Horner: Ez a baki sehol máshol nem történt volna meg

írta: M4Sport
2016. május 31. 11:21
FOTÓ: ©xpbimages.com

Christian Horner biztosra veszi, hogy a Daniel Ricciardo utolsó monacói kerékcseréjekor elkövetett hibájuk semelyik másik helyszínen nem történhetett volna meg.

Az ausztrál versenyzőnek 13 másodpercig tartott, mire a száraz pályára alkalmas gumival fölszerelkezve visszaindulhatott a küzdelembe Monacóban. Lewis Hamilton éppen csak elhaladt mellette, amikor előbukkant a boxutcából – e jelenetsor döntött végül a vasárnapi győzelem sorsáról.

Christian Horner csapatfőnök a leintés után részletesen beszélt arról, miért nem állt rendelkezésre Ricciardo szuperlágy gumiszettje, amikor a versenyző már a garázs előtt várt. Kiderült, a csapat mérnökei akkor szóltak a szerelőknek, hogy az előre kiválasztott lágy abroncsok helyett inkább szuperlágyat adjanak az ausztrálnak, amikor autójuk már az alagútból kifelé tartott. A maradék idő már nem volt elég ahhoz, hogy szűk és ezáltal túlzsúfolt garázsból időben előszedjék a szükséges garnitúrát.

„Nem keresek kifogásokat, mert erre nincs mentség. De nyilvánvaló, hogy a garázsok szűkössége miatt lehetetlen egyszerre elérhetővé tenni az extrém esőgumikat, a köztes esőgumikat és a különböző keverékű szárazpályás gumikat mindkét autónk számára. Kommunikációs hiba volt, rövid időnk volt, csak 30 másodpercünk. És egy normális munkanapon ez egyáltalán nem is lett volna probléma” – magyarázta a brit.

Megkérdezték, ezek szerint főként a monacói sajátosságok vezettek-e a bakihoz. „Igen és nem” – felelte. „Minden csapat számára ilyenek a körülmények, a mérnökök fent ülnek, így nincs rálátásuk a garázsban lévő gumikra. Ez teszi olyan bonyolulttá az itteni munkát. De rá kell jönnünk, mi történt, és alaposan ki kell elemeznünk, hogy ne ismétlődhessen meg.”

Oszd meg!

8 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

BrettShaw
#8 BrettShaw 2016. június 01. 10:33  
Zasalamel:
Sztem ha tudták volna előre a mérnökök h külön 10 secig kell szarakodni a szuperlágyért, akkor felrakatták volna a sima lágyat, csakhát a szerelők nem kérdezhetnek.

Butaság azt gondolni, hogy szegény szerelők neve kuss... Ezek hatalmas hihetetlenül jól kommunikáló csapatok. Nem, hogy nem kérdezhetnek, hanem kérdezniük is kell ha úgy alakul.

Szerintem valszeg órákkal a verseny után sem értették az eset pontos okait, lehet, hogy még ma sem, de a RedBullt ismerve olyan módszertani változásokat tesznek, hogy soha többé ne fordulhasson elő ilyen még egyszer.

Utoljára módosítva: 2016. június 01. 10:34

guide
#7 guide 2016. május 31. 16:59  
Konszpiresiszeoriz:
Ezt úgy hívják SZABOTÁZS!

Nyilván azért költenek milliókat,küzdenek minden apró tizedért,hogy ha véletlenül a győzelem közelébe kerülnek egy versenyen,akkor azt a kerékcserénél szándékosan megakadályozzák!:D Ebben mi lenne a ráció szerinted?

Zasalamel
#6 Zasalamel 2016. május 31. 13:51  

Sztem ha tudták volna előre a mérnökök h külön 10 secig kell szarakodni a szuperlágyért, akkor felrakatták volna a sima lágyat, csakhát a szerelők nem kérdezhetnek.

Utoljára módosítva: 2016. május 31. 13:52

Rocketfinger
#5 Rocketfinger 2016. május 31. 13:44  
Árnyék:
nemtudom én vagyok e hülye, de ha valami kellhet adott időpontban, azt eldugom jó mélyre? o.O

igen. a RB mint int újonc csapat nem volt felkészülve arra, hogy 20 kör alatt fel fog száradni az ív, 30 alatt az egész pálya. ezért ők egy ilyen illeberális megközelítést alkalmaztak. mondta is Horner, hogy "srácok, ha eldugtok egy szett gumit, akkor csináljátok jól, dugjátok el rendesen. nehogymár könnyen meg lehessen találni ba...ki!!"

egyébként nekem se világos, hogy miért nem tolták fel a sárgákat. ha kockázatosnak is ítélték, mert lassabb, mint az ultralágy, akkor is Ric lett volna elöl. és akkor ott van még a kockázat a másik oldalról, hogy az ultralágy elfogyhat a futam végére Ham alatt, plána ha ő követ egy másik autót és esetleg cserélnie kell.

Árnyék
#4 Árnyék 2016. május 31. 13:34  

nemtudom én vagyok e hülye, de ha valami kellhet adott időpontban, azt eldugom jó mélyre? o.O

Konszpiresiszeoriz
#3 Konszpiresiszeoriz 2016. május 31. 13:03  

Ezt úgy hívják SZABOTÁZS!

Toti
#2 Toti 2016. május 31. 12:18  

Az a gáz, hogy a lággyal is megoldható lett volna, hogy első helyre hozza be a kocsit.

Rocketfinger
#1 Rocketfinger 2016. május 31. 11:43  

csak lehet, hogy máshol nem egy győzelem megy el rajta, hanem egy 4. hely...

HairHungary