Horner: Már csak a trükkös időmérős beállítás terén nagy a Mercedes előnye

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. október 27. 16:56
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az időmérős agresszív motorbeállítás maradt a Mercedes legnagyobb fegyvere a Red Bull elleni küzdelemben – vélik az osztrák istállónál. 2017-ben szerintük megtörhető lesz a németek egyeduralma.

Bár továbbra is sorra születnek a Mercedes-sikerek, az elmúlt versenyhétvégéken általános tendencia volt, hogy Nico Rosbergék már távolról sem voltak akkora fölényben a Red Bullokkal szemben, mint az az elmúlt két és fél évben jellemző volt. Az osztrákok mind autójuk, mind Renault-motoruk terén komoly fejlődésen mentek keresztül, nem maradtak le sokkal ellenfelüktől, ám még ez is kevés volt számukra ahhoz, hogy erőből legyőzzék a címvédő gárdát.

Christian Horner szerint komoly hátrány számukra, hogy az időmérőkön továbbra sem tudják úgy fölvenni a versenyt a csillagosokkal, mint vasárnaponként, s ezt a hendikepet nehéz ledolgozniuk. A Mercedes e titkának nyitja az időmérős motorbeállításban rejlik. „Az időmérőn velünk szemben meglévő két-három tizedmásodperces előnyük fájdalmas, de a versenynapokon egyre közelebb lopózunk hozzájuk” – állapította meg a csapatfőnök.

„Sikerült csökkentenünk a lemaradásunkat. A versenyen Austinban nem volt olyan nagy a különbség, mint amit várhatnánk, és szó sem volt arról, hogy a Mercedes már csak poroszkál az utolsó kiállása után, mivel két versenyzőjük a bajnoki címért csatázik. Biztató, hogy képesek vagyunk tartani velük a lépést, és nem csak távolról nézzük őket. Nagy előrelépést tettünk meg idén.”

A legyőzésükhöz persze ez még kevés. „Nem nyerték meg valamennyi versenyüket idén, és nem is mindig zártak ezzel a tempóval a legjobb háromban. Nekünk arra kell törekednünk, hogy mi legyünk az a csapat, amely képes hasznot húzni a megingásukból” – állapította meg Horner, hozzátéve, hogy Rosberg és Hamilton bajnoki csatája a feszültség fokozódásával még jó lehetőséget kínálhat számukra. „Ők a bajnoki címért harcolnak, ez egyre intenzívebbé válhat közöttük. Ha bármilyen esély kínálkozna, nekünk kell lecsapnunk rá.”

Tekintve, hogy a Red Bull milyen nagy fejlődésen ment keresztül, valamint hogy a Renault is kezd végre egyenesbe jönni, jó esély van rá, hogy kettejük küzdelme jövőre még kiélezettebb legyen – igaz, a szabályváltozások miatt az sem elképzelhető, hogy teljesen újraosztják a kártyákat. „2017 tiszta lappal indul mindenki számára. Mi jók voltunk ebben korábban, de azt sosem tudhatjuk, ki talál rá a varázsmegoldásra a nagy változások idején.”

Horner mindenesetre abban bízik, hogy a Renault erőforrása hamarosan már az időmérős beállítások tekintetében is képes lesz fölvenni a versenyt a Mercedesével. „Dolgoznak rajta. Dolgoznak azon, hogy hasonló ugrásszerű előrelépést érjenek el, mint idén, és ha ez sikerül nekik, akkor közelebb fogunk kerülni ahhoz a szinthez, ami a V8-as korszakban volt jellemző” – tekintett előre.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

kayassine
#1 kayassine 2016. október 27. 19:00  

Remélem utolérik a Mercit és elkezdődhet egy kicsit izgalmasabb évad.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Hülkenberg

42016.12.10. 16:02

Lowe is elhagyja a Mercedest?

Meglepetésre nem a Ferrari lehet az új munkaadója

62016.12.09. 19:57

Legyőzné az egyik óriást a Force India

„Azt, amelyik majd rossz formában lesz”

02016.12.09. 18:52

A Liberty januárban szavaz az F1 átvételéről

Ecclestone sem tudja, sor kerül-e a felvásárlásra