Így néz ki, és így működik az aktív szélvédő

írta: M4Sport
2016. szeptember 16. 11:09
FOTÓ: ©xpbimages.com

Noha még mindig a glóriát és a Red Bull szélvédőjét tartják a legesélyesebbnek arra, hogy 2018-tól felkerüljön a versenyautókra, nemrég kiderült, egy harmadik fejvédőt is terveztek. A Motorsport legutóbbi cikkében ezt a rendszert mutatta be alaposabban.

Már a nyáron felmerült, az aktív szélvédő lehet a most tesztelt megoldások alternatívája, az eszközről azonban nem érkeztek friss hírek, miután az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting meglehetősen lemondóan nyilatkozott róla. Most azonban a Motorsport megszólaltatta az eszköz tervezőjét, a Williams és a Ferrari korábbi mérnökét, Enrique Scalabronit.

A szakember az Olasz Nagydíj helyszínén az F1 kereskedelmi ügyeit intéző Bernie Ecclestone-nak és a Red Bull csapatvezetőjének, Christian Hornernek is megmutatta terveit, bízva abban, hogy támogatókra lel. Bár az FIA egyelőre elutasítónak tűnik, Scalabroni számára némi reménykedésre adhat okot, hogy a szélvédő és a glória alkalmazása körül is vannak kérdőjelek: az előbbi megbukott az egyik teszten, az utóbbi pedig a balesetet szenvedett pilóta mentésekor okozhat gondot.

Mint azt a neve is mutatja, az aktív szélvédő csak az incidensek esetén lépne működésbe. Tervezője 2009-ben, Felipe Massa súlyos és Henry Surtees tragikus balesete után látott munkához, az évek során pedig folyamatosan finomította elképzelését. Most pedig úgy érzi, elérkezett az idő, hogy a következő fázisba lépjen (vagyis a megvalósításéba), ha a csapatvezetők is támogatják.

Enrique Scalabroni és Bernie Ecclestone„Az eszköz két különálló részből áll” – magyarázta Scalabroni. „Az első az aktív szélvédő, a másik pedig egy mozgatható tető a pilóta feje fölött. A szélvédő el lenne rejtve a karosszériában, a versenyző előtt. Nagy ütésszilárdságú anyagból készülne, és nem lenne benne semmilyen görbe, ami zavarja a kilátást. Szükség esetén előugrik és eltereli a törmelékeket” – folytatta.

Erre két opció is van. „Van egy gomb a kormánykeréken, szóval a pilóta manuálisan is működésbe hozhatja baleset esetén. Vannak beépített szenzorok is, melyek érzékelik a törmeléket és létrehoznak egy egyfajta háromdimenziós kamrát. Ezt a technológiát már használják az űrkutatásban. A védelem aktiválásához csak két milliszekundumra van szükség, a szélvédő pedig visszatérhet az eredeti helyére, ha az autó nem szenvedett komoly károkat, és a pilóta folytatni tudja.”

A verseny feje fölött helyet kapó tetőnek szintén a – bármely irányból érkező – törmelékek elhárítása lenne a feladata, és a szélvédőhöz hasonlóan ezt is lehet manuálisan irányítani. „Egy gombnyomásra jönne elő. Vagy a versenyzők, vagy a pályabírók irányítanák. Megóvná a pilótát, aki később ugyanúgy ki tudna szállni az autóból, mint a mostaniakból” – fogalmazott a tervező.

A legnagyobb problémát jelenleg a pénzügyi támogatás hiánya jelenti, a szükséges összegek nélkül ugyanis Scalabroni nem léphet tovább. Éppen ezért kereste fel korábban az FIA versenyigazgatóját is. Ő azonban szkeptikus volt. „Bemutattam a projektet Charlie Whitingnak, de semmi sem történt. Mostantól az FIA-ra hagyom az egészet, hiszen nekem nincsenek meg a forrásaim a teszteléshez. Christian Hornertől is kértem némi segítséget, aki egyébként érdekesnek tartotta a megoldást, de ő sem hajlandó pénzt ölni bele, ha az FIA nem ezt választja” – vázolta a helyzetet.

FIA
Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Jadeite
#1 Jadeite 2016. szeptember 16. 13:21  

Sajnálnám, ha elakadna a fejlesztése, pedig minden szempontból ez tűnik a legjobbnak és legelőremutatóbbnak.

HairHungary