Időmérő: Jönnek az átlagolt köridők?

írta: M4Sport
2016. április 03. 14:05
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár a résztvevők úgy döntöttek, a további bonyodalmak elkerülése érdekében nem hoznak nyilvánosságra részleteket az időmérő megújítására tett javaslatokról, az egyik lehetséges opcióról máris kiszivárogtak információk. Jöhetnek az átlagolt köridős kvalifikációk?

Népes újságíró- és fotóstömeg gyűlt össze a bahreini paddock motorhome-jainál ma délben. A csapatfőnökök, az FIA és a FOM képviselői az új időmérős rendszer sorsáról egyeztettek a helyi idő szerint 12 órakor kezdődő ülésen, ám a több mint másfél órás megbeszélés egyelőre nem vezetett eredményre. Annyi azonban kiderült, hogy a 2015-ös rendszerhez való visszatérés Jean Todt FIA-elnök és Bernie Ecclestone nyomására lekerült a napirendről.

Új lebonyolítási módokról folyt a vita – ám hogy pontosan milyen ötletek merültek fel, arról a csapatok tudatosan hallgattak. „Most itt vagyunk a 2016-os időmérővel, és szerintem úgy gondolják, hogy a 2015-ös rendszerhez történő egyszerű visszatérés csak még nagyobb zavart okozna, mint ami szükséges lenne” – nyilatkozta a Motorsportnak a Williams helyettes csapatfőnöke, Claire Williams. Majd amikor a felmerült ötletekről kérdezték, elmondta: „Nem szeretnék beszélni ezekről, nem tudom, hogy az FIA és a kereskedelmi jogok birtokosai akarnak-e róla. Rajtuk áll, ha el akarják mondani, de előbb szeretnénk megérteni azt, mielőtt előhozakodnánk vele és még nagyobb zűrzavart keltenénk.”

Jean Todt elismerte, valóban egy teljesen új lebonyolítási módról egyeztettek, de ő sem árulta el, hogy miről. „Egy új javaslat van napirenden, és csütörtökön meglesz a végső döntés. Türelmesnek kell lenniük, most a jónak ígérkező versennyel kell foglalkozni, aztán csütörtökön jönnek majd az információk. Remélem, hogy a szurkolók elégedettek lesznek. Szerintem ezzel eleget is mondtam” – fogalmazott a szövetség elnöke az újságíróknak.

Jean Todt

Átlagolt köridők mindhárom edzésrészben?

Az Auto Motor und Sport és a Motorsport úgy értesült, az új időmérő alapjaiban sokkal jobban hasonlítana a tavalyról ismert szisztémához. Utóbbi lap azt is kiderítette, hogy fölmerült egy összesített eredmények szerint működő lebonyolítási mód lehetősége is. Eszerint a versenyzők mindhárom edzésrészben két-két gyorskört futhatnának, s ezek átlagolt ideje döntene a továbbjutásról. Hogy a két mért időt ebben a rendszerben a versenyzők szünetekkel, két szett gumival, vagy egymás után, egy lassabb kör közbeiktatásával teljesítenék-e, egyelőre nem tisztázott – a gumihasználatra és -kiosztásra ugyanakkor ennek döntő hatása lenne.

Ebben a rendszerben Bahreinben egyébként Nico Rosbergé lenne a pole, mivel a német a Q3-as első körében nagyobb különbséggel verte Lewis Hamiltont, mint a második körben a brit őt.

Fölvetődött, egy másik lehetséges javaslat az lehetett, hogy a Pirelli plusz szett gumikat szolgáltat a csapatoknak a Q3-as szakaszban. Paul Hembery, a cég sportigazgatója azonban cáfolta ezt. „Nem, nem egészen, nem. Sok variációs lehetőség fölmerült. Most három javaslat van, ezeket fogjuk kiértékelni. Eltérő elképzelések vannak, most meg kell vizsgálnunk, melyik mennyire lehet hatékony, és ezt követően meglátjuk, mire jutunk” – fogalmazott.

Majd ő is leszögezte, nem lát visszautat a 2015-ös formátumhoz. „Azért változtattunk, hogy ne legyenek túl kiszámíthatóak az időmérők. Ha most visszalépnénk a korábban megszokott módhoz, nem oldanánk meg az eredeti problémát. Meg kell vizsgálnunk, mi működött és mi nem, aztán elő kell állnunk valamivel, ami bizonyos fokú kiszámíthatatlanságot eredményez, ami az eredeti változtatás célja volt.”

Christian Horner, a Red Bull csapatfőnöke szintén megerősítette: a 2015-ös formátum visszahozása lekerült a napirendről. Ő viszont azt is elhintette, valóban az átlagolt köridős módszer az egyik opció. „Ez leginkább a 2015-ös formátumhoz közelít, de ahelyett, hogy normál időket futnánk minden részben, két mért kör átlagolásáról van szó. Ez persze bonyolult a gumik szempontjából, de még alaposan át kell gondolni az egészet. A gumik kulcsfontosságúak, ezért ki kell értékelnünk ezt.”

Horner az időmérő körüli, hetek óta tartó huzavona kapcsán kiemelte, eredménykényszer alatt állnak, mert minél később döntenek, annál tovább marad a nyakukon a jelenlegi, mindenki által sikertelennek tartott szisztéma. „Ha nem állapodunk meg egy kompromisszumban, akkor megrekedünk a mostani rendszernél, amely kapcsán viszont mindenki egyetért abban, hogy nem jó. Vannak javaslatok, csütörtökön szavazunk, és remélhetőleg ésszerű megoldást találunk, ami a szurkolóknak is jó lesz” – nyilatkozta.

FIA
Oszd meg!

17 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1 the best
#17 f1 the best 2016. április 03. 22:08  

A dominancia ellen a legjobb ellenszer rövid távon a plusz súly/pont rendszer lenne. Hosszú távon pedig a viszonylag állandó szabályok, hogy a kocsik közti köridők csökkenjenek.
Az időmérőt "kiszámíthatatlanná" tenni csak hülye vagy igazságtalan szabályokkal lehet, aminek nem sok értelmét látom.
Nekem megfelel a 2015-ös időmérős rendszer + több gumi. Vagy esetleg mondjuk 5 részre osztani az időmérőt 4-4-4-5-5 kiesővel és részenként 1-2 gyors körrel.

Osvát
#16 Osvát 2016. április 03. 21:12  

Ezzel elérnék azt, hogy büntessék azt, aki nem tud makulátlan teljesítményt folyamatosan.

Ettől függetlenül én ezt nem értem, hogy mégis mi érdekük volt/van, hogy az időmérőt variálják? Nem hiszem el, hogy ilyen buták és vakok lennének. Tavaly az időmérő volt az egyetlen ami az esetek többségében hozta az izgalmakat. Nyilván elsősorban a Hamilton-Rosberg szurkolóknak de azért az erősorrenden nem valami ostoba időmérős rendzser segítségével kellene, hanem egyéb szabályokkal amik lehetővé teszik, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz a csapatok.

Wili
#15 Wili 2016. április 03. 16:27  

Ezzel egy valamit fognak elérni a szervezők. A pilóták nem fognak annyit kockáztatni, mert egy hibával sokkal többet vesztenek, mint azzal a pár tizeddel, amit határon autózva nyernének... Az előző évi lebonyolításban is mentek a pilóták minimum 2 kört (van amikor csak 1-et ez tény), de ott legalább mindig a határon autózva tették, mert tudták, hogy ha nem jön össze elsőre, még mindig javíthatnak másodjára. Ezzel az új rendszerrel nem a leggyorsabb indulna a pole-ból, hanem a legstabilabb pilóta... Persze lehet, pont ez a mesterséges belenyúlás az erőviszonyokba a FIA érdeke. Épp csak maga az F1 lesz egyre élvezhetetlenebb ettől. Mindenki unja a Merci dominanciát, de ilyen hülye szabályokkal nem lesz élvezhetőbb a show. Nembeszélve arról, hogy az erőviszonyok ettől nem fognak megváltozni...

Utoljára módosítva: 2016. április 03. 16:31

Zasalamel
#14 Zasalamel 2016. április 03. 16:06  

Átlagolt idők? :DDDD NA takarodjatok innen el a p*csába....

vandr
#13 vandr 2016. április 03. 15:53  

Ez az átlagolós időmérő akkor lenne jó, ha minden kocsiba adott mennyiségű benzint töltenének, aztán futna mindenki mondjuk 6-7 kört, ahol a legrosszabb kört nem számolják és így alakul ki az átlag. Vagyis gyakorlatilag mindenki futna egy szabadedzésekhez hasonló etapot. Egyszerre csak 5 vagy 6 autó lehet a pályán, a sorrendet eldöntik mondjuk egy pénteki egykörös időmérővel. Persze itt is felmerül a kérdés, hogy mi lesz, ha a felhők elkezdenek vécézni...

vandr
#12 vandr 2016. április 03. 15:31  

Ha mindenki pontosan 2 kört fut, akkor elég csak összeadni az időket, nem kell átlagolni, hiszen a súly úgyis 2. :)

Jack Bauer
#11 Jack Bauer 2016. április 03. 15:22  

durva, hogy ez egy f1-es oldal állítólag, és máshol kell kajtatni a futam kezdetének ideje után...

GreenHonda
#10 GreenHonda 2016. április 03. 14:51  

A tavalyi időmérővel nem volt gond, csak kellett valami, ami elfedi a 2017-es szabályok körüli balf*szkodást

Utoljára módosítva: 2016. április 03. 14:55

GreenHonda
#9 GreenHonda 2016. április 03. 14:49  

Csak legyen idejük a kis csapatoknak, az utoslóknak több mértkört menni, mert nekik volt a legnagyobb szívás a többi nem érdekel

ernike
#8 ernike 2016. április 03. 14:49  

Takarodjanak a picsába.

Raikkönen
#7 Raikkönen 2016. április 03. 14:44  

Ideje lenne Todtot és Mr. E-t eltakarítani, mert tönkrevágják az F1et!!!

F1890
#6 F1890 2016. április 03. 14:42  
hammertime:
Úgy látom az a cél, hogy egyetlen hibával jó nagyot lehessen szívni. Ezzel az átlagolós baromsággal pl. ma nagyon hamar eldőlt volna, hogy Rosbergé a pole, pedig annak a legvégén kéne eldőlnie.

(nem kell hibázni) a merci mind ausztráliában illetve bahreinben is hibázott, de mivel űrhajójuk van semmit nem veszítettek vele.nem mintha zavarna ez engem, csak elvileg ha ezt akarták elérni akkor nem sikerült, csak a kicsik szívnak ezzel :D hozzák vissza 15-ös szabályokat nemtudom mi örmét leli berni abban h elrontja az emberek szórakozását. de a csapatokat sem értem, ha nagyon tenni akarnának vmit akkor az asztalra csapnának és nem mennének ki kövi kvalin nyomást gyakorolva eccelstonera

hammertime
#5 hammertime 2016. április 03. 14:39  

Úgy látom az a cél, hogy egyetlen hibával jó nagyot lehessen szívni. Ezzel az átlagolós baromsággal pl. ma nagyon hamar eldőlt volna, hogy Rosbergé a pole, pedig annak a legvégén kéne eldőlnie.

Thibczy
#4 Thibczy 2016. április 03. 14:39  

Egyébként a mostani rendszer nem lenne annyira szörnyű, csak össze kellene vonni a Q1-et és a Q2-t egy etapba, és akkor ritkábban jönnének a kiesések, így nem 3 pilóta esne ki gyakorlatilag egyszerre. A Pirelli pedig adhatna annyi gumit, hogy folyamatosan körözzenek. Kivezető kör – gyorskör – levezető kör, csere, és menne ez végig megállás nélkül. A szabad gumiválasztás pedig tartogat elég sok taktikai elemet a versenyre, így pl. x szett ultralágy járhatna mindenkinek az időmérőre, és ezeket mindet vissza kell adni az időmérő után, így nem lehetne gumit spórolni.

Utoljára módosítva: 2016. április 03. 14:41

Thibczy
#3 Thibczy 2016. április 03. 14:28  

Ez legalább akkora hülyeség, mint a mostani rendszer.

Bruum
#2 Bruum 2016. április 03. 14:28  

"Remélem, hogy a szurkolók elégedettek lesznek." mondta Jean Todt. Szerintem ők magasról tesznek rá, hogy mit gondolnak a szurkolók és hogy elégedettek vagy sem.

Agressor
#1 Agressor 2016. április 03. 14:27  

Zavart okozna a 2015-ös kvali?? Ez a Claire Wilmos hülye?? Mégis hogyan okozna zavart, egy rutinnal bejáratott, évek óta működő rendszer, ami komplikáltságában sokkal egyszerűbb és átláthatóbb a jelenleginél??!

Nekem van egy elmebajos ötletem... Ha már átlagidőket néznek... Mert az is közel áll hozzá.
Az én elképzelésem a következő: A boxutca végénél a vonalnál kezdődik a mérés, kivezető kör, gyors kör, és levezető kör.... Ki milyen gyorsan tudja...
Elmebajos tudom, de lenne show az biztos... Főleg a kivezetőn hideg gumikon!!

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Sebastian Vettel

02016.10.27. 13:51

Kanada megmentené futamát – most alkudoznak!

Kitolnák a felújítások határidejét

72016.10.27. 12:30

Ecclestone: Falakat a kanyarok mellé!

A balesetveszély növelésével tenné izgalmasabbá a sportot

22016.10.27. 10:59

A McLaren „rejtegette” a 2017-es autót Button elől

Hamarosan visszatér a szimulátorba