Inspiráló volt a tavalyi austini özönvíz

írta: M4Sport
2016. január 24. 09:00
FOTÓ: ©xpbimages.com

A 2015-ös esős Amerikai Nagydíj amolyan kiindulási pontként szolgál majd a Pirelli jövő héten megtartott kétnapos esős tesztjéhez. A cég sportigazgatója az esőgumik várható fejlesztéséről beszélt.

Miközben gumijait gyakran érte kritika, a Pirelli éveken át panaszkodott a szűkös tesztlehetőségei miatt, amely megnehezíti fejlesztési munkálataikat. Mindez hatványozottan igaz volt az esős gumijaikra, melyekkel még kevesebb tapasztalatszerzésre volt lehetőségük: ha versenyhétvégén vizes a pálya, a csapatok rendszerint inkább nem is hajtanak ki rá, a téli teszteken pedig túl kevés nap áll rendelkezésre ahhoz, hogy az istállók kellő időt adjanak a Pirelli számára a speciális gumitesztre.

2016-ban viszont mindez megváltozik: jövő hét hétfőn és kedden a franciaországi Paul Ricard versenypályán kétnapos esős gumitesztet rendeznek – 2015-ös autókkal, három csapat részvételével. A cél az elmúlt években csak kevéssé módosított esőgumik továbbfejlesztése, melynek a sportigazgató, Paul Hembery szerint a múlt évi amerikai hétvége tanulságaival vágnak majd neki. „Austin jelentette az eddigi legjobb esős tesztünket az öt évünk alatt” – jelentette ki az Autosportnak Hembery, utalva arra, hogy Texasban gyakorlatilag egész hétvégén esett az eső, és a csapatok emiatt a megszokottnál aktívabbak voltak a vizes pályás gumikon.

„Érdekes volt, mert nagyon sok konkrét információra tettünk szert ahhoz képest, amennyit a múltban nyertünk. És nagyon sok hasznos kört tettünk meg, mert a résztvevők úgy gondolták, esős lesz a verseny is. Talán nem úgy alakultak azok a pontok, amikor teljes esőgumikról köztes esőgumikra válthatunk, de rendes esőben sok információt szereztünk arról, min kéne változtatni a fejlődés érdekében. A Paul Ricard-on tartott teszten pedig lehetőségünk nyílik majd arra, hogy kipróbáljuk a tanultak alapján elvégzett módosításokat.”

A szakember elárulta, az egyik fő feladatot a gumik vízátfolyásokon mutatott teljesítményének javítása jelenti majd a jövő heti gyakorláson – ennek kapcsán az elmúlt években sok bírálat érte abroncsaikat. „A szezonok során sok esős edzést vagy versenyt láthatunk, de esős tesztre még nem volt lehetőségünk. Ezeket a gumikat nehéz fejleszteni és kezelni. Egész jól ment a körülményekhez képest, de mindig kicsit többre vágysz. A teszt során megnézzük, hogyan teljesít a gumink a vízátfolyásokon, mert a múltban nem egészen működött úgy, mint szerettük volna. Most sokkal jobban megérthetjük, milyen fejlesztésekre van szükség. És ha megvan a szükséges információ, már cselekedhetsz is” – tekintett előre.

Az franciaországi teszten a Pirelli külön kérte, hogy csak kevés csapat vegyen részt, mert szerették volna, ha a mesterségesen fellocsolt pálya minél állandóbb körülményeket biztosít. A Ferrari és a Red Bull mindkét állandó versenyzőjének lehetőséget biztosít majd a két nap során, míg a McLaren tesztversenyzőjét, Stoffel Vandoorne-t ülteti a volán mögé.

Tesztbeosztás – Le Castellet:

január 25. (hétfő): Ferrari – Kimi Räikkönen, Red Bull – Daniel Ricciardo, McLaren – Stoffel Vandoorne

január 26. (kedd): Ferrari – Sebastian Vettel, Red Bull – Danyiil Kvjat, McLaren – Stoffel Vandoorne

Oszd meg!

1 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.

HannaLill
#1 HannaLill 2016. január 24. 18:01  

Rongy Dénes miért nem ültette be a fő pilótákat ez a kopasz nevesincs senki minek vezethet mikor a McLarennek minden megtett km-re szüksége volna ez a kopasz milyen tanácsokkal tudja majd ellátni Alonso-t vagy Button-t.

HairHungary

 FORMA-1 HÍREK

Carlos Sainz

12016.10.24. 17:55

Malajzia lemond az F1-ről?

Kérdéses a futam sorsa

32016.10.24. 15:48

Arrivabene: Hülyeség változtatni

Inog a talaj a csapatfőnök alatt – a Ferrari barátkozhat a bronzérem gondolatával?