Időmérő: ezért nem történt változás

írta: M4Sport
2016. március 25. 19:38
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Red Bull és a McLaren csak a kieséses időmérő végleges eltörlését fogadja el; részben ezért maradt érvényben a sokat bírált formátum, hiszen mindkét csapat nemet mondott a kompromisszumra, teljes egyetértés hiányában pedig nem történt változás.

Minden napra jut egy fordulat időmérő-ügyben: tegnap kiderült, az új szisztéma kap még egy esélyt, hiába nyilatkoztak tehát úgy a csapatok néhány nappal korábban, hogy Bahreinben visszatér a régi rendszer, a jövő héten is a kieséses szisztéma dönt a rajtrácsról. A Motorsport információi szerint ez annak is köszönhető, hogy a Red Bull és a McLaren nem fogadta el kompromisszumos javaslatot, hiszen hallani sem akarnak a kieséses rendszer megtartásáról.

Az FIA viszont még nem akar lemondani az új szisztémáról, sőt annak „pozitívumait” mindenképpen meg akarja tartani. Ezért ajánlották fel a csapatoknak, hogy Bahreinben próbálják ki az új rendszer módosított változatát. Ennek értelmében a Q1-ben és a Q2-ben az Ausztráliában látott szisztéma szerint, 90 másodpercenként estek volna ki a leglassabbak, az utolsó szakaszra viszont visszaállítják a jól megszokott formátumot. A szövetségnél abban bíztak, hogy a csapatok elfogadják majd ezt a javaslatot, hiszen mindenképpen száműzni akarták a szezonnyitón látott kvalifikációt.

Teljes egyetértés esetén pedig máris életbe lépett volna a módosítás, erre azonban a már említett okok miatt nem került sor. Maradt tehát az eredeti elképzelés, melynek sorsáról Bernie Ecclestone szavai szerint Bahreinben is egyeztetnek majd. Ismerve a Red Bull és a McLaren álláspontját egyelőre nem tűnik valószínűnek, hogy a „hibrid-időmérő” a következő futam után megkapja a kellő támogatást, ellenben például az előző szisztéma visszatérésével, amit állítólag minden csapat elfogadna, ezt viszont egyelőre a szövetség nem akarja elengedni…

Jenson ButtonKritikák a Forma–1-nek

A szurkolók, a versenyzők és a csapatok körében is népszerűtlen időmérő megtartásáról talán a lehető legrosszabb pillanatban született döntés, hiszen a Forma–1 és annak vezetői több bírálatot is kaptak a napokban. A versenyzők érdekvédelmi szervezete például nyílt levélben nevezte elavultnak a döntéshozatali mechanizmust, és fejtette ki, hogy mindez lelassítja, gátolja a sportág fejlődését és alkalmatlanná teszi arra, hogy megismertesse magát a fiatalabb generációkkal.

Nagy-Britanniában eközben az okozott felháborodást, hogy a királykategóriás versenyeket 2019-től csak a fizetős Sky-csatornán lehet figyelemmel követni. A lépés sokak szerint újabb nézettségcsökkenéssel jár majd, pedig ezekben az időkben a Forma–1-nek pont azért kellene dolgoznia, hogy új követőket nyerjen magának, például a közösségi média és a különböző digitális platformok felhasználásával, erre a vezetők még jobban elvágják magukat a „tömegektől”.

A Red Bull csapatvezetője, Christian Horner már Ausztráliában figyelmeztette az illetékeseket, a kieséses időmérő kudarca rossz fényt vetett a spotra. „Nem hiszem, hogy megfelelően kezeltük ezt az időmérős dolgot és nem gondolom, hogy most dicsfényben fürdőzünk. A lényeg az, hogy tanuljunk belőle. Bárhogy döntünk, figyelembe kell venni a következményeket, amit legutóbb sajnos nem tettünk meg. A szándék adott volt, és az okok is ismertek, viszont egyszerűen nem értük el a céljainkat. A csapatok nem futtathatják a sportot. Ez alapvető dolog…” – nyilatkozta.

Christian Horner

FIA
Oszd meg!

19 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

GreenHonda
#19 GreenHonda 2016. március 29. 13:07  

Tök mindegy, csak ne ez az időmérő legyen!

albutr
#18 albutr 2016. március 26. 21:42  

ha az Eb-n is így játszanak a fiúk akkor lehet nekik tisztaszívből szurkolni nekik.

Utoljára módosítva: 2016. március 26. 21:46

albutr
#17 albutr 2016. március 26. 18:00  
Wolverine:
Nagyon helyes Mclaren és Red Bull, nem kell benyalni a FIA-nak. Menjenek a kompromisszumukkal az anyjukba, ezt a rendszert el kell törölni mindenestül.

bárcsak a többiek is így tennének.

f1 the best
#16 f1 the best 2016. március 26. 14:38  

Ez az új időmérős rendszer úgy fos, ahogy van. Az utolsó 3-nak csak 1 köre van. Q3-ban se történik semmi. Ráadásul nagyon igazságtalan mert mi van ha esik az eső? Vagy piros zászló van? Vagy feltartják egymást?
Szóval egyetértek Wéber Gáborral vissza kell hozni a tavalyi rendszert és több gumit kell adni a versenyzőknek és akkor van esély arra, hogy körözgessenek a pályán, főleg a Q3-ban.

Lewisthebest
#15 Lewisthebest 2016. március 26. 14:14  
Thibczy:
A Mercit kicsit megizzaszthatnák az első két etapban, és akkor ők se jöhetnek ki még egy körre a Q3-ban, és akkor végre a Williams és a FI is rájön arra, hogy mekkora szar ez az időmérő. A két csapat, akik minden normális változásnak keresztbe tesznek....

Mondjuk itt a cikkben már az van, hogy az FIA fel sem ajánlotta teljes eltörlést csak azt, hogy a Q3-ból veszik ki a visszaszámlálást :D Szóval vannak itt bajok.

Thibczy
#14 Thibczy 2016. március 26. 13:28  

A Mercit kicsit megizzaszthatnák az első két etapban, és akkor ők se jöhetnek ki még egy körre a Q3-ban, és akkor végre a Williams és a FI is rájön arra, hogy mekkora szar ez az időmérő. A két csapat, akik minden normális változásnak keresztbe tesznek....

grabowsky78
#13 grabowsky78 2016. március 25. 22:02  

Amíg ennyire korlátozott mennyiségű gumit kap egy csapat és ennyire korlátozott a motor használat is miért várják el, hogy körözzenek ész nélkül az autók a pályán nagyjából a semmiért? Lehet erre kitalálni béna szabályokat, de a tényen nem változtat, hogy túl drága a jegy a f1re és ég a pofájuk, hogy egy vagyonért nem látnak az emberek elég autót a pályán! Állítsátok vissza a régi időmérőt és adjátok olcsóbban a jegyet, kurva egyszerű ez, csak akkor Börni bácsinak nem lesz meg a 7 milliárd fontja mire 90éves lesz és nagyjából annyi esze marad, hogy nem szarja össze magát 5percenként!

schumi-1
#12 schumi-1 2016. március 25. 21:50  

http://www.f1vilag.hu/versenynaptar/2016

f1m12
#11 f1m12 2016. március 25. 21:24  

remélem még szarabb lesz, de már annyira, h ne győzzék magukat szégyellni az illetékesek, komolyan mondom

claydavis
#10 claydavis 2016. március 25. 20:52  

Múltkor se néztem, most sem pazarlom erre a szombatom egy óráját sem.

szabb
#9 szabb 2016. március 25. 20:49  
F1890:
ez a baj az f1-el. 10 év ta folyamatosan félmegoldásokat akar, és nem csak akar hanem alkalmaz is. 2009ben behozták az új aero szabályokat egyszerű elsőszárnyak, majd azok is úgy néznek ki mint 08ban, sőt komplikáltabbak. pedig elvileg ezt tiltani akarták... aztán sorolhatnám a halo-val (nem teljes védelmet akarnak jövőre), ezzel a fos időmérővel, fos motorszabállyal, fos költségcsökkentő eljárással. félmegoldások, szarok, kipróbáltak, továbbra is szarok maradnak.

