Így zajlik mostantól az F1-es kvalifikáció

írta: M4Sport
2016. március 11. 11:26
FOTÓ: ©xpbimages.com

Egy nappal azt követően, hogy a csapatok megállapodtak a szabályok módosításáról, a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) már közzé is tette az új időmérős szisztémára vonatkozó előírásait.

Az FIA Motorsport Világtanács a múlt héten ratifikálta az időmérő edzések lebonyolítási módjának megváltoztatási tervét, ám miután konkrét szöveg akkor még nem állt előttük, a vonatkozó szabályok megfogalmazására csak most került sor. A módosításra valamennyi csapatnak áldását kellett adnia, s miután ez meg is történt, immáron kijelenthető, valóban új szisztéma szerint tartják meg az év első kvalifikációját Ausztráliában.

Több versenyző is kifejezte aggályait az új rendszer bonyolultsága kapcsán, ami elsősorban nem az ő, hanem a szurkolók helyzetét nehezítheti majd meg. Félelmük pedig talán nem is alaptalan: a most frissített sportszabályzat 33.1-es pontjának hosszúsága duplájára nőtt a 2015-ös változathoz képest… Az alábbiakban ennek szövegét közöljük.

33.1 Az időmérő edzést egy nappal a verseny előtt, 14 és 15 óra között rendezik.

Az edzés a következők szerint zajlik:

a) 14 óra és 14 óra 16 perc között (Q1) valamennyi autó engedélyt kap a pályára lépésre. Hét perccel az edzés rajtja után az utolsó helyen álló versenyző kiesik, és tovább nem mérik az idejét. Ekkor vissza kell térnie a boxba, az időmérő edzést már nem folytathatja. Ugyanez a procedúra zajlik le 8 perc 30 másodperckor, 10 perc 0 másodperckor, 11 perc 30 másodperckor, 13 perc 0 másodperckor és 14 perc 30 másodperckor is, ami után tizenhat autó marad versenyben. Az edzésrész végén valamennyi versenyző, aki a pályán van, befejezheti a körét, amin éppen van, és ha ezen körök véget értek, az utolsó helyen álló versenyző nem folytathatja az időmérő edzést. A tizenöt bent maradó autó időeredményét aztán töröljük.

b) 14 óra 24 perctől 14 óra 39 percig (Q2) a bent maradt tizenöt autó a pályára hajthat. Hat perccel az edzésrész rajtja után az utolsó helyen álló versenyző kiesik, és tovább nem mérik az idejét. Ekkor vissza kell térnie a boxba, az időmérő edzést már nem folytathatja. Ugyanez a procedúra zajlik le 7 perc 30 másodperckor, 9 perc 0 másodperckor, 10 perc 30 másodperckor, 12 perc 00 másodperckor és 13 perc 30 másodperckor, ami után kilenc autó marad versenyben. Az edzésrész végén valamennyi versenyző, aki a pályán van, befejezheti a körét, amin éppen van, és ha ezen körök véget értek, az utolsó helyen álló versenyző nem folytathatja az időmérő edzést. A nyolc bent maradó autó időeredményét aztán töröljük.

c) 14 óra 46 perctől 15 óráig (Q3) a bent maradt nyolc autó a pályára hajthat. Öt perccel az edzésrész rajtja után az utolsó helyen álló versenyző kiesik, és tovább nem mérik az idejét. Ekkor vissza kell térnie a boxba, az időmérő edzést már nem folytathatja. Ugyanez a procedúra zajlik le 6 perc 30 másodperckor, 8 perc 0 másodperckor, 9 perc 30 másodperckor, 11 perc 0 másodperckor és 12 perc 30 másodperckor, ami után két autó marad versenyben. Az edzésrész végén valamennyi versenyző, aki a pályán van, befejezheti a körét, amin éppen van, és ha ezen körök véget értek, és előáll a végleges edzéseredmény.

A fenti eljárás a 22 autó részvételén alapul. Abban az esetben, ha 24 autó venne részt, nyolc esik ki a Q1 és a Q2 után, 26 autó esetén kilenc autó esik ki a Q1 és a Q2 után, és így tovább a kevesebb autó részvétele esetén is. Ha szükséges, az egyes szakaszok közötti szünetet és a kiesés idejét is módosíthatjuk, hogy a Q3 lebonyolítása ne változzon.

FIA
Oszd meg!

20 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

Denis Hunter
#20 Denis Hunter 2016. március 13. 10:39  

ha valaki a harmadik szabadedzesen hibazik, az is bucsuzhat kb, mert neha epp a Q1re raktak ossze a kocsit, hogy tudjon menni egy gyors kort, most ha az elso 5 percben nem jon ki valaki, akkor kb vege is van a szamara.

Kimilton
#19 Kimilton 2016. március 12. 10:47  

Minek kellett változtatni azon ami jó volt? Több kérdésem nincs.

daviid
#18 daviid 2016. március 11. 17:22  
Bruum:
Csak engem zavar (vagy más nem figyelt fel rá) hogy a Q3-ba már csak 8 autó lesz a 10 helyett? Így alig lesznek meglepetésemberek a Q3 ban és a Meki is azt mondta szeretnének a folyamatosan a Q3-ban lenni, de így nem tudom, hogy fog sikerülni.

Szerintem ez a legkisebb probléma az új időmérővel, de amúgy igen, ez eléggé rossz lesz. Ha minden papírforma szerint fog menni, akkor a Q3-ban ott lesz a két Mercedes, a két Ferrari, a két Williams, és kb 1 Force India, és 1 Toro Rosso. A többieknek szárazon nem lesz esélyük bejutni a Q3-ba, ha senki nem fog hibázni. Profi pilóták révén, erre szintén kevés esély van, főleg a nagyobb csapatoknál.

daviid
#17 daviid 2016. március 11. 17:16  

Én nem adok hosszú életet ennek az időmérőnek. Ha nem lesznek esős időmérők, akkor ez a rendszer rosszabb lesz, mint az elmúlt évek időmérő-szisztémái. És van olyan érzésem, ha Ausztráliában nem hozz több izgalmat, mint az eddigi, akkor a szurkolók hamar hangot emelnek a rendszer ellen. (Itt most azokat értem, akik nagyon támogatják ezt az elképzelést) Mert azt se felejtsük el, hogy az időmérő körüli mizéria azért ment, hogy izgalmasabbá tegyék az edzéseket. Azaz, ha csak olyan izgalmas lesz, mint volt, akkor már megbukott az egész új koncepció. Éééés jobb esetben lesz olyan izgalmas, mint volt véleményem szerint. Én egy esélyt adok neki, mert könnyen lehetséges, hogy én gondolom túl a dolgokat. Tévedhetek, hisz emberből vagyok, de én úgy gondolom, hogy a jelenlegi gumiszabályok, és a Pirelli végett ez az egész rendszer megfog bukni.
A Q1 és a Q2 nagy eséllyel úgy fog zajlani, mint eddig, csak most egyesével esnek ki a pilóták. Nagy változás nem lesz, egyedül az szomorkodhat, aki elsőre lassú kört tudott futni. De pont ebből adódóan, a nagy csapatok már az adott section elején kihozzák magukból a lehető legtöbbet, és már nem is látjuk őket. Maximum akkor, ha maradt a körben idő, és nem szeretnének kockáztatni.
Nézzük a Q3-at, ami abban az esetben, hogyha nincs elegendő szuper-lágy keverékű abroncs az adott pilótának akkor az bizony csak egy mért kört fog futni, függetlenül attól, hogy Mercedest, vagy Force Indiát vezet. Ezekben a gumikban egész egyszerűen nincs benne két gyors kör, ahol a maximális teljesítményt kitudnák hozni. Elmehetnek újabb körökre, de azok már korántsem lesznek annyira jók, mint ami első próbálkozásra lehetett volna. Ezért véleményem szerint, a Q3, csak az első-öt percben lesz izgalmas, utána mehetünk a dolgunkra, mert nem hiszem, hogy érdemi változások történhetnek az utolsó kilenc percben. Imádkozok azért, hogy másként legyen, és váljon be a rendszer, mert szerintem nem fog. Majd csak akkor, ha a Pirelli lesz oly kedves, és olyan abroncsokat fog gyártani, hogy azok több gyors körön keresztül is jól teljesítsenek.

Utoljára módosítva: 2016. március 11. 17:17

Rocketfinger
#16 Rocketfinger 2016. március 11. 16:17  

tulajdonképpen a Manornak, Saubernek, Haasnak, Mclarennek ki se nagyon kell jönnie, mert 7 percig tart az időmérőjük? inkább elszévelik a technikát.
rendkívül izgalmas lesz, hogy a Merci kemény gumin fut egy kört, oszt jóccakát, mennek hűsölni a boxba. van aki meg a gyorskörét se fejezheti be?

sly0007
#15 sly0007 2016. március 11. 14:50  

Igazából Q1ben mindenki megy egy kört, aztán a kicsik versengenek és kiesnek a szokásosak (eddig is ez volt), Q2ben hasonló lesz, egyetlen kérdéssel, ki melyik gumit rakja fel. (eddig is hasonló volt) Q3-ban várható a legnagyobb változás, az első mért körét mindenkinek el kell találnia, mert nem lesz idő kerékcserére. És nem lesz izgalmas második kör, mert mire az lenne, már csak 2 versenyző lesz a pályán akik eldöntik az első sort. Eddig az időmérő legizgalmasabb pillanata (ha a mercik mellett lehet izgalmas szót használni) az volt, mikor leintés után vártuk ki kit túr ki. Ezt is elvették tőlünk... És ettől várnak hűű de nagy felhajtást?

Mtom
#14 Mtom 2016. március 11. 14:09  

Itt max annyi kulonbseget latok hogy nem egyszerre esnek ki a Q1-Q2 vegen hanem egyenkent, es esetleg a Q3-ban a ket utolsonak maradt kocsi megy majd 1-1 plusz kort.

Bruum
#13 Bruum 2016. március 11. 13:56  

Csak engem zavar (vagy más nem figyelt fel rá) hogy a Q3-ba már csak 8 autó lesz a 10 helyett? Így alig lesznek meglepetésemberek a Q3 ban és a Meki is azt mondta szeretnének a folyamatosan a Q3-ban lenni, de így nem tudom, hogy fog sikerülni.

Nigel
#12 Nigel 2016. március 11. 13:46  

Sokan úgy gondolják, hogy az F1 nem élhet át még egy olyan egysíkú és unalmas évet, mint amilyen a tavalyi volt. Ezért akarnak a futamokba becsempészni némi izgalmat.

A Ferrari a teszteken egész jól teljesített, de ez még nem garancia arra, hogy éles, versenykörülmények között is beérhetik a merciket. A többi csapatról nem is beszélve. Ezért is jött létre ez az új időmérős szisztéma.

Minden bizonnyal izgalmasabb lesz, mint az elődje, de hogy vajon igazságos is e, az már rendkívül kérdéses. Inkább lutrira emlékeztet. Az szerez majd előnyt, aki jókor lesz jó helyen.

Utoljára módosítva: 2016. március 11. 13:59

ernike
#11 ernike 2016. március 11. 13:29  

Csak ezt nem értem hogy miért nyúlnak egy olyan dologhoz ami jól működött. Persze megadom az esélyt az új szabályoknak is mert majd használat közben derül ki pontosan mi is fog történni.

cares
#10 cares 2016. március 11. 13:23  

Édes Istenem...
Ez minden,, csak nem normális.
Egy dolog valószínűsíthető, hogy az időmérő edzések után, lesznek érdekes eredmények.
XY azért nem jutott tovább mert feltartották, nem ért fel időben, nem tudta befejezni a körét stb. stb. stb.
És a végén az lesz, hogy egy tök zavaros rajtrács lesz. De most komolyan, akkor miért nem inkább sorsolják ki, ki hanyadik helyről induljon, oszt kész. Kb. ugyanazt a végeredményt is kaphatjuk.
Azért remélem, hogy a korábbi évek bakijait szem előtt tartva, fel lesznek készülve a csapatok erre és mindenki, minden egyes etapban egy top kört fut. Ezzel szerintem csak a "biztonsági" körök számát csökkenthetik le nullára. Annak nem lesz értelme szerintem.
De én már most sem értem és edzés közben sem fogom érteni egy jó ideig, nekem túl zavaros.

McLarenHonda
#9 McLarenHonda 2016. március 11. 13:00  
ernike:
Monacoban izgalmas lesz az 1. 7 perc. Mindenki a pályán, össze-vissza feltartják egymást.

Én is főleg a feltartásoktól félek. Gondolj el egy ilyen helyzetet Spa-ban az utolsó S kanyarban... Lehet lesz újra bunyó:)

Dani: Ezt számolgattam én is:(

csikde
#8 csikde 2016. március 11. 12:59  

Es lesz ehhez megfelelö mennyisegü gumi is? Vagy azok, akik tovabb lesznek az idömerön versenyben, azoknak nem marad lagy a versenyre? A lagyon kivül fog egyaltalan barki is masmilyen gumit hasznalni?

ernike
#7 ernike 2016. március 11. 12:50  

Monacoban izgalmas lesz az 1. 7 perc. Mindenki a pályán, össze-vissza feltartják egymást.

fist1
#6 fist1 2016. március 11. 12:46  

Jól beleillik majd ez is az utóbbi idők által mesterségesen generált műizgalmakba. Kérdés, ki akar cirkuszt, ki akar sporteseményt látni az F1-ben. Közel az idő, hogy sokan gondolkodóba esnek, érdemes-e tovább nézni ezt a bohózatot, ami egyre kevésbé mutat fel sportértéket.

dani969
#5 dani969 2016. március 11. 12:43  
McLarenHonda:
Kérdés: mi történik, ha a számolós alatt piros zászló van? Másodpercre pontosan leállitják, majd elkezdik?

Nekem is ez volt a legelső gondolatom..
Ahogy a konkrét szabalyokat olvasom, ha lejárt a masfel perc, nem fejezheted be a köröd. 6.59nel piros zaszlo. Elindul, kiesik egy pilota, másfél perc múlva meg egy es 3 perc mulva egy harmadik mert nem tudtak befejezni a gyorskort. Ez all barmely 1:30nal hosszabb palyanal, sot...

F1890
#4 F1890 2016. március 11. 12:33  

az a vicc h ezt úgy harangozzák be mintha majd az utolsó másfél percben egy mindent eldöntő párbaj lenne két pilóta között, pedig ilyenről szó sincsen :D

ez egyedül esőben lesz izgalmasabb, mert ott könnyedén beszophatja vki.mi több ott pl mák kérdése az h ki mikor vált majd frissebb interekre mert lehet megjárja

McLarenHonda
#3 McLarenHonda 2016. március 11. 12:31  

Kérdés: mi történik, ha a számolós alatt piros zászló van? Másodpercre pontosan leállitják, majd elkezdik?

Balrog
#2 Balrog 2016. március 11. 12:18  

Én még mindig nem látom, hogy ez nekünk hol lesz izgalmasabb. Azt viszont igen, hogy ezzel a megoldással kb. minden autóra külön-külön jut majd legalább 10-20 mp közeli az adásban, ahol meg lehet mutatni a pilóta és a csapat reakcióját, meg végigpásztázni az autót és a csapatruházatokat. :D

Berger 87
#1 Berger 87 2016. március 11. 12:12  

Majd megszokjuk ezt is... bár ezzel a középcsapatokat rendesen megszivatják. A Mercedes és a Ferrari bőven elég ha egy kört fut, simán továbbmegy. A többiek meg akár már az első szakaszban is elhasználhatják a gumikészletük túlnyomó %-át.

Utoljára módosítva: 2016. március 11. 12:14

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Max Verstappen

02016.10.25. 19:13

„Ember, micsoda idióta!”

Így szólt a rádió Texasban

12016.10.25. 18:26

A Renault versenyzője csapatutasítást akart

Palmer gyorsabbnak érezte magát márkatársánál