Így vált a legnagyobbak közt is a legsikeresebbé Schumacher

írta: M4Sport
2016. január 24. 11:50
FOTÓ: ©xpbimages.com

Michael Schumacher kivételes tehetségű versenyzőként, s emellett igazi csapatemberként ismert. De mi tette őt minden idők eddigi legsikeresebb versenyzőjévé, s emelte magasan az átlag fölé? Volt jordanes mérnöke visszaemlékezésében rávilágított a kulcsfontosságú különbségekre!

Amikor arról esik szó, mi tette igazán különlegessé Michael Schumachert, általában precizitását és csapatszellemét szokták kiemelni. Sok történetet hallhattunk már naplementéig tartó szorgos teszteléseiről, éjszakába nyúló mérnöki megbeszéléseiről, ám volt ferraris csapatfőnöke, Jean Todt szerint nem ennyire egyszerű megtalálni a titok valódi nyitját.

„Michael igazi vezér volt, nagyon jól motivált, kiváló személyiség, de csak ritkán látogatott el a gyárba. Természetesen ismerte a csapat tagjainak többségét, a teszt- és a versenycsapatot is, de amúgy nem látogatott el a gyárba minden héten. És nem is számít különlegesnek, hogy tiszteled azokat az embereket, akikkel együtt dolgozol. Természetesen minden évben együtt ünnepeltünk az év végén, de őszintén szólva ebben én semmi különlegest nem látok. Biztosra veszem, hogy ha eljön a karácsony, Hamilton is tesz valamit a csapatért. Emiatt nem hinném, hogy külön elismerés járna Schumachernek” – világított rá a francia nemrég egy beszélgetés során arra, hogy sok hasonlóan szorgos és figyelmes versenyző van még a paddockban.

A Ferrari sikercsapatának másik kulcsfigurája, Ross Brawn mindeközben az Autosport e heti számában a csapategységet nevezte meg legfontosabb erényüknek. Ő, Todt, Schumacher, a tervező Rory Byrne, Luca Baldisserri, Aldo Costa, Nigel Stepney és a többi vezető beosztású mérnök amolyan saját véd- és dacszövetséget alakított ki, amely nemcsak remekül dolgozott, de a csapat kemény magját is alkotta, amit a külvilág képtelen volt feltörni. És ez nélkülözhetetlen volt ahhoz, hogy átvészeljék a nehéz időket.

„A legfontosabb az alapvető bizalom volt a csoporton belül” – fogalmazott Brawn. „Közülünk senki sem volt tökéletes, mindannyiunknak megvolt a maga személyisége, de bíztunk egymásban. Az egy mindenkiért, mindenki egyért jellemzett minket. Emiatt sem a sajtó, sem Montezemolo nem tudott kiemelni egyetlen személyt – mind egyek voltunk” – utalt arra, hogy hiba esetén is támadhatatlanná tette őket összetartásuk, s ennek köszönhették, hogy tökélyre fejleszthették csapatukat.

Michael Schumacher, 1996, Barcelona

Mindennek a bizalom volt az alapja

Arra, hogy ezen folyamatban mekkora szerepe volt Michael Schumachernek, s miként vált ő e csoport meghatározó figurájává, pedig a vele csak pár teszten és egyetlen versenyhétvégén együtt dolgozó Gary Anderson világított rá az Autosportnak írt legutóbbi cikkében. A brit annál a Jordan-csapatnál volt technikai igazgató, amelynél Schumacher az 1991-es Belga Nagydíjon bemutatkozott. Szerinte Schumachert az emelte pályatársai fölé, hogy a megfelelő hozzáállása kellő önbizalommal, tehetséggel párosult, melyek révén mindenkori csapatait is sikeresen állította maga mögé, kovácsolta egységbe. „Egy csapat azt várja el a versenyzőjétől, hogy hihessen neki, és hogy százegy százalékot nyújtson, akármit is kérnek tőle. Ez különbözteti meg a nagyságot a jó versenyzőtől, és Michael kétségtelenül az első kategóriába tartozik” – mutatott rá. „Ha Michael változtatást kért az autó egyensúlyán, vagy ha a mérnökök és tervezők álltak elő valami ötlettel a teljesítmény javítására, Michael bizony gyorsabb lett tőle. Sok versenyző mondja azt, hogy jobban érezné magát máshogy, de végül az mégsem mutatkozik meg a köridőben. Michaelnél viszont igen. És ez az egész csapatnak megfelelő visszajelzést jelentett, mert tudták, hogy ha gyorsabbá teszik az autót, ő élni is fog ezzel. Ha módot találsz arra, hogy egy tizeddel gyorsabb legyen a kocsi, és tudod, hogy a versenyző azt ki is fogja hozni belőle, annál jobb motiváció nem is létezik.”

Schumacher képes volt erre. És emiatt az extra gyárlátogatások nélkül is tudott valami pluszt adni mindenkori csapatának.

Michael SchumacherSchumacher csak irányt mutatott, de nem dirigált

Anderson ugyanakkor mégis úgy látja, Schumacher a munkatársak felé tett gesztusaival is összekovácsolta a csapatot. „A versenyző egyik dolga, hogy motiválja a csapatát. Mondhatjuk, hogy a siker motivál, de valójában ez nem teljesen igaz. Ennél sokkal többről van szó. A csapat minden egyes tagja – egészen a tisztasági menedzserig (takarítóig) – hozzájárul a sikerhez, és egyes versenyzők még a saját szerelőik nevét sem tudják, nem hogy a takarítóét. Ahogy én tudom, Michael gyakran látogatott el a gyárba, és ilyenkor mindenkivel találkozott. Ezek a kapcsolatok megfizethetetlenek, ha az emberek összetartásáról van szó, akik a lehetetlent próbálják elérni.”

„Egyesek azt mondják, Michael remek fejlesztő versenyző volt. Én nem vagyok biztos benne, hogy ez teljesen pontos. Mindent megtett az autóban, nagyon jól együtt dolgozott a mérnökökkel, hogy a lehető legjobb teljesítményt hozzák ki az autóból az adott hétvégén. Mindig is állítottam, hogy vasárnap délutánonként Michael Schumacher mindenki másnál jobb volt abban, hogy a legjobb teljesítményt hozza ki autójából. Talán voltak vele egyensúlyi problémák, de képes volt úgy boldogulni vele, ahogyan bizonyos versenyzők képtelenek.”

A szakember kiemelte, pályafutása során számos olyan versenyzőt látott, aki úgy érezte, azzal, ha visszamondja, egy adott kanyarban mekkora volt az olaj hőmérséklete, hozzátesz a mérnökök munkájához, nem véve figyelembe a tényt, hogy ezen adat teljességgel irreleváns. Elmondása szerint az autó viselkedését leginkább Rubens Barrichello és Roberto Moreno érezte a legjobban volt versenyzői közül, s ezen képességükkel rendkívül sokat segítettek a mérnököknek. Schumacher szerinte azért volt sikeres a fejlesztés terén, s azért tudott mindent kihozni az autójából, mert ezen képességét úgy használta fel, hogy közben a mérnöki munkát a mérnökökre bízta.

„Az egyik oka annak, hogy Schumacher annyira remek csapatember volt, hogy képes volt irányt mutatni a fejlesztés terén. Ezt bizonyos fokig minden versenyző csinálja. Hogy hová akarnak eljutni, azt ez alapján aztán a technikai igazgató és a mérnökök állapítják meg, akik jó esetben találnak mérnöki megoldást ehhez. Egy jó versenyző mindig elég önző ahhoz, hogy érezze, mi a helyes, de a csapat jobban átlátja az összképet, és azt fogja csinálni, ami a koncepció szempontjából a leghelyesebb.”

„A technikai igazgató feladata elmagyarázni a versenyzőnek, hogyan működik az autója, és hogyan kell mindent kihozni belőle. Például ott voltak a befújt diffúzorok, melyek működtetéséhez nyomni kellett a gázt, máskülönben nem ment. Sebastian Vettel kimagaslott ebben, Mark Webber viszont csak szenvedett. Az én időmben a Jordan-csapatnál volt több olyan versenyzőnk is, akik más csapattól érkeztek, és akkor tudtak az őrületbe kergetni, amikor azt mondták, sokkal inkább úgy kéne viselkednie az autónak, ahogyan a más csapatoknál vezetett autóik tették. Minden autó koncepciójának vannak előnyei és hátrányai, a legfontosabb, hogy a legjobbat hozd ki belőle. Egy másik autó karakterisztikájára vadászni sehová sem vezet. Fennáll tehát a veszélye annak, hogy egy versenyző túlságosan is belefolyik ebbe, úgy gondolja, mindenkinél jobban tudja. Ez olyankor fordul elő, amikor valaki már túlságosan hozzászokott valamihez, és megpróbálja használni a tapasztalatát.”

„Úgy vélem, Michael jól értett a mérnöki oldalhoz, de azt is tudta, hogy az ő tehetsége az autóvezetésben van, és hogy a mérnökök ugyanolyan jók a saját szakmájukban, mint ő az övében” – vélekedett Anderson. Szavai Ross Brawn egymással szembeni bizalomról szóló mondatát visszhangozzák.

Michael Schumacher

Kétféleképpen átmenni padlógázzal az Eau Rouge-on…

Anderson végül rámutatott, a jó versenyzők és az igazán nagy bajnokok között mindössze nüánsznyi a különbség – az eredményt tekintve mégis óriási. Schumachert pedig a fent sorolt apróságok összessége tette a sportág egyik legsikeresebb versenyzőjévé. A német ugyanis jól tudta, csapat nélkül nincs siker: ő csupán egy hosszú lánc legutolsó szeme, aki végül befejezi azt a munkát, amelynek nagy részét valójában emberek százai végeznek el. Anderson szerint ez a felismerés és vezetői képességei együttesen tették különlegessé a németet. „Ahhoz, hogy versenyeket nyerj, a végén pedig világbajnokságot, csapatként mindennel rendelkezned kell. A legjobb gyárral, vezetőséggel, költségvetéssel, tervezőkkel, mérnökökkel, és nem utolsó sorban a legjobb versenyzőkkel. Egy csapat adhat versenyképes autót egy versenyzőnek, de neki azt még ki is kell használnia, és meg kell vele szereznie a pontokat. Nagyon sokan eltékozolták ezt. Például vegyük Nico Rosberget, Mark Webbert, Felipe Massát, Rubens Barrichellót, Eddie Irvine-t, David Coulthardot és Giancarlo Fisichellát! Ők mind világbajnokságot nyert versenyzők mellett versenyeztek. Megkapták ugyanazt az esélyt, de sosem váltak sikeressé, nem nyerték el a végső díjat.”

Anderson végül egy példával szemlélteti, hol húzódik a finom választóvonal a nagy bajnokok és a jó versenyzők között. „A legfontosabb dolog, amire egy csapat vágyik, az őszinteség. Amikor Michael nálunk versenyzett 1991-ben Spában, élete első F1-es hétvégéjén, péntek este elemeztük az adatokat. Az egyik nagy akadályt az jelentette, hogy gázelvétel nélkül menjünk át az Eau Rouge-on. A két versenyzőnk közül egyiknek sem sikerült ez, de Michael megjegyezte, hogy nem lesz probléma számára, ő most még csak igyekezett hozzászokni egy számára ismeretlen autóhoz, szombaton már padlógázzal megy át rajta. A másik versenyzőnk, Andrea de Cesaris ugyanezt mondta, így elégedettek voltunk. Szombaton elég volt rápillantani az adatokra, az mindent elárult. Michael már a szabadedzés legelső körében padlógázzal ment, Andreának viszont az időmérő edzés utolsó köréig tartott, mire sikerült neki.”

Michael Schumacher 1991 spa

Oszd meg!

49 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

TFS500
#49 TFS500 2016. január 25. 13:03  

Fura volt látni Roberto Moreno nevét újra látni. Ahhoz képest, hogy jól értett az autókhoz, elég sikertelen pályafutást tudhat magáénak.

MS_argo001
#48 MS_argo001 2016. január 25. 11:17  
Zik.Zak:
"Az egy mindenkiért, mindenki egyért jellemzett minket. Emiatt sem a sajtó, sem Montezemolo nem tudott kiemelni egyetlen személyt – mind egyek voltunk.” Legendás volt ez a csapat így együtt. Nemcsak a tehetség volt meg mindegyikükben a saját területükön, de a megfelelő mentalitás, összetartás is. Régi, szép idők...

Hát igen, akármilyen dominancia jön még az F1-ben, az a Ferrari-korszak egyedülálló marad...

SANI{Ó
#47 SANI{Ó 2016. január 25. 08:03  

Nagyon jó cikk, szépen alátámasztja, hogy a tehetség (bármekkora is legyen) nem minden, hiszen jó embernek is kell lenni, ugyanis ez egy közös "produkció", nem elég csak várni/elvárni a technikai/emberi kiszolgálást.

fagyi
#46 fagyi 2016. január 24. 23:10  

Jó volt olvasni

Zik.Zak
#45 Zik.Zak 2016. január 24. 22:29  

"Az egy mindenkiért, mindenki egyért jellemzett minket. Emiatt sem a sajtó, sem Montezemolo nem tudott kiemelni egyetlen személyt – mind egyek voltunk.”

Legendás volt ez a csapat így együtt. Nemcsak a tehetség volt meg mindegyikükben a saját területükön, de a megfelelő mentalitás, összetartás is. Régi, szép idők...

Utoljára módosítva: 2016. január 24. 22:30

Nigel
#44 Nigel 2016. január 24. 22:03  
andrea1:
Hát nem sajnos. Viszont ez nem az ő hibájuk, nem az ő alkalmatlanságukat magyarázza, hanem a vezetését. Mondjuk az egész McLaren-Honda projekt egy hihetetlen történet és ha nem láttam volna a saját szememmel nem is hiszem el. Az egészben nem az a leggyalázatosabb hogy milyen teljesítményt nyújtottak, hanem hogy így kommunikáltak, ahogyan pl majd a Mercedessel harcolunk stb. Annyira komolytalan lett az egész, mint egy pocsék komédia. Én is örülök, bár azt sajnálom hogy eddig így vélekedtek róla. Pedig egy nagyon klassz figura, jó humorral, sportszerűséggel, alázattal. Amit kapott sok embertől, a rajongóktól gondolok a fütyülgetésekre nem érdemelte meg. Abszolút egy példakép alapanyag.


A sors végül igazságot szolgáltatott, Seb megkapta azt a megbecsülést és elismerést, ami kijárt neki.

Most játsszák az NFL konferenciadöntőt, elég izgalmas.

Utoljára módosítva: 2016. január 24. 22:04

andrea1
#43 andrea1 2016. január 24. 21:32  
Nigel:
Ők azonban egyáltalán nem szerencsések, hogy ilyen áldatlan állapotok között kell versenyezniük, és ezért sajnálom is őket, nem ezt érdemlik. A McLaren Honda tavalyi vesszőfutása jól tükrözi a sportág jelenlegi tarthatatlan helyzetét. A kétszeres vb, a mezőny egyik legjobbja, Alonso egész évben csak vergődött. Nemhogy futamgyőzelmekre nem futotta az erejéből, de sok versenyen még a pontszerzés is elérhetetlen volt a számára. Örülök, hogy Vettelről kiderült, hogy nem is olyan arrogáns, mint amilyennek sokan beállították :) Egyedül talán a győzelmek utáni ujjmutogatása kelthette ezt az érzést egyesekben, más nem igazán. Verstappent megítélni szerintem még túl korai. Nagyon fiatal, nem sok tapasztalattal rendelkezik. Ráér még alázatot tanulni. Addig legyen csak agresszív, önfejű, és természetesen továbbra is pokoli gyors. Azt nagyon jól tudja, az az ő műfaja :D

Hát nem sajnos. Viszont ez nem az ő hibájuk, nem az ő alkalmatlanságukat magyarázza, hanem a vezetését. Mondjuk az egész McLaren-Honda projekt egy hihetetlen történet és ha nem láttam volna a saját szememmel nem is hiszem el. Az egészben nem az a leggyalázatosabb hogy milyen teljesítményt nyújtottak, hanem hogy így kommunikáltak, ahogyan pl majd a Mercedessel harcolunk stb. Annyira komolytalan lett az egész, mint egy pocsék komédia.


Én is örülök, bár azt sajnálom hogy eddig így vélekedtek róla. Pedig egy nagyon klassz figura, jó humorral, sportszerűséggel, alázattal. Amit kapott sok embertől, a rajongóktól gondolok a fütyülgetésekre nem érdemelte meg. Abszolút egy példakép alapanyag.

f1m12
#42 f1m12 2016. január 24. 20:57  

olvastam azon az oldalon, ahol sosem szoktam, h Webber szerint Vettel a legjobb :) és Maldi a legrosszabb pilóta a mezőnyben. hát mit mondjak....

f1m12
#41 f1m12 2016. január 24. 20:55  
F1890:
úgy gondolom h sohasem a gyengébből kell kiindulni, mert ő eleve nem képes kihozni azt amit a jó igen, ergó benne hagy a köridőben.ha vki képes gyorsabban menni akkor az azt jelenti h az autóban több van

szerintem sem a ygengébből kell kiindulni, de van olyan, h közel azonosat mennek. a Ferrarinál most szerencse, h van valaki, aki megmutatta mi rejlik a kocsiban

Nigel
#40 Nigel 2016. január 24. 20:45  
andrea1:
Nyilván nem ők és ezért baromira szerencsés a F1, hogy ilyen versenyzői vannak, mert itt tartja a nézőket, emrt örömmel látják a mezőnybe ezeket a bajnokokat. Viszont maga ahogy a sport áll az eléggé kiábrándító és ugyanazt a köröket futják le...kár ezt is firtatni, beteg ez a vezetés. Ebből a névsorból egy embernek drukkolok. :D Ha már az arroganciánál tartunk én nem hiszem, hogy 18 évesen ezt kell mutatnia valakinek. Nyilván ez a természetéből is fakad, de azt hogy az esetek 99%ban az, így közelíti meg a dolgokat is, olvasva a nyilatkozatait, nem lesz kifizetődő hosszútávon. Akiket felsoroltál szintén megtapasztalták ennek a negatív részét is, hogy milyen az amikor valamit arroganciával akarsz elérni.Majd az élet úgy is megfogja erre tanítani, hogy mikor kell az alázatot gyakorolni. Amúgy Vettel egészséges mértékben volt arrogáns és az a mai napig is.


Ők azonban egyáltalán nem szerencsések, hogy ilyen áldatlan állapotok között kell versenyezniük, és ezért sajnálom is őket, nem ezt érdemlik. A McLaren Honda tavalyi vesszőfutása jól tükrözi a sportág jelenlegi tarthatatlan helyzetét. A kétszeres vb, a mezőny egyik legjobbja, Alonso egész évben csak vergődött. Nemhogy futamgyőzelmekre nem futotta az erejéből, de sok versenyen még a pontszerzés is elérhetetlen volt a számára.

Örülök, hogy Vettelről kiderült, hogy nem is olyan arrogáns, mint amilyennek sokan beállították :)
Egyedül talán a győzelmek utáni ujjmutogatása kelthette ezt az érzést egyesekben, más nem igazán.

Verstappent megítélni szerintem még túl korai. Nagyon fiatal, nem sok tapasztalattal rendelkezik. Ráér még alázatot tanulni. Addig legyen csak agresszív, önfejű, és természetesen továbbra is pokoli gyors. Azt nagyon jól tudja, az az ő műfaja :D

Utoljára módosítva: 2016. január 24. 20:49

andrea1
#39 andrea1 2016. január 24. 20:18  
Nigel:
Már rég jött 30 + hsz egy Schumis cikkhez. Ez mindenképp örvendetes :) Szerintem sincs semmi baj a jelenlegi pilótagenerációval. Vannak, akik fanyalognak, pedig itt van a mezőnyben egy Alonso, egy Vettel, egy Hamilton, egy Kimi. Egy pár év még mindannyiukban benne lehet, bár Kimi jelenlegi formáját elnézve könnyen lehet, hogy a következő csapata már nem egy futamgyőzelemre esélyes team lesz. Vannak egyéniségei a sportnak, nem ők tehetnek arról, hogy a futamok tobbnyire egyhangúak, unalmasak. Verstappen arrogáns ? OMG, hány pilótának vetették már ezt a szemére ? :) Többek között Sennának, MS-nek, Alonsónak és Vettelnek. Bő a lista, lehet válogatni :) Egyébként ilyen "idősen" teljesen rendben van, hogy egy kicsit talán pökhendi, mindenképpen bizonyítani akar. Nekem tetszik, hogy a maga útját járja, fütyül a csapatutasításra, nem engedi el Sainzot csak azért, mert az más versenystratégián van. Persze, ha az én pilótám lenne, akkor valószínűleg megfojtanám, amiért ellenszegül az utasításoknak, de mivel hogy ezt más csapatban teszi, így teljesen rendben van :D

Nyilván nem ők és ezért baromira szerencsés a F1, hogy ilyen versenyzői vannak, mert itt tartja a nézőket, emrt örömmel látják a mezőnybe ezeket a bajnokokat. Viszont maga ahogy a sport áll az eléggé kiábrándító és ugyanazt a köröket futják le...kár ezt is firtatni, beteg ez a vezetés.