2009 óta kezdődött el a sportág mélyrepülése, és tart egyre lejjebb.

szabb
#8 szabb 2016. március 25. 20:45  

Ennyi idióta, hozzá nem értő embert én komolyan mondom még nem láttam! Mit nem lehet ezen látni meg érteni, hogy ez a rendszer úgy szar, ahogy van. Vissza kellene térni a múlt évi időmérőhöz és kész.

F1890
#7 F1890 2016. március 25. 20:34  

ez a baj az f1-el. 10 év ta folyamatosan félmegoldásokat akar, és nem csak akar hanem alkalmaz is. 2009ben behozták az új aero szabályokat egyszerű elsőszárnyak, majd azok is úgy néznek ki mint 08ban, sőt komplikáltabbak. pedig elvileg ezt tiltani akarták... aztán sorolhatnám a halo-val (nem teljes védelmet akarnak jövőre), ezzel a fos időmérővel, fos motorszabállyal, fos költségcsökkentő eljárással. félmegoldások, szarok, kipróbáltak, továbbra is szarok maradnak.

Lewisthebest
#6 Lewisthebest 2016. március 25. 20:34  

Mondjuk amúgy lehet, hogy a következő időmérőre még meg is ugrik így a nézettség mert aki a múltkor nem nézte, de olvasta, hogy sz*r az most megnézi azért, hogy megtudja, hogy mért sz*r :D Egyébként meg szánalmas. Ha nagyobb keveredést akarnak akkor 1 körös kvali, ha meg több autót a pályán akkor meg 1 óra és azalatt annyit mész amennyit akarsz, de ehhez kvalis gumik is kellenek különben ott is kb az lesz, hogy mindenki kigurul 1 körre aztán megvárják, hogy a kisebb csatok felgumizzák a pályát majd amikor 2-3 lövés után azoknak elfogy az összes szuper lágya akkor jönnek ki a top alakulatok és azok is megcsinálják ezt a 2-3 kört és akkor marad 25-30 percnyi boxban üldögélés.

Tasi-r
#5 Tasi-r 2016. március 25. 20:32  

2 normális csapat van ...

grabowsky78
#4 grabowsky78 2016. március 25. 20:10  

Attól függetlenül, hogy igazuk van ezt a szart teljesen felesleges toldozgatni! Az egyetlen problémám ezzel, hogy ezt megint mi nézők szívjuk meg!

Wolverine
#3 Wolverine 2016. március 25. 20:05  

Nagyon helyes Mclaren és Red Bull, nem kell benyalni a FIA-nak. Menjenek a kompromisszumukkal az anyjukba, ezt a rendszert el kell törölni mindenestül.

Utoljára módosítva: 2016. március 25. 20:08

daviid
#2 daviid 2016. március 25. 19:58  

Red Bullal és a McLarennel értek egyet, teljesen el kell törölni az idei évre ezt a formátumot. Nem feltétlenül kellene örökre, de az idei évre mindenképpen. Aztán 2017-ig lenne idejük gondolkozni azon, hogy hogyan lehet az időmérő edzést feldobni. (Pl időmérős gumik ?)
Az FIA-nál pedig gondolkozzanak el azon, hogy akik ott vannak, azok valóban értenek a munkájukhoz? Csak mert innen úgy tűnik, hogy nem nagyon. Ha volt is pozitívuma a Q1-nek, meg a Q2-nek, akkor azt olyan jól elrejtették, hogy mi nézők, rajongók észre sem vettük.

Utoljára módosítva: 2016. március 25. 20:00

ernike
#1 ernike 2016. március 25. 19:45  

Igazuk van, ha buknia kell bukjon nagyot.FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

12016.10.21. 22:31

Rosberg Ricciardo előtt húzta be a második edzést – törmelékhullás Austinban

Folyamatosan "morzsolódtak" az autók a kerékvetőkön

02016.10.21. 21:49

Úgy tűnik, eldőlt a tesztvita

A felek megtalálták a közös nevezőt

02016.10.21. 19:56

Nemet mondott az FIA a bahreini tesztre

A csapatok most Ecclestone-nal tárgyalnak