Így nyilatkozott a négy versenyző a kipróbált glóriáról

írta: M4Sport
2016. augusztus 26. 16:59
FOTÓ: ©xpbimages.com

Négy csapat, négy versenyző is próbára tette a glória fejvédőt pénteken Belgiumban. Nico Rosberg még versenytempóban is tesztelte a megoldást – a nap végén ő és társai is értékeltek.

Úgy tűnik, a leszavazására kellett várni ahhoz, hogy végre elkezdődjön vele az a munka, ami már az elejétől elvárható volt. A csapatok a nyári szünet előtt részben azért mondtak nemet a glória 2017-es bevezetésére, mert meglátásuk szerint felelőtlenség lett volna ilyen kevés teszt után kötelezővé tenni azt. Most, hogy eldőlt, legkorábban csak 2018-ban használhatják, kezdetét vette a valódi tesztmunka.

Spában mindjárt négy autóra is fölszerelték a fejvédőt, a csapatok pedig ezúttal már nem elégedtek meg annyival, hogy a versenyzők értékeljenek, szenzorokat is elhelyezetek például a versenyző feje fölötti légbeömlőben (airbox), hogy az eszköz aerodinamikai hatását is felmérjék.

És ez még csak a kezdet volt – a jövő héten Monzában a munka ugyanis folytatódik. „Nico most próbálja ki, én pedig Monzában” – erősítette meg a Force Indiá-s Sergio Pérez, aki egyelőre csak kívülről nézte Nico Hülkenberg próbakörét. „Szerintem a glória előbb-utóbb működni fog, csak az a kérdés, mikorra lesz készen. Fejlesztenünk kell, egyes csapatok rajta vannak, és remélhetőleg hamarosan meg is kaphatjuk. A csapatoknak nyilván még versenytempóban is ki kell próbálniuk. Először csak installációs körökön próbáljuk ki, később azonban látnunk kell, hogy működik hosszú távon. A csapatoknak viszont még van dolguk, mielőtt teljes sebességre kapcsolnánk velük” – jelezte a mexikói.

Nos, Nico Rosberg nem várt erre: Nico Hülkenberggel, Daniel Ricciardóval és Carlos Sainzcal ellentétben ő nem elégedett meg egyetlen installációs körrel. Fél órán át használta a glóriát, s ő lett az első versenyző, aki nagy tempójú mért kört is futott a glóriával. Az óra 1:48,348-as időnél állt meg, a nap végén pedig jelentette: „Minden szuper, a kilátás is jó! A csapat remek munkát végzett a glóriával. Nem zavart vezetés közben. Azonnal nagy tempóra tudtam kapcsolni, és még a legjobb időmet is ezzel értem el az edzésen délelőtt, szóval ez igazi siker volt.”

Nico Hülkenberg kezdettől fogva ellenzője a glóriának – ezért kissé csalódottan szállt ki autójából… „Sajnálom, de semmi rosszat nem tudok mondani róla. A kilátás jó. A be- és kiszállás kissé nehézkes, de azért megy. Öt másodperc alatt viszont nem tudtam elhagyni az autót” – nyilatkozta a Force India versenyzője.

Carlos Sainz szigorúbban fogalmazott: „A kiszállás a glóriával komoly problémát jelent.”

A Red Bull már korábban is tesztelte, Daniel Ricciardo viszont csak most próbálta ki először a megoldást – neki már a szélvédővel való összehasonlításhoz is van alapja. „Összességében jó. Tekintetbe kell venni azt, hogy Spa a legrosszabb pálya a glória szempontjából, mivel rendszeresen föl-le haladunk. De a kilátás korlátozását fölfelé és oldalra is el lehet viselni. Ami a ki- és beszállást illeti, én csak beszálltam a glóriával, a kiszálláskor már levették azt.”

Technikai szempontból a csapatok még csak most kezdték el alaposabban feltérképezni a glória hatásait. A Red Bull csapatfőnöke, Christian Horner arról még nem tudott sokat mondani, az milyen hatást gyakorol az autó működésére – elsősorban az airboxba érkező levegő mennyisége és az emiatti esetleges túlmelegedés okoz fejtörést a mérnökök számára. „Nem tettünk meg vele elég kört ahhoz, hogy ezt megállapítsuk. Most a kilátás volt a lényeg, ezt próbáltuk felmérni, valamint még csak most kezdtük el vizsgálni, milyen hatása van az airbox működésére. Ami a kilátást illeti, nem volt rossz, oldalra jelent némi korlátozást, amin még dolgozni kell. De folytatjuk a munkát” – értékelt a Sky Sportsnak.

Monzában várhatóan ugyanez a négy istálló teszteli majd a glóriát – de már másik versenyzőivel, Lewis Hamiltonnal, Danyiil Kvjattal, Max Verstappennel és Sergio Pérezzel. Az Auto Motor und Sport a tervezett 2018-as bevezetés kapcsán egy csapatfőnököt idézett, aki kijelentette, bármit is mondanak a versenyzők, az már biztos, hogy a következő évnek a glória nélkül vágnak neki. „Ez már lezárt kérdés. Még ha jönne egy új szavazás, akkor is ugyanaz a testület lenne jogosult dönteni. És az én véleményemen ez mit sem változtat.”

Bár biztonsági kérdésről lévén szó, az esztétikum csak másodlagos lehet, a paddockban mégis sokan aggódnak a szurkolók körében nem túl népszerű megoldás kinézete miatt – főleg az új verzióé miatt, amely a korábbinál is magasabbra nyúlik és szélesebb.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

daviid
#1 daviid 2016. augusztus 26. 18:06  

Lehet én emlékszem rosszul - plusz az edzés közepét már nem nagyon követtem figyelemmel-, de Nico Rosberg az edzés során nem szereltette le a Halót? Mert a Halós gyors körét én feljegyeztem magamnak, amit még a Pirelli jelöletlen abroncsaival futott, és az csak 1:49.481 volt, míg az tréningen futott legjobb köridejét a szuper-lágy abroncsokon teljesítette, 1:48.348-al.


Igazából engem sokkal inkább foglalkoztat, hogy a Halo ilyen, s ehhez hasonló baleseteknél mennyire nyújt biztonságot a pilótáknak? Itt szerencsére nem lett tragédia, de ha ott lett volna a Halo, akkor is ilyen végkimenetele lett volna az esetnek?
Jómagam inkább a zárt pilótafülkét támogatnám, ha már mindenképpen szeretnénk védeni a versenyzők fejét. Szerintem szebbek is lennének velük az autók, plusz nemcsak a nagyobb tárgyaktól védenének, hanem a kisebbektől is.
https://www.youtube.com/watch?v=cvewDr5m0Qw

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”