Inkább nem a Ferrari útját választja a Honda

írta: M4Sport
2016. május 09. 10:03
FOTÓ: ©xpbimages.com

Átfogó újításokra tartogatja idei évközi módosító pontjait a Honda. A gyártó főnöke terveikről beszélt.

Előreléptek, de az áttörést még nem érték el – nagyjából így lehetne összefoglalni az előző év legnagyobb csalódását jelentő McLaren-Hondánál történt idei változásokat. A csapatnak idén sikerült elmozdulnia a mezőny végéről, ám hiába autójuk és erőforrásuk javulása, Q3-as állandó résztvevőnek továbbra sem számítanak. Az év második felére ugyanakkor reményeik szerint ez megváltozik.

Erről elsősorban a Honda gondoskodhat, amely a motorgyártók közül várhatóan a legkésőbb fogja bevetni év közben használható módosító pontjait. Sportigazgatójuk, Haszegava Juszuke az Autosportnak elárulta, a Ferrarival ellentétben ők nem terveznek több lépcsős kis módosításokat. „Természetesen folyamatosan fejlesztünk, de azt előre el kell terveznünk, hogy mikor vessük be az újításokat és a módosító pontokat” – nyilatkozta a japán szakember.

„Van pár zsetonunk, de még mindig korlátozva vagyunk. És taktikai szempontból nem szeretnénk kis lépésekkel haladni. Nem fokozatosan, hatékonyan szeretnénk felhasználni a pontokat. Ehhez viszont látnunk kell, hogy haladnak a fejlesztések. Remélem, nagy előrelépés várható. Egyes dolgok nagyon ígéretesnek tűnnek, de amíg nem kapjuk meg őket, nem tudhatjuk pontosan, mekkora lesz a hatásuk. A belső égésű motorunkra és az ERS-re helyezzük a hangsúlyt.”

A Hondának 14 módosító pontja maradt a szezon hátralévő részére, miután a tél folyamán összesen 18-at használt el. Ezzel a második legnagyobb mozgástérrel rendelkező gyártó a Renault után. Haszegava ugyanakkor már várja a pontrendszer 2017-es eltörlését, mely nagyobb esélyt kínál majd számukra a felzárkózáshoz. „Örülök, hogy az F1 megszabadul a zsetonoktól, de ez komoly kihívást jelent majd a mérnökök számára. Mostantól nagyobb szabadságot kapunk majd a fejlesztések terén, ami jó. A költségcsökkentés pedig minden gyártó számára nehéz lesz. Szóval összességében elégedettek vagyunk” – nyilatkozta a japán.

Motorgyártók és módosító pontok:

Ferrari – 6 (26 elhasználva, 3 év közben)

Mercedes – 11 (21 elhasználva, 2 év közben)

Honda – 14 (18 elhasználva)

Renault – 24 (8 elhasználva, 1 év közben)

Oszd meg!

4 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

p4x-639
#4 p4x-639 2016. május 09. 22:28  

Nem tudom ha nem lesz token akkor vajon mire fogják fogni, hogy miért nem fejlesztenek?
Nem értem, a két leggyengébb motorgyártó képtelen "elkölteni" 32 tokent de valamiért azt hiszik, hogy majd ha dupla annyit változtathatnak motorról motorra mint most egész évben akkor lesz elég kapacitásuk ahhoz, hogy ezt meg is tegyék.

albutr
#3 albutr 2016. május 09. 20:04  

csak lennének ott az élmezőnyben.

trialboj
#2 trialboj 2016. május 09. 12:29  

Miféle költségcsökkentés? Hogy 1 miskával kevesebbért árulhatják? A Honda ingyen adja a Mekinek, más partnere meg kvára nincs, szóval ezzel talán nem kell törődjön. Ja és ha spórolni akarna, sem jár jól, mert amíg nem bizonyítja hogy jó a motor, addig nem is lesz senki aki őt választaná, főleg mivel jelenleg a Renault motor az RB kasztniban simán ott legyeskedik a Ferka mellett, és lehet előbb utóbb meg is eszi.

kulcsarb
#1 kulcsarb 2016. május 09. 11:24  

max 2018-ra lesz ebből versenyképes-versenyautó,
de addigra Alosno "nyugdíjba megy",
Button meg már a Williamsnél lesz,

hát így.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Pascal Wehrlein

02016.10.23. 00:50

Kedv vagy stílus kérdése Vettel halványabb teljesítménye?

Formahanyatlására többféle magyarázat lehet – a Ferrariéra nem tud választ