Hogy lehetett a pályán egy bíró az újraindítás után?

írta: M4Sport
2016. szeptember 18. 20:02
FOTÓ: ©xpbimages.com

Pályabíró volt a célegyenesben, amikor a versenyt már újraindította az FIA Szingapúrban. Nico Rosbergék szerencsésen elkerülték a balesetet – a szövetség szigorúan veszi a történteket.

Miközben egy nappal korábban csak mosolyogtunk a pálya szélén felbukkanó varánusz láttán, a vasárnapi szingapúri versenyen annál hajmeresztőbb látványt nyújtott a pályabíró, amely közvetlenül azt követően nyargalt ki a célegyenesből egy törmelékkel a kezében, hogy az FIA újraindította a versenyt.

Nico Rosbergék gond nélkül suhantak el mellette, ám ha a Daniel Ricciardót támadni próbáló Lewis Hamiltonéknál bármi is rosszul sült volna el… „Én nem is láttam őt egészen addig, míg mellé nem értem” – mondta Hamilton.

„Csak egy hajszálon múlt, az biztos” – nyilatkozta Rosberg. „Szerintem nem számítottunk még az újraindításra, ahogy ő sem. Valahogy váratlanul indították újra. De el tudott menni az útból még időben, szóval rendben volt. De mindannyiunknak óvatosabbnak kellett lennie ott.”

De hogy fordulhatott elő mindez? – vetődött föl a kérdés. Mielőtt újra versenyezni engedi a mezőnyt, az FIA versenyirányításának háromszori jelzést kell kapnia a pályafőnökségtől (a helyi versenyirányító) arról, hogy tiszta a terep – ezzel biztosítják be magukat. Csakhogy kiderült, a kérdéses marsallt valaki azt követően küldte be egy törmelékdarabért, hogy a harmadik szabad jelzést már leadták Charlie Whitingnak.

Az Autosport a szövetségnél érdeklődött a történtek hátteréről. Jelezték, valójában a pálya tisztviselője (Gabriel Tan helyi versenyigazgatónak jelenése is volt az FIA-nál) és annak csapata nem végezte pontosan a feladatát. „Nagyon komolyan vesszük ezt. Nem szeretnénk egyetlen emberre hárítani a felelősséget. Mindent megteszünk azért, hogy ez ne fordulhasson elő újra” – nyilatkozta a szóvivő.

Az eset már csak azért is kínos a rendezők számára, mert egy éve ugyancsak egy ember tűnt föl a pályán: egy részeg néző szökött be oda.

„Ez veszélyes volt, ugyanakkor tisztelet a versenyirányításnak, mert nagyon hamar újraindították a versenyt, és mi pontosan azt kértük tőlük, hogy ne tartson a végtelenségig a biztonsági autós fázis. Talán ennek köszönhető, hogy egy bíró még kint volt a pályán. Nagyon örülök, hogy senki sem sérült meg” – fogalmazott a Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff.

„Nem volt valami kellemes élmény látni valakit ott futni, ahová én háromszázzal érkezem” – tette hozzá Rosberg. „Biztonságosan próbáltam vezetni ott, de nagyon szoros volt, mert nem tudom, hogy látott-e minket. Az biztos, hogy időt vesztettem ott.”

Még szerencse, hogy ez maradt a legnagyobb probléma.

FIA
Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1m12
#3 f1m12 2016. szeptember 19. 16:14  

a pasanak volt egy közeli élménye, az biztos. jó be lehetett szarva

qwerm
#2 qwerm 2016. szeptember 19. 07:12  

rosberg jól megkergette a fickót :D

Zasalamel
#1 Zasalamel 2016. szeptember 18. 22:06  

Nem lesz több szingapúri nagydíj! :D

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

02016.10.27. 13:51

Kanada megmentené futamát – most alkudoznak!

Kitolnák a felújítások határidejét

72016.10.27. 12:30

Ecclestone: Falakat a kanyarok mellé!

A balesetveszély növelésével tenné izgalmasabbá a sportot

22016.10.27. 10:59

A McLaren „rejtegette” a 2017-es autót Button elől

Hamarosan visszatér a szimulátorba