Ígéretet tett a Honda

írta: M4Sport
2016. május 03. 19:10
FOTÓ: ©xpbimages.com

Ha szükséges, a Honda két további Forma–1-es csapatot is ellát erőforrásokkal, eleget téve ezzel az új motorszabályok megalkotásakor tett ígéretének – jelentette ki Haszegava Juszuke, a gyár sportigazgatója, aki a zsetonrendszer eltörlését is véleményezte.

A Honda a McLaren kizárólagos technikai partnereként tért vissza a királykategóriába, tavaly pedig a csapat közbenjárása miatt volt kénytelen nemet mondani a Red Bullnak, amikor az új motorszállítót keresett. A bikások problémáit (kis híján beszállító nélkül maradtak) látva a Nemzetközi Automobil Szövetség a jövő motorszabályainak megalkotásakor külön kiemelte, a gyártóknak 2017-től el kell kerülniük, hogy mindez megismétlődjön, azaz minden résztvevőt el kell látniuk erőforrásokkal.

Hosszas tárgyalások után a részvevők vállalták, hogy egyik független alakulatot sem hagyják magára, az új szabályok értelmében tehát a Hondának is segítenie kell, ha az egyik résztvevő bajba kerül. A nemrég kinevezett sportigazgató, Haszegava Juszuke most egyértelművé tette, ha kell akár két csapatot is elláthatnak a McLaren mellett. „Eddig nem voltak ilyen irányú terveink” – mondta a japán szakember. „Viszont ígéretet tettünk az FIA-nak, hogy egy második és egy harmadik csapatot is támogathatunk. Felkészülünk erre, de konkrét terveink még nincsenek” – tette hozzá.

A sokat emlegetett új szabályok alapjainak lefektetésekor a gyártók azt is vállalták, hogy olcsóbbá teszik az erőforrásokat (jövőre 1 millió euróval, 2018-ban pedig további 3 millióval), javítják a motorok hangját és a teljesítménybeli különbségeket is csökkentik. Az utóbbi cél elérésének értekében például eltörlik a zsetonrendszert (ennek értelmében a gyárak csak az előre megszabott mennyiségű módosító pont felhasználásával változtathatnak erőforrásaikon), így például a Renault és a Honda is hamarabb felzárkózhat a Mercedes és a Ferrari kettősére.

Nem meglepő tehát, hogy a motorok tekintetében még mindig lemaradásban lévő japán gyár képviselője örömmel fogadta a változtatást. „Elégedettek vagyunk, hogy eltörlik ezt a rendszert, hiszen a következő szezonban szabadabban fejleszthetünk, ami örömünkre szolgál” – kommentálta a történteket diplomatikusan, majd hozzátette: „A költségek csökkentése mindenkinek kemény feladat lesz, de mi ezt is helyesnek gondoljuk.”

Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Lewisthebest
#3 Lewisthebest 2016. május 03. 22:04  
Dobi83:
Mindenképpen kéne legalább egy további csapatnak szállítani motort, amely képes lenne kizökkenteni a Mclaren-t a komfortzónájából.

Egyedül a Red Bull lett volna aki kitudta volna őket zökkenteni ők meg most már egyre inkább úgy tűnik, hogy látják a fényt az alagút végén a Renaultval való együttműködést illetően és nem szándékoznak váltani. Persze ezt mi is sejthetjük mert valószínűleg már sikerült megugrania a Franciáknak a tavalyi Ferka motor szintjét ha a Toro Rossonak ennyire esélye sincs velük szemben. Ezenkívül ki az aki még venne és valamennyire komolyan lehet venni? Talán a Williams, de fele akkora költségvetésük nincs mint a Mclarennek és a pilótáik is gyengébbek szóval szvsz az felejtős lenne. Egyszer volt gyereknap 2014-ben amikor a Mclaren valamit nagyon benézett az nem hiszem, hogy még egyszer előfordulna a közeljövőben pláne úgy, hogy jövőre megint nagy szabályváltozások jönnek amihez kell egy csomó pénz ráadásul a Mclaren ötletei alapján készülnek a kasznik. Szóval ha most elcsábítana valaki mást a Honda és nem fejlődnek akkor annyit érnének vele, hogy 2 helyett 4 autóval mennének a 11. és a 15. hely között.

Tasi-r
#2 Tasi-r 2016. május 03. 21:51  
Dobi83:
Mindenképpen kéne legalább egy további csapatnak szállítani motort, amely képes lenne kizökkenteni a Mclaren-t a komfortzónájából.

RB nék de sajnos arról már lecsúsztak :( Egy TR is jó lenne kezdetben Mercisek kétlem hogy váltanak..

Dobi83
#1 Dobi83 2016. május 03. 21:43  

Mindenképpen kéne legalább egy további csapatnak szállítani motort, amely képes lenne kizökkenteni a Mclaren-t a komfortzónájából.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Fernando Alonso

02016.10.26. 16:47

Bottas halál közeli élménye egy taxiban

„Vélhetően sok emberéletet megmentettem aznap este”

02016.10.26. 16:22

„Mihelyst föladod, halott vagy” – Hamilton

Megviselte, de meg nem törte a nyeretlen időszaka

52016.10.26. 14:43

Bolond lenne nem megpróbálni

Ericsson is bekopogtat a Force Indiához