Hová tűnt az igazi Vettel?

írta: M4Sport
2016. október 04. 17:02
FOTÓ: ©xpbimages.com

cMalajziai győzelem, malajziai nullázás – nagyot fordult a világ Sebastian Vettellel másfél év alatt. Az olasz sajtó már őt sem kíméli. Valóban megviselte a csapat körüli káosz a négyszeres bajnokot?

Gyakran szokás a Ferrari egyik örök gyengeségeként emlegetni, hogy hajlamosak a sikereket és a kudarcokat is túlreagálni. Nos, az olasz sajtó sem számít épp a legideálisabb forrásnak, ha valaki objektív és racionális képet kíván festeni a Scuderia éppen aktuális helyzetéről... Miközben idén volt, hogy azt harsogták, a csapat nem képes felnőni Sebastian Vettel nagyságához, az egy évvel ezelőtti Maláj Nagydíj után pedig valóságos megváltónak nevezték, most bizony a németet sem kímélik a kritikákkal.

Ennek persze megvan az oka: győzelem helyett Vettel ezúttal csupán egy pár száz méter utáni ütközést tudott felmutatni Sepangban, győzelmi trófea és pezsgő helyett pedig három rajthelyes büntetéssel és 2 büntetőponttal távozott a helyszínről.

Az olasz sajtó szerint egyértelműen kiderült, hogy a négyszeres bajnok nem tudta függetleníteni magát a Ferrari várakozást alulmúló idei teljesítményétől és problémáitól. „Mostanra nyilvánvalóvá vált, hogy a Ferrarinak szüksége van egy sikeres versenyzőre. Minél gyorsabban fejlődik a Red Bull, annál nehezebb ráismerni Sebastianra” – írta a milánói Corriere della Sera.

A La Republica sem ilyennek ismeri őt. „Fekete év ez Sebastian Vettel számára, rá sem lehet már ismerni. A győzelmi ujjáról és a mosolyáról híres, de most már nem nevet és halkabb lett. A Ferrari süllyesztette el a csapat történetének legdrágább versenyzőjét, vagy Vettel vesztette el a tehetségét és gyorsaságát?” – teszi fel a kérdés a napilap.

„A Ferrari mély válságban van, Vettel pedig egyik hibát követi el a másik után. A verseny végén kifogásokat keresett, ami csak rontott a helyzeten. Szomorú volt látni, hogy nem vállalja a felelősséget a saját hibájáért” – bírált másfelől a Corriere dello Sport.

A La Gazzetta dello Sport csak árnyalatnyival megértőbb. „Sebastian válságba zuhant. Talán túl nagy a becsvágya, de az eredmények mindenképp rosszak. Három rajtbaleset idén, akár már Vettel-szindrómáról is beszélhetünk. Seb válságban van, de ez a Ferrari hibája is.”

Sebastian Vettel

Lendületvesztés

Az olasz lapok annyiban nem tévednek, hogy a német versenyző az utóbbi hónapokban valóban halványabbnak tűnik a megszokottnál. Kimi Räikkönen Sepangban folyamatosan lépéselőnyben volt vele szemben, s még ha az időmérő edzés mindent eldöntő körében nem is tudott úgy teljesíteni, összességében mégis feltűnő, mennyivel közelebb került az őt egy éve még fölényesen legyőző csapattársához. Olyannyira, hogy Sepangban újra Vettel elé ugrott a tabellán: 7 pont választja el őket egymástól.

Räikkönen szerint a változásnak elsősorban technikai magyarázata van, s az ő formajavulása a meghatározó. „Többé-kevésbé úgy megy, ahogy mindig is. Sok oka van annak, miért megy jobban idén. Talán egyes versenyek jobban sikerültek, de ez nem jelenti azt, hogy tavaly nem voltam jó formában. Ha nem alakulnak jól a dolgok, akkor nem is lehetsz olyan gyors, mint szeretnél” – mondta helyzetének megváltozásáról.

Több szakértő és bennfentes mégis úgy véli, Vettel is lendületet vesztett az év második felében. James Allison távozásával nyugtalan időszak köszöntött be Maranellóban, a jövőkép bizonytalannak tűnik, miközben a Red Bull nemcsak megelőzte őket a konstruktőrök versenyében, de ezen a hétvégén kettős győzelemmel mutatott fityiszt nekik, s húzott el tőlük.

Vettel eközben rendre azt hajtogatja, továbbra is bízik a csapatban, jó irányba tartanak, sosem mondta ki, hogy a Red Bull már gyorsabb náluk, és arról sem tett még le, hogy futamot nyerjen idén. A pályán valahogy mégsem sok jelét látni annak, hogy valóban hisz ebben, meglévő hátrányukat pedig mintha egyre görcsösebben, időnként kockázatos manőverekkel, a határok túlzott és kényszerű feszegetésével próbálná meg ellensúlyozni. Hibái legalábbis ennek adják jelét.

Sebastian Vettel

Elbizonytalanodott volna?

