Hivatalos: Távozik a Ferrari technikai igazgatója

írta: M4Sport
2016. július 27. 09:57
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Magyarországon még cáfolt pletyka hivatalos valósággá vált: a Ferrarit technikai igazgatója, James Allison azonnali hatállyal elhagyja Maranellót!

A brit szakember távozásáról két hete a La Gazzetta dello Sport című olasz lap számolt be elsőként, mely már akkor kész tényként közölte az információt. Maurizio Arrivabene csapatfőnök a hungaroringi hétvégén ugyanakkor egy valóságos pletykahadjárat részének nevezte és határozottan cáfolta a hírt. A Ferrari ehhez képest szerdán hivatalosan is megerősítette: James Allison 2017 végéig szóló szerződése ellenére azonnali hatállyal elhagyja a Scuderiát. A brit helyét Mattia Binotto veszi át.

„A csapat szeretne köszönetet mondani Jamesnek az elhivatottságáért és áldozatos munkájáért, melyet az együtt töltött időszakban végzett” – nyilatkozta Maurizio Arrivabene. „Sok sikert és boldogságot kívánunk neki a jövőben.”

Allison 2013 végén a Lotustól tért vissza a Ferrarihoz, ahol a 2000-es években éveken át dolgozott aerodinamikai mérnökként. Munkáját a vártnál korábban fejezte be Maranellóban, szerződését épp a múlt évben hosszabbították meg. „A Ferrarinál töltött évek alatt, melyek két időszakra és két különböző szerepre tagolódtak, megismertem és megtanultam tisztelni, mennyire értékes ez a csapat, az itt dolgozó emberek, férfiak és nők. Szeretnék köszönetet mondani mindannyiuknak a szerzett tapasztalatokért, melyeket szakmailag és emberileg szereztem. Mindenkinek szép jövőt és sok sikert kívánok” – nyilatkozta Allison.

Maurizio Arrivabene, James AllisonAmi a szakítás hátterét illeti, az előző hetekben arról lehetett hallani, hogy Sergio Marchionne elnök bizalma a vártnál gyengébb szezonjuk miatt megrendült a technikai igazgatóban. Allison ugyanakkor az Ausztrál Nagydíj után elveszítette feleségét, ami miatt egy időre szabadságra is vonult, hogy elrendezze három gyermeke életét Angliában. Már akkoriban arról pletykáltak, hogy a brit újra visszatérne a szigetországba, hogy ne kelljen fél Európát átutazva ingáznia. Ezen nehézségek találgatások szerint a munkájára sem voltak jó hatással – arról azonban nincs információ, hogy a szerződésbontást a csapat vagy a mérnök kezdeményezte-e, a hivatalos közlemény szerint közös megegyezéssel váltak el útjaik.

Allisont továbbra is a paddock egyik legtöbbre tartott szaktekintélyeként tartják számon, így a jövő szempontjából aligha kell majd aggódnia: a Renault a korábbi hírek szerint komolyan érdeklődik szolgálatai iránt. Enstone nem lenne idegen hely számára, hiszen a francia csapat jogelődjénél, a Lotusnál is technikai igazgatóként dolgozott korábban.

Utódja, az olasz Mattia Binotto 1995 óta tagja a Ferrarinak. A tesztcsapat motormérnökeként kezdte maranellói pályafutását, majd 1997-től 2003-ig a versenycsapatnál dolgozott hasonló pozícióban. Arrivabenéék a motorrészleg éléről emelték át a teljes istálló technikai részlegének élére, azaz egy aerodinamikust egy igazi motormérnök váltott. Mindez annak ismeretében, hogy a csapatfőnök a közelmúltban elismerte, a motor terén jobb munkát végeztek, míg autójuk gyenge pontját éppen az aerodinamika jelenti, érdekes lépésnek tűnik.

Mattia BinottoNagy kérdés, a Scuderia tervez-e egy újabb nagy nevű mérnököt igazolni Allison helyére. Miközben a vezetőség nemrég saját utánpótlásukban, az olasz mérnökökben rejlő potenciál hatékonyabb kiaknázásának szükségességéről beszélt, az előző hetekben több külföldi szaktekintélyt, így Ross Brawnt és a Toro Rosso technikai igazgatóját, James Keyt is hírbe hozták velük. Legutóbb pedig még az is felvetődött, a Renault általános technikai igazgatójára, Bob Bellre is kivetnék hálójukat.

Akárhogy is lesz, úgy tűnik, a 2016-os győzelmek elmaradása már biztosan nyomot hagy a csapaton, melynek 2014-ben kezdődő átalakulása a jelek szerint még mindig nem zárult le.

Oszd meg!

71 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

guide
#71 guide 2016. július 27. 23:48  
f1m12:
ők tényleg nem gyerekek már. azt hittem kisebbek. ami persze nem azt jelenti, h nem fájna eléggé nekik. tököm kivan ezzel a sok olasszal, mindent akarnak egyszerre, világos, h ha olyan jók is a saját szakterületükön, teljesen olyan, mintha nem tudnák őket összehangolni. még az elején nyilatkozta valaki, h Vettel beleszólt ebbe-abba, hogy mit hogyan kellene csinálni, aztán elbeszélgettek vele. h ez egy olasz csapat, itt mások az emberek, a szokások.......

http://www.autoextremist.com/current/2016/7/19/king-chaos-reigns-in-auburn-hills.html

Egy érdekes cikk Marchionneról,arról hogyan vezeti a Chrysler vállalatot,hogyan helyezi nyomás alá a dolgozóit.Nincs benne szó a F1-ről,de kb ugyanezt csinálja itt is.
Ha a cikk igaz,akkor nem sok jóra lehet számítani.Lehet,hogy mindenki tudja ezt a paddockban,csak senki nem mondja ki hangosan.Az újságírók nem mennek neki a nagy vállalatoknak,mert akkor nem reklámoztatnak náluk.
Talán Horner se csak kavarásból mondta ,hogy SM nyomás alá helyezi Vettelt és emiatt másfelé nézelődik.

Utoljára módosítva: 2016. július 28. 06:27

f1m12
#70 f1m12 2016. július 27. 22:02  
guide:
Kicsit meglepett a bejelentés időpontja.Ha egy héttel később történik meg,a nyári szünet alatt lecsillapodtak volna a kedélyek,így most a német nagydíjon ez lesz a központi téma.Az is jó lett volna,ha maradt volna még pár hónapot,hogy a jövő évi autón dolgozzon,de úgy tűnik,nagyon menni akart. Allison egyik fia 17 éves,a másik 20,a lánya 23 éves.Megértem és tisztelem a döntése miatt,bár szerintem már nem olyan fiatalok a gyerekei és ezért felmerül bennem a kérdés,hogy nem volt e valami más is a háttérben.Vannak pletykák arról,hogy szakmai nézeteltérései voltak,ki tudja igaz e.Marchionne követelődző,erőszakos viselkedése viszont szerintem biztosan szerepet játszott a döntésében.

ők tényleg nem gyerekek már. azt hittem kisebbek. ami persze nem azt jelenti, h nem fájna eléggé nekik.
tököm kivan ezzel a sok olasszal, mindent akarnak egyszerre, világos, h ha olyan jók is a saját szakterületükön, teljesen olyan, mintha nem tudnák őket összehangolni.

még az elején nyilatkozta valaki, h Vettel beleszólt ebbe-abba, hogy mit hogyan kellene csinálni, aztán elbeszélgettek vele. h ez egy olasz csapat, itt mások az emberek, a szokások.......

F1890
#69 F1890 2016. július 27. 21:57  
guide:
Kicsit meglepett a bejelentés időpontja.Ha egy héttel később történik meg,a nyári szünet alatt lecsillapodtak volna a kedélyek,így most a német nagydíjon ez lesz a központi téma.Az is jó lett volna,ha maradt volna még pár hónapot,hogy a jövő évi autón dolgozzon,de úgy tűnik,nagyon menni akart. Allison egyik fia 17 éves,a másik 20,a lánya 23 éves.Megértem és tisztelem a döntése miatt,bár szerintem már nem olyan fiatalok a gyerekei és ezért felmerül bennem a kérdés,hogy nem volt e valami más is a háttérben.Vannak pletykák arról,hogy szakmai nézeteltérései voltak,ki tudja igaz e.Marchionne követelődző,erőszakos viselkedése viszont szerintem biztosan szerepet játszott a döntésében.

ez így tényleg érdekes

albutr
#68 albutr 2016. július 27. 21:29  
GreenHonda:
Hát mondjuk Ő kerek perec megmondta hogy nem:D

az még nem jelent semmit.

guide
#67 guide 2016. július 27. 21:22  

Kicsit meglepett a bejelentés időpontja.Ha egy héttel később történik meg,a nyári szünet alatt lecsillapodtak volna a kedélyek,így most a német nagydíjon ez lesz a központi téma.Az is jó lett volna,ha maradt volna még pár hónapot,hogy a jövő évi autón dolgozzon,de úgy tűnik,nagyon menni akart.

Allison egyik fia 17 éves,a másik 20,a lánya 23 éves.Megértem és tisztelem a döntése miatt,bár szerintem már nem olyan fiatalok a gyerekei és ezért felmerül bennem a kérdés,hogy nem volt e valami más is a háttérben.Vannak pletykák arról,hogy szakmai nézeteltérései voltak,ki tudja igaz e.Marchionne követelődző,erőszakos viselkedése viszont szerintem biztosan szerepet játszott a döntésében.

velorex
#66 velorex 2016. július 27. 18:45  
027:
Sajnálom Allisont. emélem a csapat fel tud állni jövőre,bár hogy őszinte legyek így szabályváltzások közepette szerintem nagyon vissza fognak esni. Vettel meg szerintem hatalmas hibát követett el hogy otthagyta a Red Bullt,persze akkor még nem lehetett látni,utólag okos az ember.De egyáltalán nem látom az okot amiért ez a csapat a következő 3-4 évben bajnok lenne.Raiko jövőre levezet,Vettel meg akkora gödörbe került ezzel hogy...,Mercedes tele,Red Bull akkor lehetne opció,de kitudja mennyire rágott be Marko papa amikor lelépett,Másrészről hova ültetnék be?? Verstappen biztos nem engednék el,Ricci is élpilóta,Mclarenben már Alonso ül és amilyen szerződése lehet, kizárt hogy odajöhetne,Renault tartanám egyedül opciónak,de ahhoz fejlődniük kéne

