Horner: Naná, hogy mindenki kódoltan rádiózik!

írta: M4Sport
2016. július 22. 13:06
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem látja értelmét Christian Horner az FIA újra módosított rádiós szabályozásának. A Red Bull csapatfőnöke kijelentette, úgyis mindenki kódolt üzenetekkel látja el versenyzőit…

Nem csitulnak a kedélyek a rádiós tilalom ügyében. Charlie Whiting versenyigazgató csütörtökön elküldte a csapatoknak a Nico Rosberg silverstone-i esete után megalkotott új direktíváját, mely kimondja, a jövőben ha bármely csapat műszaki problémáról és annak megoldási módjáról kívánja tájékoztatni versenyzőjét, azt csak úgy teheti meg, hogy az autót azonnal a boxba hívja.

Christian Hornert, a Red Bull csapatfőnökét a Magyar Nagydíj első szabadedzése után a Sky Sports faggatta a témában. Martin Brundle fölvetette, tanulmányozta az FIA által csütörtökön kiadott direktívát, mely 23 pontban sorolja fel az engedélyezett rádiós üzeneteket, de nem sokra jutott. „Nem értjük ezt a kommentátorállásban, nem értitek ezt a boxfalon, és közben a szurkolók szórakoztatásáért vagyunk itt” – mondta a korábbi versenyző.

„Teljes mértékben így van” – értett egyet vele Horner, majd jelezte, ne legyenek illúzióink arról, hogy nem játsszák ki a mostani szabályozást. „Én eddig azt gondoltam, a krikett a bonyolult. De ez… ez most egy új szint! Át kell nyálaznunk a szabálykönyvet, mielőtt beszélni kezdünk a versenyzőnkkel. De felejtsük el ezt az egészet, hiszen amúgy is mindenki kódoltan beszél! Akkor nem lenne sokkal jobb, ha ti tudnátok, mi történik, mi tudnánk, mi történik, és minden átlátható lenne mindenki számára, ahelyett, hogy itt társasjátékoznánk?”

Brundle jelezte Hornernek, talán nem szerencsés azt állítani, hogy a csapatok a rádiós tiltás ellenére kódolt üzenetekkel látják el versenyzőiket, a csapatfőnök azonban természetesnek véli ezt. „Naná, hogy kódoltan beszélnek! Ha ilyen buta szabályt alkotsz, akkor ez lesz a végeredmény” – felelte, azt már nem elárulva, ő milyen kódokat használ.

„Nem tetszik a szabály. Valójában nem is igazán értjük, pontosan mi volt ezzel a cél. Nem mondhatjuk el a versenyzőinknek, hogy épp a végét járja a fék vagy bármi probléma van a pályán. Ezzel túl messzire mentek. Azzal tökéletesen egyetértek, hogy nem kell megmondanunk a versenyzőknek, mikor és hogyan fékezzenek. De ez mégiscsak egy csapatsport, amelyben a versenyző egy csapattag a pályán. Részét kell képeznie a párbeszédnek, mivel ezek az autók annyira bonyolultak, hogy egymaga nem boldogulhat.”

Horner szerint lehet próbálkozni az autók technológiájának egyszerűsítésével, de a problémát ilyen módon nem tartja megoldhatónak. „A technikai szabályok adottak. Bonyolulttá tették az autókat, de ez túl összetett ahhoz, hogy kihátráljunk belőle. Most nem a lényegre fókuszálunk. Ez egy csapatsport. Abban egyetértek, hogy a versenyzőknek kell vezetniük az autók, de a taktikával és a biztonsággal kapcsolatos dolgokról igenis beszélni kell. Jövő csütörtökön lesz a Stratégiai Csoport következő ülése. Biztos vagyok benne, hogy a napirendi pontok között szerepel majd ez is. Érdekes lesz látni, mi volt a cél a mostani szabályozással. Nagyon sok információt kapunk az autóról, miközben a versenyző a pályán van. Látjuk, milyen a megbízhatósága, mi a helyzet az erőforrással. A vezetés az ő dolga, a többi viszont alap, és nem látom, hogy miért lenne rossz a nézőknek, ha beszélünk arról, mi történik.”

Ami a boxutcába hívás kötelezővé tételét illeti, Horner nincs meggyőződve a változtatás hatásosságáról. „Mindenekelőtt meg kell nézni a különbségeket. Rosberg büntetése Silverstone-ban precedenst teremtett. Több lehetőség van. A boxban azt mondhatsz, amit akarsz, tehát attól függően, mekkora a baj, ki is várhatsz” – utalt arra, hogy a problémát bizonyos esetekben sima kerékcserénél is meg lehet oldani, míg máskor egy 10 másodperces utólagos büntetésért akár a kiállás elhagyását is érdemes lehet vállalni.

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

market77
#3 market77 2016. július 22. 23:12  

A teljes tiltás baromság. Ha hiba van, esetleg hibára utaló jelek, azt meg kell beszélni. Az viszont valóban jó, hogy a pilóta nem kaphat olyan instrukciókat, amivel előnyt szerezhet, függetlenül attól, hogy az autón egyébként minden tökéletesen működik. Ezért, pl Hamilton esete bakuban, amennyiben a megoldásra kapott volna infót, büntetendő lett volna. Ez helyes, hiszen az autón minden tökéletesen működött, csak egy beállítást kellett volna megváltoztatni, hogy több erő legyen.
Ezzel szemben Rosberg esetében egy végzetes váltóhibát elkerülésére tettek javaslatokat a pilótának. Még így sem volt biztos, hogy végig tud menni.
Lewis végig ment volna kevesebb krafttal is, max. pozíciókat veszít.

Az a baj, hogy a versenyigazgatás és a tulajdonosok nagy része kiöregedett. Ötlettelenek, motiválatlanok. Amíg nem történik meg egy generáció váltás, addig ez az unalom és káosz lesz.

De azért nézzük. Most ez van...

ego
#2 ego 2016. július 22. 18:39  
Jadeite:
Buta, buta szabály, ráadásul Perez fékhiba miatti kiesése után már az is 1értelmű, h feleslegesen veszélyes, egyszerűen agyhalál ahogyan van.

Én értem a szabály lényegét, jónak is tartom a törekvést, csak ezt a csapatokkal korábban egyeztetni kellett volna hogy a pilóta el tudja veztni a verdát. Az meg hogy perec kiesett igenis jó valahol mert ismét vannak műszaki hibák amit igenis érezzen meg egy pilóta ha a végét járja pl a fék. Csak fel kell készíteni a pilótát is meg az autót is, az esetek nagy részében észre is veszik ha már gond van, az meg hogy nem körökkel előtte szolnak neki, hát istenem...

Jadeite
#1 Jadeite 2016. július 22. 14:14  

Buta, buta szabály, ráadásul Perez fékhiba miatti kiesése után már az is 1értelmű, h feleslegesen veszélyes, egyszerűen agyhalál ahogyan van.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa