Horner szerint is lehetnének jobbak az esőgumik

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. november 18. 15:42
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Red Bull csapatvezetője, Christian Horner reméli, hasznosak lesznek az idei évben végrehajtott gumitesztek és a Pirelli javít a vizes abroncsokon, melyek továbbra sem tökéletesek. A brit szakember szerint a 2017-es szabályok is segíthetik az „esőprobléma” megoldását.

A Brazil Nagydíjon több kicsúszást és balesetet is láthattunk, ezek többségét pedig a vízátfolyások okozták. Noha a tavalyi „defektügy” óta nem ajánlatos nyíltan bírálni a Pirelli termékeit (erre a FOM első embere, Bernie Ecclestone kérte meg a versenyzőket), a futamot követően többen elmondták, az esős gumik továbbra sem tökéletesek, hiszen az optimálisnál kevesebb vizet szorítanak ki.

Mivel a kék jelölésű abroncsok meglehetősen népszerűtlenek, a mezőny tagjai gyakran túl korán váltanak a jobban működő köztesekre, ezeken viszont nagyobb eséllyel keveredhetnek balesetbe, illetve csúszhatnak ki a vizes pályán (erre a múlt vasárnapi versenyen és a brit futamon is láttunk példát). A problémát a gumigyártó is jól ismeri, és mindent elkövet azért, hogy javítson az esőgumikon; a 2017-re való felkészülés során például külön vizes teszteket is rendez.

Három „segítőjük” például kivétel nélkül tesztelte az új esős abroncsok prototípusait: a Ferrari Olaszországban, a Mercedes Franciaországban, a Red Bull pedig Abu-Dzabiban. Noha ezek a gyakorlások vakon zajlottak, vagyis a csapatok nem tudták, pontosan melyik keverékkel köröznek, visszajelzéseik alapján még bőven „van tér a javításra” az esős abroncsokat illetően.

A téma kapcsán (ami most a pilóták panaszai miatt került a figyelem középpontjába) nemrég a Red Bull csapatvezetőjét is felkeresték, aki egyetért azokkal a véleményekkel, melyek szerint az abroncsok továbbfejlesztése megkönnyítené a mezőny. „Az biztos, hogy ez nagy segítség volna. Láttuk, hogy az esős abroncsokon sok probléma volt a vízátfolyásokkal, talán több, mint a közteseken. Az év elején már végeztünk egy esős tesztet, hogy segítsünk, de úgy tűnik, még sok a tennivaló” – magyarázta.

Horner egyébként a 2017-es szabályokban is bízik, mondván, az új autók talán jobban megbirkóznak majd az esős körülményekkel, mint a jelenlegiek és ezáltal több eseményt láthatunk a teljeses vizes körülmények között is (az utóbbi időben többször előfordult, hogy ilyenkor megszakították a futamokat, vagy beküldték a biztonsági autót). „Biztos, hogy vetnünk kell egy pillantást erre a témára, de remélhetőleg az segít majd, hogy az új autóknak több leszorítóerejük lesz” – jelezte.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Hülkenberg

42016.12.10. 16:02

Lowe is elhagyja a Mercedest?

Meglepetésre nem a Ferrari lehet az új munkaadója

62016.12.09. 19:57

Legyőzné az egyik óriást a Force India

„Azt, amelyik majd rossz formában lesz”

02016.12.09. 18:52

A Liberty januárban szavaz az F1 átvételéről

Ecclestone sem tudja, sor kerül-e a felvásárlásra