Integessetek! Az FIA figyelmeztette a pilótákat

írta: M4Sport
2016. október 08. 05:55
FOTÓ: ©xpbimages.com

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) arra kérte a versenyzőket, folyamatosan integessenek, ha nem tudnak elrajtolni. Az előírások tisztázására a Maláj Nagydíjon történtek után került sor, ahol Carlos Sainz autója kis híján ott ragadt a rajtrácson.

A spanyol versenygépének erőforrása a felvezető kör után állt le, ő pedig a szokásoknak megfelelően kezével jelezte a problémát. Ezt látva az őt figyelő pályabíró bekapcsolta a sárga fényjelzést, Sainz azonban abbahagyta az integetést (hiszen az autó újraindításához mindkét kezére szükség volt), ő pedig lekapcsolta azt. A versenyigazgató, Charlie Whiting emiatt úgy vélte, minden rendben.

Ezért indította el a futamot a megszokott forgatókönyvnek megfelelően, Sainznak azonban csak az utolsó pillanatban sikerült újraindítani az erőforrást (a futam után elmondta, ő maga is meglepődött azon, hogy a versenyirányítás elengedte a startot). Abban az esetben, ha nem sikerül „életre keltenie” a hajtóegységet, komolyabb kavarodás is kialakulhatott volna, sőt adott esetben egy rajtbaleset is borzolhatta volna a kedélyeket.

A hibridérában viszont még van mód arra, hogy a versenyző „visszahozza” erőforrását az MGU-K segítségével, mégpedig a volán mögül (korábban, az előző motorformula idején ez megvalósíthatatlan volt). Ezt azonban csak a Ferrari és a Renault partnerei tehetik meg, lévén a Mercedes nem használja ezt a megoldást, hiszen máshogy rendezte el a motorelemeket.

A téma a Japán Nagydíj előtti versenyzői eligazításon is szóba került. Whiting figyelmeztette a versenyzőket, hogy folyamatosan integetniük kell, ha hasonló helyzetbe kerülnek. Mivel Sainznak mindkét kezére szüksége volt az autó újraindításához, ez egyet jelent azzal, hogy a folytatásban a pilóták nem próbálkozhatnak ezzel a módszerrel, csak akkor, ha a csapatok lehetővé teszik, hogy egy kézzel is „újra tudják éleszteni” az erőforrásokat az MGU-K használatával.

Az FIA egyébként arra is rámutatott, hogy a Toro Rosso múlt vasárnap szabályt szegett, a felvezető kör és a rajt között ugyanis nem lenne szabad rádiós segítséget nyújtaniuk pilótáiknak (ez maradt a sokak által kritizált rádiós szigorból). Most a szövetség eltekintett a büntetéstől, mert biztonsági kérdésről volt szó, a folytatásban viszont szigorúbbak lesznek a hasonló incidensek elbírálásakor.

FIA
Oszd meg!

0 hozzászólás

Hozzászóláshoz jelentkezz be, vagy ha még nem vagy a Motorsportal.hu tagja itt tudsz regisztrálni.