Horner: Nem lesz nagy változás az új időmérő

írta: M4Sport
2016. február 28. 13:54
FOTÓ: ©xpbimages.com

Christian Horner csapatfőnök szerint ugyanannyiszor mennek majd ki, mint eddig, csak az változik, hogy mikor.

Miután a csapatoknak és Bernie Ecclestone-nak a héten sikerült kompromisszumra jutniuk egy új, folyamatos kieséses kvalifikácós rendszer működéséről, a Forma–1-es versenyhétvégék időmérő edzése úgy alakulna át, hogy az eddig is létező három szakasz vége helyett már a szakaszok közben elkezdenének kiesni a versenyzők. A megállapodás szerint az egyes részek aktuálisan leglassabb pilótái a szakaszok harmadától-felétől kezdve másfél percenként búcsúznának, amíg ki nem alakul a következő etapba továbbjutók csoportja. A vegyes fogadtatással szembesülő elképzelés Christian Horner Red Bull-csapatvezető szerint elsősorban nem is a megtett körök mennyiségében, hanem az időzítésben hoz majd észrevehető változtatásokat.

„Valószínűleg körülbelül ugyanannyi gumit fogunk használni az időmérő három szakasza alatt, mint eddig, úgyhogy egyszerűen csak az időzítésre kell majd nagyon odafigyelni” – értékelte a szakember az Autosport szaklapnak. „Az új rendszerben nagyobb jelentősége lesz annak, hogy már az első gyorsköreinken teljesítsünk. Persze, ha jön egy piros vagy egy sárga zászló, az nyilvánvalóan jobban meg fogja keverni a rajtrácsot. Összességében tehát, bár lehet egy kicsit nagyobb véletlenszerűség lesz benne, de a csapatok hamar megtalálják majd a legjobb gyakorlatot. Nem lesz nagy változás a jelenlegi rendszerhez képest.”

Mint arról már korábban beszámoltunk, Ecclestone a keddi genfi csúcstalálkozó előtt már jó ideje pedzegette, hogy változtatna azon a módszeren, ahogy a rajtrács kialakul, s tenné mindezt magának az egyébként népszerű és jól működő kvalifikációnak az átalakítása nélkül. A brit üzletember eredeti elképzelései között a részben fordított rajtrács és egy úgynevezett „időballasztos” ötlet is szerepelt, ám Horner szerint a csapatok hallani sem akartak a mesterséges, egyenlőtlen esélyeket teremtő „megoldásokról”. Azt pedig Ecclestone és most Horner is megerősítette, hogy a végleges megállapodás kompromisszum – amely ugyan változtat egy kicsit az időmérőn, de fair és még okozhat kisebb meglepetéseket a rajtrácson.

„Ezzel egy kicsit véletlenszerűbb rajtrácsot kaphatunk anélkül, hogy mesterségesen megfordítanánk a rajtrácsot vagy ilyesmi” – kommentálta a Red Bull vezetője. „Majd meglátjuk, próbáljuk ki! Nem szabad félnünk a változástól.”

Az új keretrendszert egyelőre még a Motorsport Világtanácsának is ratifikálnia kell, de a bevezetése ettől függetlenül is a Spanyol Nagydíjig csúszhat, mivel a róla meghozott kései döntés miatt a melbourne-i szezonnyitóig nincs elég idő a szükséges szoftverek megírására.

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

027
#4 027 2016. február 28. 22:26  

Nekem nagyon bejön :) kíváncsi vagyok hogy fog működni, hála istennek a balasztot leszavaszták

Toti
#3 Toti 2016. február 28. 22:02  

Ez az új rendszer arra jó, hogy folyamatosan alakul ki a sorrend, nem az utolsó utáni percben. Vagyis nem 2-3 perc, amit figyelni kell, hanem majdnem az egész. Marketing, vagy mi ez.

albutr
#2 albutr 2016. február 28. 20:22  

na akkor majd mit fognak kitalálni ha nem működik az új időmérő?

albutr
#1 albutr 2016. február 28. 20:22  

na akkor majd mit fognak kitalálni ha nem működik az új időmérő?

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”