Ilyen lesz az új rádiós szabály

írta: M4Sport
2016. március 17. 15:14
FOTÓ: ©xpbimages.com

Pánik, egyetemi kurzus, tehetetlenség és magukban beszélő pilóták – sokan sokféleképpen látják az életet a csapatrádiós korlátozások után.

Mint ismeretes, a nyakunkon lévő 2016-os szezonra tovább szigorítják, hogy mit lehet megbeszélni a csapatrádión és mit nem (lásd alább), a versenyzőket pedig a melbourne-i paddockban természetesen naphosszat faggatták róla, hogy maguk a főszereplők hogyan fogják megélni a többek között csütörtök délelőtt napvilágra kerülő legújabb drasztikus korlátozásokat.

„Mi versenyzők eddig mindig profitáltunk a stratégiából, és itt most romlani fog a teljesítményünk, mivel sosem követhetjük majd az aktuális stratégiánkat, csak azt, amit a verseny előtt megbeszéltünk” – hívta fel a figyelmet a mercedeses Nico Rosberg. „Például lesz olyan, hogy a mérnökeim tudni fogják, hogy ha a megbeszélt körben állok ki kereket cserélni, akkor be fogok ragadni egy lassabb autó mögé a pályán, aki még nem volt kint, és el is nyújtanák az etapot, de mivel én kezdettől fogva úgy vezettem, mintha az adott körben jönnék ki nem tudva, hogy a lassú kocsi ott lesz , ezért eddigre teljesen kinyírom a gumijaimat. Nem fogjuk tudni megmondani, hogy változott-e a stratégiánk. Egy másik példa: ha átállunk három kiállásról kettőre, akkor végig nyomni fogom neki, arra számítva, hogy két kör múlva úgyis kiállok, de aztán mégsem hívnak be a bokszba, és megint csak kinyírtam a gumijaimat.”

Carlos Sainz szerint viszont a nézőkért mindent – beleértve az eddig a bokszból irányítva, „robotként” navigált menürendszerek megtanulását, ami felért egy „egyetemi kurzussal”.

„Természetesen így nehezebb lesz versenyezni. Két hétig tanultam a procedúrákat, olyan voltam, mint egy egyetemi diák. Hihetetlen, hogy milyen bonyolultak tudnak lenni. Más versenyzők szerint is nagy kihívás lesz, de ha a rajongók szeretik, és nekik így érdekesebb lesz, akkor boldogan tanulok pár óráig” – mondta a spanyol.

Honfitársa, a mclarenes Fernando Alonso tudatában van a Rosberg által felvetett problémáknak, és szerinte az, hogy a megbeszélt stratégiát követik, az voltaképpen csökkenti a versenyző szerepét (is).

„Szerintem a korlátozások miatt a versenystratégia és a felkészülés is sokkal szigorúbb lesz, nekünk pedig sokkal fegyelmezettebbnek kell lennünk az autóban” – jegyezte meg Alonso. „Többé-kevésbé azt a forgatókönyvet követjük majd, amiben a megbeszéléseken megállapodtunk, sokkal inkább, mint korábban, úgyhogy végeredményben a versenyző még kevesebb mindenről is dönthet majd! Régebben lehettek saját gondolataink és megérzéseink a kocsiban, de most beszélhetünk róluk a rádióba akármennyit, ha egyszer nem kapunk választ.”

A Williamsnél viszont máshogy értelmezik a dolgot – Valtteri Bottas szerint is szinte csak a pilóták beszélnek majd, viszont a szavai alapján a grove-iak a „tilos megbeszélni”-kitétel alatt csak azt értik, hogy a boksz nem reagálhat, és nem utasíthatja a versenyzőt, a versenyző viszont szabadon dönthet a kocsiban.

„Így egy kicsit inkább a versenyzőn múlik majd, hogy visszajelzést adjon a gumikról, hogy folytathatjuk-e az A-, B- vagy C-tervvel stratégiailag, ilyesmi. A benzinspórolás és minden más is inkább rajtunk múlik majd, úgyhogy nagyobb lesz a felelősségünk. Nagyobb lesz a csend a pilótafülkében, a fülünkben, de a szabály nem tiltja, hogy a versenyző minden információt megosszon, amije van” – mondta a williamses.

Egy különösen fontos változás

Pat Symonds, a Williams technikai igazgatója eközben egy különösen fontos változásra is rámutatott.

„A legalapvetőbb változás az utolsó néhány technikai irányelvben valójában az volt, hogy korábban az szerepelt a listán, amiről nem beszélhettünk” – magyarázta a szakember. „Most viszont az szerepel, amiről igen, ami természetesen sokkal pontosabb, mivel ha megmondják, hogy erről vagy arról nem beszélhetsz, az definíciószerűen azt jelenti, hogy minden másról meg igen – politikáról, vallásról, mindenről!”

Emlékezetes módon, amikor Lewis Hamiltonnak tavaly egyszer nem mondhattak meg valamit rádión, akkor a címvédő frappánsan csak azzal a kérdéssel reagált, hogy „jól van, akkor az ég kék?”, mire a versenymérnöke már nyugodt szívvel belemondhatta a mikrofonba, hogy igen. Idéntől az ilyen „gyanús” virágnyelvet is külön monitorozza majd a versenybíróság…

A versenyzőnek rádión adható információk továbbra is engedélyezett listája (a legfrissebb irányelvben betiltott elemek áthúzva):

- Hogy mikor kell „megnyomni” a gázt, kivel versenyzünk, stb.

- Ellenféllel szembeni előny vagy hátrány a versenyen (kvalifikáción is, az üres pálya érdekében)

- Ellenfél körideje

- Saját köridő vagy szektoridő

- Pozíciócsere csapatutasításra

- Bokszkiállás időzítése (és „biztonsági autós tartomány”)

- Gumiválasztás a következő etapra

- Ellenfelek valószínűsíthető versenystratégiája

- Ellenfelek gumiválasztása

- Ellenfelek etaphosszai

- Első szárny állítása a következő kiállásra

- Kapcsolók átállítására vonatkozó utasítás, ha technikai hiba elhárításáról van szó

- Saját technikai hiba és arról szóló információ közlése (pl. defekt, sérülés, DRS-hiba stb.)

- Behívás a bokszba javításra vagy versenyből való kiállásra

- Ellenfél technikai hibájának közlése

- Időjárás

- Vizes pálya, olaj vagy törmelék bizonyos kanyarokban

- Lekörözésekkel kapcsolatos információk

- Bokszutcai szabályokra való figyelemfelhívás (pl. fehér vonalak, sebességkorlátozó táblák be- és kihajtáskor)

- Pályaelhagyásra való figyelmeztetés

- Hátralevő körök száma

- Biztonsági autó

- Versenyirányítás információi (piros és sárga zászlók, elhalasztott rajt, DRS engedélyezése vagy tiltása stb.)

- Versenyzői magatartás (pl. sikánok levágása, négy kerékkel történő pályaelhagyás, időbüntetések bejelentése, stb.)

- Tesztprogrammal kapcsolatos információk az edzéseken (pl. aero-tesztek)

- Versenyzői üzenetek vételének megerősítése

Oszd meg!

6 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

qwerm
#6 qwerm 2016. március 18. 07:40  

nevetséges ez az egész rádiós korlátozás. a következő az lesz, hogy először limitálják, hogy mennyit beszélgethetnek a boxban, aztán betiltják a beszélgetést. aztán jön a korlátozás, h mkinek ellenőrizni fogják a túlnyomást a seggében, mert 2017-től nem lehet majd szarni, csak 72 óránként, és ha alacsonyabb a nyomás, akkor bevarrják.

Enveblo
#5 Enveblo 2016. március 17. 23:00  
sába:
Az addig oké, hogy közben rájöttek, hogy talán kevesebb infot kellene adni az ellenfelekről. Viszont azt nem értem, hogy miért lett letiltva: hátralévő körök száma, szárnyállítás, a gumiválasztás a következő etapra és főleg a pályaelhagyásra való figyelmeztetés. Csapatutasítást viszont nyomathatják ezerrel. Érdekes.

csapatutasításnak semmi köze témában a vezetéstechnikához, és a versenyintelligenciához

sába
#4 sába 2016. március 17. 22:46  

Az addig oké, hogy közben rájöttek, hogy talán kevesebb infot kellene adni az ellenfelekről. Viszont azt nem értem, hogy miért lett letiltva: hátralévő körök száma, szárnyállítás, a gumiválasztás a következő etapra és főleg a pályaelhagyásra való figyelmeztetés. Csapatutasítást viszont nyomathatják ezerrel. Érdekes.

Utoljára módosítva: 2016. március 17. 22:47

Sebees
#3 Sebees 2016. március 17. 22:09  

Technikai sportban mindig visszás ha a technika felhasználását korlátozzák. Ezt a motorfejlesztéstől a rádiózásig gondolom. Világosan meg kellene határozni az autó paramétereit ezen kívül szabad a vásár, ki mit talál ki ha van lehetősége megvalósítani tegye. Hülyén nézett ki a hatkerekű autó is de túléltük :-)

f1 the best
#2 f1 the best 2016. március 17. 17:40  

Én alapvetően örülök a rádiós korlátozásnak mert így több fog múlni a versenyző képességein, stratégiáján és döntésein. Én odáig mennék a rádiós korlátozásokban, hogy csak azokat közölhetnék a boxból, amik a biztonságot érintik. Más kérdés, hogy ezek a rádiós korlátozások hogyan játszhatóak ki illetve mennyire lesznek szigorúak a bírák illetve hogy milyen büntetés jár a szabályszegésért.

hun005
#1 hun005 2016. március 17. 16:17  

Versenyezni kell,nem rádiózni!FORMA-1 HÍREK

Lewis Hamilton

02016.10.22. 18:52

Így állunk az időmérő előtt

A három szabadedzés összesített eredménye

562016.10.22. 18:01

Verstappen vezetésével Red Bullok az élen, a Mercedesek „rejtőzködtek”

Vettelt váltógondok, Sainzot két defekt hátráltatta