Nem hiszem azt,hogy Alonso ahogyan Butonnal most lépést tud tartani az annak köszönhető,hogy a szerződésében valami kitétel van.Gondolom Alonso tárt karokkal várná Vettelt a McLaren-ben.:-}

Janisf
#65 Janisf 2016. július 27. 18:39  
andrea1:
már foglalkoztak ezzel, ringen gondolom a sok pletykára hivatkozva megkérdezték boldog ott ahol van, biztos szerződése van ez mondhatjuk nem jelent semmit.

Azért nem hinném, hogy nincs olyan mérnök aki akár csak kihívásból sem játszana el azzal a gondolattal, hogy milyen lehetne győzelemhez jutattni a Ferrarit? Azt hiszem vannak olyan koponyák ott akik ezt igazán kecsegtetőnek gondolhatnák... :) A lóvéról meg már nem is beszélve! :)

sztárvorsz
#64 sztárvorsz 2016. július 27. 18:25  
F1890:
3 éve van ott semmi extrát nem láttunk tőle. tavaly voltak a legközelebb időben a mercihez, idén semmire sincs sanszuk.

Jo de a csapat is kicserelodott utkozben, uj csk, uj elnok, ahogy mondja is: ezt az idoszakot ket reszre lehet bontani. Tavaly telen kezdodott meg az ujraszervezes, iden pedig igenis voltak biztato dolgaik, de nem sikerult kiaknazni a lehetosegeiket, az utobbi idboben kezdtek leszakadni - avagy a Merci elhuzni. Viszont valoszinuleg iden Allison mar nem igazan tett hozza annyit az auto fejlesztesehez, szerintem az idei evre mar ra nyomta a belyeget az o tavozasa.

Anno meg amit a Lotus-nal muvelt az maga volt a csoda, azzal a koltsegvetessel abszolut top szintet utottek meg, Newey is nem egyszer elmondta, hogy a Lotus aero megoldasain tartja rajta leginkabb a szemet.

F1890
#63 F1890 2016. július 27. 18:09  
KIMI AND THE RED POWER:
Ne felejtsd el, hogy mire összeállt ez a mai Merci, mennyi problémájuk volt. Ne felejtsd el, hogy futamokon keresztül a pole-ból még a top10-ből is kiestek a verseny végére. A Ferrari egy jó autó, de nehezen kezelhető, ezen azonban lehet csiszolni. Véleményem szerint ha maradt volna, jövőre egy győzelemre sokkal esélyesebb autóval állt volna elő. Arról nem is beszélve, hogy lehet túl van becsülve, de még mindig ő a legjobb aki a Ferrarinak dolgozhat(ott eddig).

3 éve van ott semmi extrát nem láttunk tőle. tavaly voltak a legközelebb időben a mercihez, idén semmire sincs sanszuk.

oltaag5
#62 oltaag5 2016. július 27. 18:08  

Nem kell ennyire temetni őket. Valószínűleg ők nem ma tudták meg hogy Allison távozni fog. Nyilván van már más a helyére. Elképzelhető hogy jövőre nem lesz vb autójuk de azért ne küldjük már most a Renaulthoz Vettelt.

GreenHonda
#61 GreenHonda 2016. július 27. 17:56  
albutr:
majd jön Ross.

Hát mondjuk Ő kerek perec megmondta hogy nem:D

027
#60 027 2016. július 27. 17:30  

Sajnálom Allisont. emélem a csapat fel tud állni jövőre,bár hogy őszinte legyek így szabályváltzások közepette szerintem nagyon vissza fognak esni. Vettel meg szerintem hatalmas hibát követett el hogy otthagyta a Red Bullt,persze akkor még nem lehetett látni,utólag okos az ember.De egyáltalán nem látom az okot amiért ez a csapat a következő 3-4 évben bajnok lenne.Raiko jövőre levezet,Vettel meg akkora gödörbe került ezzel hogy...,Mercedes tele,Red Bull akkor lehetne opció,de kitudja mennyire rágott be Marko papa amikor lelépett,Másrészről hova ültetnék be?? Verstappen biztos nem engednék el,Ricci is élpilóta,Mclarenben már Alonso ül és amilyen szerződése lehet, kizárt hogy odajöhetne,Renault tartanám egyedül opciónak,de ahhoz fejlődniük kéne

Go.Michael
#59 Go.Michael 2016. július 27. 16:52  

Elképesztően sajnálom Allisont, engem ez a hír nem ért váratlanul, sőt, vártam már mikor jelentik be. Szerintem nem kell szövögetni a történetet és fűszerezni, teljesen váratlanul elhunyt a felesége, ezek után csodálkoztam hogy pár hét pihenő után munkába állt. Vélhetőleg a vezetőség győzködte próbálja meg, de úgy látszik hogy ezt a helyzetet képtelenség volt megoldani, ha egyáltalán ezt meg lehet.

Szembetűnő volt hogy ez az autó csak aero téren képtelen fejlődni, úgy néz ki megkaptuk az okokat. Egyet remélek, vagyis kettőt, Allison megtalálja a nyugalmat és békét otthonában gyermekeivel, másik pedig hogy a Ferrari tisztában volt hogy el jön ez a pillanat és rendelkezik már legalább 3 lehetséges forgatókönyvvel.

Allison az egyik legígéretesebb aero mérnök a mezőnyben, az hogy a legjobb-e, vagy csak a legjobbak után jön, nehéz megítélni, sajnos nem tudta befejezni ezt a munkát, ami szerintem élete nagy lehetősége volt.

Brawn-t továbbra is hoznám, bármi áron, én megpróbálkoznék James Key-nél, tavalyi ferrari motorral amit csinálnak az több mint ígéretes, vagy Newey, bár utóbbira ötletem sincs mennyi az esély, egyáltalán ő most dolgozik az rb-n vagy jövőre vagy egyáltalán nem?

Ami személy szerint elkeserít, hogy bárkit is ha sikerül igazolni, amíg munkába áll az legalább fél év, vagy ki kell üljön egy évet mint Clear, a munkájának hatása pedig +1 év.. Álmomba se gondoltam volna hogy a legendás Schumacher-Brawn-Todt tengely, ahol a tökéletes versenyző és tökéletes mérnöki flotta ötvözetének utókora ennyire kilátástalan és egyben lehangoló fog lenni. Abba bele se kezdek, hogy mennyi balszerencse érte ezt a csapatot idén, és ha nincs ez a gond, a merci házon belüli belharcait mennyire ki lehetett volna használni egy jó kocsival... Ha egy valamit kívánhatok, nyerjük meg a német nagydíjat valahogy, úgy kéne most egy győzelem ennek a csapatnak mint egy falat kenyér.

albutr
#58 albutr 2016. július 27. 16:11  
Lewisthebest:
A versenyzők, de ne adjunk nekik ötleteket mert előállnak az Antonio Fuoco - Raffaele Marciello párossal :D

Fuocoval nincs gond.

albutr
#57 albutr 2016. július 27. 16:08  
Zasalamel:
Ferrari helyében jegelném most az F1-et jó pár évre és átköltöztetni az egész bázist angliába. Átszervezni az egész rendszert, csapatot. Ez jelentene kibúvót, de ez baromi nehéz döntés.

ahhoz túl büszkék az olaszok hogy Angliába költözzenek.

fagyi
#56 fagyi 2016. július 27. 15:40  

Ha nincs normális alternatíva a háttérben hatalmas probléma. Remélem van, mondjuk Ross, Rory mellé.

Newey kivásárlási ára mennyi lehet? Csak úgy érdekelne :D Úgysem menne Maranellóba szerintem. Pedig én nem kis pénzhegyeket mozgatnék meg érte.

albutr
#55 albutr 2016. július 27. 15:35  

majd jön Ross.

Balrog
#54 Balrog 2016. július 27. 14:39  
sába:
Hát, ez elég nagy szarság, bár nem meglepő. Egy ideje már olyan kitűnő a hírszerzés az f1-ben, hogy kevés kivétellel a "pletykák" be szoktak jönni. James Key tényleg jól jönne, a mostani autójuk is egész jó, még a tavalyi motorral. is. Viszont való igaz, hogy a mérnököknek mostanság valahogy nem akaródzik Olaszországba költözni. Remélem nem fokozódik a csapatnál a pánik hangulat. Egy győzelem baromi jól jönne most, hogy inspirálja a srácokat. Nehéz ügy.

Key ebből a szempontból kevésbé problémás eset lenne, Hinwil után ugye jelenleg is Faenza és Anglia között ingázva dolgozik, bár az RB nyilván megpróbálná megtartani.

f1m12
#53 f1m12 2016. július 27. 14:22  
Lewisthebest:
Hamilton lehet, bár nem tudom mennyi beleszólása van. Alonsonak lejár jövőre a szerződése és én úgy gondoltam, hogy az ő helyére érkezne mert Vandoorne szerintem borítékolható és nyilván nem fogják 1 év után kidobni hacsak nem lesz botrányosan rossz ami nem valószínű. A Renaultba meg nem tudjuk kik lesznek jövőre a versenyzők szerintem Ocon és Magnussen vagy Ocon és Massa. Massát és Magnussent meg bármikor kivágnák egy Vettelért. Egyébként igen most nem látjuk, hogy mitől lenne a Mclaren vagy a Renault az élmezőnybe, de a Red Bullnál se láttuk 08-ba a Hondánál (Brawn GP) meg főleg nem. Szóval egy ilyen szabályváltozásnál igazából bárki esélyes aki rendelkezik gyári támogatással.

csak a Ferrari nem:P

sába
#52 sába 2016. július 27. 13:53  

Hát, ez elég nagy szarság, bár nem meglepő. Egy ideje már olyan kitűnő a hírszerzés az f1-ben, hogy kevés kivétellel a "pletykák" be szoktak jönni.
James Key tényleg jól jönne, a mostani autójuk is egész jó, még a tavalyi motorral. is.
Viszont való igaz, hogy a mérnököknek mostanság valahogy nem akaródzik Olaszországba költözni.
Remélem nem fokozódik a csapatnál a pánik hangulat.
Egy győzelem baromi jól jönne most, hogy inspirálja a srácokat.
Nehéz ügy.

vacsad
#51 vacsad 2016. július 27. 13:28  
Zasalamel:
+ új bázishellyel is

Én erre azért nem fogadnék. Most építették fel az új központot odahzaa, kétlem, hogy belefognának egy angol bázis építésébe.

andrea1
#50 andrea1 2016. július 27. 13:11  
KIMI AND THE RED POWER:
James Key esetleg nem lehet opció?

már foglalkoztak ezzel, ringen gondolom a sok pletykára hivatkozva megkérdezték boldog ott ahol van, biztos szerződése van ez mondhatjuk nem jelent semmit.

Utoljára módosítva: 2016. július 27. 13:13

Zasalamel
#49 Zasalamel 2016. július 27. 13:04  
F1890:
Mint ember sajnalom h ilyen eset miatt kell tavoznia viszont mint mernokot nem nagyon.sztem nagyon tul volt ertekelve. A rononal van o igazan otthon. Remelem odamegy

Még mindig jobb opció mint ez a Binotto, aki mellesleg motormérnök.

Hombre B
#48 Hombre B 2016. július 27. 13:03  
KIMI AND THE RED POWER:
James Key esetleg nem lehet opció?

RB elvileg felviné a Toro-tól, illetve ha van is max. januárban csatlakozhat vagy még később.

KIMI AND THE RED POWER
#47 KIMI AND THE RED POWER 2016. július 27. 13:01  

James Key esetleg nem lehet opció?

KIMI AND THE RED POWER
#46 KIMI AND THE RED POWER 2016. július 27. 13:00  
F1890:
Mint ember sajnalom h ilyen eset miatt kell tavoznia viszont mint mernokot nem nagyon.sztem nagyon tul volt ertekelve. A rononal van o igazan otthon. Remelem odamegy

Ne felejtsd el, hogy mire összeállt ez a mai Merci, mennyi problémájuk volt. Ne felejtsd el, hogy futamokon keresztül a pole-ból még a top10-ből is kiestek a verseny végére. A Ferrari egy jó autó, de nehezen kezelhető, ezen azonban lehet csiszolni. Véleményem szerint ha maradt volna, jövőre egy győzelemre sokkal esélyesebb autóval állt volna elő. Arról nem is beszélve, hogy lehet túl van becsülve, de még mindig ő a legjobb aki a Ferrarinak dolgozhat(ott eddig).

F1890
#45 F1890 2016. július 27. 12:53  

Mint ember sajnalom h ilyen eset miatt kell tavoznia viszont mint mernokot nem nagyon.sztem nagyon tul volt ertekelve. A rononal van o igazan otthon. Remelem odamegy

andrea1
#44 andrea1 2016. július 27. 12:51  

Sky yesterday: Ferrari is going to stop the development of the SF16-H, focusing only on the 2017 car

HannaLill
#43 HannaLill 2016. július 27. 12:45  

Jövőre korlátlanul lehet a motort fejleszteni átalakítani és a Hondánál előbb utóbb bele fognak találni a tutiba az 1000%.

HannaLill
#42 HannaLill 2016. július 27. 12:43  

Kérdés hova fog menni Renault vagy McLaren

Zasalamel
#41 Zasalamel 2016. július 27. 12:38  
vacsad:
Hát akkor... lehet koncentrálni 2019-re, új elnökkel és technikai igazgatóval és legalább egy új versenyzővel... jujdejó lesz a következő két évünk is.

+ új bázishellyel is

m3gm0nd0'3mb3r
#40 m3gm0nd0'3mb3r 2016. július 27. 12:32  

Egy dobása van a Ferrarinak, az új szabályok bevezetésekor. Ha nem fog menni a szekér, Vettelnek le kell lépnie.

vacsad
#39 vacsad 2016. július 27. 12:31  

Hát akkor... lehet koncentrálni 2019-re, új elnökkel és technikai igazgatóval és legalább egy új versenyzővel... jujdejó lesz a következő két évünk is.

velorex
#38 velorex 2016. július 27. 12:19  

A Honda motorja még most is annyira gyenge ezért elképzelhetetlennek tartom azt ,hogy következő évben vb.-i címért küzdhetnek. A Mercedes annyira jó amiről a többi csapat csak álmodik.Szerintem a Red Bull a Renault motor fejlődésével esetleg erősebb kihívója lehet 2017-ben a Mercedesnek,ami a jelenlegi nevetséges farkas kiálltásnak valós alapot adhat.

trialboj
#37 trialboj 2016. július 27. 12:05  

Csak jönne a Mekihez, valami új ötlettel, hogy őket hátha felfuttatja mint a Lotust nem is oly rég.

