Hogy az FIA ne essen a FIFA hibájába

írta: M4Sport
2016. január 20. 10:08
FOTÓ: ©xpbimages.com

Jean Todtot nem hagyták hidegen a nemzetközi sportéletet a közelmúltban megrázó botrányok, s máris tett azért, hogy náluk ne történhessenek hasonló visszaélések.

Korrupciós botrányok a Nemzetközi Labdarúgó Szövetségnél (FIFA), eltussolt doppingügyek a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnél (IAAF), szervezett fogadási maffiák labdarúgásban, teniszben – az elmúlt időszakban több sportágat is kínosan érintettek kipattanó botrányok, melyekben több esetben a sportágat irányító testületek is mélyen érintettek voltak. A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) égisze alatt futó Forma–1-et az efféle kellemetlen ügyek egyelőre elkerülték – és ha a jelenlegi elnökön múlik, ez így is marad.

Jean Todt tudniillik e botrányokat látva levonta a tanulságot, s hogy kiiktassa a legfelsőbb szinten zajló szervezett szabálysértéseket, egy külső testület bevonásával igyekszik elérni, hogy az FIA példamutatóan működjön. „Sajnos a nemzetközi sportszervezetek komoly problémákkal szembesültek, és csak sajnálni tudom őket emiatt” – nyilatkozta Todt. „Az FIA elnökeként az én feladatom, hogy olyan szervezetet irányítsak, amely példamutató, és amely mindent meg is tesz azért, hogy az legyen. Hogy megnyugtat-e a szervezetünk felépítése és működése? Igen, nyugodt vagyok, és büszke minden emberre, akik ebben részt vesznek.”

„Ha persze tökéletességre törekszel, mindig megpróbálsz valamit jobban csinálni. Én külön felkértem egy vizsgálócéget, hogy figyelje a szervezetünket, és ha úgy érzi, tanácsot tud adni a fejlődéshez, én örömmel fogadom azt.”

Visszásságoktól ugyanakkor így sem mentes a Forma–1 világa és az FIA sem. A kisebb csapatok például már évek óta panaszkodnak a 2012-ben kialakított szabályhozói rendszerre, melyből gyakorlatilag kizárták őket (a Stratégiai Csoportban mindössze hat istálló van jelen), továbbá elégedetlenek a gazdag alakulatokkal kivételező bónuszrendszerrel is, melyet a sportág kereskedelmi bevételeinek újraelosztásánál alkalmaznak. A Force India és a Sauber emiatt a múlt évben hivatalos panaszt is emelt emiatt az Európai Bizottságnál, amely a versenyjog megsértése miatt vizsgálatot is indított ez ügyben.

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton, Niki Lauda, Toto Wolff

02016.10.22. 01:11

Rosberg óvatos

„Ezek a szabadedzések nem jelentenek túl nagy segítséget”

02016.10.22. 01:06

Terrorhangulat? Räikkönen mást mondana…

Arrivabene reagált Baldisserri kijelentésére – és nem érti, miért meglepő Räikkönen formája