Igaz a pletyka – még mindig nincs tinta a Pirelli 2017-es szerződésén

írta: M4Sport
2016. március 26. 13:05
FOTÓ: ©xpbimages.com

Az olasz gumigyártónak néhány részletet még mindig tisztáznia kell a Nemzetközi Automobil Szövetséggel (FIA) a 2017-2019-es szerződését illetően, jelentette ki Paul Hembery, a cég motorsportért felelős igazgatója.

A Pirelli és Bernie Ecclestone a tavalyi Orosz Nagydíj rajtrácsán jelentették be – kissé váratlanul –, hogy a gumicég 2017-től is marad a Forma–1-ben, és bár az Ecclestone Forma–1 Menedzsmentjével (FOM) kötött kereskedelmi megállapodást már aláírták, az FIA és az olaszok között még mindig nem született meg a végleges egyezség a beszállítói szerepről.

„Néhány apróságot még tisztáznunk kell az FIA-val” – erősítette meg Paul Hembery, Pirelli-főnök. „Aztán megyünk is a csapatokhoz, ha másért nem, hát azért, hogy megbeszéljük a végleges 2017-es szabályokat. Úgy néz ki, hogy az F1 Bizottságban már megtárgyalt és megszavazott aerodinamikai csomag lesz a nyerő.”

Bár az említett testület ülésén az érintettek végül a McLaren kompromisszumos javaslatát fogadták el – az agresszívabb leszorítóerő-növekedéssel számoló Red Bulléval szemben – a legújabb számítások szerint ez is mintegy 4-5 másodperccel gyorsabb autókhoz vezet majd. A gumiknak ez állítólag mintegy 25%-kal nagyobb terhelést jelent majd – és ami az FIA-t illeti, éppen amiatt vonakodhatnak leszerződni, mert még mindig nem biztosak benne, hogy az eddig a gyorsan kopó abroncsairól elhíresült Pirelli készen áll-e a kihívásra.

„Már átadtuk a Pirellinek a listát, hogy mit kérünk 2017-re” – nyilatkozta Charlie Whiting, az FIA versenyigazgatója. „Biztosak benne, hogy meg tudnak felelni a követelményeknek, de ha úgy alakulna, hogy mégsem, nos, akkor… addigra már akkor is lesz szerződésünk. Muszáj lesz, mert jelen pillanatban nincs B-tervünk.”

Annyi már kiderült az új generációs Pirelli-keverékekről, hogy a cég szándékai szerint sokkal kevésbé lesznek érzékenyek a hőterhelés miatti tapadásvesztésre – amit azonban könnyebb mondani, mint megtenni; a másik véglet ugyanis az, hogy a gumik tapadása egyáltalán ne reagáljon a futófelületi hőmérsékletekre. A melbourne-i győztes Nico Rosberg például már az Albert Parkban is arra panaszkodott, hogy nehezére esik felmelegíteni az abroncsokat. Ezen kívül ott van még a gumigyártó kudarca a kétrétegű keverékekkel is – amik egyébként még mindig tervben vannak 2017-re.

„Ideális esetben ennek valószínűleg még nagyobb jelentősége is lesz 2017-ben, mint idén lett volna” – ezek megint Hembery szavai. „A jövő évi kisebb gumikopással és nagyobb működési tartománnyal inkább azt akarjuk majd, hogy a keverékeket használják el a versenyzők, mintsem a gumik mechanikai szerkezetét gyalulják le. Ha fizikailag elveszik a teljesítmény, akkor úgyis gumicserére kényszerülnek majd.”

Hembery most sem győzte hangsúlyozni, hogy a gumiteszteknek mekkora jelentőségük lesz a fejlesztésben – de szerinte épp emiatt tudnak majd a végén biztosan előállni a megfelelő termékkel.

FIA
Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Hesler
#1 Hesler 2016. március 28. 07:05  

Akkor hogy nyomtatták ki? Vagy kőbe vésték?