Hivatalosan is elfogadták az új motorszabályokat

írta: M4Sport
2016. április 29. 17:56
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) péntek délután bejelentette, a Motorsport Világtanács (WMSC) elfogadta a következő négy évre vonatkozó motorszabályokat, melyek az Autosport által néhány órával korábban közölt formában kerülnek bevezetésre.

Ezzel a bejelentéssel egy hosszú huzavona végére került pont, a részvevők ugyanis hónapok óta vitatkoztak már a jövő motorszabályain, eddig komolyabb előrelépés nélkül, egy nappal a korábban megszabott végső határidő előtt azonban a neves brit szaklap közölte, megszületett az egyezség. Pár órával később az FIA is kiadta hivatalos közleményét a szabálymódosításokról.

Bár korábban fölvetődött, Bernie Ecclestone akár a futamrendezők segítségével még megfúrhatja a megújulást, az Auto Motor und Sport megtudta, valójában nem a 8 képviselőjük szavazott a javaslatok ellen, hanem öt csapat: a Red Bull, a Toro Rosso, a McLaren, a Force India és a Sauber. „Ez kissé vicces” – nyilatkozta erről a Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff. „Egyesek a saját érdekeik ellen szavaztak.”

Ami a költségcsökkentést szorgalmazó csapatokat, a Force Indiát és a Saubert illeti, ők ugyanakkor nyilvánvalóan azért álltak az ellentáborba, mert túlságosan visszafogottnak találták a gyártók árcsökkentését. A megállapodás értelmében két év alatt mindössze 4 millió euróval lesznek olcsóbbak az erőforrások (igaz, ezért öt helyett már csak hármat kapnak…), miközben eredetileg 12 milliós árplafonról volt szó.

Ami a Red Bullt illeti, az ő vétójuk vélhetően annak szólt, hogy még mindig szívesebben látnának egy független motorgyártót az F1-ben, amely révén kevésbé lennének kiszolgáltatva a nagy gyártóknak. A McLaren pedig már korábban is jelezte, azért ellenzi az új terveket, mert nem szeretne kényszerből Honda-motort „adni” olyan riválisoknak, akiknek amúgy nem engedné. (Tavaly a Red Bull-Honda házasságot is megvétózták.)

Az új megállapodás fejében a négy motorgyártó, a Mercedes, a Ferrari, a Renault és a Honda ígéretet tett arra, hogy 2020-ig az F1-ben marad. Addig ugyanakkor át kell esniük a motorteljesítmény kiegyenlítési folyamatán is, melyet többek között a módosítópont-rendszer eltörlése és az egyes elemek standardizálása készít elő. Az Auto Motor und Sport szerint amennyiben nem sikerül a motorok teljesítménykülönbségét 0,3 másodperces határon belülre hozni egy barcelonai elméleti körön, az FIA-nak és a FOM-nak joga lesz a 2020-ig szóló megállapodás felbontására, s a feltételek újratervezésére.

rajtAmi a teljesítmény kiegyenlítésének módszerét illeti, az FIA három versenyenként von majd mérleget, azaz meghatározott algoritmussal rendre felméri, hogy az egyes hajtóegységek milyen mértékben járulnak hozzá a jó köridőkhöz. Ezt átszámítják barcelonai körülményekre. Azért az ottaniakra, mert ezen a pályán kevésbé meghatározó a motorok szerepe, azaz így könnyebben elérhető a motorok közelebb hozása egymáshoz.

Amennyiben ez a módszer nem hoz eredményt, azaz egyes gyártók a kínált lehetőség ellenére sem tudnak felzárkózni a legjobbakra, az FIA ismét változtathat.

A Mercedes tanácsadója, Niki Lauda elégedett az új feltételekkel. „A kompromisszum sosem jó, de a mostani szavazási rendszerrel muszáj kompromisszumokat vállalni. És ez a lehető legjobb, amit vállalhattunk. A Forma–1 továbbra is a hibrid technológiát használja – és ez az, amiért a gyártók, a Ferrari, a Renault, a Honda és a Mercedes egyáltalán itt vannak” – nyilatkozta.

Az új szabályok:

Költségek: A gyártók jövőre 1 millió euróval csökkentik az erőforrások szállítási költségét, 2018 és 2020 között pedig újabb 3 millióval. Az egy szezonban egy versenyző által felhasználható erőforrásegységek (például belső égésű motor, turbófeltöltő, stb.) száma folyamatosan csökken.

A csapatok ellátása: A gyárak ígéretet tettek arra, hogy a mezőny minden tagját ellátják erőforrásokkal, így egyikük sem maradhat motorok nélkül, vagyis nem kerülhet olyan helyzetbe, mint a Red Bull 2015 végén.

A teljesítmény kiegyenlítése: Eltörlik a zsetonrendszert és 2018-tól inkább a hajtóegységek tömegét, méretét, valamint turbónyomást korlátozzák, hogy megakadályozzák a fegyverkezési verseny kialakulását.

Hang: A gyártóknak tovább kell folytatniuk a kutatásokat a motorhangok javításával kapcsolatban, és legkésőbb 2018-ban elő kell állniuk egy megoldással.

rajt

FIA
Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1 the best
#4 f1 the best 2016. április 29. 19:49  
F1890:
gratulálok nekik, csupán 3 évet basztak el erre és szopatták a szurkolókat. már 14-ben eléggé nyilvánvaló volt h valamit tenni kell ez ellen, de hát ugye balfaszok gyülekezete. így viszont h mindenki szabadon fejleszthet semmi értelme nincs "kiegyenlíteni a motorokat"

Egyetértek. Szabad fejlesztés mellett nem kell kiegyenlíteni a motorokat mert remélhetőleg így csökkennek a különbségek a viszonylag stabil szabályok miatt. A tokenes rendszert hamarabb is eltörölhették volna de jobb később mint soha.
De az a módszer ahogy megvizsgálják a motorok közti teljesítménykülönbséget az egy nagy vicc: "Ami a teljesítmény kiegyenlítésének módszerét illeti, az FIA három versenyenként von majd mérleget, azaz meghatározott algoritmussal rendre felméri, hogy az egyes hajtóegységek milyen mértékben járulnak hozzá a jó köridőkhöz. Ezt átszámítják barcelonai körülményekre. Azért az ottaniakra, mert ezen a pályán kevésbé meghatározó a motorok szerepe, azaz így könnyebben elérhető a motorok közelebb hozása egymáshoz." Ez vicc :D
Honnan tudják, hogy ki mennyit ad bele egy körön? Honnan tudják hogy a Merci éppen mennyit spórolt? Futópadon nem tudják őket tesztelni?

F1890
#3 F1890 2016. április 29. 18:54  

gratulálok nekik, csupán 3 évet basztak el erre és szopatták a szurkolókat. már 14-ben eléggé nyilvánvaló volt h valamit tenni kell ez ellen, de hát ugye balfaszok gyülekezete.
így viszont h mindenki szabadon fejleszthet semmi értelme nincs "kiegyenlíteni a motorokat"

sába
#2 sába 2016. április 29. 18:45  

Részemről továbbra is rühellem ezt a hibryd sz*rt. Először három motor, aztán kettő, végül egy motorral kell majd végigtolniuk az egész szezont. Lassan el lehet majd felejteni a szabadedzéseket, mert kímélni kell a technikát. A versenyek legyenek fele ilyen hosszúak, hogy a technika kibírja a szezont. Tesco gazdaságos f1.

SANI{Ó
#1 SANI{Ó 2016. április 29. 18:28  

vegyen mindenki merci motorokat....

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.23. 22:56

Hülkenberg bosszús Vettel miatt

"Nem tudom, akarta-e egyáltalán használni azt a helyet"

4072016.10.23. 22:44

Életbevágó rajt-cél győzelem: Hamilton ismét meghódította Texast!

Verstappen és Räikkönen is kiesett