közlik Rosberggel, hogy mit kell tennie.

De most már mindegy, megkapták a büntetést, többet nem fognak próbálkozni.

Nem sokkal ezelőtt a rádiózás még teljesen legális és megengedett dolog volt. Időbe telik, míg mindenkiben rögződik, hogy most már nem az.

Utoljára módosítva: 2016. július 10. 21:04

albutr
#44 albutr 2016. július 10. 20:43  

Pereznek sem szólhatott a csapat így a büntetés jogos.

Benhower
#43 Benhower 2016. július 10. 20:41  

Ez már totál kabaré. A merci nem kilóra vette meg a F1et hanem grammonként vagy nemtom mert semmiért sem merik őket megbüntetni rendesen, tehetnek amit akarnak... Külön szánalmas ez azután amit évekig leműveltek Sebbel meg az RBvel...

almodopelikan
#42 almodopelikan 2016. július 10. 20:36  
Lewisthebest:
Az rendben is van, hogy a boxban átbeszélik, de a verseny közbe ne mondja meg a mérnök, hogy hogyan vezessék az autót.

Miért, a bírkózónak miért mondja meg az edző, verseny közben, hogy hogy bírkózzon? Vagy épp Elek Gábor miért ordít be figurákat meccs közben?

almodopelikan
#41 almodopelikan 2016. július 10. 20:35  
Lali:
Ember ez technikai sport! nem kell sírni ha behal valami el kell fogadni!

Persze, hogy el kell fogadni. De ha azt akarjuk, hogy a technika kibírjon 652 millió futamot, mert költség csökkentés, meg ződjövő, akkor azt is fogadjuk el, hogy a boxból jön az utasítás. Ha nem akarunk utasítást, akkor oké, csak akkor minden hétvégére 5 motor és 5 váltó...

Lewisthebest
#40 Lewisthebest 2016. július 10. 20:34  
almodopelikan:
Vagy csak szimplán el lehet fogadni, hogy ez egy csapatsport, ahol az edző utasításokat ad, a csapattagoknak... És a tévéközvetítésbe meg nem kell bevágni, azt mindenki boldog. Ahogy bírkózásnál se vágják be, hogy az edző folyamatosan tanácsokat ad a versenyzőnek...

Az rendben is van, hogy a boxban átbeszélik, de a verseny közbe ne mondja meg a mérnök, hogy hogyan vezessék az autót.

Nigel
#39 Nigel 2016. július 10. 20:33  
Givangel:
Kenyes ugy volt. Egy reszrol a FIA precedens erteku iteletet kellett, hogy hozzon, mas reszrol ha megbuntetik Rosbit, es elveszik a pontjait, akkor ugrott a bajnoksag (igy is sanszos), Lewis siman behuzza. Erdektelensegbe fullad az idei szezon. Nem mertek meghozni az aldozatot. Ha van egy kis eszuk, holnap kijelentik, hogy most meg igy volt, mert nem volt szabaly a buntetesre, de holnaptol bizony nullazni fog akinek tanacsot adnak.


Legközelebb nem lesznek ennyire elnézőek. Talán nem volt elég világos a Merci számára, hogy amit tettek, az szabályba ütközik, és mint ilyen, büntetendő.

Ezek után minden csapat kétszer is meg fogja gondolni, hogy elkövessen-e hasonló "bakit".
Nem hivatkozhatnak majd arra, hogy ők nem tudták. Tiszta és világos szabály, félre nem érthető.

Utoljára módosítva: 2016. július 10. 20:49

Givangel
#38 Givangel 2016. július 10. 20:32  
cyberpunk999:
A csapat büntetése csak a kicsiket érdekli, a nagyok kifizetik a fenébe és tesznek rá. A pilóta nem kapott büntetést, csak oda került, ahova került volna egyébként.. A csapatsportok már csak ilyenek, hogy a csapat hibájáért az egyének is bűnhődnek. Marketing okokból el van adva ilyen egyéni cím is, de ez ott is a mérnökcsapatok versenye.

A pilota nem oda kerult ezzel a buntivel. Ha nem kap taviranyitast, kiesik. Nullazik, zero pont tok utolso. Igy meg 2->3. Szerinted ez igy okes? Ha igen, vesd ossze Perez fekhibajaval is. Jo?

cyberpunk999
#37 cyberpunk999 2016. július 10. 20:28  

A csapat büntetése csak a kicsiket érdekli, a nagyok kifizetik a fenébe és tesznek rá.
A pilóta nem kapott büntetést, csak oda került, ahova került volna egyébként..
A csapatsportok már csak ilyenek, hogy a csapat hibájáért az egyének is bűnhődnek. Marketing okokból el van adva ilyen egyéni cím is, de ez ott is a mérnökcsapatok versenye.

Lali
#36 Lali 2016. július 10. 20:27  
almodopelikan:
Ja tényleg micsoda álszentség... Költségcsökkentés forever... Ne szólj a pilótának, hogy a 23-as bizgentyű büzgentyűzik, de ha elszáll a váltó, akkor faszkorbácsot elő, 100-at a pilótára, és a következő futamon rögtön körhátrányból induljon, mert költségcsökkentünk, és tartósítunk...

Ember ez technikai sport! nem kell sírni ha behal valami el kell fogadni!

trialboj
#35 trialboj 2016. július 10. 20:27  

AMúgy az eset után mutatták a grafikont ahol pont ugyan úgy kipörgette 7es fokozatban is.... most vagy az nem mutatott rendesen, vagy semmi értelme nem volt ennek az instrukciónak.
Illetve hogy lehet szekvenciális váltónál átugrani 1 sebességet? Mindenkétt 7be kell váltson nem?.. max gyorsan tovább pöcköli

Lali
#34 Lali 2016. július 10. 20:26  
Paberto:
"Az egész rádiózós merci banda egy pöcs. Versenyezzenek ne kaszinózzanak!" Versenyeznenek ok, csak nincs ellenfele ezeknek a pocsoknek :/

Persze de ha nem szólnak Rosbinak akkor megkotlik a váltó és kiesik, így meg csak kapott 10 secet harmadik lett oszt csókolom! Lenne ellenfelük rögtön hidd el!

zuzmó
#33 zuzmó 2016. július 10. 20:25  
Kimi345:
A vb szempontjából jobban örültem volna, ha csak a csapatot büntetik meg.

Miért is? Így lett szorosabb pontokban ...

almodopelikan
#32 almodopelikan 2016. július 10. 20:23  
Lali:
sZIGORÍTANI KELL!Miért mert e nélkül lehet séta kocsikázni mert a csapat majd megoldja! Technikai sport a technikai hibák bizony szopatják az embert Ha ezt a faktort is kiveszik nem lesz jobb csak szarabb. Vagy azt már mindenki elfelejtette mikor totál bizti merci egy kettőket rádióztak össze? Ennek a szabálynak maradnia kell csak egyértelművé kell tenni hogy a gumikkal és a fékekkel kapcsolatos információk fontosak a biztonság és balesetvédelem szempontjából a többi meg tilos oszt jó napot. Meg lehet szólni hogy gyere ki meg dicsérni mert jól csinál valamit ,de ha összefossa magát a váltó vagy a mocin valami azt ne lehessen már megjavítani két gombnyomással. Az egész rádiózós merci banda egy pöcs. Versenyezzenek ne kaszinózzanak!

Ja tényleg micsoda álszentség...
Költségcsökkentés forever...
Ne szólj a pilótának, hogy a 23-as bizgentyű büzgentyűzik, de ha elszáll a váltó, akkor faszkorbácsot elő, 100-at a pilótára, és a következő futamon rögtön körhátrányból induljon, mert költségcsökkentünk, és tartósítunk...

F1890
#31 F1890 2016. július 10. 20:22  
Paberto:
Igy van. Ebbol kiindulva lehetne azt hogy motor/valto csere eseten nem buntetnek a pilotat, csak a csapatot. Megpedig ugy hogy a cseret koveto futamon a csapat nem kapja meg a pontokat amit a pilota igen, de nincs rajtbuntetes.

és szted a mercinek akik 7328648732463287 ponttal vezetnek milyen szigorú lenne ez számukra? vagy pl a ferrarinak ha csak egyik pilótájuk esélyes a vb-re. simán megéri annak akinek semmiféle veszíteni valója nincs

Givangel
#30 Givangel 2016. július 10. 20:18  

Kenyes ugy volt. Egy reszrol a FIA precedens erteku iteletet kellett, hogy hozzon, mas reszrol ha megbuntetik Rosbit, es elveszik a pontjait, akkor ugrott a bajnoksag (igy is sanszos), Lewis siman behuzza. Erdektelensegbe fullad az idei szezon.
Nem mertek meghozni az aldozatot. Ha van egy kis eszuk, holnap kijelentik, hogy most meg igy volt, mert nem volt szabaly a buntetesre, de holnaptol bizony nullazni fog akinek tanacsot adnak.

Utoljára módosítva: 2016. július 10. 20:20

Kimi345
#29 Kimi345 2016. július 10. 20:17  

A vb szempontjából jobban örültem volna, ha csak a csapatot büntetik meg.

Paberto
#28 Paberto 2016. július 10. 20:14  
Lali:
sZIGORÍTANI KELL!Miért mert e nélkül lehet séta kocsikázni mert a csapat majd megoldja! Technikai sport a technikai hibák bizony szopatják az embert Ha ezt a faktort is kiveszik nem lesz jobb csak szarabb. Vagy azt már mindenki elfelejtette mikor totál bizti merci egy kettőket rádióztak össze? Ennek a szabálynak maradnia kell csak egyértelművé kell tenni hogy a gumikkal és a fékekkel kapcsolatos információk fontosak a biztonság és balesetvédelem szempontjából a többi meg tilos oszt jó napot. Meg lehet szólni hogy gyere ki meg dicsérni mert jól csinál valamit ,de ha összefossa magát a váltó vagy a mocin valami azt ne lehessen már megjavítani két gombnyomással. Az egész rádiózós merci banda egy pöcs. Versenyezzenek ne kaszinózzanak!

"Az egész rádiózós merci banda egy pöcs. Versenyezzenek ne kaszinózzanak!"

Versenyeznenek ok, csak nincs ellenfele ezeknek a pocsoknek :/

Paberto
#27 Paberto 2016. július 10. 20:13  
Enveblo:
de ő is profitált belőle pontokat, így meg mind a kettőt büntetik

Igy van. Ebbol kiindulva lehetne azt hogy motor/valto csere eseten nem buntetnek a pilotat, csak a csapatot. Megpedig ugy hogy a cseret koveto futamon a csapat nem kapja meg a pontokat amit a pilota igen, de nincs rajtbuntetes.

Utoljára módosítva: 2016. július 10. 20:13

HairHungary