Horner: Verstappen kicsit Vettelre emlékeztet

írta: M4Sport
2016. május 13. 13:04
FOTÓ: ©xpbimages.com
Max Verstappen
© xpbimages.com

Még csupán egyetlen szabadedzést teljesített a Red Bull-lal, Christian Horner máris különlegesnek érzi Max Verstappent. Érettsége és higgadtsága Sebastian Vettelre emlékeztette őt.

Egy 6. helyezéssel, közvetlenül csapattársa, Daniel Ricciardo mögött zárta első Red Bull-os szabadedzését a Danyiil Kvjat helyére Szocsi után beültetett Max Verstappen. A holland 0,169 másodperccel maradt el háromszoros futamgyőztes kollégájától, és bár a gyakorlás elején volt egy látványos füstölős fékezése és pályaelhagyása, ezt leszámítva hibátlanul vezetett.

Christian Horner nem is győzte dicsérni őt az edzés leintése után. „Figyelemre méltó munkát végzett. A legelső mért köre igazán meggyőző volt, nagyon hamar hozzászokott az autóhoz. De a szimulátorok révén a mai fiatalok gyorsan alkalmazkodnak. Mindkét csapatunk ugyanolyan szimulációs eszközöket használ” – nyilatkozta a Sky Sportsnak. „Még korai bármit mondani, de a kezdéssel nagyon elégedett vagyok. Lenyűgöző volt látni, hogy egy ilyen fiatal versenyző ennyire higgadtan ül autóba. Engem ez kicsit Sebastian Vettelre emlékeztet. Még csak egyetlen edzést teljesített, de a kezdés nagyon ígéretes volt.”

Martin Brundle korábban többször is volt F3-as ellenfeléhez, Ayrton Sennához, valamint benettonos csapattársához, Michael Schumacherhez hasonlította Verstappent – most Hornernek szegezte a kérdést, ő is érzi-e benne azt a rendkívüliséget, amit e bajnokok esetében érezni lehetett bemutatkozásuk idején. „Erre nem tudok felelni” – mondta a brit. „Az biztos, hogy a hozzávalók adottak, és érezni rajta, hogy különleges. Tavaly érkezett meg a Forma–1-be, és az első éve szenzációs volt. Ezt a lendületét átmentette az idei évre is. Mi pedig a színfalak mögött látjuk a hozzáállását, hogy mit tud az autóban. Aztán hogy ebből mi alakul ki, azt már csak az idő döntheti el.”

Horner nem titkolta, döntésüknél szempont volt, hogy Verstappent hosszú távra a Red Bullnál tartsák, mivel egyes riválisok valóban szemet vetettek rá. „Nagyon meggyőző tehetség, jelenleg talán a legfelkapottabb fiatal. Emiatt elkerülhetetlen, hogy a nagycsapatok lesben álljanak. Ők a legfőbb ellenfeleink is, ezért mi kihasználtuk ezt a lehetőséget arra, hogy kiterjesszük az együttműködésünket, és a következő pár évben mi fogunk foglalkozni vele.”

„A Red Bull mindenki másnál több pénzt költ fiatal tehetségekre. Már nagyon korán, a gokart után kiválasztjuk a versenyzőinket, emiatt kedvező helyzetben vagyunk. Több szempontból is: egyrészt van négy versenyképes ülésünk az F1-ben, és más csapatokkal ellentétben mi megtehetjük, hogy a legjobb párost tegyük az első sorba.”

Max Verstappen

Nem 200 méter alapján döntöttek

Hornert megkérték, árulja el, mit beszéltek két hete Szocsiban Sebastian Vettellel, miután a német kiesését követően odament hozzá a boxfalon. „Azt mondta, talán Verstappent kéne beültetnem Kvjat helyére…” – viccelt a csapatfőnök. „Természetesen nem mondott ilyet. Sebastiannal már régóta ismerjük egymást, ezért odajött hozzám, hogy megkérdezze, mi a pokol történt. Nagyon dühös volt, épp csak kiszállt az autóból, föl kellett adnia a versenyt. Kínában semmi rosszat nem láttam abban, amit Danyiil csinált – Oroszország már más volt. Sebastian csak elmondta, mit gondol, de ennek semmi köze nem volt a döntésünkhöz.”

És azt is kiemelte, nem csak a szocsi balesetek miatt ültették vissza a Toro Rossóba Kvjatot. „A döntést nem az oroszországi első kétszáz méter alapján hoztuk meg. Elképesztő mennyiségű adat áll rendelkezésünkre. Tudjuk, hogyan teljesítenek, hogyan fejlődnek ezek a srácok, és erre alapoztunk.”

A kérdésre, adtak-e konkrét figyelmeztetést Kvjatnak, felkészítették-e az esetleges lecserélésére, Horner nem adott egyértelmű választ. „A versenyzők mindig érzik, hogy nyomás nehezedik rájuk. Ez a Red Bull utánpótlásprogramjának alapját képezi. Már az első teszt óta alakult egyfajta tendencia, amin Danyiil keményen dolgozott. De az is számított, hogy Daniel (Ricciardo) eközben jelenleg a legjobbak szintjén versenyez, ha nem a legjobban. Emiatt a léc hihetetlenül magasan volt számára.”

Carlos Sainz, Danyiil Kvjat

Nem várható újabb változás a Toro Rossónál

A mostani változtatások után nagy kérdés, a Red Bullnak sikerül-e harmóniát kialakítania a csapatokon belül. Horner szerint Daniel Ricciardót aligha zavarja, hogy új vetélytársat kapott. „Ő a saját feladatára összpontosít, és nem hinném, hogy bármennyire is változtatna a hozzáállásán” – vélekedett.

Kvjatot elégedettebbé tenniük már jóval nehezebb lesz, a főnök elmondása szerint azonban jelenleg sem neki, sem Carlos Sainznak nem kell féltenie az ülését. „Danyiil továbbra is része a Red Bull-csoportnak. Én közvetlenül azután beszéltem vele, hogy Helmut megszakította a tévézését. Minden forgatókönyvről beszéltünk, és bár most csalódott, ez még nem a világ vége, hiszen továbbra is versenyképes autója van. A Red Bull továbbra is bízik benne, ha nem így lenne, már nem folytatnánk együtt. Mi több tízmilliót költünk a két csapatunkra, Danyiil Toro Rossóhoz kerülése pedig azt mutatja, hogy továbbra is meg akarjuk tartani őt. Mindkét fiatalunk, Carlos és Danyiil is jól teljesít, és jelenleg nem kopogtat senki az ajtón. Jelenleg tehát kétcsapatnyi jó versenyzőnk van, kimondottan versenyképes autókban.”

Végül ami a nagy lehetőségről lemaradt Sainzot illeti, Horner csak annyit mondott: „Jó munkát végez, és luxusprobléma ez számunkra, hogy ilyen tehetségeink vannak. Carlos szintén rendkívül jól vezet, ami komoly nyomást jelent mindegyik versenyzőnkre.”

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Toti
#1 Toti 2016. május 13. 14:17  

Lesz "Multi333" a Red Bullnál?

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.27. 08:14

Mexikói tudnivalók

Gumik, DRS-zónák, sajtótájékoztatók

202016.10.26. 17:25

Az igazi Alonso még nem veszett el – „A győzelem a minden”

Úgy alkalmazkodik, mint senki más – úgy térne vissza a csúcsra, ahogy előtte senki