Időmérős csodafegyvere nélkül maradt a Mercedes

írta: M4Sport
2016. október 08. 15:17

Szóval erre képes a Mercedes az egyik csodafegyvere nélkül? Toto Wolff elárulta, versenyzői a szuzukai időmérő edzésen nem használhatták a komoly teljesítményjavulást jelentő motormódjukat. Még mindig tartanak az újabb motorhibától.

Sebastian Vettel örömmel konstatálta, hogy a szuzukai időmérő edzésen a Ferrari nemcsak le tudta győzni a két Red Bullt, de a Mercedesekhez is jóval közelebb kerültek, mint az előző hétvégéken. Akkor még nem tudhatta, hogy utóbbi nem csak a vörös gépek gyorsulásának köszönhető. Toto Wolff, a németek sportigazgatója elárulta, Nico Rosberg előnye ezúttal azért volt „csak” 0,3 másodperc a harmadik helyezett Kimi Räikkönennel szemben, mert sepangi motorhibájuk után biztosra próbálnak menni.

A riválisok jó ideje tudják, a Mercedes motorja rövid távon jelentős többleterő leadására képes, aminek az az eredménye, hogy az időmérő edzéseken rendszerint nagyobb a tempófölényük ellenfeleikkel szemben, mint a versenyen. Becslések szerint 50 másodpercig akár 80 lóerővel is nagyobb teljesítmény préselhető ki erőforrásukból, ha azt a megfelelő motormódba kapcsolják.

Csakhogy Toto Wolff szerint ezúttal lemondtak a „mágikus gomb” használatáról, mivel motormérnökeiknek még mindig nem sikerült kideríteniük, mi idézte elő Lewis Hamilton egy héttel ezelőtti motorhibáját. „Egyetlen héten belül képtelenség megfelelően feltárni a kiváltó okokat. Próbáltuk elejét venni a problémának pár intézkedéssel, amiről nem beszélhetek. De ez sem jelent garanciát arra, hogy teljes biztonságban vagyunk holnap. Nem könnyű helyzet ez” – nyilatkozta a sportigazgató.

„Bizonyos óvintézkedéseket vezettünk be, ami miatt a motorunk talán nem olyan harapós, mint lehetne. De azt biztosan tudjuk, hogy ez óvhatja a motort. Ennek a versenyen futott köridőkre is hatása lesz, jóllehet az ottani időveszteség nem olyan nagy, mint az időmérő edzésen.”

Wolff elmondása szerint a vizsgálatok továbbra is folynak Brixworth-ben. „Alapos beszámolót kapunk minden nap arról, hol tart az elemzés. Minden egyes alkatrészt ellenőriznek. Egy másik, azonos felépítésű motort is tesztelünk, hogy megtaláljuk a közös nevezőt. Vannak bizonyos érdekesnek ígérkező módok arra, hogy megtaláljuk az okot, de még csak három nap telt el azóta, hogy megérkezett a motor. Andy Cowell és csapata gőzerővel dolgozik. E-mail-eket kapok az angliai időszámítás szerint legfurcsább időpontokban” – árulta el.

Mindez már csak annak kapcsán is érdekes, hogy a héten egyfajta üzengetésbe kezdett egymással a Red Bull és a Mercedes Hamilton sepangi motorhibája apropóján. Helmut Marko, az osztrákok tanácsadója állította: a brit erőforrása azért füstölt el, mert az első helyére sokáig fenyegetést jelentő Max Verstappen elől menekülve a megszokottnál több ideig kellett a határon használnia azt. A Mercedes mérnökei és tanácsadója határozottan cáfolták ezt a tézist, a hétvége elején pedig még állították, óvintézkedéseik nem járnak teljesítményvesztéssel. Erre most elismerik, visszafogták motorjaikat…

Akárhogy is, a Ferrari és a Red Bull számára esélyt kínálhat az ellenfél hendikepje – a kérdés már csak az, mekkorát.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Jenson Button

02016.10.20. 23:31

Alonso: Vissza a normalitásba

Amiért Szuzukát csak egyszeri kisiklásnak tekintik

02016.10.20. 23:02

Verstappen már nem függ Ricciardótól

Nem hatotta meg a Mercedes óvása

02016.10.20. 22:44

Megnevettetett újságírók: A texasi cowboy szólalt meg Ricciardóból!

"A pokolba is, inkább egy kicsit lassabban megyek!"