Így látja ezt a Red Bull korábbi versenyzője, Robert Donboos is, aki szerint egyértelmű, hogy az elmúlt hónapok megpróbáltatásai rossz hatással voltak Vettelre. „Látszik, hogy egyre frusztráltabb a Ferrarinál, a balesete ennek a következménye. Nincs baj a képességeivel, de egy négyszeres világbajnoktól ennél többet várhatnánk. Talán kezd ráébredni, hogy nem lesz képes mindent megváltoztatni a Ferrarinál. Alonso sem volt sikeres ott öt éven át, Vettel pedig a második évében még kevesebbre vitte. A régi csapata, a Red Bull elhúzott tőlük Sepangban, ahol ő nyert tavaly” – foglalta össze a német helyzetét.

Alonso tehetetlennek leginkább amiatt érezte magát Maranellóban, mert az olaszok technikai szempontból egyszerűen nem tudtak felnőni az akkor uralkodó Red Bull szintjére. A spanyol akkoriban gyakran hangsúlyozta, sürgős vérfrissítésre lenne szükség a csapatnál. Ezek ismeretében nem véletlenül fogalmazódott meg a kérdés Hockenheim előtt: vajon mit szól a korábban a siker zálogának tekintett James Allison távozásához Vettel…?

Nem tűnik különösebben boldognak mostanság.

Ami az olasz média szúróan hegyes tollát illeti, Vettel egyébként idén Kanadában már egyszer felszólalt, s arra kérte az újságírókat, a Ferrari érdekében legyenek megértőbbek. „Ez eléggé szürreális néha. Olasz csapat vagyunk, a Ferrari nagy érték, nagy szenvedély övezi Olaszországban, sokszor mégis úgy érezzük, épp az olasz média a mi legnagyobb ellenfelünk” – állapította meg.

Akkor még azt is hozzátette, „írhatnának valami kedveset is” csapatáról, mert a montreali futamon minden korábbinál közelebb kerültek a Mercedeshez. Azóta már tudjuk, az inkább kivétel volt, mintsem szabály.

A kedves újságírói jelzők pedig tovább váratnak magukra…

Oszd meg!

69 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#69 albutr 2016. október 05. 20:14  
Thibczy:
Szerintem a tankolás betiltásával vettek egy rossz irányt. Azóta hiába vannak mostanság már a 2000-s évek közepét idéző köridők a kvalikon, ha a versenyen csak vánszorognak körbe-körbe, olyan tempóval, amin a GP2-esek mennek kvalin. Nemrég néztem vissza Alonso és Schumi 2005-ös Imolai csatáját, ahhoz képest siralmasak a mostani futamok. Hiányzik az az érzés, hogy tökig nyomják a gázt.

azt a futamot nem lehet megunni annyira jó volt mint a 2006 is.

f1m12
#68 f1m12 2016. október 05. 15:17  
cares:
Hova tűnt az igazi Vettel? Ott van ő a helyén, Kimi mögött a ponttáblázatban! :-)

jól nézd meg, ritkaság számba megy, és nem is marad úgy

claydavis
#67 claydavis 2016. október 05. 13:32  

Vettel jól teszi, ha már jövőre koncentrál és arra gyakorol a szimulátorban. Az "igazi Vettelt" számos nagydíjon lehetett volna látni, pl. Szingapúrban ahol legalább 3 tizeddel mindenki más felett van önerőből, na ezeken a nagydíjakon babrált ki vele a Ferrari. Most mit pattogjon, amikor egy Red Bull fél másodperccel jobb, pedig év elején a Mercedestől voltak ekkora távolságban. Jövő évre kell fókuszálni.

guide
#66 guide 2016. október 05. 13:23  
kayassine:
;) Ha jól emlékszem, te nem voltál nagy Ricciardo rajongó korábban.

Most se vagyok a rajongója.Számomra ő túl egyszerű lélek.:D
De az idén ő a legjobb.

Thibczy
#65 Thibczy 2016. október 05. 12:33  
Go.Michael:
Részben egyet értek, de egy úton jellemzi az olasz médiát, ott Vettel volt a minden, pokoli tempót diktált, verseny embere lett, most pedig kedvetlen, nem vezet jól, stb stb. Írtátok többen a média szerepét, na azt kéne csak szabályozni, mert ennyi jelentéktelen baromságot össze hordani már-már elismerést követelő. Nem megy egy csapatnak és még az újságírók is csámcsognak rajta, hát ilyenből azt hiszem senki se kér. Abban viszont teljesen egyet értek hogy ezek a felzárkózások értékét vesztették. Felzárkózás nekem amikor Schumi majdnem körhátrányból feljött a 4. helyre brazíliában. Sajnos a sport túl kiszámítható lett, számítógépes tudomány rengeteget fejlődött, ezzel pedig elvesztek az egyéni képességek, vagy csak nagyon extrém körülmények között lehet villantani. Más mentalitást követel meg a sport mint 10 éve, és ezt piszkosul sajnálom. Eredetibb volt számomra a régebbi korszak. Napokban összehasonlítottak egy 2004-es ferrari kört és Hamilton idei körét sepangban, hát.. lehet gyors de akkor teljesen másról szólt ez a sport.

Szerintem a tankolás betiltásával vettek egy rossz irányt. Azóta hiába vannak mostanság már a 2000-s évek közepét idéző köridők a kvalikon, ha a versenyen csak vánszorognak körbe-körbe, olyan tempóval, amin a GP2-esek mennek kvalin. Nemrég néztem vissza Alonso és Schumi 2005-ös Imolai csatáját, ahhoz képest siralmasak a mostani futamok. Hiányzik az az érzés, hogy tökig nyomják a gázt.

Utoljára módosítva: 2016. október 05. 12:34

kayassine
#64 kayassine 2016. október 05. 12:27  
guide:
Más pilótát is letudok kritizálni,csak inkább kussolok!Általában akkor teszem csak,ha valaki kihozza belőlem.De hogy olyat is mondjak,ami neked tetszeni fog,jelenleg Ricciardot tartom a mezőny legjobbjának.

;)
Ha jól emlékszem, te nem voltál nagy Ricciardo rajongó korábban.

cares
#63 cares 2016. október 05. 11:11  

Hova tűnt az igazi Vettel? Ott van ő a helyén, Kimi mögött a ponttáblázatban! :-)

Go.Michael
#62 Go.Michael 2016. október 05. 09:47  
Thibczy:
Nem mondom, hogy kicsit sem volt szép, de a Pirelli-korszak óta ezek a felzárkózások is egyre inkább közönségessé váltak. Gyakorlatilag az elmúlt pár évből is tucatnyi ilyent fel lehetne soroloni. Ha utólag próbálom rekonstruálni általában ezeket a felzárkózásokat, akkor nagyjából annyi rémlik, hogy van néhány előzés DRS-sel, jóval gyengébb autók ellen, ami gyerekjáték, aztán az alternatív taktikával egyszer csak hirtelen előreugrik. Már hiányzik az a varázsa, mint amikor Alonso oktatta a mezőnyt a vizes pályán a Ringen, vagy amikor Schumi egyesével levadászta az ellenfeleit Interlagosban.

Részben egyet értek, de egy úton jellemzi az olasz médiát, ott Vettel volt a minden, pokoli tempót diktált, verseny embere lett, most pedig kedvetlen, nem vezet jól, stb stb. Írtátok többen a média szerepét, na azt kéne csak szabályozni, mert ennyi jelentéktelen baromságot össze hordani már-már elismerést követelő. Nem megy egy csapatnak és még az újságírók is csámcsognak rajta, hát ilyenből azt hiszem senki se kér.
Abban viszont teljesen egyet értek hogy ezek a felzárkózások értékét vesztették. Felzárkózás nekem amikor Schumi majdnem körhátrányból feljött a 4. helyre brazíliában. Sajnos a sport túl kiszámítható lett, számítógépes tudomány rengeteget fejlődött, ezzel pedig elvesztek az egyéni képességek, vagy csak nagyon extrém körülmények között lehet villantani. Más mentalitást követel meg a sport mint 10 éve, és ezt piszkosul sajnálom. Eredetibb volt számomra a régebbi korszak. Napokban összehasonlítottak egy 2004-es ferrari kört és Hamilton idei körét sepangban, hát.. lehet gyors de akkor teljesen másról szólt ez a sport.

kaktusz1
#61 kaktusz1 2016. október 05. 09:01  
F1890:
igazából ha nem mehetsz vb-t akkor sztem érdemes dupla vagy semmit játszani, olyan értelemben h néha túlvállalalod magadat a minél több győzelemért. persze rajtbaleset az más tészta.

Tökéletesen egyetértek...nekem is ez a véleményem.

Balrog
#60 Balrog 2016. október 05. 08:57  
F1890:
igazából ha nem mehetsz vb-t akkor sztem érdemes dupla vagy semmit játszani, olyan értelemben h néha túlvállalalod magadat a minél több győzelemért. persze rajtbaleset az más tészta.

ebből a szempontból pont második-harmadik erőnek rossz lenni, mert úgy viszonylag sok pont érhető el egy versenyen, viszont a helyezések között kevés pont a különbség, úgyhogy míg az élen akár 4 verseny alatt le lehet dolgozni egy 25 pontos hátrányt, hátrébb pl. 5 harmadik hely kell egy 15 pontos különbség ledolgozására, ha a csapattársad/ellenfeled végig 4.

Utoljára módosítva: 2016. október 05. 08:59

F1890
#59 F1890 2016. október 05. 08:35  
Balrog:
egyébként Senna se azért lett legenda, mert verhetetlen volt. sokkal inkább a mentalitása miatt, ahogyan a versenyzéshez hozzáállt. ő is pont azért volt verhető, mert sokszor hibázott. ma meg már ez teljesen átfordult, Vettelt olyan dolgokért veszik elő, amik miatt anno pl. Gilles Villeneuve legendává vált :D hogy a saját és az autója épségét teszi kockára a sikerért. ma már a következetesség számít erénynek. Hamilton se úgy vezet ma már, mint amiért annak idején megkedveltem. az F1 más stílust követel meg és ő is alkalmazkodott. Sennának is ez lenne az egyetlen opció

igazából ha nem mehetsz vb-t akkor sztem érdemes dupla vagy semmit játszani, olyan értelemben h néha túlvállalalod magadat a minél több győzelemért. persze rajtbaleset az más tészta.

continental
#58 continental 2016. október 05. 08:32  
Timad:
Nem kell felhúzni magad :D :) Viccezel h a mostani Ferrarit a 09-es Mclarenhez hasonlítod? :D Am. kb ilyen autót vezetett 2011-ben, 2013-ban, kb bár ezek azért talán jobbak voltak valamivel.. de hogy a 09 es mclaren XD

A 09-es Meki néhány pályán simán jobb volt,mint az idei ferka,a szezon 2, felében pláne,sokkal változékonyabbak voltak az erőviszonyok,idén ha a Merci nem esik ki,nincs esély nyerni,Ráadásul a taktika,és a boxmunka is nulla a ferkánál,meg persze Vettel is.

Balrog
#57 Balrog 2016. október 05. 08:09  
Thibczy:
Nem mondom, hogy kicsit sem volt szép, de a Pirelli-korszak óta ezek a felzárkózások is egyre inkább közönségessé váltak. Gyakorlatilag az elmúlt pár évből is tucatnyi ilyent fel lehetne soroloni. Ha utólag próbálom rekonstruálni általában ezeket a felzárkózásokat, akkor nagyjából annyi rémlik, hogy van néhány előzés DRS-sel, jóval gyengébb autók ellen, ami gyerekjáték, aztán az alternatív taktikával egyszer csak hirtelen előreugrik. Már hiányzik az a varázsa, mint amikor Alonso oktatta a mezőnyt a vizes pályán a Ringen, vagy amikor Schumi egyesével levadászta az ellenfeleit Interlagosban.

igazából nem tudom ki emlékszik még arra, hogy 2011-ben még rendszeresen viccelődtek ezzel az élcsapatok, hogy jobban megérné nekik távolmaradni az időmérőkről a pályák többségén, mert a friss gumiszettek többet hoznak versenytávon, mint az előkelő rajthely

Balrog
#56 Balrog 2016. október 05. 08:04  

egyébként Senna se azért lett legenda, mert verhetetlen volt. sokkal inkább a mentalitása miatt, ahogyan a versenyzéshez hozzáállt. ő is pont azért volt verhető, mert sokszor hibázott. ma meg már ez teljesen átfordult, Vettelt olyan dolgokért veszik elő, amik miatt anno pl. Gilles Villeneuve legendává vált :D hogy a saját és az autója épségét teszi kockára a sikerért. ma már a következetesség számít erénynek. Hamilton se úgy vezet ma már, mint amiért annak idején megkedveltem. az F1 más stílust követel meg és ő is alkalmazkodott. Sennának is ez lenne az egyetlen opció

Thibczy
#55 Thibczy 2016. október 05. 08:04  
Janisf:
Amúgy nem tudom hogy látták-e azt a Vettelt aki Szingapúrban utolsó helyről rajtolva a mezőnyt végigelőzve 5. lett?

Nem mondom, hogy kicsit sem volt szép, de a Pirelli-korszak óta ezek a felzárkózások is egyre inkább közönségessé váltak. Gyakorlatilag az elmúlt pár évből is tucatnyi ilyent fel lehetne soroloni. Ha utólag próbálom rekonstruálni általában ezeket a felzárkózásokat, akkor nagyjából annyi rémlik, hogy van néhány előzés DRS-sel, jóval gyengébb autók ellen, ami gyerekjáték, aztán az alternatív taktikával egyszer csak hirtelen előreugrik.

Már hiányzik az a varázsa, mint amikor Alonso oktatta a mezőnyt a vizes pályán a Ringen, vagy amikor Schumi egyesével levadászta az ellenfeleit Interlagosban.

guide
#54 guide 2016. október 05. 07:53  
Balrog:
mér van az, hogy ilyenkor mindig a "bezzeg Hamilton" marad csak nektek? :D amúgy szerintem ez (is) az igazi Vettel

Más pilótát is letudok kritizálni,csak inkább kussolok!Általában akkor teszem csak,ha valaki kihozza belőlem.De hogy olyat is mondjak,ami neked tetszeni fog,jelenleg Ricciardot tartom a mezőny legjobbjának.

Balrog
#53 Balrog 2016. október 05. 07:42  
guide:
Ha már így felhoztad,számomra Hamilton is csalódás. 2007-ben,amikor olyan szépen felvette a versenyt Alonsoval,azt hittem ő az új Senna.Ehhez képest Kovalainen volt az egyetlen pilóta, akit tényleg a földbe döngölt. Engem az is meglep,hogy Rosberg ilyen közel van hozzá.Ráadásul ő is elkövet egy csomó buta hibát,csak ezeket azonnal ráfogják az autóra vagy arra,hogy előtte bulizott.

mér van az, hogy ilyenkor mindig a "bezzeg Hamilton" marad csak nektek? :D amúgy szerintem ez (is) az igazi Vettel

guide
#52 guide 2016. október 05. 07:37  
Timad:
Nagy csalódás, pedig kiváló ügynük volt.... Én megértem a körülményeket csak az ember egy négyszeres bajnoktól azért elvárná, hogy ez ne látszódjon. Értem azt is, hogy a gépben úgy sokkal több se tudna lenni, de akkor azt ami benne van hozza már ki hiba nélkül.. Egy matuzsálem Raikönnen két hatalmas verésből fel tud állni egy semmilyen évben és szinte azt tudja, mint Vettel.. vagy Vettel zuhant ekkorát? Nálam Alonso inkább mutatott négyszeresként a Ferrarinál, mint Vettel eddig. :/

Ha már így felhoztad,számomra Hamilton is csalódás.
2007-ben,amikor olyan szépen felvette a versenyt Alonsoval,azt hittem ő az új Senna.Ehhez képest Kovalainen volt az egyetlen pilóta, akit tényleg a földbe döngölt.
Engem az is meglep,hogy Rosberg ilyen közel van hozzá.Ráadásul ő is elkövet egy csomó buta hibát,csak ezeket azonnal ráfogják az autóra vagy arra,hogy előtte bulizott.

Raikkönen
#51 Raikkönen 2016. október 05. 07:00  
Thibczy:
Törölte magát, mert besértődött azon, hogy Zasával szerintünk az ő generációja nem volt annyira erős, mint a Senna-Prost-Mansell-Piquet generáció és a mostani generáció. A másik halálfejes kijelentés pedig az volt, hogy Mika kb. Rosberg szint, vagy ha úgy tetszik, Rosberg simán van Mika szintjén.

Hát igen, ilyen az amikor fáj az igazság...nekem az volt a kedvencem, amikor már Barri Irvine is top pilóta lett, meg hogy Vettelnek az RBt DC fejlesztette ki, Ő meg csak beleült a kész autóba :D

Agressor
#50 Agressor 2016. október 05. 06:58  

Kimit szerintem nyugodtan vegyük ki az egyenletből. Vettel teljesítményétől függetlenül nagyot javult... Az egész autó mozgásán látszik, mikor vezet.

Vettelen sem lepődöm meg. Nem felejtett el vezetni, csak éppen fusztrált. Érthető módon.

Ami miatt van egy kis káröröm bennem, azok a tavalyi "Sumikettős" meg "mosolygós arcokos" nyilatkozatok, a "bomlasztó negatív hatású Alonso-sos bezzeg most Vetteles"-ekről már nem is beszélnék...

Janisf
#49 Janisf 2016. október 05. 00:07  

Amúgy nem tudom hogy látták-e azt a Vettelt aki Szingapúrban utolsó helyről rajtolva a mezőnyt végigelőzve 5. lett?

Janisf
#48 Janisf 2016. október 05. 00:05  
Go.Michael:
Néha azt érzem bizonyos újságírók süketek vagy vakok, vagy mind a kettő. Az idei helyzetben, amikor rögtön kb. elvesztettük Allinson-t, nem tudom mi a francot várnak. Ez az év bukó. Innentől kezdve képtelenség már felállni, persze célokat kell kitűzni, mert miért mennének ha nem a célokért, de jó lenne reálisan nézni a helyzetet, és nem csak azt ismételgetni hogy Vettel szar, kedvetlen stb. stb. Ilyen helyzetben milyen legyen? technikai vezetőt elvesztették év elején már... annyira jó lenne ha az újságírók a dolgok mögé néznének. Ok-okozat, ez az év felejtős így.

Egyetértek, de hogy a sajtó a dolgok mögé tekintsen? Ez már évtizedekkel ezelőtt is irreális elvárás volt....

sába
#47 sába 2016. október 04. 23:28  

OFF:
Azoknak a Hamitonosoknak, akik a múltkor leidiótáztak ezért a gondolatomért:
"Marko rávilágított, hogy valójában ők okozták az élen zavartalanul autózó Hamilton motorhibáját. „Úgy vélem, hogy mi kényszerítettük bele ebbe a hibába. Folyamatosan nyomást helyeztünk rá, harcban álltunk a győzelemért, ő pedig tudta, hogy megfelelő előnyt kell kiépítenie - ennek érdekében padlóig nyomta a gázt, amely valószínűleg nem tett jót az erőforrásának. De a kiesése nélkül is volt még egy-két dolog a tarsolyunkban. Azt nem mondom el, micsoda, de két, különböző stratégián lévő autóval biztosan megizzasztottuk volna a verseny végén.”

Timad
#46 Timad 2016. október 04. 22:24  
F1890:
ezért mondom h ha nyert volna 3-at akkor pl a mostani balek megmozdulását máshogy tekintenénk. mondván évente egy balfaszság belefér. kína versenybaleset belgium is az ha szigorúan nézzük de ha hibáztatni kell vkit akkor valóban vettel

Mondjuk nekem már tavaly is szúrta a szemem pár bénázása, csak annyira nem érdekelt h ide is leírjam :D Am. is egyre ritkábban írok.

