Így történt a nap legfurcsább balesete

írta: M4Sport
2016. március 19. 14:34
FOTÓ: ©xpbimages.com

Bár az melbourne-i szombat fő beszédtémáját a megújult időmérő edzés jelentette, a nap legbizarrabb balesetét előtte, a harmadik szabadedzésén láthattuk. Nézetkülönbség az érintettek között – a büntetés és a történések kapcsán is.

Szokatlan balesettel rajtolt el szombat délelőtt az Ausztrál Nagydíj harmadik szabadedzése: Rio Haryanto a Manor garázsából kihajtva egyenest a „szomszédból” pár másodperccel kigyorsító Romain Grosjean Haasába ütközött. A kiscsapat indonéz versenyzőjét az FIA emiatt három rajthelyes büntetéssel, valamint két büntetőponttal „jutalmazta”. További büntetés volt számára, hogy miután megsérült, új első vezetőszárnyáról is le kellett mondania, s visszatérni a régihez.

A két érintett csapat, a Haas (amely szintén szűkén van a tartalékalkatrészeknek, és akinek padlólemezt kellett cserélniük) és a Manor nem teljesen értett egyet abban, kit terheli a felelősség a történtek miatt. „Ez egy olyan baleset volt, aminek nem szabadna megtörténnie. Az FIA kiosztotta a büntetést, jól mérték föl a helyzetet. Mi nem csináltunk semmi rosszat – nem volt túl okos megmozdulás” – panaszkodott Günther Steiner, az amerikaiak csapatfőnöke. „Egész hétvégén mindent megteszünk, hogy ne érje kár az első szárnyunkat, erre valaki más rohan belénk” – bosszankodott tovább.

Dave Ryan, a Manor versenyigazgatója szerint korántsem volt ennyire egyértelmű a helyzet. „Rio bizonytalanul hajtott ki a garázsból, de a holttérben nem láthatta, mi történik a gyors sávban, ahol Grosjean volt. Grosjean pedig egészen gyorsan haladt ott. Volt lehetősége arra, hogy megálljon, de nem tette meg” – vélekedett. „Pénteken mindkét Haas nagyon lassan jött ki a garázsból, nem is érték el egy lendülettel a gyors sávot, és volt, hogy majdnem a falnak mentek. Talán az egészet jobban is csinálhattuk volna. Romainnak nem kellett volna annyira rámenősnek lennie, és mi is jobban csinálhattuk volna. Teljesen fölöslegesen büntették meg tehát Riót.”

S hogy hogyan élte meg mindezt maga a büntetett? „Nyilván nem tervezed, hogy belehajtasz a másikba, de előfordul az ilyesmi” – nyilatkozta Haryanto. „Egyszerre hajtottunk ki a garázsból, elég szoros volt. Próbáltam kigyorsítani, és nem is számítottam arra, hogy érkezik, sem arra, hogy ilyen gyorsan jön. Nekem eközben a kuplung akadozott, nem is láttam Romaint, de biztosra veszem, hogy ő látott, hiszen már mellette voltam. Tovább kell lépni ezen, és biztosra veszem, hogy én és a csapat is tanultunk a történtekből.”

Haryanto egyébként büntetése miatt elveszíti előnyét a rajtrácson az időmérő edzés során legyőzött DTM-bajnok csapattársával, Pascal Wehrleinnel szemben. Ettől függetlenül örül a német legyőzésének – különösen azok után, hogy a tesztidényben egyértelműen kollégája mutatott meggyőzőbb formát. „Igen, a teszteken mindig előttem volt, és az időmérőn azonos körülmények között, egy időben igen szoros csata volt ez. Én mindent megtettem, és biztosra veszem, hogy még lehetek ennél jobb is” – nyilatkozta az újonc.

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

trialboj
#1 trialboj 2016. március 19. 16:04  

... Romain Grosjean Haasába ütközött." :)) Lesznek szivatva rendesen a magyarok részéről.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.24. 19:51

Alonsót a Mercedes és egy bajnoki cím sem tudná maradásra bírni

Csak akkor folytatja, ha élvezni fogja a vezetést

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa