Horner elárulta, mekkora a Renault lemaradása

írta: M4Sport
2016. július 26. 15:11
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Renault mérései szerint a cég hajtóegységei 46,9 lóerővel gyengébbek a Mercedes erőforrásainál – árulta el a Red Bull csapatvezetője, Christian Horner, kinek reményei szerint az istálló csökkentheti lemaradását, noha a franciák idén már nem vetnek be komolyabb fejlesztéseket.

A kiábrándító 2015-ös szezon után a Renault mindent megtett, hogy közelebb kerüljön a Mercedeshez és a Ferrarihoz, munkájuk pedig nem volt hiábavaló, motorjaik ugyanis komoly fejlődésen mentek keresztül. Ezt a konstruktőri bajnokság második helyéért harcoló Red Bull is előszeretettel hangoztatja, igaz, a csapat tisztában van azzal, hosszú út vár még a franciákra.

Motorerő tekintetében ugyanis még mindig elmaradnak az F1-et uraló német gyártótól. Hogy pontosan mekkora a lemaradásuk arra a szakemberek is csak „tippelni” tudnak, Horner legutóbbi nyilatkozata azonban őket is közelebb vitte az igazságoz. „A Renault nagy előrelépéseket tett, és tudjuk, még több van bennük. Tudjuk, hogy 35 kilowatt (46,9 lóerő) a lemaradás. Ők ezt mondták, mi pedig ismerjük a terveiket, melyekkel ezt csökkentenék” – mondta a brit szakember.

A múlt hónapban felmerült, a Renault felzárkózása a Japán Nagydíjon folytatódhat, ott debütál ugyanis a cég továbbfejlesztett erőforrása (ezt a Red Bull hintette el), most azonban úgy tűnik, azóta megváltoztak a tervek, 2016-ban ugyanis már nem akarnak komolyabb fejlesztéseket bevetni. „Azt hiszem, erre a következő évben kerül sor” – mondta motormérnökük, Rémi Taffin a Magyar Nagydíj helyszínén. „Az év végéig azon dolgozunk, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki a specifikációból, ami most a rendelkezésünkre áll, de komolyabb előrelépésre már nem kell számítani.”

Az idén elért előrelépésekkel egyébként ő is elégedett, főleg a tavalyi év után, melyben egy helyben toporogtak, a fejlődés hiánya pedig kis híján tönkretette kapcsolatukat a Red Bull-lal. „Szerintem mindenképpen örülnünk kell az előrelépésnek, hiszen egy nagyon nehéz évet hagytunk magunk mögött, most viszont látjuk a fejlődést a versenypályán, és egyelőre minden jól működik, ami elhagyja a gyárat. Nagy fejlődést értünk el az első versenyen és a Monacóban/Kanadában bevetett motorral is. Folytatjuk a munkát, de elmondhatjuk, hogy jó irányba haladunk” – magyarázta.

Amikor szóba került, hogy a Renault már inkább 2017-re összpontosít, Horner kijelentette, csapata nem aggódik a döntés miatt, hiszen az idei motor optimalizálásával még fejlődhetnek. „Még ott van az üzemanyag, a finomhangolás és a vezethetőség is. Egyértelmű, hogy ezek révén még javíthatunk a teljesítményünkön. Szóval bízunk abban, hogy sikerül újabb előrelépést elérni azáltal, hogy javítunk egy kicsit azon, ami a rendelkezésünkre áll” – fogalmazott a csapavezető.

Oszd meg!

7 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

hammertime
#7 hammertime 2016. július 28. 00:11  
jtfan:
Én pl a szememnek hiszek. A Merci szeret kamuzni. "Nagyon, de nagyon közel vannak hozzánk. Már már félünk!" A RedBull autója jobb, a Mercinél a motorerő. Nyilván ez nem jelenti azt, hogy a Merci autója értékelhetetlen, csak mindössze a RedBull a kaszni király.

Az RB pont ugyanúgy szeret kamuzni, az semmit nem jelent. Mint ahogy az sem, hogy régebben valóban az RB volt a kasztnikirály, ezek a dolgok változhatnak idővel. Lehet hogy most is övék a legjobb kasztni, de nincs ez kőbe vésve, hogy ha eddig az övék volt, akkor mindig is úgy lesz.
Itt volt most pl. a Hring, ami nem egy motorpálya, kanyar kanyar hátán, lehető legnagyobb leszorítóerővel mennek. Verseny előtt felmerült, hogy na majd az RB közel lehet, aztán közük nem volt a mercihez, úgy sem, hogy Ham takarékon ment.

Utoljára módosítva: 2016. július 28. 00:13

jtfan
#6 jtfan 2016. július 27. 13:10  
hammertime:
Miért kéne inkább Hornernek hinni, mint Lowe-nak? Pontos adatokat egyikünk se lát, csak a csapatok, onnan meg puszta szimpátia kérdése ki kinek akar hinni.:)

Én pl a szememnek hiszek. A Merci szeret kamuzni. "Nagyon, de nagyon közel vannak hozzánk. Már már félünk!"
A RedBull autója jobb, a Mercinél a motorerő. Nyilván ez nem jelenti azt, hogy a Merci autója értékelhetetlen, csak mindössze a RedBull a kaszni király.

Utoljára módosítva: 2016. július 27. 15:32

hammertime
#5 hammertime 2016. július 27. 09:36  
F1890:
majd mindjárt jönnek a vérmercisek és erősen bizonygatják h nem nincs az annyi csak 5-10 lóerő és valójában a merci a kanyarokban iskolázza őket

Miért kéne inkább Hornernek hinni, mint Lowe-nak? Pontos adatokat egyikünk se lát, csak a csapatok, onnan meg puszta szimpátia kérdése ki kinek akar hinni.:)

HannaLill
#4 HannaLill 2016. július 27. 05:26  

Honnan tudják hogy a Mercedes mennyi LE-s?????
Sehonnan, mérnek valamikor valamit GPS-el meg tippelgetnek.

F1890
#3 F1890 2016. július 26. 19:08  

majd mindjárt jönnek a vérmercisek és erősen bizonygatják h nem nincs az annyi csak 5-10 lóerő és valójában a merci a kanyarokban iskolázza őket

kayassine
#2 kayassine 2016. július 26. 18:36  
velorex:
Akkor a Ferrarinak van esélye megtartani a csapat második helyet.

Szerintem ők is a jövő évre fognak koncentrálni a fejlesztésekkel, így sok fog múlni a versenyzőkön. Remélem látunk pár csatát, legalább ettől a két csapattól.

Utoljára módosítva: 2016. július 26. 18:37

velorex
#1 velorex 2016. július 26. 18:24  

Akkor a Ferrarinak van esélye megtartani a csapat második helyet.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához