Így „verte át” a Mercedes Ecclestone-t

írta: M4Sport
2016. július 01. 10:46
FOTÓ: ©xpbimages.com

Úgy tűnik, Bernie Ecclestone valóban elkötelezte magát egy, a jelenleginél igazságosabb pénzelosztási rendszer megteremtése mellett, csütörtökön ugyanis ismét a szisztéma megváltoztatásáról beszélt, majd azt is elárulta, hogyan „verte át” a Mercedes.

Az elmúlt években sokan bírálták a Forma–1 pénzügyi modelljét, mondván a sportág bevételeit igazságtalanul, a piaci szabályok megszegésével osztják el (a Force India és a Sauber például emiatt fordult az Európai Bizottsághoz). A kritikusok szerint az a rendszer legnagyobb hibája, hogy a teljesítménytől függetlenül is biztosít extra juttatásokat a különböző nagycsapatoknak.

A Ferrari például 90 millió dolláros történelmi bónuszt zsebelhet be minden évben, de a Red Bull, a Mercedes, a Williams és a McLaren is kap olyan juttatásokat, melyekhez a többi csapat nem fér hozzá. Eddig úgy tűnt, a rendszer még évekig érvényben lesz, Ecclestone azonban egyre többször hangoztatja, az F1-nek szüksége van egy új pénzelosztási szisztémára, ami elsősorban a teljesítményen alapulna és igazságosabb lenne a kiscsapatokkal szemben.

„Bizonyos értelemben figyelünk – ha egyáltalán ez a jó szó erre – néhány csapatra, hiszen velük hosszú távú megegyezésünk van” – kezdte nyilatkozatát. „Négy-öt évvel ezelőtt elfogadták, hogy 2020-ig itt maradnak, szóval tennünk kellett valamit. A többi csapat nem írta alá, vagy nem írhatta alá ezt a megegyezést. Ha befejezik, mit tehettünk volna?” – utalt azokra a tárgyalásokra melyek során az említett pluszpénzekkel láncolta a Forma–1-hez a legnagyobb csapatokat.

A Mercedes például azzal „kaszált nagyot”, hogy a tárgyalások során kiharcolta a második bajnoki cím megszerzése után járó teljesítménybónuszt – ez Ecclestone szerint jó példa arra, hogy egy élcsapat az eredményei révén is pluszpénzhez juthat. „Alapvetően ugyanaz a rendszer lenne. Amikor megérkeztek alapfizetést kaptak, és elkötelezettek voltak, hogy 2020-ig velünk maradnak, mi pedig tudtuk, hogy ha elkötelezettek, akkor maradnak is” – emlékezett vissza.

Toto Wolff, Paddy Lowe, Bernie Ecclestone„Szóval azt mondtuk, ha megismétlik, amit a Red Bull csinált, vagyis ha megnyerik a bajnoki címet, akkor valami extrát kapnak. Ha pedig kétszer nyernek… én akkor azt mondtam a vezetőségnek, hogy sohasem nyernek világbajnoki címet, nemhogy kettőt! Szóval, így vertek át és nyertek két világbajnokságot” – tette hozzá kissé gúnyosan.

Azt Ecclestone is kiemelte, hogy az új rendszer elsősorban a kisebb csapatoknak kedvezne. „Jelenleg esélyük sincs arra, hogy megkapják ezt a pénzt, amiről beszélünk. Semmi esélyük sincs. De szeretnénk olyan helyzetbe kerülni, melyben megkaphatják, ha jól teljesítenek. Akkor hasonló helyzetben lesznek, mint a többiek. Azt hiszem, ők boldogak lennének ezzel a rendszerrel, hiszen a jelenlegi nem tetszik nekik. A jövőben elégedettebbnek kell lenniük” – magyarázta.

Később a Ferrariról és az ő történelmi bónuszokról is szó esett, aminek jövőéről Ecclestone még nem akart konkrétumokkal szolgálni, azt viszont elhintette, hogy a csapat a jövőben is megtarthatná kiemelt státuszát. „Olyan helyzetben lennének, amiről beszéltünk – a pénz mindenki számára elérhető lenne. Vessünk egy pillantást a csapatra. A kezdetek óta itt vannak, ezért pedig adnunk kellene valamit” – elmélkedett, majd kijelentette, a vörösök nem fenyegetnének a királykategória elhagyásával, ha nem kapnák meg a szóban forgó bónuszpénzt.

A változással kapcsolatos tárgyalásokat egyébként Ecclestone minél hamarabb lezavarná. „Szerintem még idén közös nevezőre kellene jutnunk. Ez olyasmi, amiben a Ferrarinak és a többieknek is bele kell egyezniük. Ezután azonban már nincs szükség a teljes egyetértésre” – magyarázta, majd zárásként kiemelte, az új rendszert a csapatokkal közösen szeretné kidolgozni.

Maurizio Arrivabene, Bernie Ecclestone

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Kimi Räikkönen

02016.10.27. 22:37

Megbénítják a versenyzőket a túl sok szabállyal?

"Ha kreálnak egy új szabályt, azzal nem teszik szabadabbá a versenyzőket"

02016.10.27. 21:48

Button már várja az utolsót

„Elkezdtem a visszaszámlálást”

12016.10.27. 21:42

Vettel: Nem igaz, hogy mindent rosszul csináltunk!

„Akik ezt mondják, nem tisztelnek minket eléggé”