Így szerezte meg Verstappen Ricciardo győzelmét

írta: M4Sport
2016. május 16. 10:43
FOTÓ: ©xpbimages.com

Christian Horner védelmébe vette csapatát Daniel Ricciardo stratégiája kapcsán. Az ausztrál ugyan győzelmi esélyét veszítette el, főnöke szerint ez volt a legjobb választás abban a pillanatban.

Hiába ünnepelte 2014-es Belga Nagydíj óta első győzelmét a Red Bull Barcelonában, volt egy csapattag, aki kicsit sem volt boldog az eredmény miatt: Daniel Ricciardo. Az ausztrál hosszú körökön keresztül vezette a versenyt, magabiztosan tartotta maga mögött a ferraris Sebastian Vettelt – végül azonban egy megkérdőjelezhető stratégiai húzásnak köszönhetően még a dobogóról is leszorult. Mindeközben csapattársa, Max Verstappen pedig első győzelmét aratta.

Ricciardo a futamot követően elárulta, egyáltalán nem érti, miért három kiállásos stratégiát kapott csapatától, főleg azok után, hogy a verseny feléhez közeledve úgy érezte, menni fog a két kiállás is. Főnöke igyekezett megvédeni stratégáit. „Látható volt, hogy miután Sebastian megelőzte Carlos Sainzot, és szabad volt előtte az út, jó volt a tempója, jobb mint a miénk. És logikus lépésnek tűnt, hogy ha elénk akarnak kerülni, három kiállással kell próbálkozniuk” – magyarázta Christian Horner.

„Meg kellett tehát hoznunk egy stratégiai döntést a futam azon szakaszában, ezért úgy határoztunk, az egyik autónkkal levédjük magunkat Vettellel szemben, hogy mindeközben a győzelemre esélyesebbnek hitt autónkkal, ami a vezető autónk volt, három kiállásra álljunk át. A Ferrari ugyanekkor ugyanezt az utat választotta. A Ferrari nagyon-nagyon korán kiállt harmadik alkalommal, mert szerette volna előrébb hozni Sebastiant, és mi öt-hat körrel később hoztuk ki Danielt, hogy sokkal jobb gumikat kapjon.”

Verstappen a verseny ezen szakaszában teljesen egyértelműnek tekintette, hogy két kiállással mennek végig. „Amikor kiálltam, tudtam, hogy végig fogunk menni. Emiatt az első körben nem is nagyon nyomtam. Tudtam, hogy a Ferrari kicsit gyorsabb nálunk, de hagytam felzárkózni őt, és próbáltam kontrollálni a különbséget” – magyarázta a holland.

Ricciardo eközben hiába érezte szintén jónak a két kiállást, a három kiállásos taktikát végül a Ferrari kényszerítette ki a Red Bullból. Ennek előzményét az jelentette, hogy az első két kerékcserénél rendre az osztrákok hajtottak boxba korábban. Ricciardo először a 11. körben látogatta meg szerelőit, míg Vettel a 15. körig várt. Miután a német már volt csapattársa közelében volt a második etapban, a Red Bull támadással védekezett: tartva a Ferrari elévágásától, már a 28. körben újra behívta Ricciardót, miközben Verstappen egészen a 34. körig kint maradhatott a közepes gumin. A Ferrarinak reagálnia kellett: a következő körben (29.) Vettel is érkezett.

Az olaszok ellentámadása agresszív húzás formájában érkezett: Vettel mindössze 8 kört teljesített a lágy gumin, és máris újra közepesre váltott. Ricciardóék viszont nem akarták ennyire megrövidíteni a lágygumis etapjukat, így csak 6 körrel később hívták ki Ricciardót. Más kérdés, hogy ezzel az ausztrál a két szék közt a pad alá került: elveszítette vezető helyét a két kiállásnál maradó Verstappennel és Räikkönennel szemben, ráadásul Vettel is megelőzte őt. És hiába a frissebb gumik, fölzárkózni sem volt már esélye, mivel a német tempója gyenge volt a közepes keveréken, így föltartotta őt.

