Így állnak a motorgyártók a módosító pontokkal

írta: M4Sport
2016. április 30. 11:01
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) megerősítette, hogy a Ferrari és a Mercedes is módosító pontokat használt fel a szocsi hétvége előtt. Így áll a „zsetonokkal” a négy gyártó jelenleg!

Az már az Orosz Nagydíj hétvégéje előtt kitudódott, hogy a Ferrari 3 módosító pontot vet be a belső égésű motorja fejlesztésére. Ennek következtében Szocsiban Sebastian Vettel az idei harmadik, Kimi Räikkönen pedig a második V6-osát használja. Bár a hírek arról szóltak, hogy az újítás egyik célja (a teljesítmény javításán túl), hogy növelje a csapat eddig törékeny megbízhatóságát, a német elmondása szerint istállójuk valójában eleve úgy tervezte, hogy Oroszországban beveti a továbbfejlesztett hajtóegységet.

Az új V6-ost egyelőre csak gyári csapatuk használja, és egyelőre kérdéses, a partnerek mikor kapják meg azt. A Haas csapatfőnöke, Günther Steiner elmondta, egyelőre ők sem tudják, mikor kerül sor a cserére. „Nem, még nem beszéltünk erről velük, de szerintem akkor, amikor amúgy is végrehajtjuk az első motorcserénket. Még azt a motort használjuk, amit az első három hétvégén” – fogalmazott az ESPN-nek. „Még nem tudjuk, mikor váltunk. Vagy Spanyolországban, vagy Monacóban.”

A Mercedesnél eközben nincsenek efféle problémák: a gyártóról pénteken derült ki, hogy szintén elhasznált két módosító pontot, ám mivel ezt az üzemanyagrendszer javítására fordították, nem kellett egyetlen erőforrás-komponenst sem cserélniük. Emiatt nemcsak gyári csapatuk, de partnereik, a Williams, a Force India és a Manor is megkapta a fejlesztést. A csapat ugyanakkor jelezte, egyelőre nem hozott komolyabb előrelépést az újítás, a későbbi futamoktól várják annak kamatozását.

A négy gyártó közül eközben a Renault és a Honda még egyetlen módosító pontját sem vetette be év közben.

Az FIA közleménye alapján így állnak jelenleg a résztvevők a „zsetonok” terén:

Ferrari – 6 (26 elhasználva)

Mercedes – 11 (21 elhasználva)

Honda – 14 (18 elhasználva)

Renault – 24 (8 elhasználva)

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa