Így döntött a Toro Rosso a csapatutasításról

írta: M4Sport
2016. április 01. 10:54
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Toro Rossónál nem lesz csapatutasítás, csak ha egyértelműen szükséges, jelentette ki Franz Tost, a faenzaiak csapatvezetője.

A nézőknek még mindig a fülében csenghet a fiatal Max Verstappen melbourne-i méltatlankodása, amint a csapatrádión keresztül kijelenti, hogy sokkal gyorsabb a csapattársánál, Carlos Sainz-nál, és követeli, hogy a spanyol engedje őt maga elé. A páros ugyanolyan stratégián volt, és Franz Tost csapatfőnök a bahreini versenyhétvége előestéjén tisztázta is, hogy ilyen esetekben sosem lesz helycsere.

„A Toro Rossónál nagy általánosságban nem akarunk csapatutasítást alkalmazni, hacsak nem abszolút szükséges” – nyilatkozta a szakember. „Ha ugyanazon a stratégián vannak, és már a verseny vége felé járunk, akkor nem akarjuk azt mondani, hogy cseréljetek helyet vagy ilyesmi.”

Ennek első ránézésre némileg ellentmond, amikor a tavalyi Szingapúri Nagydíj utolsó előtti körében – ugyanolyan stratégián – arra utasították Verstappent, hogy engedje el Sainz-ot, amire a holland tinédzser egy néhány rendkívül önérzetes „nemmel” válaszolt. Az istálló később elmondta, hogy csak meg akarták nézni, hogy Sainz el tud-e menni az őket feltartó autó mellett az utolsó körben, és ha nem, akkor visszacserélték volna a pozíciót. (Erről Verstappent egyébként szerencsétlen módon elfelejtették tájékoztatni.)

„Ha úgy látjuk, hogy a csapat hasznot húzhat belőle, akkor természetesen lesz csapatutasítás” – mondta erről Tost. „De ezzel kapcsolatban rugalmasak vagyunk. Nyitottak vagyunk mindenre.”

Sainz a főnöke szavait visszhangozta, egyúttal pedig megerősítette, hogy nincs problémája a csapattársával – de úgy választotta meg a szavait, hogy abból világosan kiderül: nem ért egyet vele, ha Verstappennek esetleg problémái lennének vele vagy a csapattal.

„Ha más stratégián vagyunk, és Max jön mögöttem, és ő szuperlágy gumikon van, én meg közepeseken, akkor nincs is értelme harcolni vele” – jegyezte meg Sainz. „De ha ugyanazon a stratégián és ugyanazon a gumin vagyunk, és nagyjából ugyanakkor álltunk ki kereket cserélni, és ugyanazon a gumin leszünk a verseny végéig, akkor örömmel megvívok vele a pozícióért – ahogy a többi 21 versenyzővel is. Én azért jöttem a Forma1 be, hogy a világ másik 21 legjobb versenyzőjével csatázzak. Engem ez izgat – és nem az, ha valaki arra kér, hogy engedjem őt el. De nincs problémám Max-el, mert én csak a saját versenyemet futottam – Max egyszerűen csak ott volt a közelben, és problémái voltak. Nekem nincsenek problémáim senkivel – szerintem mindent úgy csináltam, ahogy kell, és tisztességesen versenyeztem.”

„Még sosem láttam őt ilyen dühösnek”

Max Verstappen Melbourne utáni lelkiállapotát a legjobban talán az apja, Jos Verstappen tudná megítélni, aki korábban maga is Forma–1-es autóversenyző volt.

„Még soha nem láttam őt olyan dühösnek, mint Melbourne-ben, sem a nyilvánosság előtt, sem otthon” – jelentette ki a korábban többek között a Benetton- és a Stewart-istállóknál is megforduló pilóta.

Az ifjabbik holland azonban saját bevallása szerint már lenyugodott.

„Igen, egy kicsit frusztráló verseny volt” – vallotta be. „De nem volt nehéz továbblépni, mert egyszerűen csak kielemeztük, hogy mi volt a baj, és legközelebb megpróbáljuk jobban csinálni.”

A Bahreini Nagydíj éjszakai versenyére most vasárnap kerül sor (17:00, M4 Sport) a szahíri sivatagi pályán.

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

12016.10.24. 00:54

Vettel: Tíz másodpercet spórolhattunk volna a dobogós csatához

Különc taktikájának nem jött jól a virtuális biztonsági autó

12016.10.24. 00:37

Büntetést kapott a Ferrari

Danyiil Kvjat manőverét is szankcionáltá