F1890
#45 F1890 2016. október 04. 21:55  
Timad:
Jó, ezt látom is, de nem is érdekel, mert nem azért tartom csalódásnak Vettel idei évét mert még nem nyert futamot.

ezért mondom h ha nyert volna 3-at akkor pl a mostani balek megmozdulását máshogy tekintenénk. mondván évente egy balfaszság belefér. kína versenybaleset belgium is az ha szigorúan nézzük de ha hibáztatni kell vkit akkor valóban vettel

Timad
#44 Timad 2016. október 04. 21:34  
F1890:
szerencsével... ez a kulcsszó, az meg nem rajtuk múlik. mellesleg 11-ben a mclaren pár futamon gyorsabb volt mint pl a rb. monaco spanyol kína japán kapásból 4 . idén ez nem mondható el. sőt 3 éve nem mondható el h bárki gyorsabb legyen erőből mint a mercedes oké idén monacoban volt a rb egyedül

Jó, ezt látom is, de nem is érdekel, mert nem azért tartom csalódásnak Vettel idei évét mert még nem nyert futamot.

F1890
#43 F1890 2016. október 04. 21:21  
Timad:
A jelenlegi Ferrari nem szar, csak nem elég jó. A 09-es mclaren szar volt, a 11-es mclaren csak nem volt elég jó, ahogy a 13-as mercedes sem, de nem voltak szarok. Olyan autók amik vb-re alkalmatlanok de szerencsével futamot lehet(ett) vele nyerni

szerencsével... ez a kulcsszó, az meg nem rajtuk múlik.
mellesleg 11-ben a mclaren pár futamon gyorsabb volt mint pl a rb. monaco spanyol kína japán kapásból 4 . idén ez nem mondható el. sőt 3 éve nem mondható el h bárki gyorsabb legyen erőből mint a mercedes oké idén monacoban volt a rb egyedül

Timad
#42 Timad 2016. október 04. 21:19  
kimi-sebfan:
Arra gondoltam,hogy a többi autóhoz viszonyítva kb.2009’ben volt a leggyengébb kocsija ill.tslàn ’13. ’11-et miért vetted ide?Ott nem a kocsi volt szar!

A jelenlegi Ferrari nem szar, csak nem elég jó. A 09-es mclaren szar volt, a 11-es mclaren csak nem volt elég jó, ahogy a 13-as mercedes sem, de nem voltak szarok. Olyan autók amik vb-re alkalmatlanok de szerencsével futamot lehet(ett) vele nyerni

andrea1
#41 andrea1 2016. október 04. 21:19  
F1890:
nekem is rémlik a csávó volt egy két vitám vele

Az összes vitatokat össze kellene gyűjteni és kiadni azt a könyvet....

F1890
#40 F1890 2016. október 04. 21:13  
kimi-sebfan:
Ja emlékszem!Kb. 300 hsz volt!Velem is volt egy-két fightja.Nem tetszett neki,hogy Schumi csapattársait,Barrit,Irvinet nem minősítettem fel top pilótáknak.

nekem is rémlik a csávó volt egy két vitám vele

kimi-sebfan
#39 kimi-sebfan 2016. október 04. 21:10  
Thibczy:
Törölte magát, mert besértődött azon, hogy Zasával szerintünk az ő generációja nem volt annyira erős, mint a Senna-Prost-Mansell-Piquet generáció és a mostani generáció. A másik halálfejes kijelentés pedig az volt, hogy Mika kb. Rosberg szint, vagy ha úgy tetszik, Rosberg simán van Mika szintjén.

Ja emlékszem!Kb. 300 hsz volt!Velem is volt egy-két fightja.Nem tetszett neki,hogy Schumi csapattársait,Barrit,Irvinet nem minősítettem fel top pilótáknak.

Utoljára módosítva: 2016. október 04. 21:14

khristiank
#38 khristiank 2016. október 04. 21:07  
albutr:
én még megvárnám hogy Vettel hogy fog teljesíteni ha a Ferrari versenyképes lesz.

:D Te lehet, csak reméljük Ő nem :D

kimi-sebfan
#37 kimi-sebfan 2016. október 04. 21:05  
Timad:
Nem kell felhúzni magad :D :) Viccezel h a mostani Ferrarit a 09-es Mclarenhez hasonlítod? :D Am. kb ilyen autót vezetett 2011-ben, 2013-ban, kb bár ezek azért talán jobbak voltak valamivel.. de hogy a 09 es mclaren XD

Arra gondoltam,hogy a többi autóhoz viszonyítva kb.2009’ben volt a leggyengébb kocsija ill.tslàn ’13.
’11-et miért vetted ide?Ott nem a kocsi volt szar!

F1890
#36 F1890 2016. október 04. 20:59  
Thibczy:
Törölte magát, mert besértődött azon, hogy Zasával szerintünk az ő generációja nem volt annyira erős, mint a Senna-Prost-Mansell-Piquet generáció és a mostani generáció. A másik halálfejes kijelentés pedig az volt, hogy Mika kb. Rosberg szint, vagy ha úgy tetszik, Rosberg simán van Mika szintjén.

sztem rosberg jobb mint hakkinen

albutr
#35 albutr 2016. október 04. 20:53  
Thibczy:
Törölte magát, mert besértődött azon, hogy Zasával szerintünk az ő generációja nem volt annyira erős, mint a Senna-Prost-Mansell-Piquet generáció és a mostani generáció. A másik halálfejes kijelentés pedig az volt, hogy Mika kb. Rosberg szint, vagy ha úgy tetszik, Rosberg simán van Mika szintjén.

honnan tudod?

Utoljára módosítva: 2016. október 04. 20:53

Thibczy
#34 Thibczy 2016. október 04. 20:46  
kimi-sebfan:
Kérdezd erről G0007-et!

Törölte magát, mert besértődött azon, hogy Zasával szerintünk az ő generációja nem volt annyira erős, mint a Senna-Prost-Mansell-Piquet generáció és a mostani generáció. A másik halálfejes kijelentés pedig az volt, hogy Mika kb. Rosberg szint, vagy ha úgy tetszik, Rosberg simán van Mika szintjén.

Timad
#33 Timad 2016. október 04. 20:43  
kimi-sebfan:
Hamilton nem rapsztár? Amúgy az megvan,hogy a Ferka aeroja egy fos,ergo kicsit nehezebb vezetni,mint a Mercit! Hamilton vezetett valaha ilyen autót(kivéve talán 2009 első félév)?

Nem kell felhúzni magad :D :)

Viccezel h a mostani Ferrarit a 09-es Mclarenhez hasonlítod? :D
Am. kb ilyen autót vezetett 2011-ben, 2013-ban, kb bár ezek azért talán jobbak voltak valamivel.. de hogy a 09 es mclaren XD

Zasalamel
#32 Zasalamel 2016. október 04. 20:41  
kimi-sebfan:
Kérdezd erről G0007-et!

Elvileg ő törölte magát.

Lewisthebest
#31 Lewisthebest 2016. október 04. 20:34  
F1890:
sztem rózbi nem csúszott le, szélesebben vette mert hamilton lezárta a belsőt

Nem a rajtnál hanem a Kimis ütközésnél.

F1890
#30 F1890 2016. október 04. 20:32  
Lewisthebest:
Rosberg is lecsúszott az ívről. Egyébként a többit nem rád értettem csak hozzáteszem, hogy nem értem miért van szükség ezekre a cikkekre

sztem rózbi nem csúszott le, szélesebben vette mert hamilton lezárta a belsőt

Lewisthebest
#29 Lewisthebest 2016. október 04. 20:24  
McLarenHonda:
Számomra ez nem egyértelmű. Főleg Rorbergé. Ő nem csúszott sehova. Amit utána irsz azt meg nem értem. Főleg hogy amint látod nekem semmi bajom a kemény bevetődésekkel.

Rosberg is lecsúszott az ívről. Egyébként a többit nem rád értettem csak hozzáteszem, hogy nem értem miért van szükség ezekre a cikkekre

Utoljára módosítva: 2016. október 04. 20:25

kimi-sebfan
#28 kimi-sebfan 2016. október 04. 20:20  
Lewisthebest:
2010-ben Alonsot is ekézték amikor volt egy rossz sorozata ahol pontokat se szerzett :D Még emlékszem a "vissza Kimit a Ferrariba" "Alonsoval minden sz*r" és ehhez hasonló kijelentésekre. Ennek a sok retardáltnak nem 1 embertől kéne várni a csodát. A versenyzőnek alapvetően az a dolga, hogy vezesse az autót legjobb tudása szerint nem az, hogy csapatfőnök, pszichológus, stratéga és mérnök legyen egyben. Persze az egy jó extra ha ért a kocsihoz és ha nem kezdi el felvágni az ereit egy-egy technikai hiba után, de alapvetően nem ez a legfontosabb.

Kérdezd erről G0007-et!

kimi-sebfan
#27 kimi-sebfan 2016. október 04. 20:18  
Timad:
Hé, Hamilton egy rockstar, ő megteheti :D meg nehéz azon a szar kormányon facebook csoportot összehozni az esti bulira... Értem h nem számít meg túlerőlteti, de nálam egy többszörös vb nem dobja el csak mert erőlteti, legalábbis nem olyan csúnyán

Hamilton nem rapsztár?
Amúgy az megvan,hogy a Ferka aeroja egy fos,ergo kicsit nehezebb vezetni,mint a Mercit!
Hamilton vezetett valaha ilyen autót(kivéve talán 2009 első félév)?

McLarenHonda
#26 McLarenHonda 2016. október 04. 20:17  
Lewisthebest:
A büntetés jogos volt. A balesetet egyértelműen ők okozták, nem tudtak befordulni a szűk íven és rácsúsztak a másik autóra, de megkapták érte a büntetésüket szóval szerintem nonszensz, hogy ekkora ügyet csinálnak belőle. De hát ez volt Verstappennel is SPA-ban meg Kvyattal Sochiban. Az embereknek semmi nem jó. Ha valaki megpróbál versenyezni és hibázik akkor keresztre akarják feszíteni ha meg a vonatozás megy akkor meg ez már nem is F1 csak DRS-el tudnak előzni MSC, Hakkinen, Senna idejébe minden jobb volt stb stb.

Számomra ez nem egyértelmű. Főleg Rorbergé. Ő nem csúszott sehova. Amit utána irsz azt meg nem értem. Főleg hogy amint látod nekem semmi bajom a kemény bevetődésekkel.

