Időhiány, tavalyi Ferrari-motor – nem probléma!

írta: M4Sport
2016. január 29. 13:54
FOTÓ: ©xpbimages.com

Csak a tavalyi szezon végén derült ki, milyen erőforrásokat kap a Toro Rosso, a csapat azonban remekül halad a felkészüléssel, a késés ugyanis nem okozott akkora gondot, mint várták. A vezérkar egyelőre a „régi” motorok miatt sem aggódik.

Hosszú ideig kérdéses volt a Red Bull Forma-1-es projektjének sorsa, a folytatás körüli bizonytalanság pedig nemcsak az anyacsapat, hanem a második számú alakulat dolgát is megnehezítette. A bikások csak a szezonzáró után jelentették be, meghosszabbítják szerződésüket a Renault-val, majd ismertették, hogy a Toro Rosso nem folytatja együttműködését a francia céggel; ők 2016-ban a Ferrari erőforrásait használják majd, igaz, nem a legújabb, hanem a 2015-ös specifikációt.

A csapat technikai igazgatója korábban elmondta, ahhoz, hogy tökéletesen fel tudjanak készülni az új szezonra, már nyáron tudniuk kellett volna, milyen motorokat használnak majd, a felkészülés azonban a késés ellenére is jól halad. „Kiderült, hogy a helyzet nem annyira drámai, amennyire drámai lehetett volna” – ismeri el James Key, aki nemrég az Autosprintnek adott hosszabb nyilatkozatot az előkészületekről. „A munka most a tervek szerint halad. A legnagyobb kihívást az új motor elhelyezése jelentette, ami az új eszközök miatt meglehetősen bonyolult!”

„A Ferrari motorjának nemcsak a mérete és a kialakítása különböző, hanem például a hűtőrendszerének és az elektronikájának a jellemzői is” – veti össze a vörösök hajtóegységét a Renault erőforrásával. „Teljesen át kellett alakítanunk az autó hátsó részét” – magyarázza, majd ismét kiemeli, nem aggódik amiatt, hogy csak a 2015-ös egységeket használhatják. „Tavaly nagyon hatékony volt a versenyautó. A problémáink az erőforrásokkal voltak kapcsolatosak, és igazából csak most, hogy megismertük a Ferrari jellemzőit jövünk rá, mennyire messze voltunk ezen a téren. Való igaz, régebbi lesz az erőforrás, de a szoftvert azért használhatjuk!”

Key az istálló céljairól is beszélt; ezek semmit sem változtak az előző évhez képest, azaz ismét az ötödik helyet szeretnék megszerezni, bízva abban, hogy Max Verstappen és Carlos Sainz kettőse idén még erősebb teljesítményt nyújt. „Tavaly nagyon jól dolgoztak, de azért vétettek néhány hibát. Ez érthető, hiszen újoncok voltak, de most előrelépést várunk tőlünk, már nem lesz mentség! Jobb eredményeket kell szállítanunk. Komolyak az elvárásaink, hiszen mindenki tudja, hogy még erősebbek lehetünk. A Williamsszel nem kelhetünk versenyre, de a Force Indiával igen. Tavaly Sergio Pérez dobogóra állt; majd meglátjuk, nekünk sikerül-e. Persze tudom, hogy az ötödik hely megszerzése nem lesz egyszerű, mert nehéz elképzelni, hogy a McLaren ugyanolyan gyenge lesz, mint tavaly!”

Az olasz lap a csapat első emberét, Franz Tostot is felkereste, aki szintén pozitív hírekkel szolgált a felkészülésről, igaz, elmondta azt is, hogy mindennek „megvolt a maga ára”, az alkalmazottaknak ugyanis több műszakban kellett dolgozniuk, hogy felkészítsék a 2016-os versenygépet az első barcelonai tesztre. „Jelenleg 480 ember dolgozik a Toro Rossónál. Három csapatot is létrehoztunk, hogy folyamatosan, éjjel-nappal dolgozni tudjunk. Erre természetesen azért volt szükség, mert késő tudtuk meg, milyen motorokat kapunk 2016-ban. Márciusig ez a szám 380-ra csökken, beleértve azokat is, akik Angliában dolgoznak a szélcsatornában” – magyarázza az osztrák szakember, majd ő is szól néhány szót a „régi” motorokról. „Azért nem mondanám, hogy ezek a motorok olyan öregek! Ha megnézzük a tavalyi év utolsó futamait, azt is látjuk, hogy kis híján a Mercedes szintjén voltak.”

Oszd meg!

2 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

sába
#2 sába 2016. január 29. 19:53  

Magyarul fülig ér a szájuk, mert már most látják a két erőforrás közötti hatalmas különbséget. Remélem jó szezonuk lesz, kell a harc a középmezőnyben.

Utoljára módosítva: 2016. január 29. 19:54

_JuSuF_
#1 _JuSuF_ 2016. január 29. 14:14  

A lényeg.

„Tavaly nagyon hatékony volt a versenyautó. A problémáink az erőforrásokkal voltak kapcsolatosak, és igazából csak most, hogy megismertük a Ferrari jellemzőit jövünk rá, mennyire messze voltunk ezen a téren. Való igaz, régebbi lesz az erőforrás, de a szoftvert azért használhatjuk!”PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.20. 23:31

Alonso: Vissza a normalitásba

Amiért Szuzukát csak egyszeri kisiklásnak tekintik

02016.10.20. 23:02

Verstappen már nem függ Ricciardótól

Nem hatotta meg a Mercedes óvása

02016.10.20. 22:44

Megnevettetett újságírók: A texasi cowboy szólalt meg Ricciardóból!

"A pokolba is, inkább egy kicsit lassabban megyek!"