Horner szerint ez utóbbi tette hibássá Ricciardo stratégiáját. „Sebastian nem tudot olyan gyorsan felzárkózni az élen haladókra, mint gondoltuk, és érezhetően küszködött az utolsó etapján” – magyarázta Horner. „Ha Danielnek sikerült volna korábban megelőzni Sebastiant, nagy tempóelőnye lett volna az élen haladó két autóval szemben. Szóval nagyon könnyű utólag okoskodni, de a verseny azon szakaszán ez volt a gyorsabb út, és úgy éreztük, hogy Vettel a legfőbb ellenfelünk, ezért Ricciardót utána küldtük.”

Ricciardo vesztét tehát Vettel vártnál gyengébb közepes gumis tempója, valamint Verstappenék vártnál erősebb utolsó etapja okozta. Horner érvelése innen nézve elfogadható, egy ponton azonban Ricciardo álláspontja is érthető. Azzal ugyanis, hogy Vettel elé került, az ausztrál még akkor sem tudott volna nyerni, ha a friss gumikon utolérik és megelőzik a két kiálláson lévő csapattársakat – ahhoz ugyanis mindenképp a pályán kellett volna megelőznie Vettelt, ami láthatóan nem ment neki. Mindezek ismeretében pedig az is kérdéses, ha összejön a manőver, képes lett volna-e még kétszer hasonlót bemutatni Räikkönen, majd Verstappen ellen, egy olyan pályán, mint Barcelona…

Oszd meg!

10 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

BrettShaw
#10 BrettShaw 2016. május 16. 15:30  

Ha elöl egy csapat két autója halad és elválasztják a taktikáikat, akkor majdnem biztos, hogy az üldöző bukja a győzelmet, mert az egyik taktika be fog jönni, hacsak nem sokkal gyorsabb az üldöző, de itt ugye nem ez volt. A két Ferrarinak az időmérőt és a rajtot kellett volna jól megcsinálni és akkor nincsenek szopatva.

f1m12
#9 f1m12 2016. május 16. 14:52  
Zasalamel:
Egyetértek, bár véleményem szerint ha Vettelék tovább maradtak volna kint Verstappen mögött és hamarabb kijöttek volna közepes gumival akkor elé vágással megnyerhették volna a versenyt verstappen előtt. De tök mindegy, meg se érdemelték azt a győzelmet, olyan szinten elbaszták az egész hétvégét a beállításoktól kezdve a fejlesztésig.

tovább maradtak volna kint Verstappen mögött és hamarabb kijöttek volna közepes gumival

tovább kintmaradni és mégis hamarabb bejönni hogyan?

Enveblo
#8 Enveblo 2016. május 16. 14:08  
armin1:
"Ricciardo vesztét tehát Vettel vártnál gyengébb közepes gumis tempója, valamint Verstappenék vártnál erősebb utolsó etapja okozta. " Ricsi vesztét az okozta, hogy nem a második helyen autózó Maxot áldozták be, hanem az elsőt vették ki.

inkább: amikor Ric-t kihívták az tűnt jobbnak, de az alternatív nyert, megesik...

guide
#7 guide 2016. május 16. 13:10  

Ha a két Ferrari a két RB elől indul, nem nagy előnnyel,de kényelmesen megnyerték volna a futamot,mert összességében gyorsabbak voltak.A lágyon jóval gyorsabbak,a közepesen kb. ugyanolyan gyorsak.
Vettel az utolsó etapban használt közepesét valószínűleg túlmelegítette és így tönkretette az utolsó kerékcsere után ,a 39. körben futott 1.27.974-es idejével.Persze megvan rá a magyarázat,azért nyomta annyira,hogy ha Ricsi is követi a boxba ne tudjon elé visszajönni.

Verstappen azt nyilatkozta,hogy azért hozták ki előle Ricsit,mert amikor Vettel Sainz megelőzése után ott loholt a nyakukon,a csapat megkérdezte Ricet,hogy tudja e növelni a tempót és a válasza nem volt.

Utoljára módosítva: 2016. május 16. 13:12

p4x-639
#6 p4x-639 2016. május 16. 12:51  
F1890:
én amit nem egészen értek h vettelék minek cseréltek 8 kör után gumit. megnéztem a köridőt kb 2 tizeddel voltak lassabbak mint verstappen leggyorsabb köre abban a körben. tök értelmetlen volt ez a taktika a ferrari részéről. még 5-6 kört kellett volna menni és akkor végén támadhatta volna az első kettőt. a rb meg csak reagált vettelék barom taktikájára, úgyh őket bevitték a csőbe

marad még hat kört, ezzel kockáztatja, hogy Ricsi jön ki hamarabb és őt is meg kell előzze pályán. Összeszed +10mp-es lemaradást Max-hoz képest amit 22 kör alatt kell ledolgozzon közepes gumin, mert ugye lágynak az túl sok lett volna. Kellett volna még 10 kört kint maradjon ami akár össze is jöhetett volna, hogy utána megint 18 körrel be tudja fejezni a versenyt lágyon.Így meg azért még a gumielőny mellett is nehéz lett volna az előzés, mert mire utoléri Maxot és Kimit már a gumijai kopottak.

Ott rontották el amikor a 2. kiállásnál Ricsire reagáltak ahelyett, hogy próbáltak volna valamit kezdeni az első etapban megtett plusz körök előnyével. A 8 kör már annak a belátása volt, hogy esélye nincs a győzelemre és legalább a 3. hely legyen meg.

Zasalamel
#5 Zasalamel 2016. május 16. 12:35  
F1890:
én amit nem egészen értek h vettelék minek cseréltek 8 kör után gumit. megnéztem a köridőt kb 2 tizeddel voltak lassabbak mint verstappen leggyorsabb köre abban a körben. tök értelmetlen volt ez a taktika a ferrari részéről. még 5-6 kört kellett volna menni és akkor végén támadhatta volna az első kettőt. a rb meg csak reagált vettelék barom taktikájára, úgyh őket bevitték a csőbe

Egyetértek, bár véleményem szerint ha Vettelék tovább maradtak volna kint Verstappen mögött és hamarabb kijöttek volna közepes gumival akkor elé vágással megnyerhették volna a versenyt verstappen előtt.
De tök mindegy, meg se érdemelték azt a győzelmet, olyan szinten elbaszták az egész hétvégét a beállításoktól kezdve a fejlesztésig.

F1890
#4 F1890 2016. május 16. 12:29  

én amit nem egészen értek h vettelék minek cseréltek 8 kör után gumit. megnéztem a köridőt kb 2 tizeddel voltak lassabbak mint verstappen leggyorsabb köre abban a körben. tök értelmetlen volt ez a taktika a ferrari részéről. még 5-6 kört kellett volna menni és akkor végén támadhatta volna az első kettőt. a rb meg csak reagált vettelék barom taktikájára, úgyh őket bevitték a csőbe

McLarenHonda
#3 McLarenHonda 2016. május 16. 11:59  

http://en.mclarenf-1.com/index.php?page=chart&gp=960&graf=3

Én ebből azt olvasom ki, hogy a lágy nagyon nem működött az RB-n. A hibát nem azzal követték el, hogy kihivták a a 28. körben (azt még meg lehet magyarázni), hanem, hogy miért nem közepeset kapott?

autopeti
#2 autopeti 2016. május 16. 11:41  

"de hagytam felzárkózni őt, és próbáltam kontrollálni a különbséget"
"Vettel mindössze 8 kört teljesített a lágy gumin, és máris újra közepesre váltott"

vicces ez a mai forma 1...

armin1
#1 armin1 2016. május 16. 11:32  

"Ricciardo vesztét tehát Vettel vártnál gyengébb közepes gumis tempója, valamint Verstappenék vártnál erősebb utolsó etapja okozta. "

Ricsi vesztét az okozta, hogy nem a második helyen autózó Maxot áldozták be, hanem az elsőt vették ki.PIT STOP

Hamilton, ahogy még sosem láttuk (videó)

FORMA-1 HÍREK

Susie Wolff és Toto Wolff

02016.10.21. 14:34

Susie Wolff gyermeket vár

02016.10.21. 13:59

Volt szerelője szerint Räikkönen lehet a 2017-es változások nyertese

"Nála csak egy üzemmód létezik: a padlógáz!"

02016.10.21. 13:27

Sainz bekeményített: Nem fogok örökké a Red Bullra várni

„Nem lehetek mindig harmadik számú opció”

02016.10.21. 13:01

Alonso szerint a rossz gumik agyonüthetik a 2017-es változásokat

„Nem fog érdekelni, hogy 5 másodperccel gyorsabbak vagyunk az első körben, ha utána 3-mal lassabbak”