Lewisthebest
#36 Lewisthebest 2016. július 27. 11:45  
Hombre B:
McLaren szerintem motorban nincs ott még ahol a Mercedes vagy a RB-Renault, illetve aero-ban is vannak hiányosságok, a Renault meg lassú építkezésben van szerintem. Itt két nagy esélyes van a RB és a Mercedes, sőt én az RB-t teszem igazán esélyesnek. Plusz Vettel elmegy egyik csapathoz, akkor is kb. 19-ben lehet esélye a VB-re, azt meg simán megadhatjuk akár a Ferrari-nak is. Technikai hattér, pénz rendelkezésre áll és azért mérnökállomány is van (nem 500 zsenire van szükség egy csapatnak).

Főesélyesnek én is a Mercit és az RB-t tartom, de lehetnek meglepetések. A Mclarent pl kaszni szempontból eltudnám képzelni, hogy betalálnak főleg úgy, hogy az ő terveiket fogadták el a jövő évre. A motor már neccesebb. Idén sokat fejlődött a Honda, de ahhoz, hogy ott tudjanak lenni azokon a pályákon is ahol egyenesek is vannak ahhoz legalább ugyanekkorát kéne ugorni jövőre is. A Renaultnak meg az erőforrása már nevezhető elfogadhatónak nincsenek a Merci és a Ferka szintjén, de lőtávolba vannak viszont ott az autó fos, de ez ugye annak a következménye leginkább, hogy tavaly a Lotusnak nem volt pénze és a Mercedes motorhoz lett tervezve ez a kaszni, úgy alakították át.

Zasalamel
#35 Zasalamel 2016. július 27. 11:41  
frontember:
Én már télen gondolkodtam rajta, hogyha van 3 gyerek, és sajnos meghal a feleséged, te pedig 11 hónapig úton vagy, vagy Olaszországban vagy, az úgy teljességgel kivitelezhetetlen családilag. Az egy dolog, hogy egy feleség és társ elvesztése hogyan hat a munkádra, de a gyerekekkel ezt nem lehet csinálni. Ilyenformán teljesen mindegy, hogy Allisonnal elégedettek voltak-e (sztem igen), most ez úgy tűnik, hogy a tragikus haláleset után azt mondták, ne a szezon elején szállj ki lécci, bírd ki a nyári szünetig, aztán majd kiderül addig, hogy tudod-e menedzselni a családodat. Hát nem tudta, nem is lehet. Sajnálom a palit nagyon, de maximálisan megértem. A csapat viszont ennek megfelelően gondolom tél óta készül erre az esetre, nem tegnap tudták meg, hogy Allison elmegy, egyszóval nem írnám le helyből a csapatot 5 évre :) a Brawn GP-nek konkrétan nem volt motorja 2 hónappal a szezon előtt, egy tök új korszakban, egyszóval definitív következtetést azért nem vonnék le. Fényesen ugyan nem áll a csapat, de talán katasztrófáról nem kell beszélni. Sumi balesete, Bianchi halála és Allison családi tragédiája ugyan sajnos mind befolyással van/volt szerintem is a csapat életére, még akkor is, ha Sumi hivatalosan akkor éppen nem kapcsolódott, az élet sajnos ilyen, fura és szomorú esetek ezek a Ferrari számára, harcos, küzdős évek, de menni kell tovább.

Brawn Gp sztem rossz példa, mert a konstrukción a honda 2-3 évig dolgozott rengeteg pénzt beleölve, pont ahogy a merci is 2014 előtt.

frontember
#34 frontember 2016. július 27. 11:32  

Én már télen gondolkodtam rajta, hogyha van 3 gyerek, és sajnos meghal a feleséged, te pedig 11 hónapig úton vagy, vagy Olaszországban vagy, az úgy teljességgel kivitelezhetetlen családilag. Az egy dolog, hogy egy feleség és társ elvesztése hogyan hat a munkádra, de a gyerekekkel ezt nem lehet csinálni. Ilyenformán teljesen mindegy, hogy Allisonnal elégedettek voltak-e (sztem igen), most ez úgy tűnik, hogy a tragikus haláleset után azt mondták, ne a szezon elején szállj ki lécci, bírd ki a nyári szünetig, aztán majd kiderül addig, hogy tudod-e menedzselni a családodat. Hát nem tudta, nem is lehet. Sajnálom a palit nagyon, de maximálisan megértem.

A csapat viszont ennek megfelelően gondolom tél óta készül erre az esetre, nem tegnap tudták meg, hogy Allison elmegy, egyszóval nem írnám le helyből a csapatot 5 évre :) a Brawn GP-nek konkrétan nem volt motorja 2 hónappal a szezon előtt, egy tök új korszakban, egyszóval definitív következtetést azért nem vonnék le.

Fényesen ugyan nem áll a csapat, de talán katasztrófáról nem kell beszélni. Sumi balesete, Bianchi halála és Allison családi tragédiája ugyan sajnos mind befolyással van/volt szerintem is a csapat életére, még akkor is, ha Sumi hivatalosan akkor éppen nem kapcsolódott, az élet sajnos ilyen, fura és szomorú esetek ezek a Ferrari számára, harcos, küzdős évek, de menni kell tovább.

