Így néznek ki az új motorszabályok

írta: M4Sport
2016. május 13. 17:10
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Nemzetközi Automobil Szövetség erőforrásrészlegének vezetője, Fabrice Lom barcelonai sajtótájékoztatóján nemrég hosszan beszélt az új motorszabályokról; szavai alapján tisztább képet kaptunk arról, milyenek lesznek a regulák 2017 és 2020 között.

Az F1 irányítói négy alapelvet követtek az új motorszabályok megalkotásakor – ezek a következők voltak: a költségcsökkentés, a kisebb (vagy adott esetben partner nélkül maradó) csapatok ellátásának biztosítása, az erőforrások hangjának javítása valamint a teljesítménybeli különbségek csökkentése. Az utóbbi esetében a gyártók vállalták, hogy 2017 első felében hajtóegységeik már három tizedmásodpercen belül lesznek egymáshoz képest egy virtuális barcelonai körön.

Az FIA folyamatosan figyeli és elemzi majd a különböző erőforrások teljesítményét az év első futamain, és ha számításaik szerint a különbség meghaladja a szóban forgó három tizedes eltérést, akkor a szabályok újragondolását is kérhetik a Stratégiai Csoporttól. „Van egy procedúra, amiről már megállapodtunk a gyártókkal” – mondta Lom pénteki sajtótájékoztatóján. „Nem a köridőket nézzük majd. Vannak eszközeink, melyekkel bármit szimulálhatunk, szóval a motorok teljesítményét is ki tudjuk kalkulálni az egyes versenyautókban” – folytatta.

„Ebből teljesítményindexet készítünk, hiszen ott vannak a különböző hibrid rendszerek, és maga a motor is, tehát nemcsak a lóerőkről beszélünk. Az első három futam minden egyes körén minden egyes versenyautót ellenőrizni fogunk, majd kiemeljük a típusok legjobb eredményeit és átlagot vonunk. Ezt követően elkészítjük a teljesítményindexet az egyes gyártók esetében. Ezt az indexet vetítjük a barcelonai pályára; köridővé alakítjuk és ezek alapján az idők alapján ellenőrizzük majd a különbségeket” – magyarázta a szakember, majd a további lépésekről is szólt.

„Mindenről beszámolunk a Stratégiai Csoportnak, és onnantól kezdve már csak rajtuk múlik, milyen döntést hoznak. Az első három futam alatt végezzük el a méréseket, a határidő lejárta előtt, azaz abban a periódusban, amikor még elég a többségi egyetértés a szabályok módosításához. Tehát a Stratégiai Csoport és az F1 Bizottság még változtathat a következő évre” – jelezte a szakember, aki azt is elhintette, hogy az FIA nem biztos, hogy meg tudja akadályozni azt, hogy egyesek direkt gyengébben szerepeljenek a mérések ideje alatt, majd a „türelmi időszak után” felcsavarják motorjaikat. Kiemelte, hogy bár támogatják az teljesítmény kiegyenlítését, kötelezővé nem tehetik azt, csak olyan intézkedéseket hozhatnak, melyek segítik annak létrejöttét.

V6, motor, szerelő, Honda

Költségcsökkentés, a csapatok ellátása, motorhangok

Hogy tovább csökkenjenek a költségek, és a kisebb csapatok helyzete valamivel könnyebbé váljon, 2018-tól a tervek szerint csak három erőforrást használhatnak el a versenyzők egy idény során, kinetikus energia-visszanyerő rendszerből (MGU-K), központi elektronikából és energiatárolóból pedig mindössze kettőt. Látva a Mercedes (vagy éppen a Ferrari) idei gondjait sokan aggódnak a módosítás miatt, mondván a jövőben általánossá válhatnak a hátrasorolásos büntetések, ha ilyen kevés szankció nélkül cserélhető részegységgel kell teljesíteni a szezont.

Az FIA versenyigazgatója, Charlie Whiting azonban nem aggódik amiatt, hogy hirtelen megszaporodik a műszaki hibák és a büntetések száma. „Én magabiztos vagyok, mert a motorkészítők is magabiztosak” – kezdte. „A felek megegyeztek ezekben a korlátozásokban, és egészen biztos, hogy nem egyeztek volna bele, ha aggasztották volna őket a számok. Amit az idei szezonban láttunk, az kivételes. Az előző két évben nem láttunk hasonló hibákat a Mercedesnél, ami tényleg eléggé meglepő” – folytatta a tapasztalt sportvezető.

A különböző költségcsökkentő intézkedések hatására – az előzetes tervek és számítások szerint – a következő két évben nagyjából 4 millió euróval kell kevesebbet költeniük az alakulatoknak. Bár ez a szám a kisebb istállók szempontjából nem tűnik olyan kedvezőnek, mint az FIA által korábban kijelölt 12 millió eurós határ, Lom szerint ez a lépés sem nevezhető elhanyagolhatónak. Legalábbis, amikor arra kérték vesse össze a korábbi elképzeléssel, a következetőképpen nyilatkozott. „A rendelkezésemre álló adatok alapján… azt hiszem, nem vagyunk messze, sőt igazából eléggé közel vagyunk” – utalt a korábban kitűzött célra.

Lom a motorpartner nélküli csapatok kötelező ellátásáról is beszélt. Elmondta, ha egy gyár csak egy csapatnak szállít, automatikusan nekik kellene segítséget nyújtani a bajba jutott résztvevőnek (ilyen lehet tehát a Honda, hiszen ők csak a McLarennel állnak kapcsolatban), ha viszont több gyár is kevés partnerrel bír, akkor egy titkos szavazás dönthet arról, kinek kell vállalnia a feladatot. Hogy ez miként nézne ki, arról a szakember egyelőre nem tudott pontos részletekkel szolgálni. Azt viszont elmondta, hogy a gyáraknak május 15-ig kell jelezniük, kiket látnak el 2017-ben, és ha valakinek nincs szerződése, akkor az FIA „megpróbálja meggyőzni a gyárakat arról, hogy segítsék ki a bajba jutott csapatot”. Ha június 1-ig sem kap erőforrásokat, sor kerül a szavazásra.

Végül a motorhangok javításáról is beszélt: elmondta valóban szóba került egy hanggenerátor készítése. „Eddig nagyon jó eredményeket értünk el ezzel az eszközzel. Ez nem mesterséges, de mondjuk úgy, nem is teljesen természetes. Valóban növeli a motorhangot és a hang intenzitását” – magyarázta, a generátor működési elvéről azonban még nem közölt információkat, mondván ebben a fejlesztési szakaszban még nem is lennének konkrét adatok, amiket közölhet a médiával. „Korai lenne erről beszélni” – zárta gondolatát.

Fabrice Lom

FIA
Oszd meg!

3 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

f1 the best
#3 f1 the best 2016. május 13. 21:11  
racerx:
MI a f..om,..??? Átlag, index, barcelonai köridőre vetítve, mi van ...??? Jézusitenem...

Igen, óriási baromságnak tűnik ez a barcelonai köridőre való vetítés. Mennyivel egyszerűbb lenne futópadra rakni őket és ott tesztelni mit is tud a PU. Jó lenne ha csökkennének a különbségek teljesítményben a PUk között de azt nem korlátozásokkal kell elérni, hanem lehetőséget adni arra, hogy a többi csapat ledolgozza a hátrányt vagyis a szabadabb fejlesztéssel a tokenes rendszer nélkül és az állandó szabályokkal. Az állandó szabályok vagy esetleg évről évre kisebb módosítások ugyanis csökkentik az árakat és a különbségeket is.

racerx
#2 racerx 2016. május 13. 20:12  

MI a f..om,..??? Átlag, index, barcelonai köridőre vetítve, mi van ...??? Jézusitenem...

ARPIKA
#1 ARPIKA 2016. május 13. 19:24  

Hanggenerator???? 3 motor???? Pirellik??? Zarjak be a cirkuszt ,es inditsanak be egy igazi regi f1-et. No limits

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa