Inkább köszönet járna a Mercedesnek, a Ferrarinak és a Red Bullnak?

írta: M4Sport
2016. augusztus 22. 12:51
FOTÓ: ©xpbimages.com

Nem érdemli meg az ellenfelek kritikáit és panaszát az a három élcsapat, amely segédkezik a 2017-es gumik kifejlesztésében. Legalábbis a Pirelli szerint. A kicsik persze más miatt is „hálálkodhatnak” a nagy riválisoknak…

Közvetlenül a Német Nagydíj után a Ferrari és a Red Bull két-két napon át tesztelte a Pirelli új, szélesebb gumijait, melyeket 2017-ben vezetnek be a Forma–1-ben. A két istálló és a Mercedes saját korábbi versenygépét alakította át e tesztekre, hogy hiteles leszorítóerő-értékeket érjenek el vele, ezzel segítve az olasz beszállítót. Több rivális ugyanakkor kétkedve figyeli munkájukat.

A Williamsnél állítják, hiába törekszik a Pirelli a maximális adatmegosztásra és átláthatóságra, a tesztelők már azzal komoly előnyre tesznek szert, hogy ők adnak visszajelzéseket a gyártónak arról, milyen irányba is kellene haladniuk. A Force Indiánál eközben fölhívták a figyelmet arra, hogy miközben az olasz gumicégtől valóban megkapják az adatokat, a tesztelő hármas saját maga számára is számos információt gyűjt, melyekről ők mit sem tudhatnak, s melyeket az FIA törekvése ellenére is fel fognak tudni használni a 2017-es modelljük tervezésekor.

A Pirelli sportigazgatója, Paul Hembery ugyanakkor inkább hálás, hogy vannak csapatok, amelyek segítik őket, s ennek megfelelően szembe is ment a kritizálókkal. Szerinte a többi istálló is jobban tenné, ha inkább köszönetet mondana a három élcsapatnak. „Beszéltem emberekkel, akik korábban részt vettek a tesztprogramjainkban, és azt mondták, lövésük sem volt arról, mit is teszteltek. Egy alkalommal egy autón csak a kirakós egy apró részét próbáljuk ki, mely nem is egyezik meg azzal az elemmel, amiket máskor egy másik autón tesztelünk. Találgathatsz tehát egy ideig, ha meg akarod ebből érteni, milyen is lesz a végső termékünk… Az ebből szerzett előny nagyon csekély” – magyarázta a brit az Autosportnak.

„A későbbi években már valamennyi csapattal tesztelhetünk majd, mert aktuális autókat használhatunk. Idén az jelentette a problémát, hogy az aerodinamika jövőre sokat változik. Ha csak a gumikat módosítanák, akkor sokkal több istállóval tesztelhetnénk. Én ezek után hálás vagyok, hogy az élcsapatok felelősséget vállaltak, és szerintem az összes többi csapatnak is hálásnak kellene lennie. Miközben nekünk is költenünk kellett erre, a csapatok is ezt tették. Meg kellene köszönni a nagyok támogatását” – figyelmeztetett a sportigazgató, hozzátéve, a többi csapatot a tesztek során nyert összes információról, így még a versenyzők visszajelzéseiről is tájékoztatják.

Pirelli 2017

Ördögi körben a kicsik – mást is megköszönhetnek az élcsapatoknak…

Ismerve az F1-es farkastörvényeket és a folyton az előnyszerzés lehetőségeit kutató csapatok gondolkodásmódját, persze aligha véletlen, hogy a Mercedes és társai vállalták az autók átalakításával járó pluszkiadásokat. A Force India csapatmenedzsere a közelmúltban elmondta, ők is szívesen megtették volna ezt, ha lett volna miből. Az idei fejlesztések és a 2017-es projekt ugyanakkor nekik minden energiájukat leköti, így másra már nem marad forrásuk.

A helyzet ellentmondásosságát ráadásul tovább fokozzák a Pirelli további tervei is. Hembery kiemelte, ha 2017 telén az európai téltől távolabb eső helyszínen, például valamely arab pályán tesztelhetnének – ők ezt szorgalmazzák –, az előzetes gumitesztekről lemaradó 8 csapat is gyorsan felmérhetné az új abroncsok viselkedését. „Bármilyen előny hamar eltűntethető lenne, ha a téli tesztek során egy reprezentatív körülményeket biztosító helyszínt választanánk, ilyenkor ugyanis gyors lenne a tanulási folyamat. Barcelonában ilyenkor még fagyos a talaj reggelente, ami nem segít. Ha a csapatok átgondolnák ezt, egy melegebb helyszín jobb lenne – például Bahrein vagy Abu-Dzabi” – mutatott rá Hembery.

Csakhogy e csapatok többsége ugyanazon ok miatt kénytelen nemet mondani e lehetőségre, ami miatt a saját tesztautó építésére is: nincs annyi pénzük, hogy állják a felszerelés utaztatásának pluszköltségeit, hiszen a téli tesztidény már európai helyszíneken is alaposan megviseli őket anyagilag. Az elmúlt években több istálló is fizetésképtelenné vált ezen időszakban, s emiatt előleget kellett kérniük Bernie Ecclestone, csak az évkezdéskor kifizetett pénzeiből.

„Megértem ezeket az érveket” – mondta erre reagálva Hembery. „Itt viszont inkább arról van szó, mire akarod elkölteni a pénzed, nem pedig arról, hogy nincs meg a pénzed. Sok éven keresztül három hónapon át lehetett tesztelni, és akkoriban a költségvetések még a töredékei voltak annak, amivel most rendelkeznek az istállók.”

Hembery arról azonban megfeledkezett, hogy a jóval drágább motorokkal, a jóval hosszabb versenynaptárral, a csapatok által foglalkoztatott emberek létszámának növekedésével és az F1 nagyokat segítő bónuszrendszerével eközben a versenyképesnek lenni is jóval drágábbá vált, mint a korlátlan tesztek idejében volt.

És a kicsik a gumiteszteken vállalt áldozat mellett talán ezért is köszönetet mondhatnak az élcsapatoknak – és persze mindazoknak, akik hagyták kialakulni ezt az ördögi kört…

Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Daniel Ricciardo

12016.10.24. 00:54

Vettel: Tíz másodpercet spórolhattunk volna a dobogós csatához

Különc taktikájának nem jött jól a virtuális biztonsági autó

12016.10.24. 00:37

Büntetést kapott a Ferrari

Danyiil Kvjat manőverét is szankcionáltá