Ideiglenesen eltűnhet a szabad gumiválasztás

írta: M4Sport
2016. július 09. 10:14
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár maga a Pirelli is elégedett az új szabállyal, a szabad gumiválasztás 2017 elején eltűnhet, a gyártónak ugyanis „komoly kihívásokkal kell szembenéznie” az abroncsok gyártása során. Jó hír a rendszer kedvelőinek, hogy a módosítás csak átmeneti lenne.

Az év elején sokan kritizálták az új időmérőt valamint a rádiós szabályokat, a szabad gumiválasztásnak viszont roppant pozitív volt a fogadtatása. Jövőre azonban – még ha csak ideiglenesen is, de – eltűnhet ez a szabadság, az abroncsok terén történő jelentős szabályváltozás miatt ugyanis nehéz lenne tartani a gyártási határidőt.

Az új, szélesebb abroncsokat átfogó teszteknek vetik majd alá, ezek pedig csak a szezonzáró után végződnek és a végső verzió gyártása csak decemberben veszi kezdetét. Azt az előírást tehát, miszerint a tengerentúli fordulók esetében már 14 héttel korábban ki kell választani a kívánt keverékeket (erre az időre a gyártás és a szállítás miatt van szükség), nagyon nehéz lenne tartani. Éppen ezért a Pirelli fontolóra veszi, hogy átmenetileg változtat a gumiszabályok.

„A szabadabb választás működik, így nincs okunk arra, hogy módosítsunk rajta, de szükségünk van valamilyen megoldásra, legalább az első három-négy verseny esetében” – nyilatkozta a gyár versenyigazgatója, Mario Isola. „Tárgyalunk a csapatokkal az esetleges megoldásokról. Mivel teljesen új gumikat, teljesen új keverékeket készítünk, nehéz lenne kiválasztani őket 14 héttel korábban. Még nem ismerjük az új versenynaptárt, de vegyük alapul az ideit, az utolsó tesztnap és az első futam között két hét telt el. Két hét alatt nincs idő a gyártásra és a szállításra” – vázolta a problémát.

Később kiemelte, ha a légi szállítmányozást választják, lerövidíthetik ugyan az időt, ahhoz azonban, hogy a gumik eljussanak Ausztráliába (valószínűleg ott indul majd a szezon) két hétnél így is több időre lesz szükségük. Éppen ezért szerinte a fix gumiválasztás jelentheti a megoldást a szóban forgó problémára. „Ebben az esetben előre legyárthatjuk a gumikat. Ha a fix választás mellett döntenek, hamar elkezdhetjük a gyártást. A 2017-es abroncsok fejlesztését novemberben akarjuk befejezni. Ha az utolsó teszten minden rendben lesz, indulhat a gyártás – december elején” – magyarázta.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”