Hülkenberg csak élvezni akarja

F1 banner 2017
írta: M4Sport
2016. január 08. 16:52
FOTÓ: ©xpbimages.com

Csúcsok és mélypontok jellemezték Nico Hülkenberg 2015-ös évét: a Force India versenyzője alulmaradt a csapattárssal vívott küzdelemben, Le Mans-ban azonban ismét megtapasztalhatta, milyen érzés győztesként ünnepelni. Legutóbbi nyilatkozata során többek között erről az érzelmi hullámvasútról is beszélt, majd természetesen a „nagy lehetőség” is szóba került.

A német pilóta 2014-ben kényelmes előnyt alakított ki márkatársával szemben, akinél sokkal következetesebben teljesített, tavaly azonban fordult a kocka: Sergio Pérez remek formába lendült és az év második felében nemcsak a csapattárs fejére nőtt, hanem le is győzte őt. Hülkenberg ennek ellenére magabiztosan várhatja a folytatást, hiszen az év végén – három erős eredményének köszönhetően – kimászott abból a gödörből, amibe a nyári szünet után került.

A csapattárs diadala és az említett botlás ellenére a német örökre a szívébe zárta 2015-öt, hiszen a nyáron megnyerte az egyik legrangosabb autóversenyt, még veretesebbé téve ezzel egyébként sem szegényes életrajzát (korábban volt GP2-es, F3-as és A1GP bajnok is). Mondani sem kell, ez a siker akkor az önbizalmának is jót tett. „A siker mindig nagy lökést ad az embernek, különösen akkor, ha egy ilyen nagy viadalról van szó” – mondta a Motorsportnak. „Nem kérdés, hogy sokat segített! Amikor nyersz, akkor nyersz. Ez nagyon más (érzés)” – folytatja.

Nico Hülkenberg, Earl Bamber és Nick Tandy„Lehet, hogy életed versenyét futod, amikor hatodikként ért célba egy versenyen, és természetesen tisztában vagy azzal, hogy átkozottul keményen dolgoztál ezért a sikerért, ami néha tényleg olyan, mint egy győzelem, de igazából akkor is csak egy hatodik helyről beszélünk. Boldog vagy és rendkívül elégedett az elvégzett munkával, de teljesen egyértelmű, hogy ez nem ugyanolyan, mint egy igazi győzelem” – magyarázta, majd a diadal ízének említése kapcsán hozzátette. „Természetesen (nagyon jó volt újra megérezni), ismét érzed a vér szagát, azt, mennyire jó győzni!”

Le Mans kapcsán az a sokak által hangoztatott vélemény is szóba került, mely szerint a sportautók világában több múlik a pilótákon, hiszen folyamatosan nyomhatják a gázt és képességeik is jobban előtérbe kerülnek, mint a Forma-1-ben. Hülkenberg, aki tavaly mindkét szakágban próbára tette tudását, más véleményen van. „Egy kicsit talán igaz, bizonyos mértékig. Ott tényleg nyomhatod a gázt, míg itt a gumikkal való spórolás például természetellenesnek tűnhet egy F1-es pilóta számára, viszont most ez a kihívás a kategóriában. Ezzel is meg kell birkóznod és erre is fel kell készülnöd! Nem pazarlom az időm arra, hogy ezen agyalok, sokkal inkább arra figyelek, hogy készen álljak a kihívásokra, hogy jobb versenyző legyek, hogy alkalmazkodjak a helyzethez” – mondta.

Mivel a Force India előtt a Williamsnél és a Saubernél is bizonyította rátermettségét, Hülkenberget sokan már egy nagycsapatnál látnák legszívesebben, neki azonban továbbra is várnia kell a nagy lehetőségére. A téma említésekor ezúttal megjegyezte; néha már úgy érzi, a sajtó képviselői jobban szeretnék egy nagycsapatnál látni, mint amennyire ő maga vágyik a váltásra. „Srácok! Ti mindig olyan sokat gondolkodtok rajtam és a nagycsapatokon, de most nem vagyok érintett a dologban. Itt vagyok (a Force Indiánál) és élvezem, amit csinálok! A lehető legjobb teljesítményt akarom nyújtani, le akarom győzni a csapattársam és majd meglátjuk, összejön-e a dolog” – hangsúlyozza.

Nico Hülkenberg„Teljesen egyértelmű, hogy ott akarok lenni a mezőny elején és versenyeket akarok nyerni, de az évek során megtanultam, hogy nem erőltethetem a dolgot. Vagy megtörténik, vagy nem! Ez olyasmi, amit nem tudok száz százalékosan az ellenőrzésem alatt tartani; ez nem csak rajtam áll. Szóval, tényleg nem akarok túl sokat aggódni a dolog miatt. Itt vagyok, és egészen egyszerűen élvezni akarom azt, amit csinálok. Nagyon jól akarok teljesíteni, úgy, hogy azzal magamnak és a csapatnak is megfeleljek. És egyelőre ennyi az egész” – magyarázza lelkesen.

A beszélgetés során szóba került, hogy Hülkenberg adott esetben a Mercedesnél is kiköthet, hiszen a Force India közel áll a stuttgartiakhoz, Nico Rosberg pedig még nem hosszabbította meg az év végén lejáró versenyzői szerződését, így adott esetben elhappolhatja a honfitárs helyét. „Ez ebben a pillanatban nem több egy túlzó spekulációnál, ami eléggé messze áll a valóságtól” – reagál a felvetésre. „Ha a rövid távú jövőmet nézzük, akkor nem látunk túl sok változást, hiszen két évre köteleztem el magam a csapat mellett. Én tényleg jól érzem itt magam. A csapat támogat engem; ezért is hosszabbítottam meg a szerződésemet. Ez nagy segítség, és a teljesítményemet is javíthatja. Segíthet abban is, hogy fejlődjünk és közeledjünk az ellenfelekhez. Például a Williamshez; őket most le is győzhetjük! Látom a lehetőségeinket, és hiszem, hogy sikerülhet” – zárta gondolatát.

Nico Hülkenberg

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

bocee13
#2 bocee13 2016. január 10. 17:59  
albutr:
remélem hogy idén is megtudja ismételni.

Nem fogja tudni megismételni, mert akkor lesz a F1-ben a bakui nagydíj.

albutr
#1 albutr 2016. január 08. 18:51  

remélem hogy idén is megtudja ismételni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Hülkenberg

172016.12.10. 16:02

Lowe is elhagyja a Mercedest?

Meglepetésre nem a Ferrari lehet az új munkaadója

62016.12.09. 19:57

Legyőzné az egyik óriást a Force India

„Azt, amelyik majd rossz formában lesz”

02016.12.09. 18:52

A Liberty januárban szavaz az F1 átvételéről

Ecclestone sem tudja, sor kerül-e a felvásárlásra