Így látják Hamiltont a britek F1-es legendái

írta: M4Sport
2016. január 07. 18:36
FOTÓ: ©xpbimages.com

Tehetséges, gyors és hihetetlen az, ahogyan együtt tud élni versenyautójával, ami most egyértelműen a mezőny fölött áll, ő azonban a lehető legtöbbet hozza ki belőle – így vélekednek a 31. születésnapját ma ünneplő Lewis Hamiltonról hazája Forma-1-es klasszisa.

Ma már Lewis Hamilton Nagy-Britannia legsikeresebb F1-es versenyzője: 2007 óta tartó királykategóriás pályafutása során három világbajnoki címet nyert (2008, 2014 és 2015), amivel beérte Jackie Stewartot, futamgyőzelmek tekintetében pedig már tavaly lehagyta az eddigi listavezetőt, Nigel Mansellt. Sikerei kapcsán az F1 Racing magazin arra kérte az ország F1-es klasszisait, mondják el véleményüket a Mercedes pilótájáról, sikereiről, tehetségéről.

John SurteesJohn Surtees: Lenyűgözőnek tartom, ahogy együtt tud élni a versenyautójával; érzi azt és tudja hozni belőle a legtöbbet. Szeretem azt az ellenőrzött agressziót is, ami őt jellemzi. Azt, ahogyan a megfelelő pillanatban szabadjára tudja engedni a sebességét, máskor pedig ellenőrzése alatt tartja. Ezt a gokartos időkből hozta magával. Egyértelmű, hogy a legjobb autóban ül, de ez semmit sem von le az érdemeiből. Ha beül egy versenyautóba, akkor egy dolgot akar: nyerni. Ő a bajnok, hiszen tökéletes a koncentrációja.

Vannak olyan versenypályán kívüli dolgai, melyek nem tetszenek, de ez úgy vélem, a kettőnk közötti korkülönbségből adódik. Különböző idők gyermekei vagyunk. Amikor én versenyeztem, nem voltak ilyen jó juniorprogramok és nem voltak ekkora jutalmak sem. Nem volt közösségi média és televíziós megjelenés, a pénzüket pedig csak és kizárólag versenyzéssel kerestük, éppen ezért eléggé elfoglaltak voltunk: F1, F2, sportautók. A mai pilóták, mint Lewis sokkal több időt töltenek a médiával és a szponzorokkal, mint mi. Ezek olyan zavaró dolgok lehetnek, amiket ki kell zárnod, amikor beülsz a versenyautóba, és azt hiszem, ő ezt is nagyon jól csinálja!

Jackie StewartJackie Stewart: A rekordok azért vannak, hogy megdöntsék őket, és valaminek nagyon félre kell sikerülnie, hogy Lewis ne nyerjen még több bajnokságot a Mercedesszel. Nem lesz nehéz utolérnie Juan Manuel Fangiót (ő öt bajnoki címet nyert). A Mercedes nagyon sokat költ a Forma-1-re, megvan a kellő ereje, rendelkezik a szükséges képességekkel és a tehetséggel, szóval szerintem a folytatásban is sikeres lesz. Minden versenyző a legjobb autóban akar ülni, de nagyon oda kell figyelni, hiszen nem lehet túl öntelt. Amikor elkezdesz azon gondolkodni, hogy te vagy a legjobb, akkor bizony eléggé könnyen elbukhatsz.

Lewisnak remek felszerelés áll a rendelkezésére, és nagy igazság, hogy kapcsolatban kell lenned az autóval. Érezned és értelmezned kell a mozgását és a viselkedését; több területen is. El kell jutnod arra a pontra, hogy érezd, a csapat a márkatársad autóját adta oda. Sokan mondják, hogy nyomást helyezhetsz valaki vállára azzal, amit nyilatkozol vagy teszel, de ez süket duma! Sokkal fontosabb, hogyan teljesítesz az autóban, és hogy nyugodtan hagyod el azt. Egyértelmű, hogy a televíziónak ma nagyobb hatalma van, és Lewis már ennek a kornak a terméke. Szóval, sokkal jobban fogja hasznosítani ezt, mint mi vagy a társai. Rám is figyeltek a skót dolgok miatt, a sapka vagy a hosszú haj miatt, de a sportolók ma sokkal nagyobb figyelmet kapnak.

Nigel MansellNigel Mansell: Meg lennék lepve, ha a következő években Lewis nem válna négyszeres, ötszörös világbajnokká. Hároméves szerződése van a Mercedesszel, és a csapat most a többiek előtt jár. Egyértelmű, hogy ő a favorit. Ő egy igazi versenyző, egy hatalmas tehetség, aki egyre magabiztosabbá válik. Nem hiszem, hogy Sebastian Vettel kivételével bárki egyszerűen fel tudná tartóztatni. Kevés pilóta tud folyamatosan fejlődni fizikailag és szellemileg is, a nagy bajnokok viszont képesek voltak erre. Azt hiszem, ez választja el őket a többiektől. Nem hiszem, hogy ez Istentől származna. Ezt a dolgot megcsapolod, és minél többször teszed, annál többet akarsz belőle. Az okosabbak tudják, hogyan hasznosítsák mindezt, és miként kerüljenek ilyen lelkiállapotba.