Hombre B
#33 Hombre B 2016. július 27. 11:30  
Lewisthebest:
Hamilton lehet, bár nem tudom mennyi beleszólása van. Alonsonak lejár jövőre a szerződése és én úgy gondoltam, hogy az ő helyére érkezne mert Vandoorne szerintem borítékolható és nyilván nem fogják 1 év után kidobni hacsak nem lesz botrányosan rossz ami nem valószínű. A Renaultba meg nem tudjuk kik lesznek jövőre a versenyzők szerintem Ocon és Magnussen vagy Ocon és Massa. Massát és Magnussent meg bármikor kivágnák egy Vettelért. Egyébként igen most nem látjuk, hogy mitől lenne a Mclaren vagy a Renault az élmezőnybe, de a Red Bullnál se láttuk 08-ba a Hondánál (Brawn GP) meg főleg nem. Szóval egy ilyen szabályváltozásnál igazából bárki esélyes aki rendelkezik gyári támogatással.

McLaren szerintem motorban nincs ott még ahol a Mercedes vagy a RB-Renault, illetve aero-ban is vannak hiányosságok, a Renault meg lassú építkezésben van szerintem. Itt két nagy esélyes van a RB és a Mercedes, sőt én az RB-t teszem igazán esélyesnek.

Plusz Vettel elmegy egyik csapathoz, akkor is kb. 19-ben lehet esélye a VB-re, azt meg simán megadhatjuk akár a Ferrari-nak is. Technikai hattér, pénz rendelkezésre áll és azért mérnökállomány is van (nem 500 zsenire van szükség egy csapatnak).

Utoljára módosítva: 2016. július 27. 11:45

Thibczy
#32 Thibczy 2016. július 27. 11:27  
Hombre B:
Hova menne. Ahol nyerni tudna ott foglaltak a helyek ’18-ig. Plusz azért 10 év elég sok, 5 év alatt simán VB esélyes csapat lehet újból a Ferrari. #19 Lewisthebest Ja, így igaz.

Renault.

Hombre B
#31 Hombre B 2016. július 27. 11:24  
Zasalamel:
Attól függ milyen nézőpontból nézzük ezt, reklámértéke meg többszöröse mint a mostani párosuk.

Másrészt nézd 2007-t, McLaren mindent bukott vagy az idei évben pl. Spanyolország, kettős kiesés, vagy Ausztria ahol majdnem ugyanaz. A következő két évben szerintem szoros lesz a VB, akkor a biztosra kell menni, nem kockáztatni ebből a szempontból.

Lewisthebest
#30 Lewisthebest 2016. július 27. 11:22  
Hombre B:
Persze, de szerintem Hamilton nem vállaná be Vettel-t, ahogy Alonso se gondolnám. RB-hez meg nem menne vissza szerintem. Egyébként én nem látom se a Renault-ba se a McLaren-be azt hogy VB esélyesek lesznek jövőre.

Hamilton lehet, bár nem tudom mennyi beleszólása van. Alonsonak lejár jövőre a szerződése és én úgy gondoltam, hogy az ő helyére érkezne mert Vandoorne szerintem borítékolható és nyilván nem fogják 1 év után kidobni hacsak nem lesz botrányosan rossz ami nem valószínű. A Renaultba meg nem tudjuk kik lesznek jövőre a versenyzők szerintem Ocon és Magnussen vagy Ocon és Massa. Massát és Magnussent meg bármikor kivágnák egy Vettelért. Egyébként igen most nem látjuk, hogy mitől lenne a Mclaren vagy a Renault az élmezőnybe, de a Red Bullnál se láttuk 08-ba a Hondánál (Brawn GP) meg főleg nem. Szóval egy ilyen szabályváltozásnál igazából bárki esélyes aki rendelkezik gyári támogatással.

Zasalamel
#29 Zasalamel 2016. július 27. 11:19  
Hombre B:
Felhoznak egy fiatalt Hamilton mellé szerintem. Egyik csapat se akar nagyon két dudást, gondold meg most gondjuk van, mi lenne ha Alonso vagy Vettel lenne Hamilton csapattársa.

Attól függ milyen nézőpontból nézzük ezt, reklámértéke meg többszöröse mint a mostani párosuk.

Hombre B
#28 Hombre B 2016. július 27. 11:18  
Zasalamel:
Az lesz majd kérdéses h merci megválik e egyik pilótájától, azzal indulhat meg a lavina a pilótapiac körében.

Felhoznak egy fiatalt Hamilton mellé szerintem. Egyik csapat se akar nagyon két dudást, gondold meg most gondjuk van, mi lenne ha Alonso vagy Vettel lenne Hamilton csapattársa.

Zasalamel
#27 Zasalamel 2016. július 27. 11:15  
Hombre B:
Persze, de szerintem Hamilton nem vállaná be Vettel-t, ahogy Alonso se gondolnám. RB-hez meg nem menne vissza szerintem. Egyébként én nem látom se a Renault-ba se a McLaren-be azt hogy VB esélyesek lesznek jövőre.

Az lesz majd kérdéses h merci megválik e egyik pilótájától, azzal indulhat meg a lavina a pilótapiac körében.

Hombre B
#26 Hombre B 2016. július 27. 11:12  
Lewisthebest:
Az, hogy valakinek szerződése van kb semmit nem jelent. A Németnek is volt a Red Bullal aztán kibújt belőle. Alonsonak is tovább kellett volna maradni az első Mclarenes kalandjánál meg a Ferrarinál is aztán mégis letudott lépni. Valami apró betűs rész általában van vagy ha nincs akkor legrosszabb esetbe kidobják a kukába mint Kiminél 2009-ben aztán fizetik a bérét azokban az években ahol még maradnia kellett volna. Szóval attól függ, hogy alakul jövőre a mezőny. Én egyedül az RB-t zárnám ki szerintem oda nem veszik vissza hacsak nem fogad el valami filléres szerződést, de még Rosberg szerződése ellenére szerintem számolni kell a Mercedesszel és nem tudjuk mi lesz jövőre a Mclarennel illetve a Renaultval

Persze, de szerintem Hamilton nem vállaná be Vettel-t, ahogy Alonso se gondolnám. RB-hez meg nem menne vissza szerintem. Egyébként én nem látom se a Renault-ba se a McLaren-be azt hogy VB esélyesek lesznek jövőre.

Utoljára módosítva: 2016. július 27. 11:13

Lewisthebest
#25 Lewisthebest 2016. július 27. 11:07  
Hombre B:
Hova menne. Ahol nyerni tudna ott foglaltak a helyek ’18-ig. Plusz azért 10 év elég sok, 5 év alatt simán VB esélyes csapat lehet újból a Ferrari. #19 Lewisthebest Ja, így igaz.

Az, hogy valakinek szerződése van kb semmit nem jelent. A Németnek is volt a Red Bullal aztán kibújt belőle. Alonsonak is tovább kellett volna maradni az első Mclarenes kalandjánál meg a Ferrarinál is aztán mégis letudott lépni. Valami apró betűs rész általában van vagy ha nincs akkor legrosszabb esetbe kidobják a kukába mint Kiminél 2009-ben aztán fizetik a bérét azokban az években ahol még maradnia kellett volna. Szóval attól függ, hogy alakul jövőre a mezőny. Én egyedül az RB-t zárnám ki szerintem oda nem veszik vissza hacsak nem fogad el valami filléres szerződést, de még Rosberg szerződése ellenére szerintem számolni kell a Mercedesszel és nem tudjuk mi lesz jövőre a Mclarennel illetve a Renaultval

Hombre B
#24 Hombre B 2016. július 27. 10:56  
Zasalamel:
Hát technikai igazgató nélkül elkezdeni egy korszakváltást.... az már bőven rossz bárhogy is nézzük. :D

A kiszervezést el lehet kezdeni, de szerintem most felmérik a lehetőségeket.

Viccből de én bepróbálkoznék Newey-al, hát ha átcsábítható, mindent megkapna amit szeretne, duplán. :D

Zasalamel
#23 Zasalamel 2016. július 27. 10:50  
andrea1:
Amit Turrini mai írásából értettem" az élet kiszámíthatatlan és ez egy elkerülhetetlen végkifejlet." Valószínűleg Mondjuk itt amiket írogattok igazatok van, de szerintem ezt a Ferrari csapat nem teszi meg, nem godnolkodnak így, ésszerűen, évekre tervezve hogy ez sokkal inkább kifizetődöbb lenne számukra mert ellent megy a történelmükkel stb. Ilyen szempontból abszolút a az RB az etalon vagy akár a Mercedes. Rossz a szemlélet és sajnos nem is lehet rájuk húzni mást. Szóval egy kényelmes tancásadói szerepet se értem miért nem tudtak kialakítani, mint Newey esetében, d lehet próbálták. Kitudja. Néha azért érdekes dolgok mennek a csapatnál. :D Amúgy lehet nem lesz ez annyira rossz mint ahogy msot elképzeljük...

Hát technikai igazgató nélkül elkezdeni egy korszakváltást.... az már bőven rossz bárhogy is nézzük. :D

andrea1
#22 andrea1 2016. július 27. 10:47  
Zasalamel:
Sztem családi ok lehet, mert Marchionne nemrég nyilatkozata alapján 2018-ban is Allisonra számított.


Amit Turrini mai írásából értettem" az élet kiszámíthatatlan és ez egy elkerülhetetlen végkifejlet." Valószínűleg

Mondjuk itt amiket írogattok igazatok van, de szerintem ezt a Ferrari csapat nem teszi meg, nem godnolkodnak így, ésszerűen, évekre tervezve hogy ez sokkal inkább kifizetődöbb lenne számukra mert ellent megy a történelmükkel stb. Ilyen szempontból abszolút a az RB az etalon vagy akár a Mercedes. Rossz a szemlélet és sajnos nem is lehet rájuk húzni mást. Szóval egy kényelmes tancásadói szerepet se értem miért nem tudtak kialakítani, mint Newey esetében, d lehet próbálták. Kitudja. Néha azért érdekes dolgok mennek a csapatnál. :D Amúgy lehet nem lesz ez annyira rossz mint ahogy msot elképzeljük...

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Max Verstappen

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

Így szólt a rádió Texasban

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál