Hivatalos: versenyzőt cserél a Manor

írta: M4Sport
2016. augusztus 10. 11:13
FOTÓ: ©xpbimages.com

Szerda délelőtt a Manor hivatalosan is bejelentette, Esteban Ocon veszi át Rio Haryanto helyét a 2016-os szezon második felében, a csapattól azonban az indonéz pilótáknak sem kell mindenképpen távoznia: felajánlották neki, töltse be a tesztversenyzői posztot.

Hosszú ideje cikkeztek már arról, hogy Indonézia első Forma–1-es pilótája a nyári szünet után elveszítheti versenyzői ülését, ha nem talál új támogatókat, szerződése ugyanis csak az év első felére vonatkozott. A Manor többször elmondta, türelmes pilótájával, Haryanto azonban nem tudta összeszedni a szükséges szponzori pénzeket, így sorsa immáron „hivatalosan” is megpecsételődött.

Az istálló délelőtt egy hivatalos közleményben tudatta a nyilvánossággal, hogy az indonéz „nem teljesítette a szerződésben foglalt kötelességeit”, így az év második felében már nem vehet részt a versenyeken, tesztpilótaként viszont számítanak rá. „Rio a csapatunk nagyra becsült tagja volt január óta, a menedzsmentje azonban jelezte, nehézségek adódtak a kötelezettségek teljesítésével” – idézte a kommüniké a csapat versenyigazgatóját, Dave Ryant.

„A mögötte álló csapat és az indonéz szponzorok nagyon keményen dolgoztak, hogy megoldják ezeket a problémákat, mi pedig maximálisan támogattuk az erőfeszítéseiket. Többek között ezért tettük lehetővé, hogy Rio részt vehessen a Német Nagydíjon. Most azonban eljutottunk arra a pontra, ahol már más lehetőségek után kellett néznünk. Örömmel támogatjuk Rio Forma–1-es ambícióit, ezért felajánljuk neki a tartalékversenyzői posztot. Reméljük, elfogadja” – tette hozzá.

Rio HaryantoA nyilatkozat idézése után az első közlemény megjegyezte, a csapat hamarosan bejelenti, ki veszi át Haryanto helyét. És valóban! Pár perccel később jött az újabb bejelentés: az év második felében Esteban Ocon vezeti az egyik Manor-Mercedest. „Örömmel üdvözüljük Esteban Ocont, a Forma–1 jövőjének egyik legfényesebb csillagát” – fogalmazott Ryan. „Csapatunk komoly előrelépéseket tett; Ausztriában például megszereztük az első pontjainkat. Tartanunk kell ezt az ütemet, szóval fontos volt, hogy jó versenyzőt válasszunk. Biztosra veszem, hogy a Belga Nagydíjon – Esteban F1-es debütálásának helyszínén – erős felállásunk lesz, mellyel felvehetjük a harcot a riválisokkal.”

A Mercedes és a Renault támogatását élvező Ocon természetesen örömmel áll a kiscsapat szolgálatába. „Boldog vagyok, hogy még ebben a hónapban bemutatkozhatok a Manornál. Készen állok a debütálásra, köszönhetően az idén szerzett F1-es tapasztalatoknak. Szeretnék köszönetet mondani a Mercedesnek és a Renault-nak, amiért olyan keményen dolgoztak azon, hogy ez a debütálás megvalósulhasson, és a Manornak is a lehetőségért. Már jártam a műszaki központban és hamarosan találkozom a többi csapattaggal is, szóval készen fogunk állni a szünet végére. Idén remek munkát végeztek, szóval izgatott vagyok a lehetőség miatt” – nyilatkozta a francia.

A 19 éves tehetséget nem véletlenül tartják a jövő egyik legnagyobb sztárjának, rövid pályafutása során ugyanis a Forma–3-as Európa Bajnokságot (itt egy bizonyos Max Verstappen volt az egyik legnagyobb ellenfele) és a GP3-at is megnyerte. Ezzel a Mercedes és a Renault figyelmét is felkeltette: 2015 óta a stuttgartiak juniorprogramjában edződik, a Renault-nál pedig (miután a németek kölcsönadták) tesztpilótaként gyűjtött tapasztalatot.

Esteban Ocon

Oszd meg!

18 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Lewisthebest
#18 Lewisthebest 2016. augusztus 10. 23:36  
GreenHonda:
Neked is mondom még nem tudjuk mennyire erős Vandoorne

? Csak annyit írtam, hogy Max és Stoffel keményebb csapattársat kapott maga mellé a bemutatkozáshoz, mert azért valószínű, hogy jelenleg Ric és Button még mindenképpen jobb mint Wehrlein aztán ez később változhat ha a Német konstansabb lesz, de jelenleg nála még eléggé meglátszik, ha egy pályát nem ismer vagy nem fekszik neki.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 10. 23:36

BP05
#17 BP05 2016. augusztus 10. 21:28  
GreenHonda:
Vandoornet meg azért ne magasztaljuk, egyelőre Button-t, aki hibázott a körén állítólag mértkörén, megelőzte egyszer időmérőn, oké a hibák is lehetnek sokfélék, és tényleg előtte végzett, de futamon az első körökben otthagyta, majd Button 10 kört ment előtte úgy hogy volt vagy 4-5 kocsi köztük, akár le is hagyhatta volna és ha Jenson prognosztzálását nézzük és tényleg 6. lehetett volna akkor már jóval árnyaltabb a teljesítménye. Ettől persze lehet nagyon jó pilóta Vandoorne, mert mégiscsak évközi beugró, de nem kell itt egyből ezért hypeolni

Ki magasztalta? Én csak elmondtam hogy beugróként egyből megállta a helyét. Button hibázott Vandoorne meg nem, ezért eleve jobb volt nála hisz nem hibázott. Legalább utána nézhetnél a dolgoknak, mert Button lerajtolta és feljött a 10. helyre míg Vandoorne visszaesett a 13.-ra, de már a 2. körben ott volt Button mögött a 11. helyen. Ez hol 10 kör úgy hogy 4-5 kocsi volt köztük? Vandoorne egyedül a rajtott rontotta el, de ez megesik még a legjobbakkal is nem hogy egy beugróval. Ez nem hypolás, ezek tények.

GreenHonda
#16 GreenHonda 2016. augusztus 10. 19:34  
Lewisthebest:
#9 #7 Az tény, hogy az ellenfél kevésbé erős mint Max vagy Stoffel esetében, de még így is nehéz lehet, hogy ekkora hátránnyal indul. De végül is igaz, hogy ha akkora tehetség amekkorának tartják/tartjuk akkor 2-3 futam után nem kell gondot okozzon.

Neked is mondom még nem tudjuk mennyire erős Vandoorne

GreenHonda
#15 GreenHonda 2016. augusztus 10. 19:32  
BP05:
Aki elég jó annak ez ha rögtön nem is de min. 1-2 futam után nem szabad hogy gondot jelentsen. Ott van példának Vandoorne, vagy Verstappen.

Vandoornet meg azért ne magasztaljuk, egyelőre Button-t, aki hibázott a körén állítólag mértkörén, megelőzte egyszer időmérőn, oké a hibák is lehetnek sokfélék, és tényleg előtte végzett, de futamon az első körökben otthagyta, majd Button 10 kört ment előtte úgy hogy volt vagy 4-5 kocsi köztük, akár le is hagyhatta volna és ha Jenson prognosztzálását nézzük és tényleg 6. lehetett volna akkor már jóval árnyaltabb a teljesítménye. Ettől persze lehet nagyon jó pilóta Vandoorne, mert mégiscsak évközi beugró, de nem kell itt egyből ezért hypeolni

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 10. 19:33

GreenHonda
#14 GreenHonda 2016. augusztus 10. 19:29  

Hát a futamtempója biztos így is sokkal jobb lesz mint Haryantoé. Azért nem kár az indonézért meg ha képes volt rá a kocsi akkor sem tudott semmit tenni az ellenfelekkel, talán egyszer tudott csatázni de amúgy mindig lemaradt, míg Wehrlein felvette a kesztyűt..

Benhower
#13 Benhower 2016. augusztus 10. 16:51  

Na ennek nagyon Örülök, azért látszik a Renault nem olyan impotens mint a Meki, és legalabb máshova befizetik a pártfogoltjukat. Igaz hogy kissé hátrányban lesz kocsi és csapatismeretben, de én Pascalt nem tartom sokra, szal év végére alázni kell.

Lewisthebest
#12 Lewisthebest 2016. augusztus 10. 12:43  

#9 #7
Az tény, hogy az ellenfél kevésbé erős mint Max vagy Stoffel esetében, de még így is nehéz lehet, hogy ekkora hátránnyal indul. De végül is igaz, hogy ha akkora tehetség amekkorának tartják/tartjuk akkor 2-3 futam után nem kell gondot okozzon.

F1890
#11 F1890 2016. augusztus 10. 12:42  

Attol h vki nem vb meg lehet zseni. Attol h vki ujonc meg lehet kurvajo versenyzo. Sose ertem ezeket az erveket. Egyszer mindenki volt kezdo. Mostmar annyira professzionalis a sport annyira osszetett kezelni a rendszert h hatranyban lesz mimdenkepp ocon az elejen.

Balrog
#10 Balrog 2016. augusztus 10. 12:32  

Wehrleinnál meg azt is számításba kell venni, hogy ő korábbi tapasztalatok terén elég különleges eset, mert a DTM előtt is csak német központú sorozatokban ment, ezért a legtöbb pályán az F1-ben versenyzik először. Pl. az idén versenyzett először Silverstoneban is, ami a mai viszonyok mellett rohadt szokatlan. Ezzel szemben Haryanto a rengeteg GP3-GP2 szezon után még Monacoba is már sokadszorra tért vissza. És az olyan pályákon, amit korábbról is jól ismert (Red Bull Ring, Hockenheim) rohadt jól ment Pascal.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 10. 12:33

BP05
#9 BP05 2016. augusztus 10. 12:31  
Lewisthebest:
Azt se felejtsd el, hogy minél később mutatkozik be annál nagyobb a hátrány. Vandoornenak 1 verseny volt + a téli teszt, Verstappennek 4 verseny + a téli teszt, Oconnak meg már 12 verseny + a téli teszt.

Azért egy Manorról és egy szintén újonc Wehrleinról beszélünk nem egy VB-ről aki már évek óta a csapat vezéralakja. Továbbra is azt mondom hogy ez nem lehet kifogás 1-2 futam után aki igazán tehetséges és gyors, annak az ilyen akadályokat simán meg kell ugrania mert ettől csak nehezebbek lesznek sokkal.

adamf1
#8 adamf1 2016. augusztus 10. 12:26  

Szegény Rio Haryanto! :( nagyon jó volt pedig

KIMI AND THE RED POWER
#7 KIMI AND THE RED POWER 2016. augusztus 10. 12:25  
Lewisthebest:
Azt se felejtsd el, hogy minél később mutatkozik be annál nagyobb a hátrány. Vandoornenak 1 verseny volt + a téli teszt, Verstappennek 4 verseny + a téli teszt, Oconnak meg már 12 verseny + a téli teszt.

Pascal egy újonc... Nem összehasonlítható az ő csapattársaként bemutatkozni meg mondjuk Button vagy Ric mellett.

Balrog
#6 Balrog 2016. augusztus 10. 12:20  

Szerintem teljesen mindegy lesz a Wehrlein elleni teljesítménye, mert szinte biztosan Renault pilóta lesz jövőre. Inkább Pascal veszíthet vele sokat, ha alulmarad.

KIMI AND THE RED POWER
#5 KIMI AND THE RED POWER 2016. augusztus 10. 12:20  
F1890:
Orulok oconnak meg nem is. Jo latni azt h kedvenced vegre bemztatkozik. Viszon wehrleinnel szemben nagy hatranyban van ami a kocsit csapattagokat ismeri. Igy valszeg kifog kapni es ez rossz fenyt vethet ra a fejesekre . A legegyszerubb az lenne ha innen verne pacalt :P hajra. Remelem egy napot maxival meses parharcokat fog folytatni ujra

Ha akkora tehetség Ocon mint amilyennek kinéz, akkor nem okozhat gondot felvenni a kesztyűt. Persze nagyban függ attól, hogy mennyire jól vezethető a Manor. Viszont látva Ryot és azt, hogy a Merci a közeljövőben nem is tervezi Pascalt előléptetni, nem akkora zseni a srác, hogy egy igazán tehetséges kölyök ne tudja vele felvenni a versenyt.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 10. 12:29

Lewisthebest
#4 Lewisthebest 2016. augusztus 10. 11:57  
BP05:
Aki elég jó annak ez ha rögtön nem is de min. 1-2 futam után nem szabad hogy gondot jelentsen. Ott van példának Vandoorne, vagy Verstappen.

Azt se felejtsd el, hogy minél később mutatkozik be annál nagyobb a hátrány. Vandoornenak 1 verseny volt + a téli teszt, Verstappennek 4 verseny + a téli teszt, Oconnak meg már 12 verseny + a téli teszt.

BP05
#3 BP05 2016. augusztus 10. 11:40  
F1890:
Orulok oconnak meg nem is. Jo latni azt h kedvenced vegre bemztatkozik. Viszon wehrleinnel szemben nagy hatranyban van ami a kocsit csapattagokat ismeri. Igy valszeg kifog kapni es ez rossz fenyt vethet ra a fejesekre . A legegyszerubb az lenne ha innen verne pacalt :P hajra. Remelem egy napot maxival meses parharcokat fog folytatni ujra

Aki elég jó annak ez ha rögtön nem is de min. 1-2 futam után nem szabad hogy gondot jelentsen. Ott van példának Vandoorne, vagy Verstappen.

BP05
#2 BP05 2016. augusztus 10. 11:37  

Én örülök neki legalább kiderül mit is tud Ocon, Wehrlein elég jó viszonyítási alap.

Utoljára módosítva: 2016. augusztus 10. 11:38

F1890
#1 F1890 2016. augusztus 10. 11:22  

Orulok oconnak meg nem is. Jo latni azt h kedvenced vegre bemztatkozik. Viszon wehrleinnel szemben nagy hatranyban van ami a kocsit csapattagokat ismeri. Igy valszeg kifog kapni es ez rossz fenyt vethet ra a fejesekre . A legegyszerubb az lenne ha innen verne pacalt :P hajra. Remelem egy napot maxival meses parharcokat fog folytatni ujra

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”