Ebből a névsorból egy embernek drukkolok. :D

Ha már az arroganciánál tartunk én nem hiszem, hogy 18 évesen ezt kell mutatnia valakinek. Nyilván ez a természetéből is fakad, de azt hogy az esetek 99%ban az, így közelíti meg a dolgokat is, olvasva a nyilatkozatait, nem lesz kifizetődő hosszútávon. Akiket felsoroltál szintén megtapasztalták ennek a negatív részét is, hogy milyen az amikor valamit arroganciával akarsz elérni.Majd az élet úgy is megfogja erre tanítani, hogy mikor kell az alázatot gyakorolni.

Amúgy Vettel egészséges mértékben volt arrogáns és az a mai napig is.

Utoljára módosítva: 2016. január 24. 20:22

Nigel
#38 Nigel 2016. január 24. 20:04  
F1890:
jah, tehát ha egy yuji ide lenne most vettel csapattársa akkor ő lenne a mérce, nagyon logikus :D roppantul


Webber nem a "csapnivaló versenyző" kategória, mégsem tudott labdába rúgni Vettel mellett. Pedig több éve volt rá, hogy legyőzze. Azért azt meg lehet állapítani, hogy ki milyen jól teljesít, a kocsi erősségétől függetlenül.

Utoljára módosítva: 2016. január 24. 20:32

F1890
#37 F1890 2016. január 24. 19:59  
f1m12:
tegyük fel mindkét pilóta kb. egyforma teljesítményt produkál

úgy gondolom h sohasem a gyengébből kell kiindulni, mert ő eleve nem képes kihozni azt amit a jó igen, ergó benne hagy a köridőben.ha vki képes gyorsabban menni akkor az azt jelenti h az autóban több van

f1m12
#36 f1m12 2016. január 24. 19:56  
F1890:
és mért kéne a gyengébbik versenyzőből kiindulni?

tegyük fel mindkét pilóta kb. egyforma teljesítményt produkál

Nigel
#35 Nigel 2016. január 24. 19:55  
andrea1:
Huh srácok, azért tisztában vagyok mi az a MotoGP, csak nem követem. :D Útánpótlás az van dögivel. :D Én ezt se követem,viszont az aktív bajnokok nagyon sokat mentenek a helyzeten, valljuk be és így helyes. Sok szép pillanatot adtak. Verstappen.. én gondba vagyok vele, nem gondba igazából.. Ügyes ez tény de ez a láz körülötte meg amit csinál annyira nem hatott meg. Sőt egy kicsit nekem arrogánsnak tűnik, ami kicsit taszító számomra, mint pozitív. Szóval én ennyit tudok Max témához hozzáfűzni,v agy az utánpótláshoz is mert egy se fogott meg, bár szerintem az egészből kinőttem és ki is lőtt a kedvencek kerete. Jelenleg 3 kedvencért drukkolok, szerencsére a pályafutásuk elejétől drukkolhatok nekik és még pár évig elszórakoztatnak.


Már rég jött 30 + hsz egy Schumis cikkhez. Ez mindenképp örvendetes :)

Szerintem sincs semmi baj a jelenlegi pilótagenerációval. Vannak, akik fanyalognak, pedig itt van a mezőnyben egy Alonso, egy Vettel, egy Hamilton, egy Kimi. Egy pár év még mindannyiukban benne lehet, bár Kimi jelenlegi formáját elnézve könnyen lehet, hogy a következő csapata már nem egy futamgyőzelemre esélyes team lesz. Vannak egyéniségei a sportnak, nem ők tehetnek arról, hogy a futamok tobbnyire egyhangúak, unalmasak.

Verstappen arrogáns ? OMG, hány pilótának vetették már ezt a szemére ? :)
Többek között Sennának, MS-nek, Alonsónak és Vettelnek. Bő a lista, lehet válogatni :)

Egyébként ilyen "idősen" teljesen rendben van, hogy egy kicsit talán pökhendi, mindenképpen bizonyítani akar. Nekem tetszik, hogy a maga útját járja, fütyül a csapatutasításra, nem engedi el Sainzot csak azért, mert az más versenystratégián van. Persze, ha az én pilótám lenne, akkor valószínűleg megfojtanám, amiért ellenszegül az utasításoknak, de mivel hogy ezt más csapatban teszi, így teljesen rendben van :D

Utoljára módosítva: 2016. január 24. 20:15

F1890
#34 F1890 2016. január 24. 19:51  
Nigel:
Mert az ad valósabb képet egy csapat teljesítményét illetően. Nézd meg, hogy mi lett a Benettonnal (’94-ben), majd a Ferrarival (’99-ben), amikor MS pár futamot kihagyni volt kénytelen. A két csapat elveszítette a vezéregyéniségét, alaposan vissza is esett a teljesítményük, elmaradtak a korábbi kimagasló eredmények.

jah, tehát ha egy yuji ide lenne most vettel csapattársa akkor ő lenne a mérce, nagyon logikus :D roppantul

andrea1
#33 andrea1 2016. január 24. 19:41  
Nigel:
Szerintem az utánpótlással nincs és nem is lesz probléma. Főleg most, hogy annyi utánpótlás széria van, amelyek bővelkednek a tehetségekben. Aki pedig a legjobbak között van, azt hamar felkarolhatja egy neves csapat. Erre már nem egyszer láthattunk példát. Verstappen szerepléséhez fűzök különösen nagy reményeket. Amit tavaly produkált, az káprázatos volt, időnként Sennát és Schumachert idézte. Ha kap egy versenyképes kocsit, akkor a legnagyobbakra is veszélyes lehet. Biztosan tudod, a MotoGP az a motoros széria, ahol elképesztő dőlési szöggel esnek be a kanyarokba, a fizikai törvényeire pofátlanul rácáfolva :D

Huh srácok, azért tisztában vagyok mi az a MotoGP, csak nem követem. :D

Útánpótlás az van dögivel. :D Én ezt se követem,viszont az aktív bajnokok nagyon sokat mentenek a helyzeten, valljuk be és így helyes. Sok szép pillanatot adtak.

Verstappen.. én gondba vagyok vele, nem gondba igazából.. Ügyes ez tény de ez a láz körülötte meg amit csinál annyira nem hatott meg. Sőt egy kicsit nekem arrogánsnak tűnik, ami kicsit taszító számomra, mint pozitív. Szóval én ennyit tudok Max témához hozzáfűzni,v agy az utánpótláshoz is mert egy se fogott meg, bár szerintem az egészből kinőttem és ki is lőtt a kedvencek kerete. Jelenleg 3 kedvencért drukkolok, szerencsére a pályafutásuk elejétől drukkolhatok nekik és még pár évig elszórakoztatnak.


Utoljára módosítva: 2016. január 24. 19:53

Nigel
#32 Nigel 2016. január 24. 19:39  
F1890:
és mért kéne a gyengébbik versenyzőből kiindulni?


Mert az ad valósabb képet egy csapat teljesítményét illetően. Nézd meg, hogy mi lett a Benettonnal (’94-ben), majd a Ferrarival (’99-ben), amikor MS pár futamot kihagyni volt kénytelen. A két csapat elveszítette a vezéregyéniségét, alaposan vissza is esett a teljesítményük, elmaradtak a korábbi kimagasló eredmények.

Utoljára módosítva: 2016. január 24. 19:44

F1890
#31 F1890 2016. január 24. 19:37  
Nigel:
Pontosan, a 10.-et. Ezt is akartam írni :) Nem kell mindig közvetlen test-test elleni csata ahhoz, hogy izgalmas legyen egy futam. Már az is változatossá tette a vb-t, hogy hol Lorenzo, Rossi vagy Marquez nyert. A leginkább mindenkit Rossi és Lorenzo csatája érdekelt, hisz mégiscsak közöttük dőlt el a cím. Marqueznek mindvégig megvolt a sebessége, de túl sokat kockáztatott és hibázott, ezért elég hamar kiszállt a világbajnokságért folyó harcból. Az esős futamok még inkább színesítették a programot, Rossi sok pontot hozott Lorenzón az esős versenyeken. Neki ezek a körülmények jobban feküdtek. Az utolsó versenyig nyílt volt a vébé, nem okozott csalódást a 2015-ös világbajnokság. A sokak által már leírt Vale bebizonyította, hogy még mindig számolni kell vele. Szerintem Marquez idén nagyon erős és összeszedett lesz, rá tippelek végső győztesként.

sztem nem fog márkez nyerni idén, a mislen nem fog feküdni neki sztem első évben. én sok esésre számítok tőle. lorenzora tippelnék így első körben a stabilitása és a nyers gyorsasága miatt

Nigel
#30 Nigel 2016. január 24. 19:29  
F1890:
a 10.-et húzhatta volna be. igazából a legtöbb futam hamar eldőlt, láthatni lehetett h vagy lorenzo vagy rossi vagy márkez emelkedik ki azon a futamon. persze volt pár üdítő kivétel, mint pl argentína hollandia vagy ausztrália. de összességében a vb az csak pontokban volt izgalmas, a pályán nem volt nagy csatájuk egymással 24 segítek: gyorsasági motoros világbajnokságról van szó :P


Pontosan, a 10.-et. Ezt is akartam írni :)

Nem kell mindig közvetlen test-test elleni csata ahhoz, hogy izgalmas legyen egy futam. Már az is változatossá tette a vb-t, hogy hol Lorenzo, Rossi vagy Marquez nyert. A leginkább mindenkit Rossi és Lorenzo csatája érdekelt, hisz mégiscsak közöttük dőlt el a cím.

Marqueznek mindvégig megvolt a sebessége, de túl sokat kockáztatott és hibázott, ezért elég hamar kiszállt a világbajnokságért folyó harcból.

Az esős futamok még inkább színesítették a programot, Rossi sok pontot hozott Lorenzón az esős versenyeken. Neki ezek a körülmények jobban feküdtek.

Az utolsó versenyig nyílt volt a vébé, nem okozott csalódást a 2015-ös világbajnokság. A sokak által már leírt Vale bebizonyította, hogy még mindig számolni kell vele. Szerintem Marquez idén nagyon erős és összeszedett lesz, rá tippelek végső győztesként.

Utoljára módosítva: 2016. január 24. 19:32

Nigel
#29 Nigel 2016. január 24. 19:18  
andrea1:
A F1-et ilyen tunya mentalitással és intézkedésekkel nem fogják érdekessé tenni újra. :D Maradnak a hűséges rajongók, akik persze mondanak negatívumokat de megnézik csak azért is mert hátha, és itt van jó pár bajnok, egyéniségek. Ilyen szempontból szerencsés a F1 mert ők itt tartják az embereket. Moto GP-t nem nézek, nem izgat annyira és így nem is tudom miről volt szó ott. Csak az ominózus videót láttam, arról meg mindenkinek meg van a véleménye.


Szerintem az utánpótlással nincs és nem is lesz probléma. Főleg most, hogy annyi utánpótlás széria van, amelyek bővelkednek a tehetségekben. Aki pedig a legjobbak között van, azt hamar felkarolhatja egy neves csapat. Erre már nem egyszer láthattunk példát.

Verstappen szerepléséhez fűzök különösen nagy reményeket. Amit tavaly produkált, az káprázatos volt, időnként Sennát és Schumachert idézte. Ha kap egy versenyképes kocsit, akkor a legnagyobbakra is veszélyes lehet.

Biztosan tudod, a MotoGP az a motoros széria, ahol elképesztő dőlési szöggel esnek be a kanyarokba, a fizikai törvényeire pofátlanul rácáfolva :D

Utoljára módosítva: 2016. január 24. 19:19

andrea1
#28 andrea1 2016. január 24. 18:57  
F1890:
a 10.-et húzhatta volna be. igazából a legtöbb futam hamar eldőlt, láthatni lehetett h vagy lorenzo vagy rossi vagy márkez emelkedik ki azon a futamon. persze volt pár üdítő kivétel, mint pl argentína hollandia vagy ausztrália. de összességében a vb az csak pontokban volt izgalmas, a pályán nem volt nagy csatájuk egymással 24 segítek: gyorsasági motoros világbajnokságról van szó :P

Elképesztő gáláns vagy ma, hogy ennyi mindenben kisegítesz..........:P

F1890
#27 F1890 2016. január 24. 18:57  
sába:
Nem várázslatról volt szó, hanem arról, hogy Vettel kihozta a lehetőségből a maximumot. Ha pl. Kimi teljesítményét vesszük alapul, akkor nem tűnt volna olyan hatalmasnak a ferrari fejlődése.

és mért kéne a gyengébbik versenyzőből kiindulni?

sába
#26 sába 2016. január 24. 18:55  
F1890:
hát én neki szurkolok , nem is akarom csökkenteni a képességeit. csak sztem tavaly nem ő varázsolt a ferrariból hirtelen erős csapatot, ezt neki tulajdonítani sztem hülyeség

Nem várázslatról volt szó, hanem arról, hogy Vettel kihozta a lehetőségből a maximumot. Ha pl. Kimi teljesítményét vesszük alapul, akkor nem tűnt volna olyan hatalmasnak a ferrari fejlődése.