Lewisthebest
#25 Lewisthebest 2016. október 04. 20:08  
McLarenHonda:
http://www.formula1.com/en/latest/features/2016/10/watch--the-best-onboard-action-from-malaysia.html Nem értem sem Vettel, sem Rosberg büntetését.

A büntetés jogos volt. A balesetet egyértelműen ők okozták, nem tudtak befordulni a szűk íven és rácsúsztak a másik autóra, de megkapták érte a büntetésüket szóval szerintem nonszensz, hogy ekkora ügyet csinálnak belőle. De hát ez volt Verstappennel is SPA-ban meg Kvyattal Sochiban. Az embereknek semmi nem jó. Ha valaki megpróbál versenyezni és hibázik akkor keresztre akarják feszíteni ha meg a vonatozás megy akkor meg ez már nem is F1 csak DRS-el tudnak előzni MSC, Hakkinen, Senna idejébe minden jobb volt stb stb.

Lewisthebest
#24 Lewisthebest 2016. október 04. 20:01  

2010-ben Alonsot is ekézték amikor volt egy rossz sorozata ahol pontokat se szerzett :D Még emlékszem a "vissza Kimit a Ferrariba" "Alonsoval minden sz*r" és ehhez hasonló kijelentésekre. Ennek a sok retardáltnak nem 1 embertől kéne várni a csodát. A versenyzőnek alapvetően az a dolga, hogy vezesse az autót legjobb tudása szerint nem az, hogy csapatfőnök, pszichológus, stratéga és mérnök legyen egyben. Persze az egy jó extra ha ért a kocsihoz és ha nem kezdi el felvágni az ereit egy-egy technikai hiba után, de alapvetően nem ez a legfontosabb.

f1m12
#23 f1m12 2016. október 04. 20:01  
michael91:
Kockáztat,de nem jön össze...idén talán túl sokszor is...De jobb lenne,ha lenne inkább egy szürke kis egér biztos 4-5-6 hellyel(ahova sajnos a ferka most várható),hozná rendesen a pontokat,akkor vajon nem kérdőjelezné meg mindenki a vb cimeit???

Vettelnek akkor is megkérdőjelezik, ha kilencet nyer egymás utén

F1890
#22 F1890 2016. október 04. 19:53  
Timad:
Hé, Hamilton egy rockstar, ő megteheti :D meg nehéz azon a szar kormányon facebook csoportot összehozni az esti bulira... Értem h nem számít meg túlerőlteti, de nálam egy többszörös vb nem dobja el csak mert erőlteti, legalábbis nem olyan csúnyán

sztem sem volt értelme kockáztatni mután a mercik már elfordultak első kanyarban. de önmagában ha nem lehetsz vb akkor a futamgyőzelmek azok amik lába hoznak, azokhoz meg kockáztatni kell ez van.

és bármilyen hülyén hangzik, az h nyertél 4-et vagy 2-t vagy 3-at az azt jelenti h azokban az években te voltál a legjobb.

Utoljára módosítva: 2016. október 04. 19:54

F1890
#21 F1890 2016. október 04. 19:51  
f1m12:
Hamilton is lassan négyszeres, de múltkor egy épkézláb köre nem volt időmérőn, nem mindig a kuplung a hibás a rajtoknál sem, többször elb**a ő is, csak nem lehet észrevenni, mert a Merci nem büntet úgy. hányszor nem volt fer Rosbival? ők nem mentek össze?? de, amit rákentek Rosbergre. én ezekre emlékszem. a fórumon is vita volt ezekből, tehát létező dolgok

a majdnem négyszeres:
temérdek mennyiségű rajthiba, baku kvali off, szingapúrban pályakeresés egész hétvégén , elfékezés futamon (aminek nem lett következménye a balfasz ferrari miatt) .silverstoneban ő is elhagyta a pályát. ausztriában kocc, spanyolban crash, kanadában leterelte rózbit (amiért rózbi büntit kapott németben).

szóval itt is lehetne mondani gyengeségeket. ezért mondom h az összkép teljesen más lenne ha a ferrari nyert volna 2-t legalább. ami nem vettelen múlott

andrea1
#20 andrea1 2016. október 04. 19:49  

olasz média..nem kell velük foglalkozni, vannak és kész.
Túl sokat kockáztat ezért vannak a hibák, kicsit megviselte valóban a Ferrari helyzete, tavaly nagyon jól indultak és most visszaléptek kettőt, ez inkább megviselte .Joggal, persze ezt le lehet verni rajta hogy miért zárja ki, de ő ámblokk sokkal több érzelmet visz bele, bármibe mint a mezőnyben bárki és ez az egész Ferrari ügy többről szól neki szvsz. De amúgy nem csak őt viseli meg az egész, vasárnap Kimi is kiábrándultan nyilatkozott. Szerintem most ez intő jel volt neki a hétvége és összekapja magát.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Szurkolók, Mexikó

02016.10.27. 08:14

Mexikói tudnivalók

192016.10.26. 17:25

Az igazi Alonso még nem veszett el – „A győzelem a minden”

Úgy alkalmazkodik, mint senki más – úgy térne vissza a csúcsra, ahogy előtte senki

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka