Horner attól tart, semmi sem fog megváltozni

írta: M4Sport
2016. április 15. 17:33
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Red Bull csapatvezetője, Christian Horner attól tart, a motorszabályok 2018-ban sem változnak, noha korábban a költségek és a teljesítménybeli különbségek csökkentéséről is szó esett. A Mercedest képviselő Toto Wolff sokkal pozitívabban látja a dolgot.

A sportág irányítóinak április végéig döntést kell hozniuk a 2017-es szabálycsomagról, az F1-ben érdekelt motorkészítőknek pedig elő kell állniuk az erőforrásokra vonatkozó szabálymódosítási javaslatokkal. Korábban vállalták, hogy csökkentik az hajtóegységek árát, javítják azok hangját, teljesítmény tekintetében közelebb hozzák őket egymáshoz, és biztosítják, hogy egyik részvevő sem maradhat motorok nélkül. Egyezség azonban továbbra sem született…

És Horner szerint jó esély van arra, hogy már nem is születik, hiába ülnek még asztalhoz a felek a határidő lejárta előtt. „A helyzet eléggé bonyolult, de alapvetően négy kritériumnak kellene megfelelnünk, amiket még az irányítói testület szabott meg” – utalt a már felsorolt célkitűzésekre az FIA pénteki sajtótájékoztatóján. „Most, amikor itt ülünk, a közelében sem vagyunk annak, hogy ezek közül bármelyik feltétel is teljesüljön, és sajnos én úgy gondolom, most is az történik majd, ami ilyenkor gyakran történni szokott. A hónap végén kifutunk az időből, és semmi sem fog változni!”

„Van még egy lehetőségünk a Stratégiai Csoport és az F1 Bizottság soron következő ülésén ennek a hónapnak a végén, de ha az az egyeztetés is eredménytelenül zárul, akkor elkerülhetetlenné válik, hogy a szabályok úgy maradnak, ahogy most vannak” – figyelmeztetett a brit szakember, aki az nem először fogalmazott meg pesszimista véleményt a jövővel kapcsolatban. Nemrég kijelentette, addig, amíg a csapatok ekkora beleszólással rendelkeznek, ő nem vár komolyabb változást.

A Mercedes sportigazgatója, Toto Wolff eközben egyértelművé tette, hogy (mint azt az utóbbi időben a Red Bull és a címvédő esetében már megszokhattuk) ő a másik oldalt képviseli, azaz a véleménykülönbségek ellenére bízik abban, hogy hamarosan megszületik az egyezség. „Azt a feladatot kaptuk, hogy álljunk elő egy megoldással, ami garantálja, hogy a csapatok ne maradjanak motor nélkül. Ezt minden gyártó felfogta és próbálja megoldani a helyzetet” – kezdte.

„Az egyik aspektus az árcsökkentés, ami mindenki számára fontos. Egyértelmű, hogy nagyon nehéz olyan helyzetet teremteni, amivel mindenki elégedett. Láthatjuk, Christian nm is túl boldog. Viszont én úgy gondolom, április végéig elő kell állnunk egy megoldással. El kell fogadnunk a javaslatokat, és most mindenki nagyon keményen dolgozik azon, hogy megtaláljuk a közös nevezőt, még ha a legkisebb kompromisszumról is van szó” – magyarázta.

SajtótájékoztatóVan, amiben már közelednek az álláspontok

A motorszabályokkal kapcsolatban tehát továbbra sincs egyetértés, a 2017-es módosítások viszont úgy tűnik, végre sínen vannak, hiszen a legutóbbi megbeszélésen már közeledtek az álláspontok (a hírek szerint végül a McLaren kompromisszumos javaslat lett a befutó). „Már elég közel vagyunk a megoldáshoz” – jelentette Horner. „Szerintem a szabályok véglegesítése már csak formalitás. Azt hiszem, a legtöbben már az új szabályok alapján tekintenek a jövőbe. A hónap utolsó napjáig mindent véglegesítenünk kell, de én már nem számítok nagy meglepetésre.”

Tudva, hogy a Red Bull kezdetben a McLarenénél radikálisabb megoldásokkal állt elő, és hosszú ideig ezeket favorizálta, a sajtótájékoztatón azt is megkérdezték Hornertől, mi a véleménye a most körvonalazódni látszó szabálycsomagról. „Nos, végül mindenki számára azonosak lesznek a feltételek. A karosszéria tekintetében nagyobb változás lesz, ami elkerülhetetlenül felkavarja majd a dolgokat. A motorral kapcsolatban még zajlanak a viták, és nyilván a jövő szempontjából az a téma fontosabb, de a jelenleginél változatosabb lehet a helyzet. Néhány csapat egészen biztosan sajátos megoldásokkal áll majd elő, meglátjuk, ki mennyit profitál majd a változtatásokból” – elmélkedett.

Noha a Mercedest gyakran vádolják azzal, hogy próbálja lassítani, vagy teljesen meggátolni a komolyabb módosításokat, Wolff szerint a címvédő alakulat is izgatott a 2017-es szezon miatt. „Minden változtatás kihívás elé állítja a csapatunkat, de egészen jó helyzetben vagyunk ahhoz, hogy kezeljük ezt a kihívást. Az autók határozottan másképp néznek majd mi, komolyabb hangsúly kerül az újításokra és az innovatív megoldásokra. Más kérdés, hogy a szabályok érdekesebbé teszik-e a versenyzést. Már megszavaztuk őket, tehát majd utólag meglátjuk, milyen lesz a hatásuk, de igen, már várom a változtatásokat” – jelezte az osztrák.

Ellenben a Mercedes véleményével, az talán senkit sem lep meg, hogy a McLaren is jó lehetőségként tekint a változtatásokra. „Őszintén mondom, hasonló a véleményem Christianéhoz és Totóéhoz” – mondta a csapat versenyigazgatója, Éric Boullier. „Nagyon izgalmas, hogy új csomagunk lesz. Az autók gyorsulnak majd, a versenyzők pedig élvezni fogják a vezetésüket. Szóval boldogabbak lesznek, és ha ők boldogabbak lesznek, akkor azt hiszem, a rajongók is.”

Toto Wolff

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

02016.10.28. 14:45

Amivel a Mercedes a Red Bullt segítheti

Ricciardo reméli, óvatosak lesznek

02016.10.28. 13:27

Idén már nem vált a Haas

Jelenlegi fékbeszállítójukkal akarják megoldani a problémákat