Hivatalos: Új tulajdonosa van a Forma–1-nek!

írta: M4Sport
2016. szeptember 08. 08:59
FOTÓ: ©xpbimages.com

Szerda késő este a Liberty Media megerősítette, két lépcsőben felvásárolja a Forma–1-et. Bernie Ecclestone ügyvezető igazgató marad, Chase Carey az új elnök – a mostani a sportág történetének egyik legnagyobb üzlete.

A teljes adásvétel ugyan még nem zárult le, szerda késő este a Liberty Media megerősítette: azonnali hatállyal megkezdi a Forma–1 anyacégének, a Delta Topcónak a felvásárlását, s két lépcsőben a Forma–1 többségi tulajdonosává válik. Elsőként 18,7%-os részesedést vásárolnak a sportágban. Összesen több mint 8 milliárd amerikai dolláros üzletről van szó, melyből 4,4 milliárd a vételárat jelenti, emellett az új tulajdonos az F1 4,1 milliárd dolláros adósságát is átvállalta.

Az amerikai cég első lépésben 746 millió dollárt fizet ki. A Liberty Media a jövőben a Formula One Group nevet kívánja fölvenni. Az eddigi többségi tulajdonos, a CVC és a részvényestársak ebben a cégben továbbra is 65%-os résztulajdont birtokolnak majd, ám a továbbiakban szavazati joga a többségi tulajdonosnak lesz.

„Az adásvétel végrehajtásával a Liberty Media fogja birtokolni a Forma–1-et, a Liberty Media Groupon keresztül, amit majd Formula One Groupnak neveznek át” – állt a közleményben. „Az eladók által alkotott konzorcium, melyet a CVC vezet, 65%-ot birtokol majd a Formula One Groupban, jelen lesz a Forma–1 igazgatóságában, hogy támogassa a Liberty Mediát a sportág fejlesztésében. A CVC képviselője emellett csatlakozik majd a Liberty Media igazgatótanácsához is.”

A Liberty Media tulajdonosa az amerikai üzletember, John Malone, aki számos sporttal és médiával kapcsolatos üzletben érdekelt. Az amerikaiak érkezésével új elnöke lesz az Forma–1-et irányító testületnek: Chase Carey, a Rupert Murdoch-féle 21st Century Fox ügyvezető igazgatója. „Hátborzongató érzés átvenni a Forma–1 elnöki pozícióját és együtt dolgozni Bernie Ecclestone-nal, a CVC-vel és a Liberty Media csapatával” – nyilatkozta Carey. „Sokra tartom a Forma–1-et mint globális sportot, mely emberek százmillióit szórakoztatja világszerte minden évben. Nagy lehetőséget látok a Forma–1 fejlesztésére, a sportág, a szurkolók, a csapatok és befektetők érdekét szolgáló felvirágoztatására.”

Carey az eddigi elnök, Peter Brabeck-Letmathe helyére ül az F1 igazgatósági tanácsában, aki hátralépése ellenére továbbra is tagja marad a testületnek. Rajta kívül Bernie Ecclestone maradása is biztossá vált – a brit üzletember továbbra is a gyakorlati ügyek intézője, azaz ügyvezető igazgató lesz. „Örömmel üdvözlöm a Liberty Mediát és Case Careyt a Forma–1-ben, és már alig várom, hogy velük dolgozzam” – nyilatkozta a 85 éves üzletember.

A Liberty Media elnöke, Greg Maffei hozzátette: „Izgatottak vagyunk, hogy a Forma–1 részévé válunk. Hosszú távban gondolkodunk, a média és a sportok terén szerzett tapasztalataink révén jó gazdái leszünk a Forma–1-nek, ami jó lesz a szurkolóknak, a csapatoknak és a részvényeseinknek is. Szorosan együtt fogunk működni Chase Careyvel és Bernie Ecclestone-nal, hogy az új korszakban tovább fejlődjön ez a globálisan népszerű sportág.”

Donald McKenzie, a CVC elnöke szerint Ecclestone és Carey remek párost alkotnak majd. „Örülünk, hogy Chase csatlakozik a Forma–1-hez, az új elnök Bernie-vel fog együtt dolgozni. Chase tapasztalt, sokat tud a sportról, a médiáról, a szórakoztató iparról, örülünk, hogy nálunk szolgál. Bernie csodálatos ügyvezető igazgatónk volt az elmúlt tíz évben. Számos sikert értünk el, komoly kihívásokkal néztünk szembe, de sosem volt unalmas vele, nagyon jól szórakoztunk együtt. Chase és Bernie együttesen sikeresek lehetnek, minden jót kívánunk nekik!”

A CVC Capital Partners még 2005-ben vásárolta fel a Forma–1 többségi részvényeit, ezek mostani eladása az elmúlt évtized legjelentősebb eseménye és legnagyobb üzlete a sportágban. A Liberty Media adásvételi eljárása ezzel azonban még nem zárult le. Várhatóan 2017-re fizetik ki a nagyjából 8 milliárd dollárt, s ekkorra válnak teljes többségi tulajdonossá. Ehhez azonban még további egyeztetésekre lesz szükség, a változásra ugyanis a többi részvényesnek, köztük az 1%-ot birtokló, vétójoggal rendelkező FIA-nak is áldását kell adnia.

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

kulcsarb
#6 kulcsarb 2016. szeptember 08. 18:00  

na MÁSHOL megtaláltam a választ:

Az új többségi tulajdonos érkezésével így változik meg az F1 tulajdonszerkezete – a pletykákkal ellentétben a CVC Capitalnak is jelentős részesedése marad:

Liberty: 35,3 % (0%-ról)

CVC: 24,7 % (38,1 %-ról)
Waddell & Reed: 13,3 % (20,5 %-ról)
Lehman: 7,8 % (12,1 %-ról)
Bambino Holdings: 5,4 % (8,4 %-ról)
Norges: 2,7 % (4,1 %-ról)
Bernie Ecclestone: 2,1 % (3,3 %-ról)
Menedzsment: 1,8 % (2,8 %-ról)
Egyéb: 6,9 % (10,6 %-ról)

vagyis akkor nem is a CVC-részvények harmadát vette meg a Liberty, hanem az összes részvény harmadát.

kulcsarb
#5 kulcsarb 2016. szeptember 08. 17:33  
frontember:
Nem emberek, hanem különböző médiacégek a F1 tulajdonosai. Ezek a médiacégek most létrehoznak eg uj céget, amelyik ceg jogilag birtokolni fogja az F1 nevet es márkát, a közvetítési jogokat, a versenyek rendezési jogát, stb. Ennek a cégnek fizetnek a pályák, a szponzorok,stb. Akik ezeknek a mediacegeknek a tulajdonosai, azoknál van a nagy love :)

értem én hogy nem emberek, de a wikipédia szerint:

"CVC sold part of its stake in the company to three investment companies: Waddell & Reed, BlackRock and Norges Bank; reducing its holding to 35.5%, and making Waddell & Reed the second-biggest shareholder."

érdekelne a Waddell&Reed-nek mi a véleménye erről az egészről, mert őket sosem említik a hírekben, pedig övék a második legnagyobb részesedés a CVC után.

claydavis
#4 claydavis 2016. szeptember 08. 16:57  

https://www.youtube.com/watch?v=V9XeyBd_IuA

frontember
#3 frontember 2016. szeptember 08. 15:39  

Összességében pedig fantasztikus hírnek tartom, hogy végre eladta Bernie a F1-et. Ezzel egészen új távlatok nyílnak, minden tekintetben. A közösségi médiára tett hatalmas hangsúly bevételeket fog jelenteni, ha végre csinálják, és az amerikaiak ebben nyilván a legprofibbak lesznek. Márpedig ez, ahogy a cikk is mondja, azt fogja jelenteni végre és remélhetően, hogy az eddigi legnagyobb problémáinkra lesz megoldás:

1. A csapatok vesznek és vehetnek a F1-ből. Azaz nagyobb részt kapnak a bevételből, tehát reméljük több jó kocsi lesz, kevesebb fizetős pilóta, nagyobb tér a fejlesztésekre, és ez jobb versenyekhez vezethet, illetve ez a terv
2. A pályáknak végre kevesebb díjat kell fizetni, így visszajöhetnek talán olyan helyszínek, mint Magny-Cours, Imola, vagy bármelyik kedvencünk. A pályáknak megéri futamot rendezni, a jegyárak lemehetnek annyit, hogy sokkal több ember döntsön úgy, hogy kimegy.
3. A szabályokra való nyomásgykorlás hatalmas előrelépés, az amerikai sportkultúra nem tűri ezt a faszakodást, hála istennek. Technológia, egyértelmű képletek és szabályok, logikusan felépített, egyszerű viszonyok, ezt várjuk az új tulajtól. Pályán és azon kívül követhető, következetes bíráskodás. És amennyire lehet, a politika visszaszorítása, bár ezen a fronton nem várok ugye túl sokat.

Ha csak ez a 3 dolog megvalósul, radikálisan más élmény lesz a Forma 1, és én nagyon bízom benne, hogy így lesz, mert ha valamihez értenek odaát, akkor az a szórakoztatás, a sportrendezvények, a bármilyen média világa. Jó kombó.

Aztán gondolom egyéb következmények is lesznek, majd Beyoncé énekel a rajtrácson, meg minden, dehát ha a fentieket megcsinálják, felőlem bármit mást kitalálhatnak.

frontember
#2 frontember 2016. szeptember 08. 13:17  
kulcsarb:
valaki világosítson már fel kik az F1 tuladjonosai? és hány százalékban? (és most nem a mindenféle átnevezett vállalatokra gondolok, amiknek a nevében benne van hogy F1) a wikipédia szerint a CVC jelenleg (vagyis tegnapig) 35.5%-os tulajdonosa, ha jól értem, ennek egy részét vette most meg a Liberty Media.

Nem emberek, hanem különböző médiacégek a F1 tulajdonosai. Ezek a médiacégek most létrehoznak eg uj céget, amelyik ceg jogilag birtokolni fogja az F1 nevet es márkát, a közvetítési jogokat, a versenyek rendezési jogát, stb. Ennek a cégnek fizetnek a pályák, a szponzorok,stb. Akik ezeknek a mediacegeknek a tulajdonosai, azoknál van a nagy love :)

kulcsarb
#1 kulcsarb 2016. szeptember 08. 12:28  

valaki világosítson már fel kik az F1 tuladjonosai? és hány százalékban?
(és most nem a mindenféle átnevezett vállalatokra gondolok, amiknek a nevében benne van hogy F1)

a wikipédia szerint a CVC jelenleg (vagyis tegnapig) 35.5%-os tulajdonosa,
ha jól értem, ennek egy részét vette most meg a Liberty Media.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.23. 22:56

Hülkenberg bosszús Vettel miatt

"Nem tudom, akarta-e egyáltalán használni azt a helyet"

4072016.10.23. 22:44

Életbevágó rajt-cél győzelem: Hamilton ismét meghódította Texast!

Verstappen és Räikkönen is kiesett