Hivatalosan is bemutatták az új Toro Rossót

írta: M4Sport
2016. március 01. 07:45
FOTÓ: ©xpbimages.com

A 2016-os második teszthét kezdete előtt bemutatta végleges festését és „valódi” új autóját a Toro Rosso. A faenzaiak előrelépést remélnek a sok megbízhatósági problémát hozó előző szezonhoz képest.

A Red Bull B-csapata ugyan már a múlt heti barcelonai teszten is az STR11-es kódjelű versenygéppel vett részt, az a négy nap során egyszínű, sötétkék tesztfestéssel futott, mivel az istállónak nemigen volt ideje foglalkozni a fényezéssel. Spanyol versenyzőjük, Carlos Sainz pedig azt is elárulta, valójában egy amolyan átmeneti autó volt csupán, amit múlt héten vezetett. „Ez az autó sok rész keveréke, nem nevezhető még egy teljes autónak. Ez most inkább egy STR10-es autó az STR11-es egyes részeivel” – nyilatkozta.

A „valódi” STR11-est aztán ma reggel Barcelonában a csapat garázsa előtt leplezte le Sainz és Max Verstappen. Az autó festése jelentős mértékben nem változott a megszokotthoz képest, hátsó szárnyán viszont helyet kapott egy „kólás doboz”.

Bár a Toro Rossónál fel sem merült annak lehetősége, hogy a Sauber mintájára kihagyják az év első gyakorlását, azt sosem tagadták, hogy a tavaly év végi motormizéria komoly hátrányt jelentett számukra. A Red Bullhoz hasonlóan ők is csak október végén tudták meg, milyen motorral folytathatják, ám szemben a testvércsapat 700 főjével, ők mindössze 400-an vannak, s miközben Milton Keynes a már jól ismert Renault-motorokkal folytatja, addig nekik új erőforráshoz kellett igazítaniuk karosszériájukat.

A Ferrari 2015-ös, Abu-Dzabiban használt specifikációja számos téren módosításra kényszerítette őket. A motor hűtése, valamint a hibrid elemek miatt sok mindent át kellett alakítaniuk – egyebek mellett a tengelytávjukat is ezért növelték. „Három hónapunk volt autót építeni. Normál esetben ez nem megy. Két hónapja még el sem tudtam képzelni, hogy ott lehetünk a barcelonai teszteken” – ismerte el a csapat technikai igazgatója, James Key, azt is elárulva, hogy a lemaradás behozásához 150 szakembert vettek föl ideiglenesen, akik több műszakban dolgoztak éjt nappallá téve.

Key a múlt heti teszten azt is elmondta, valójában minden eshetőségre felkészültek autójuk tervezése terén: szándékosan nagyobb helyet hagytak például a kocsi hátuljában, hogy bármilyen erőforrás a borítás alá férjen. „Kompromisszumokra kényszerültünk az installáció terén, de közben az aerodinamika terén tartottuk is magunkat pár célhoz, amiből semmit sem engedtünk” – magyarázta Key.

Toro Rosso STR11

A Ferrari-motorral cél az ötödik hely

Mindezek után nagy kérdés, mire lesz képes a faenzai gárda 2016-ban. A múlt évnek úgy vágtak neki, hogy az lehet fennállásuk legerősebb szezonja, ám hiába volt nagyon erős és jól vezethető az autójuk, a Renault megbízhatósági problémái miatt nem sikerült megszerezniük a konstruktőri ötödik helyet. 2016-ban újra megpróbálják.

„A célunk idén is a legjobb ötbe kerülés” – jelentette ki Franz Tost csapatfőnök. „Tavaly azért nem sikerült elérnünk ezt a célt, mert nem volt jó a megbízhatóságunk. Összesen tizenkét alkalommal nem értünk célba, és csak kettőt okozott ebből a versenyző hibája, a többi a csapaton múlt. Ha idén minden futamon célba érnénk, meggyőződésem, hogy a csapatunk a legjobb öt között végezne.”

„Szerintem az új autónk, az STR11-es versenyképes. Az aerodinamikai adatok jó eredményeket mutatnak. És a Ferrari motorjával a teljesítményünk is javul. Emellett van két rendkívül tehetséges versenyzőnk is, akik remek teljesítményt nyújtottak a múlt évben. Most már tapasztaltabbak, ez lesz a második szezonjuk. Ismerik a pályákat, tudják, hogyan dolgozik a csapat, milyen az élet az F1-ben, és mindkettejüktől jó teljesítményt várok.”

