Időmérő: Todt újabb ötlettel állt elő

írta: M4Sport
2016. április 02. 15:32
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bahreinben a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) elnöke, Jean Todt külön sajtótájékoztatót tartott, melynek központi témája a kieséses időmérő volt. A francia szakember megerősítette, ő támogatja a szisztéma megtartását, noha több ponton is módosítana rajta.

A versenyzők érdekvédelmi szövetsége (GPDA) a közelmúltban aggályait fejezte ki a királykategória döntési mechanizmusát illetően, amelyben a résztvevőknek – ráadásul csak egyes résztvevőknek – gyakorlatilag vétójoguk van a szabályváltoztatásokkal szemben az úgynevezett Stratégiai Csoporton keresztül. Todt most világossá tette, hogy a sajátos döntéshozatali forma, amelyet az előző Concorde-egyezmény 2012-es lejárata után vezettek be nyolc évre, a jelenlegi megállapodások végéig mindenképpen érvényben marad, kivéve, ha a felek egyetértenek a változtatás szükségességében.

„Nem hiszem, hogy a diktatúra lenne a normális kormányzási módszer” – nyilatkozta Todt Bahreinben. „A Forma1-et egészen 2020-ig, a jelenlegi megállapodások végéig úgy fogjuk irányítani, mint most, kivéve, ha mindannyian egyetértünk abban, hogy hogyan változtassuk meg a döntési folyamatot.”

Bernie Ecclestone, Jean TodtMegvan az új ötlet az időmérőre

Todt beismerte, hogy ő áll a kompromisszumos időmérős formátum mögött, amit a múlt héten egyedüli alternatívaként szavazásra bocsátott a csapatoknak a jelenlegi népszerűtlen rendszer mellett.„Ha diktátor lennék, akkor már előírtam volna, hogy az időmérő első és második szakasza (Q1 és Q2) legyen olyan, mint Ausztráliában volt, az utolsó szakasz (Q3) pedig legyen olyan, mint 2015-ben volt” – mondta. „A Q1 és a Q2 miatt nem aggódtunk, hiszen ezek a szakaszok nem voltak rosszabbak. Igazából még kiszámíthatatlanabbá tették a dolgokat. A futam előtt a szervezők panaszkodtak amiatt, hogy az első percekben kevés akciót láthatunk a pályákon. Ebben a tekintetben most jobb a helyzet, a Q3 viszont egyértelmű csalódást okozott, hiszen nem történt semmi a pályán” – tette hozzá.

Az FIA egyébként a Pirellit is megpróbálta rávenni, hozzon egy-egy extra szett szuperlágy keverékű abroncsot Bahreinbe a Q3-ra, de a gumigyártó szerint ilyen rövid idő alatt ezt logisztikailag már nem lehetett megoldani, Kínában viszont akár ez is kivitelezhetővé válhat.

Az viszont már biztos, hogy a csapatok, Ecclestone és Todt részvételével zajló vasárnap délelőtti találkozóra helyi idő szerint pontban déli 12 órakor kerül majd sor, valamint hogy ezen a találkozón a Pirelli is jelen lesz. Szintén elhangzott, hogy Todt legújabb ötlete alapján az időmérő utolsó szakaszának résztvevői egyenként és egymás után hajtanának pályára, mégpedig abban a sorrendben, ahogy a középső szakaszból továbbjutottak – először a 8. helyen továbbjutó, utána a 7. helyen továbbjutó, és így tovább.

Az elnök azt is elmondta, örömmel fogadta, hogy az időmérő kapott még egy lehetőséget, szerinte ugyanis nem lenne bölcs döntés, ha a Forma–1 azonnal visszatérne a korábban látott rendszerhez. „A csapatok Melbourne után mindent visszacsináltak volna! Viszont optimalizálhatjuk az első szakaszokat, adhatunk talán extra időt a kiesések előtt, a Q3-at pedig átalakíthatjuk. Sajnos olyan világban élünk, melyben gyakran túlreagáljuk a dolgokat. A teljes képet kell néznünk, az ausztrál futam pedig nagyon jó volt, szóval nem szabad elfeledkeznünk a Forma–1 pozitív dolgairól sem” – jelezte.

Jean TodtA 2017-es szabályokról

Az FIA-elnök megerősítette, hogy a csapatok részéről állítólag egyre kisebb támogatottsággal bíró új 2017-es szabályok célja változatlan.„2017-re továbbra is az a cél, hogy gyorsabbá és látványosabbá tegyük az autókat, ugyanakkor több előzést is lássunk a pályákon” – közölte.

A közelmúltban több versenyző – köztük a címvédő Lewis Hamilton és Sergio Pérez is – felemelte a hangját, miszerint a tervezett nagyobb leszorítóerővel éppen ellentétes hatást fognak elérni az előzések számát és a szoros csatákat illetően.

Az elmúlt időszakban sokan azért is kritizálták a királykategória vezetőit, amiért több országban is fizetős csatornáknak adták el a közvetítési jogokat (Nagy-Britanniában nemrég született döntés arról, hogy 2019-től kezdődően csak a Sky Sportoson lehet figyelemmel követni az eseményeket). A téma Todt délelőtti sajtótájékoztatóján is szóba került, a francia szakember pedig elismerte, ő sem örül annak, hogy a legfontosabb piacokon is egyre kevesebb ingyen fogható csatorna tudja megtartani az F1-es jogokat.

rajt

FIA
Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

daviid
#5 daviid 2016. április 02. 16:46  

Q1, Q2 sehogy se volt izgalmas. Én többször újranéztem, de ugyanúgy unalmas volt, mint első látásra. A Q3-as változtatás nekem tetszik, az jöhet, de a Q1 és a Q2 legyen olyan, mint korábban.

ernike
#4 ernike 2016. április 02. 16:45  

Szar volt a Q1, fos volt a Q2, Q3-ra meg nincsenek is szavak.

Tuareg
#3 Tuareg 2016. április 02. 16:25  

Miért akarják mindenáron bemagyarázni, hogy a Q1-Q2 izgalmas volt? Nem volt olyan botrányos mint a Q3 de még így is bőven pocsék volt.

F1890
#2 F1890 2016. április 02. 16:09  

javaslom h alonsot küldjék el hozzájuk is ! végre vki megmondaná ott is h mi a szitu

claydavis
#1 claydavis 2016. április 02. 16:04  

Tényleg oda kell mennem és felpofoznom a sok idiótát?

Semmi gond nem volt a tavalyi időmérővel, a végére maradt mindig a tűzijáték.

Tényleg odamegyek és rendet teszek az arcberendezésekben.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

rajt

02016.10.27. 08:14

Mexikói tudnivalók

Gumik, DRS-zónák, sajtótájékoztatók

202016.10.26. 17:25

Az igazi Alonso még nem veszett el – „A győzelem a minden”

Úgy alkalmazkodik, mint senki más – úgy térne vissza a csúcsra, ahogy előtte senki

12016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”