Hóláncot fel: Verstappen F1-es autóval „síelt”

írta: M4Sport
2016. január 14. 12:48
FOTÓ: ©Red Bull

Az F1 immáron hivatalosan meghódította az osztrák Alpok hegygcsúcsait is. Max Verstappen csütörtök délelőtt hólánccal fölszerelkezve, egy sípályán vezethetett Forma–1-es versenyautót Kitzbühelben!

Ha viszonylag ritkán látunk hóláncokat egy F1-es autók kerekein, az leginkább annak köszönhető, hogy viszonylag ritkán látunk F1-es autókat hóban közlekedni… Aki viszont csütörtök délelőtt ellátogatott az ausztriai Kitzbühel síversenyekről ismert lejtőire, most ennek is szemtanúja lehetett.

Napok óta készült már a Red Bull és Max Verstappen arra, hogy beindítsa a V8-as motort az RB7-esben, s útjára engedje azt a híres Streif-sípályán, ahol az alpesi sízés legfélelmetesebbnek tartott megmérettetését, a Hahnenkamm-versenyt rendezik (legközelebb egyébként a jövő hétvégén).

Már felvinni sem volt egyszerű mutatvány a Red Bull bemutató autóját az 1600 méter magasan fekvő hegyre: helikopter segítségét vették igénybe ehhez. És a java ekkor még hátra volt, hiszen a mérnököknek valahogyan fel is kellett készíteniük a nem ilyen körülményekhez szokott autót a havas kalandra. „Ez az autó egy hónappal ezelőtt még Ausztráliában volt, 35 fokos hőségben. De előtte más forró helyeken is járt – ez az első alkalom, hogy ennyire hideg körülmények között használjuk” – magyarázta az egyik mérnök, utalva arra, hogy a múlt év végén még Daniel Ricciardo parádézott Perth utcáin ugyanezen Red Bull-lal.

„A motormérnököknek új motorvezérlést kellett választaniuk, hogy vezethetőbbé tegyék az autót, hogy jobban lehessen irányítani a gázpedál segítségével. Ez egy nyolcszáz lóerős autó, hátsókerék-meghajtással, és ez igencsak komoly kihívást jelent a versenyzőnek a hóban. Emellett itt vannak a szöges gumik, és pár kisebb változtatás – nem volt túl nagy mozgásterünk. Egyáltalán nem tudjuk, mire számíthatunk a hóban. Ráadásul Max sem vezetett még ilyen erős autót hóban. Szóval meglátjuk, mi sül ki belőle.”

Helyi idő szerint 11 órakor aztán ismerős motorhang járta be a hófehér tájat: Max Verstappen óvatos duruzsolás közepette, hólánccal felszerelkezve gurult a rajthoz, majd megkezdődött a rendhagyó F1-es „síelés”. „Sosem vártam volna, hogy F1-es autót látok a csúcson” – nyilatkozta a helyszínen lévő Gerhard Berger a Motorsport Magazinnak a látványról. „Már sokszor síeltem itt, de F1-es autó itt… ilyesmi csakis a Red Bullnak juthat eszébe.”

A marketing terén mindig is kreatívnak számító Red Bull tanácsadója, Helmut Marko tanulságokat is levont mostani akciójukból. „Ez hihetetlen, ugyanakkor az is látható, hogy ha az embert nem gátolja folyton a bürokrácia, sokféle dolgot csinálhatunk, és szemléltethetjük, milyen izgalmas is lehetne a Forma–1. Ezek mind ötletek, amelyekkel közelebb vihetjük a sportágat a közönséghez. A hó nem olyan kemény, mint reméltük, ezért Verstappennek vissza kellett fognia magát, különben beásta volna az autót.”

Képek az előkészületekről:

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

02016.10.28. 14:45

Amivel a Mercedes a Red Bullt segítheti

Ricciardo reméli, óvatosak lesznek

02016.10.28. 13:27

Idén már nem vált a Haas

Jelenlegi fékbeszállítójukkal akarják megoldani a problémákat