Carlos Sainz egy teszthét után úgy érzi, hiba csak tavalyi az általuk használt Ferrari-erőforrás, így is nagy előrelépést jelent a Renault-hoz képest. „Nem is kérdés, ez előrelépést jelent. Ahogy számítottunk rá, kicsit minden téren több lóerőnk van, magasabb a végsebességünk. Könnyű kezelni az energiatárolókat, és ugyanolyan jó a vezethetőségünk – ha nem jobb egy kicsivel. De a legnagyobb változást az erő jelenti, amire nagy szükségünk volt már. Egyelőre a megbízhatóságunk is jónak tűnik” – magyarázta a spanyol, aki idén is Max Verstappen csapattársaként bizonyíthat.

Toro Rosso STR11

A Red Bull nem ellenfél

A Red Bull a tél folyamán többször is hangoztatta, ezen előrelépés miatt tart attól, hogy a Toro Rosso az év első felében komoly veszélyt jelent majd rájuk. Key azonban leszögezte, számukra nem a Red Bull jelenti a fő ellenfelet. „Meglátjuk, hogy áll majd a Red Bull. Nem tudom, a Renault mekkorát lép előre, de a Red Bull karosszériája rendkívül jó. Nagyon jó embereik vannak, de nekünk nem a Red Bull a célunk, hanem hogy a tőlünk telő legjobbat nyújtsuk. Ha a Red Bull mégis ellenfél lesz, akkor persze remek lesz versenyezni ellenük. Nem tudom, hogy alakulnak az erőviszonyok, hiszen a mostani már a harmadik év lesz állandó szabályok mellett, és a tervezés szempontjából bizonyos területeken mindenki feszegeti a határokat. Azt sem tudjuk, mennyi előrelépés várható az erőforrásoktól, de sokra számítunk. Még jobb lesz a Renault, a Mercedes és a Ferrari is, szóval érdekes lesz látni. De nem egyetlen csapatra figyelünk csak – kizárólag magunkra” – jelentette ki az ezen a néven fennállása 11. F1-es évadára készülő gárda szakembere.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Lewisthebest
#4 Lewisthebest 2016. március 01. 15:32  
p4x-639:
Nagy célok, de engem még az is meglepne ha a 6. helyre fel tudnának jönni, mert ez a tavalyi Ferrari erőforrás magukhoz képest lesz előrelépés, esetleg még a Lotushoz képest de közben meg hátulról is jönnek.

Nem fognak már 100-150 lóerőket fejlődni az elején, hogy akkora hátrányt jelentsen. Viszont szerintem simán benne van, hogy megverhetik mondjuk a Force Indiát meg a Williamset mert a tavalyi GPS adatok szerint a Toro kasznija a 3. legjobb volt a Mercedes és a Red Bull mögött és idén már lesz is ami hajtja. Verstappen meg már szvsz 10 éves korába jobb versenyző volt mint az említett csapatok pilótái szóval ezzel se lesz gond. Tavaly majdnem dobogóra álltak 2x is, idén lekerülhet a mondatból a majdnem.

GreenHonda
#3 GreenHonda 2016. március 01. 10:23  

De szűk a hátulja! Amúgy nekem ez a kólás doboz a hátsó szárny oldalain soha nem jött be, nem örülök, hogy visszatették:\

Nagyon kevés felirat, a szokásosnál egyszerűbb festés, sokat változott az autó formailag.

p4x-639
#2 p4x-639 2016. március 01. 09:36  

Nagy célok, de engem még az is meglepne ha a 6. helyre fel tudnának jönni, mert ez a tavalyi Ferrari erőforrás magukhoz képest lesz előrelépés, esetleg még a Lotushoz képest de közben meg hátulról is jönnek.

Toti
#1 Toti 2016. március 01. 09:05  

Vártam egy kis izgalmat a festéstől, mondjuk hogy helyet cserél a bika és a Red Bull felirat.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

12016.10.25. 13:43

Bezzeg Alonso...

22016.10.25. 12:01

De mi baja Rosberggel Ecclestone-nak?

Magyarázkodni volt kénytelen kijelentése miatt

122016.10.25. 10:46

A Ferrarié a legrosszabb átmeneti tesztautó?

Nincs több leszorítóereje, mint az aktuális gépnek – a Red Bull szerint ígéretesek az új gumik