„Hülyék lennénk, ha nem vezetnénk be a glóriát”

írta: M4Sport
2016. július 28. 16:55
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Forma–1-es versenyzők többsége támogatja a glória fejvédő bevezetését – jelentette ki Sebastian Vettel a Német Nagydíj hivatalos sajtótájékoztatóján. Az egyetértés azonban továbbra sem teljes, Romain Grosjean ugyanis eközben arról beszélt, ha tehetné, ő az eszköz ellen szavazna.

Ma eldőlhet a glória sorsa, a királykategória elöljárói ugyanis többek között az FIA által 2017-ben bevezetni kívánt fejvédő eszköz sorsáról is szavaznak. Nem meglepő tehát, hogy a Német Nagydíj sajtónapjának egyik legfelkapottabb témája ismét a glória lett, ami a hírek szerint nem túl népszerű a versenyzők körében, ám „félnek” kimondani, hogy ellenzik azt.

Legalábbis Jolyon Palmer elmondása szerint, kinek interjúrészletét a sajtószobában is idézték. „Egy kicsit meglepett ez a kijelentés Úgy tűnik, mintha nem lenne egyértelmű, mit akarunk– reagált Vettel, aki jelenleg a versenyzők érdekvédelmi szövetségének (GPDA) alelnökeként is ténykedik. „Volt egy szavazás a pilóták között, és 90-95 százalékuk mellette voksolt. Szóval nem tudom, ez most honnan jött. Így nem keltünk túl jó benyomást. Nem tetszik a kinézete, ezt elmondtuk, de semmi sem teheti elfogadhatóvá a halált” – jegyezte meg.

„Mindig tanultunk a pályán történő incidensekből, és mindig próbáltunk javítani a helyzeten. Ez lenne az első eset az emberiség történelmében, hogy megtanultuk a leckét és nem változtatunk. Rajtunk múlik, hogy erre ne kerüljön sor, ellenkező esetben ugyanis szerintem eléggé hülyék lennénk” – tette hozzá őszintén a négyszeres bajnok, aki úgy véli, az FIA-nak akkor is ki kell kényszerítenie a glória bevezetését, ha a csapatok leszavazzák azt, lévén egy biztonsági kérdésről van szó.

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg a glóriát (valamint a különböző fejvédő eszközöket) hosszú ideje támogató Daniel Ricciardo is. „Az embereknek azt kell megérteniük, hogy az autók biztonságosabbá tétele nem jelent egyet azzal, hogy kevesebb kockázatot vállalunk. Nem változtatjuk meg a hozzáállásunkat. Ez csak a szerencsétlen balesetektől védene meg; például attól, amikor valami eltalálja a pilóta fejét. A hozzáállásunk nem változik attól, van-e glória vagy nincs. Ugyanúgy be nyomni fogjuk a gázt az Eau Rouge-ban és ugyanolyan autóversenyzők maradunk” – mondta.

Sebastian VettelA Magyar Nagydíj helyszínén egy filmet is levetítettek a pilótáknak, ami minden fejsérüléssel végződő balesetet bemutatott az előző 20 évből, de azokat az incidenseket is felelevenítette, melyek kis híján komoly sérüléssel végződtek. Továbbá ismertették a glóriával kapcsolatos kutatási eredményeiket, valamint „eloszlatták a láthatósággal kapcsolatos aggályokat” is – Lewis Hamilton például ezután gondolta meg magát. De az „oktatást” mások is fontosnak tartották.

„A glória mellett vagyok, főleg a múlt héten tartott bemutató után” – jelezte Pascal Wehrlein, a Manor újonca. „Szerintem ez egy nagyon jó megoldás. Nem néz ki túl jól, de megmentheti az életünket. Úgy tudom, 17 százalékkal jobban az esélyeink, szóval én támogatom” – folytatta.

„Én is mellette vagyok” – vette át a szót Felipe Nasr. „Szerintem sem mutat jól, és ebben mind egyetértünk, viszont továbbra is a biztonság az első. Úgy gondolom, hogy biztonsági szempontból a glória jobb, mint ami jelenleg rendelkezésünkre áll. Folyamatosan javítanunk kell a biztonságon, ez a legfontosabb, az embereknek pedig hozzá kell szokniuk, mert tényleg furán néz ki.”

Úgy tűnik tehát, egyre több pilóta áll be a glória mögé, teljes egyetértésről azonban továbbra sem beszélhetünk, Romain Grosjean ugyanis nem sokkal a sajtótájékoztató előtt közölte, ha tehetné, ő a fejvédő ellen szavazna, hiszen továbbra is vannak kétségei annak hatékonyságával kapcsolatban, valamint továbbra sem tartja az F1 örökségéhez illőnek. „Nem vagyok a biztonság javítása ellen, de a pilóták maguk döntöttek úgy, hogy ezt a veszélyes sportot űzik. Én a glória ellen vagyok” – mondta.

„Ellenkezik az F1 örökségével; mindennel, amit gyerekkoromban láttam, és amit 1950 óta megszokhattunk. Ráadásul nem tudjuk, mi lesz, ha esik az eső, nem tudjuk, mi lesz egy olyan pályán, mint Spa, ahol nagyok a szintkülönbségek. Nem tudjuk, mi lesz Szingapúrban, a lámpák fényénél. A glória súlyával is vannak gondok, mert eléggé nehéz. És ennek tetejében még csúnya is; mindenki annak tartja, a rajongók is… ha bevezetik, elfogadom, de én ellene szavaznék. Mindenkinek más a véleménye, és 22 pilótával elég nehéz ez az ügy. Bonyolult lenne. A kutatási eredmények jók voltak, de szerintem – figyelembe véve a pro és a kontra érveket – nem működne” – zárta gondolatát.

Romain Grosjean

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Lewisthebest
#2 Lewisthebest 2016. július 28. 18:53  
Rikii:
Na es mikortol fogjak szimulatorban futni a versenyeket? Hiszen nagyon veszelyes a 300 feletti tempo, valaki akar meg is serulhet.

Gondolj bele, hogy milyen praktikus lenne! :D Egyrészt óriási költségcsökkentés másrészt megkapjuk amit akarunk. Letöltenek v10-es autókat az Assetto Corsahoz és senki nem panaszkodhat utána, hogy ezeknek a kocsiknak nincs hangja, túl sokat kell spórolni és csak DRS-es kikerülések vannak. Sőt ebben az esetben minden kanyarba lehet falakat rakni hiszen virtuálisan nem veszélyes és így még egy átlag Tillke pályát is extrém nehézzé lehet tenni.

De offoljuk az iróniát, ha ez komoly akkor szégyen, ha meg az van amit Palmer mond akkor még nagyobb.

Rikii
#1 Rikii 2016. július 28. 18:32  

Na es mikortol fogjak szimulatorban futni a versenyeket? Hiszen nagyon veszelyes a 300 feletti tempo, valaki akar meg is serulhet.

Utoljára módosítva: 2016. július 28. 18:32

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”

22016.10.27. 20:52

Verstappen: A rádióban arrogánsnak tűnhetek…

"Szerintem ki fogom venni a rádió gombot!"