F1890
#25 F1890 2016. január 24. 18:51  
Nigel:
Voltak csatáik nem is egy versenyen. Számomra a leglátványosabb az volt, hogy sokszor csak alig 2-3 mp választotta el Rossitól Lorenzót. Elég volt egy apró hiba, és a legnagyobb vetélytárs máris ott volt közvetlenül a nyakadon. Nagyon élvezetes volt a világbajnokság, még azokat is lázba hozta, akik amúgy nem lelkesednek a motorversenyekért. Lorenzo és Rossi a lehető legmagasabb szinten motorozott, mindketten rászolgáltak volna a világbajnokságra. A hibákat alig vétő Rossi a kiegyensúlyozottságával, míg Lorenzo a több futamgyőzelmével, a lehengerlő versenyzésével. Rég előzte meg akkora várakozás az utolsó futamot, mint tavaly. A legtöbben persze Rossira voltak kíváncsiak. Arra, hogy vajon behúzza-e a kilencediket, vagy hogy tragikus hős lesz-e belőle ? Ez utóbbi lett végül a sorsa egy drámai, az utolsó körökig izgalmas csatában.

a 10.-et húzhatta volna be. igazából a legtöbb futam hamar eldőlt, láthatni lehetett h vagy lorenzo vagy rossi vagy márkez emelkedik ki azon a futamon. persze volt pár üdítő kivétel, mint pl argentína hollandia vagy ausztrália. de összességében a vb az csak pontokban volt izgalmas, a pályán nem volt nagy csatájuk egymással

24
segítek: gyorsasági motoros világbajnokságról van szó :P

Utoljára módosítva: 2016. január 24. 18:54

andrea1
#24 andrea1 2016. január 24. 18:49  
Nigel:
Vannak, akik szeretnek játszani a tűzzel. Általában ők azok, akik Karácsonykor felgyújtják a lakást :) Egy pilótának fel kell készülnie az igazán extrém körülményekre, de a bokszutcában történő tűzgyújtást csak nagyon ritkán gyakorolják, ezért nehezebb is felkészülni rá :D Kellene már egy ütős szezon, amely visszacsábítja az F1-ből kiábrándultakat. A Moto GP sem volt mindig körömlerágós az elmúlt években, de a tavalyi Rossi vs Lorenzo csata mindenkit bőven kárpótolt az elmúlt évek mérsékeltebb izgalmakkal járó világbajnokságai után.

A F1-et ilyen tunya mentalitással és intézkedésekkel nem fogják érdekessé tenni újra. :D Maradnak a hűséges rajongók, akik persze mondanak negatívumokat de megnézik csak azért is mert hátha, és itt van jó pár bajnok, egyéniségek. Ilyen szempontból szerencsés a F1 mert ők itt tartják az embereket.

Moto GP-t nem nézek, nem izgat annyira és így nem is tudom miről volt szó ott. Csak az ominózus videót láttam, arról meg mindenkinek meg van a véleménye.

Nigel
#23 Nigel 2016. január 24. 18:45  
F1890:
lorenzo és rossi vb csatája kb a pontokban mutatkozott meg, a pályán kb nem is tlaálkoztak soha :D köszönhetően pl márkeznek :D


Voltak csatáik nem is egy versenyen. Számomra a leglátványosabb az volt, hogy sokszor csak alig 2-3 mp választotta el Rossitól Lorenzót. Elég volt egy apró hiba, és a legnagyobb vetélytárs máris ott volt közvetlenül a nyakadon.

Nagyon élvezetes volt a világbajnokság, még azokat is lázba hozta, akik amúgy nem lelkesednek a motorversenyekért. Lorenzo és Rossi a lehető legmagasabb szinten motorozott, mindketten rászolgáltak volna a világbajnokságra. A hibákat alig vétő Rossi a kiegyensúlyozottságával, míg Lorenzo a több futamgyőzelmével, a lehengerlő versenyzésével.

Rég előzte meg akkora várakozás az utolsó futamot, mint tavaly. A legtöbben persze Rossira voltak kíváncsiak. Arra, hogy vajon behúzza-e a kilencediket, vagy hogy tragikus hős lesz-e belőle ? Ez utóbbi lett végül a sorsa egy drámai, az utolsó körökig izgalmas csatában.

Utoljára módosítva: 2016. január 24. 18:47

F1890
#22 F1890 2016. január 24. 18:38  
Nigel:
Nem azt állítom, hogy a RB nem volt jó az elmúlt években. Az egyik legjobb csapat volt, több évben pedig A legjobb. De mindezek ellenére Vettel mégis látványosan hozzá tudott adni egy kis pluszt a kocsija teljesítményéhez. Nem azért dicsérték agyon, mert a RB volt a legjobb, hanem mert amellett is észre lehetett venni a különleges képességeit. Már három különböző csapattal szerzett (legalább egy) futamgyőzelmet, ez pedig, úgy vélem, egyértelműen bizonyítja a klasszisát.

hát én neki szurkolok , nem is akarom csökkenteni a képességeit. csak sztem tavaly nem ő varázsolt a ferrariból hirtelen erős csapatot, ezt neki tulajdonítani sztem hülyeség

Nigel
#21 Nigel 2016. január 24. 18:36  
F1890:
ez elég egyértelmű h vettel zseni, csak azt mondom h sztem nem a vb címek száma határozza meg alapjáraton egy ember teljesítményét. pl hamiltonnak tavaly évvégéig 1 vb címe volt csak közben nyert már 30-at, szóval sztem a futamgyőzelmek poleok száma az ami számomra mérvadóbb picit, persze ott is jelentősen befolyásolja a kocsi teljesítménye a kimenetelt


Nem azt állítom, hogy a RB nem volt jó az elmúlt években. Az egyik legjobb csapat volt, több évben pedig A legjobb. De mindezek ellenére Vettel mégis látványosan hozzá tudott adni egy kis pluszt a kocsija teljesítményéhez. Nem azért dicsérték agyon, mert a RB volt a legjobb, hanem mert amellett is észre lehetett venni a különleges képességeit.

Már három különböző csapattal szerzett (legalább egy) futamgyőzelmet, ez pedig, úgy vélem, egyértelműen bizonyítja a klasszisát.

F1890
#20 F1890 2016. január 24. 18:34  
Nigel:
Vannak, akik szeretnek játszani a tűzzel. Általában ők azok, akik Karácsonykor felgyújtják a lakást :) Egy pilótának fel kell készülnie az igazán extrém körülményekre, de a bokszutcában történő tűzgyújtást csak nagyon ritkán gyakorolják, ezért nehezebb is felkészülni rá :D Kellene már egy ütős szezon, amely visszacsábítja az F1-ből kiábrándultakat. A Moto GP sem volt mindig körömlerágós az elmúlt években, de a tavalyi Rossi vs Lorenzo csata mindenkit bőven kárpótolt az elmúlt évek mérsékeltebb izgalmakkal járó világbajnokságai után.

lorenzo és rossi vb csatája kb a pontokban mutatkozott meg, a pályán kb nem is tlaálkoztak soha :D köszönhetően pl márkeznek :D

Nigel
#19 Nigel 2016. január 24. 18:30  
andrea1:
Hát ezen szerintem csak mosolyogni lehet, ennyi év után meg pláne :D Vannak ilyen nem normális emberek akiknek ezzel nincs bajuk, mások mint mi azok izgulnak az életükért. :D Reális esély meglátjuk, én nagyon bízom most ebben,


Vannak, akik szeretnek játszani a tűzzel. Általában ők azok, akik Karácsonykor felgyújtják a lakást :)

Egy pilótának fel kell készülnie az igazán extrém körülményekre, de a bokszutcában történő tűzgyújtást csak nagyon ritkán gyakorolják, ezért nehezebb is felkészülni rá :D

Kellene már egy ütős szezon, amely visszacsábítja az F1-ből kiábrándultakat. A Moto GP sem volt mindig körömlerágós az elmúlt években, de a tavalyi Rossi vs Lorenzo csata mindenkit bőven kárpótolt az elmúlt évek mérsékeltebb izgalmakkal járó világbajnokságai után.

F1890
#18 F1890 2016. január 24. 18:29  
Nigel:
Ezzel az erővel azt is mondhatnánk, hogy 2008-ban és 2009-ben is csak jó kocsija volt. De a kimagasló pilóta legfőbb ismertető jele, hogy gyengébb technikával is képes szállítani az eredményeket. Márpedig az első teljes F1-es évében lehengerlően versenyzett, alaposan elverte a többszörös ChampCar bajnok Bourdais-t. 2008 volt az egyetlen év, amikor a Toro Rosso legyőzte a nagy tesót. 2009-ben is rendkívül meggyőző volt, négy futamgyőzelmet szerzett, és a második helyen végzett, legyőzve a jóval tapasztaltabb Webbert. Ráadásul abban az évben a TR megközelíteni sem tudta a Vettellel egy évvel azelőtt közösen elért eredményeket.

ez elég egyértelmű h vettel zseni, csak azt mondom h sztem nem a vb címek száma határozza meg alapjáraton egy ember teljesítményét. pl hamiltonnak tavaly évvégéig 1 vb címe volt csak közben nyert már 30-at, szóval sztem a futamgyőzelmek poleok száma az ami számomra mérvadóbb picit, persze ott is jelentősen befolyásolja a kocsi teljesítménye a kimenetelt

Nigel
#17 Nigel 2016. január 24. 18:21  
F1890:
sztem meg a jó autónak köszönhető a 4 vb cím leginkább. igazából én úgy vagyok ezzel h van 4-5 pilóta aki képes a hegemóniára a jelenlegi f1-ben. és van vagy 10 ember aki képes vb lenni egy jó autóval. persze 4-et senki nem nyer véletlenül , de 2-t igazából bárki behúzott volna azzal. a tavalyi év sem vettelen múlott mert rendbetették a motort, 14-ben sem alonso miatt voltak szarok, mert ugyanolyan arányba verte kimit mint vettel.


Ezzel az erővel azt is mondhatnánk, hogy 2008-ban és 2009-ben is csak jó kocsija volt. De a kimagasló pilóta legfőbb ismertető jele, hogy gyengébb technikával is képes szállítani az eredményeket. Márpedig az első teljes F1-es évében lehengerlően versenyzett, alaposan elverte a többszörös ChampCar bajnok Bourdais-t. 2008 volt az egyetlen év, amikor a Toro Rosso legyőzte a nagy tesót.

2009-ben is rendkívül meggyőző volt, négy futamgyőzelmet szerzett, és a második helyen végzett, legyőzve a jóval tapasztaltabb Webbert. Ráadásul abban az évben a TR megközelíteni sem tudta a Vettellel egy évvel azelőtt közösen elért eredményeket.

andrea1
#16 andrea1 2016. január 24. 18:14  
Nigel:
Igen, elég vicces jelenet volt, legalábbis így utólag visszanézve :) Én valószínűleg önkéntelenül is megnedvesíteném az alsóneműmet, ha tűz ütne ki a közvetlen közelemben. De MS nem az a fajta volt, akit holmi tűzvész kizökkent a nyugalmi állapotából :D Én is drukkolok Sebnek. A legjobb lenne, ha már ebben az évben behúzná az összetett elsőséget. Erre van is reális esély. Nem tudom, miért, de úgy érzem, hogy idén jó kis világbajnokságunk lesz.

Hát ezen szerintem csak mosolyogni lehet, ennyi év után meg pláne :D
Vannak ilyen nem normális emberek akiknek ezzel nincs bajuk, mások mint mi azok izgulnak az életükért. :D

Reális esély meglátjuk, én nagyon bízom most ebben,

F1890
#15 F1890 2016. január 24. 18:10  
Lewisthebest:
08-at a Ferkával még szerintem Button és Rosberg is simán behúzta volna, ha azt nézzük, hogy Massának majdnem sikerült.

igen, ez is igaz. sztem 08-ban a ferrarinak igazából simán kellett volna nyernie az egyéni vb-t szvsz

Nigel
#14 Nigel 2016. január 24. 18:10  
andrea1:
Gyuszó hangja erős volt ennyi év után, de úgy látszik ma a kellemetlen kommentátorok napja van. :D Megmosolyogtató az egész jelenet, jók az ilyesmik. Vettel remélhetőleg felér a Ferrarival a trónra, megérdemelné és így lenne teljes ez az egész történet.


Igen, elég vicces jelenet volt, legalábbis így utólag visszanézve :)
Én valószínűleg önkéntelenül is megnedvesíteném az alsóneműmet, ha tűz ütne ki a közvetlen közelemben. De MS nem az a fajta volt, akit holmi tűzvész kizökkent a nyugalmi állapotából :D

Én is drukkolok Sebnek. A legjobb lenne, ha már ebben az évben behúzná az összetett elsőséget. Erre van is reális esély. Nem tudom, miért, de úgy érzem, hogy idén jó kis világbajnokságunk lesz.

Utoljára módosítva: 2016. január 24. 18:12

F1890
#13 F1890 2016. január 24. 18:07  
Nigel:
Szerintem viszont egyáltalán nem véletlenül épp akkor táltosodtak meg, amikor Vettel hozzájuk került. Persze nem akarom elvitatni Alonso érdemeit sem, nagyon sokat tett a csapatért. Ám aztán végül elege lett abból, hogy a ferrarival nem jött össze neki a vébé cím többszöri próbálkozás után sem. Vettel precizitása legendás. Még a verseny előtt végigmegy a pályákon, nézi, vizsgálja, hogy mi az, amit ő másképp, jobban tud csinálni, mint a többiek. De az is szinte páratlan, hogy a téli szünetben ellátogatott a Pirelli gyárába, egyszerűen mindenről tudni akar. Ennek a hozzáállásnak (is) az eredménye a négy világbajnoki cím.

sztem meg a jó autónak köszönhető a 4 vb cím leginkább. igazából én úgy vagyok ezzel h van 4-5 pilóta aki képes a hegemóniára a jelenlegi f1-ben. és van vagy 10 ember aki képes vb lenni egy jó autóval. persze 4-et senki nem nyer véletlenül , de 2-t igazából bárki behúzott volna azzal.

a tavalyi év sem vettelen múlott mert rendbetették a motort, 14-ben sem alonso miatt voltak szarok, mert ugyanolyan arányba verte kimit mint vettel.

andrea1
#12 andrea1 2016. január 24. 17:58  
Nigel:
Az valóban nem volt semmi :) Még Wéberék is elámultak ilyen fokú hidegvér láttán : http://videa.hu/videok/sport/schumacher-autoja-langra-kap-2004-f1-ferrari-Cvmd5SN9i9TOt98m Schumacher a hűvös, német mentalitásra rácáfolva, nem egyszer ugrándozott a pódiumon, miközben elvezényelte az olasz himnuszt. Két nemzet is szurkolt neki egyszerre. A németek után az olaszok is a szívükbe zárták őt. Rengeteget tett a csapatért. Hogy pontosan mennyit jelentett a vörösök számára, azt jól mutatja, hogy a visszavonulása óta a Scuderia erejéből mindössze egyetlen (!) egyéni világbajnoki címre futotta. Vettellel a soraikban most ismét megnőttek az esélyeik. Úgy látszik, a Ferrarinak szüksége van a munkamániás, perfekcionista német "vendégmunkásokra" :D

Gyuszó hangja erős volt ennyi év után, de úgy látszik ma a kellemetlen kommentátorok napja van. :D Megmosolyogtató az egész jelenet, jók az ilyesmik.

Vettel remélhetőleg felér a Ferrarival a trónra, megérdemelné és így lenne teljes ez az egész történet.

Utoljára módosítva: 2016. január 24. 18:03

Nigel
#11 Nigel 2016. január 24. 17:48  
F1890:
sztem nem vettelen múlik a siker, ahogy alonson sem múlott, egyedül 08-ra mondom azt h azt betudta volna húzni msc alo vet vagy ham


Szerintem viszont egyáltalán nem véletlenül épp akkor táltosodtak meg, amikor Vettel hozzájuk került. Persze nem akarom elvitatni Alonso érdemeit sem, nagyon sokat tett a csapatért. Ám aztán végül elege lett abból, hogy a ferrarival nem jött össze neki a vébé cím többszöri próbálkozás után sem.

Vettel precizitása legendás. Még a verseny előtt végigmegy a pályákon, nézi, vizsgálja, hogy mi az, amit ő másképp, jobban tud csinálni, mint a többiek. De az is szinte páratlan, hogy a téli szünetben ellátogatott a Pirelli gyárába, egyszerűen mindenről tudni akar. Ennek a hozzáállásnak (is) az eredménye a négy világbajnoki cím.

Utoljára módosítva: 2016. január 24. 17:50

Lewisthebest
#10 Lewisthebest 2016. január 24. 17:47  
F1890:
sztem nem vettelen múlik a siker, ahogy alonson sem múlott, egyedül 08-ra mondom azt h azt betudta volna húzni msc alo vet vagy ham

08-at a Ferkával még szerintem Button és Rosberg is simán behúzta volna, ha azt nézzük, hogy Massának majdnem sikerült.

ego
#9 ego 2016. január 24. 17:46  
F1890:
sztem nem vettelen múlik a siker, ahogy alonson sem múlott, egyedül 08-ra mondom azt h azt betudta volna húzni msc alo vet vagy ham

Még akár massa is...

F1890
#8 F1890 2016. január 24. 17:38  
Nigel:
Az valóban nem volt semmi :) Még Wéberék is elámultak ilyen fokú hidegvér láttán : http://videa.hu/videok/sport/schumacher-autoja-langra-kap-2004-f1-ferrari-Cvmd5SN9i9TOt98m Schumacher a hűvös, német mentalitásra rácáfolva, nem egyszer ugrándozott a pódiumon, miközben elvezényelte az olasz himnuszt. Két nemzet is szurkolt neki egyszerre. A németek után az olaszok is a szívükbe zárták őt. Rengeteget tett a csapatért. Hogy pontosan mennyit jelentett a vörösök számára, azt jól mutatja, hogy a visszavonulása óta a Scuderia erejéből mindössze egyetlen (!) egyéni világbajnoki címre futotta. Vettellel a soraikban most ismét megnőttek az esélyeik. Úgy látszik, a Ferrarinak szüksége van a munkamániás, perfekcionista német "vendégmunkásokra" :D

sztem nem vettelen múlik a siker, ahogy alonson sem múlott, egyedül 08-ra mondom azt h azt betudta volna húzni msc alo vet vagy ham

Nigel
#7 Nigel 2016. január 24. 17:22  
andrea1:
Ez a videó nagyon jó lett, jól össze lett dolgozva, jól belenyúltak a jelentekbe :D Ebből 15:27 -től a box jelenet, így is fel lehet fogni ahogy felfogta egy fejmozdulattal reagált arra h mögötte kigyulladt a gép . :D Egyszerűen egy mérce lett a videó. ;) :D


Az valóban nem volt semmi :) Még Wéberék is elámultak ilyen fokú hidegvér láttán :

http://videa.hu/videok/sport/schumacher-autoja-langra-kap-2004-f1-ferrari-Cvmd5SN9i9TOt98m

Schumacher a hűvös, német mentalitásra rácáfolva, nem egyszer ugrándozott a pódiumon, miközben elvezényelte az olasz himnuszt. Két nemzet is szurkolt neki egyszerre. A németek után az olaszok is a szívükbe zárták őt. Rengeteget tett a csapatért. Hogy pontosan mennyit jelentett a vörösök számára, azt jól mutatja, hogy a visszavonulása óta a Scuderia erejéből mindössze egyetlen (!) egyéni világbajnoki címre futotta.

Vettellel a soraikban most ismét megnőttek az esélyeik. Úgy látszik, a Ferrarinak szüksége van a munkamániás, perfekcionista német "vendégmunkásokra" :D

Utoljára módosítva: 2016. január 24. 17:40

successboy
#6 successboy 2016. január 24. 17:18  

"Sok történetet hallhattunk már naplementéig tartó szorgos teszteléseiről"

A "naplementéig" szó nem egészen pontos,elég csak megnézi a következő videót 4:40-től.Padlógázzal majd teljes sötétségben, no comment :D

https://www.youtube.com/watch?v=tAKNwUJQ2WM

andrea1
#5 andrea1 2016. január 24. 14:14  
F1890:
egymásnak ellentmondó nyilatkozatok. érdekes tegnap láttam egy jó videót, akit érdekel https://www.youtube.com/watch?v=T64DawYmgpw

Ez a videó nagyon jó lett, jól össze lett dolgozva, jól belenyúltak a jelentekbe :D Ebből 15:27 -től a box jelenet, így is fel lehet fogni ahogy felfogta egy fejmozdulattal reagált arra h mögötte kigyulladt a gép . :D Egyszerűen egy mérce lett a videó. ;) :D

Utoljára módosítva: 2016. január 24. 14:15

F1890
#4 F1890 2016. január 24. 13:37  

egymásnak ellentmondó nyilatkozatok. érdekes
tegnap láttam egy jó videót, akit érdekel
https://www.youtube.com/watch?v=T64DawYmgpw

mb c124
#3 mb c124 2016. január 24. 13:31  
G0007:
A Legenda 98-as autója egy árverésen. nem semmi végül mennyiért vették meg O.o https://www.youtube.com/watch?v=Ka-WYLRKaTo

Ez még szinte aprópénz a gyűjtőknél, főleg ezekhez képest...

http://www.irishtimes.com/business/transport-and-tourism/ferrari-sold-for-record-38-million-1.1898147
http://money.cnn.com/2013/07/12/autos/mercedes-record-auction/
http://www.origo.hu/auto/20151211-28-millio-dollarert-kelt-el-fangio-ferrarija.html

Utoljára módosítva: 2016. január 24. 13:35

Zasalamel
#2 Zasalamel 2016. január 24. 13:09  
G0007:
A Legenda 98-as autója egy árverésen. nem semmi végül mennyiért vették meg O.o https://www.youtube.com/watch?v=Ka-WYLRKaTo

Vajon egy 2002 vagy 2004 évi Ferrarit mennyiért veszik meg? :D

G0007
#1 G0007 2016. január 24. 13:06  

A Legenda 98-as autója egy árverésen. nem semmi végül mennyiért vették meg O.o

https://www.youtube.com/watch?v=Ka-WYLRKaTo

HairHungary