Jackie Stewart egyszer azt mondta, ha nyersz 10 versenyt, akkor egy másik szintre lépsz; ha nyersz 20 futamot, akkor ismét egy másik szintre kerülsz és így tovább. Én csak 31-ig jutottam, ő viszont még lendületben van. Minél többet nyersz, annál jobban meglovagolhatod ezeket a dolgokat. Bernie Ecclestone azt mondta, Hamilton jobban át tudta lépni a saját határait, mint bárki más. Ismerve a képességeit, azt mondom: sok sikert! Az életet is próbálja egyre jobban felfedezni, és még útlevelet is kapott a szabadsághoz, hogy azt tegye, amit akar. Nem lepne meg, ha hamarosan kiadna egy rap-dalt. Most egy varázsszőnyegen ül és tényleg a legtöbbet hozza ki ebből: sok sikert Lewis!

Damon HillDamon Hill: Lewis sokkal érettebbé vált 2015-ben, és ezt tényleg jó volt látni. Végre már ő is tisztában van azzal, mennyire jó! Amikor egy pilóta nekivág a harcnak, akkor le akarja tenni a névjegyét. Nekem úgy tűnik, ő már elhiszi, hogy megtette. Egy fokkal jobban teljesített, mint 2014-ben! Most egy olyan srácot látsz, aki a csúcson van. Persze én úgy érzem, hogy még tovább fejlődhet. Nagyon meggyőző és jó ezt látni, hiszen volt idő, amikor úgy tűnt, rossz irányba halad.

Azt hiszem, most már ő is ott van az olyan nagyságok között, mint Michael Schumacher, Ayrton Senna és Alain Prost. Mivel szoros csatákat vívtam olyan pilótákkal, mint Michael, tudom, mekkora tehetségekről is beszélünk most. Különböző a stílusuk, máshogy jutottak fel a csúcsra és tényleg nem is lehet összehasonlítani őket, viszont mind ugyanahhoz a csoporthoz tartoznak. Hamilton a nehezebb körülmények között is képes jól teljesíteni; egy igazán erős jellem.

Jenson ButtonJenson Button: Három évig voltunk csapattársak, szóval tudom, mennyire tehetséges autóversenyző! Nemcsak gyors, hanem koncentrált, határozott és intelligens. Ő volt az egyik leggyorsabb az eddigi csapattársaim közül. Rubens Barrichello néha előhúzott valamit a kalapból az időmérőkön, ő viszont nemcsak a kvalifikáción volt mindig nagyon gyors, hanem a versenytempója is rendben volt. Persze, ez az egész nemcsak arról szól, hogy gyors vagy, hanem arról is, hogy a lehető legtöbbet hozd ki magadból és a téged körülvevő emberekből. Lewis most minden valószínűség szerint erősebb, mint valaha, és egyre jobb és jobb lesz.

Jókor találta magát jó helyen, ami egy csomó pilótának nem adatott meg. Sok tehetség van a Forma-1-ben, de csak egyikük nyerhet. Saját magadat kell olyan helyzetbe hozni, hogy megfelelő emberek vegyenek körül és a lehetőségek is jók legyenek, ezekből pedig ki kell hoznod a legtöbbet. Ez elengedhetetlen a Forma-1-es sikerek szempontjából. Nem nyert volna bajnoki címeket a Mercedes nélkül, hiszen a csapat tényleg félelmetes, de neki is ki kellett hoznia a legtöbbet a rendelkezésére álló csomagból. Amikor autóba ülsz, az a legfontosabb, hogy legyőzd a csapattársad, Lewis pedig megtette ezt. Elképesztően versenyképes srác, akit nagyon nehéz legyőzni.

Lewis Hamilton

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

sába
#6 sába 2016. január 08. 11:04  

Mansell: "Nem hiszem, hogy Sebastian Vettel kivételével bárki egyszerűen fel tudná tartóztatni."
Ezek szerint Mansell sem tartja képesnek Rosberget arra, hogy legyőzze Hamiltont. Egyébként valahogy én is így gondolom. Ha a ferrari végre összerak egy pöpec gépet, akkor Vettel lehet az, aki megfosztja Hamiltont a trónjától. Rosberg gyors, de nincs kész a kiélezett helyzetekre. Alonso gyors, de az időmérőn sose tudná megfogni Hamiltont, márpedig az a mai f1-ben nagyon fontos. Egyedül Vettel az, akinek az egykörös tempója is jó, valamint képes a kiegyensúlyozott teljesítményre.

T.L.G
#5 T.L.G 2016. január 07. 21:21  

Boldog születésnapot! :)

albutr
#4 albutr 2016. január 07. 20:32  

isten éltesse Hamiltont.

danieL_
#3 danieL_ 2016. január 07. 20:09  

"Nem nyert volna bajnoki címeket a Mercedes nélkül"
Ahogy Button sem :D

f1m12
#2 f1m12 2016. január 07. 19:14  
cyberpunk999:
eléggé bullshitelés. nincsenek igazi vélemények vagy odamondások, vagy bármi. Csak sima kötelező pár sorosok.

ilyenkor ezzel be kell érni

cyberpunk999
#1 cyberpunk999 2016. január 07. 18:57  

eléggé bullshitelés. nincsenek igazi vélemények vagy odamondások, vagy bármi.

Csak sima kötelező pár sorosok.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Nico Rosberg

352016.12.03. 14:08

Rosberg: Ha nem lettem volna bajnok, folytatom!

Egyelőre kizártnak tartja, hogy egy nap visszatér

102016.12.03. 12:36

Hamilton: Néha kényelmetlenül éreztem magam

„Mélyebbre kellett ásnom, mint az előző években”