Így alakult őrült hajszává a szingapúri futam

írta: M4Sport
2016. szeptember 19. 18:24
FOTÓ: ©xpbimages.com

A rajtbaleset után nyugalmasan teltek a Szingapúri Nagydíj körei, aztán a Mercedes és Lewis Hamilton elindított egy lavinát, ami majdnem magával sodorta Nico Rosberg győzelmét is. A főszereplők elmesélték, hogyan alakult őrült hajszává a vasárnapi futam!

Nico Hülkenberg baleste miatt már a rajt után be kellett küldeni a biztonsági autót, úgy tűnt tehát, Szingapúr ismét hozza a formáját, a kedélyek azonban hamar lenyugodtak. Az élen bebetonozottnak tűntek a pozíciók és mindenki „nyugodtan” haladt a kockás zászló felé. Majd Lewis Hamilton hirtelen kiállt a boxba, felkavarva ezzel az állóvizet, hirtelen ugyanis kezdetét vette egy őrült hajsza, ami Daniel Ricciardót, Kimi Räikkönent és a kényelmesen vezető Nico Rosberget is érintette.

A Red Bull pilótája megérezte a vérszagot és a győzelemért űzte Rosberget, Hamilton pedig a váratlan taktikai váltással próbálta visszaszerezni a dobogós helyezést a Ferrari bajnokától. A Mercedes végül mindkét csatából győztesen jött ki, de nem sokon múlt, hogy mindkettőt elveszítse. „A garázs mindkét oldalán jól döntöttünk, jók voltak a stratégiák és volt némi szerencsénk is” – mondta a futam után a csapat technikai igazgatója, Paddy Lowe. „Könnyen végezhettünk volna a negyedik és a második helyen az első és a harmadik helyett. Elég közel voltunk ehhez” – tette hozzá.

A Hamilton-csavar előtt az első négy helyezett a lágy gumikat használta, a különbségek pedig stabilnak tűntek, nem számíthattunk tehát izgalmas véghajrára. A brit azonban kapott egy olyan lehetőséget, amivel egyszerűen élnie kellett: mivel a mögötte lévők mind cseréltek, volt egy kiállásnyi előnye az ötödikkel szemben, szóval ismét a boxba hajtott, ahol friss szuperlágyakat kapott, hogy azokkal űzze tovább a használt lágyakon lévő riválisokat.

Az előtte lévők szempontjából ez kettős kockázattal járt. Először is, Hamilton frissebb és gyorsabb gumikkal jött, adva volt tehát a lehetőség, hogy lecsökkenti hátrányát és megelőzi őket. Abban az esetben pedig, ha ismét pályára küldik a biztonsági autót, még gyorsabban mögéjük kerül, és szinte biztosan lehagyja őket. „Átválthattuk a három kiállásos stratégiára, mert egyszerűen nem volt veszítenivalónk” – mondta Lowe a lavinát elindító lépésről.

Nico Rosberg vezeti a sortHamilton cseréjére a Ferrarinak kellett reagálnia, a vörösök pedig kihívták Räikkönent, ő viszont csak a már jobb tempót diktáló brit mögé érkezett vissza. „Hamilton kapott egy ingyen kiállást. Nem állhatott volna dobogóra, ha maradunk a két kiállás mellett, szóval megpróbáltuk. Azt hittük Kimi kinn marad, és kinn is kellett volna maradnia, hiszen ezzel feladta a pozíciót” – magyarázza a Mercedes szakember, utalva a Ferrari döntésére, amit egyébként sokan kritizáltak.

Ők Lowe-hoz hasonlóan azzal érvelnek, hogy a finnek kinn kellett volna maradnia, az olaszok csapatvezetője, Maurizio Arrivabene azonban megvédte a döntést. „Ha gyorsan elkopnak a gumik és a Mercedes leelőz minket, akkor őrültnek tűntünk volna” – kezdte határozottan. „Az adataink alapján döntöttünk, most pedig az a dolgunk, hogy leellenőrizzük, helyesek voltak-e ezek az adatok” – tette hozzá már kissé bizonytalanabbul.

Helyes volt, vagy sem, azzal, hogy a Ferrari kihívta Räikkönent, eldőlt a következő dominó, hiszen a Red Bullnak is reagálnia kellett az ő döntésükre. A bikások pedig követték a példájukat. „Ahogy a Ferrari kiállt úgy határoztuk, oké, lefedjük őket” – magyarázta a csapatvezető, Christian Horner. „Azt mondták, a verseny azon szakaszán a három kiállásos stratégia a leggyorsabb, és ezzel még versenyben is maradhatunk a futam végén” – utalt arra, hogy Ricciardo az újabb és a gyorsabb gumikkal csökkentheti lemaradását a vezető Rosberggel szemben.

Ezzel ismét a Mercedesen volt a sor, a saját maguk által elindított lavina ugyanis utolérte Rosberget, akinek szintén lépnie kellett. Ekkor mindenki arra számított, a német is kiáll, ő viszont a pályán maradt. A stuttgartiak ezzel nagyot kockáztattak, Ricciardo ugyanis gyorsabb volt, egy biztonsági autós fázis esetén pedig szinte biztosan ugrott volna a győzelem. „Nehéz döntés volt. Nico forgalomba került, amikor Ricciardo a kivezető körét teljesítette, és ha akkor kiálltunk volna, akkor elveszítjük a vezetést. Szóval, kinn kellett maradnunk. Voltak pillanatok, amikor a biztonsági autó segített volna, de a végén erre volt a legkisebb szükségünk. Ha az utolsó öt körben beküldik, Nico valószínűleg negyedik lett volna” – fogalmazott Lowe.

A többi, mondhatni történelem: Ricciardo hatalmasat hajrázott és lecsökkentette 26 másodperces hátrányát, az utolsó körökben viszont elfogytak az abroncsai, az addig „tartalékoló” Rosberg (amennyire egy ilyen helyzetben tehette, a gumikat és a fékeket is óvta) pedig futott néhány erősebb kört, így végül sikerült megőriznie az elsőséget. Ám mindezt egy sima futam helyett egy sokáig emlékezetes üldözőverseny során…

Paddy Lowe

Oszd meg!

5 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

albutr
#5 albutr 2016. szeptember 21. 21:01  

jó lett volna még egy plusz kör.

Diák Murphy
#4 Diák Murphy 2016. szeptember 19. 21:02  

Az "őrült hajszának" titulált éjszakai autóbmutató kb. izgamában ezen a téren van: https://66.media.tumblr.com/tumblr_m69b31hbOa1rxp7wxo1_400.gif

khristiank
#3 khristiank 2016. szeptember 19. 20:06  
kulcsarb:
„Az adataink alapján döntöttünk, most pedig az a dolgunk, hogy leellenőrizzük, helyesek voltak-e ezek az adatok” mindig azok a fránya adatok! a stratégájuk meg már a Saubert erősíti

hát az igaz hogy a Saubernél van már, de hogy erősíti-e :D

Lewisthebest
#2 Lewisthebest 2016. szeptember 19. 19:30  

„Az adataink alapján döntöttünk, most pedig az a dolgunk, hogy leellenőrizzük, helyesek voltak-e ezek az adatok”

Hülye ez az ember :D Két opciójuk volt. 1. hogy kiállnak és küzdelem nélkül feladják a pozíciót 2. kint maradnak és megpróbálják beosztani a kb 26-28 mp-t abban a maradék 15-20 körben. Ebből sikerült kimatekozniuk az 1.-t, hát akkor jobb lenne ha egyáltalán nem is számolnának. A Mercedes és Rosberg hasonló helyzetben érdekes módon letudta reagálni és nem vágódtak be ész nélkül a boxba odadobva ezzel a pozíciót az ellenfélnek.

kulcsarb
#1 kulcsarb 2016. szeptember 19. 18:44  

„Az adataink alapján döntöttünk, most pedig az a dolgunk, hogy leellenőrizzük, helyesek voltak-e ezek az adatok”

mindig azok a fránya adatok!
a stratégájuk meg már a Saubert erősíti

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa